Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

miercuri, 29 ianuarie 2014

Tort din biscuiti si ciocolata




               Cred ca fiecaruia,dupa sarbatori,ii raman prin camara prajituri,fursecuri,cozonaci.La fel am patit si eu.Pe langa toate astea,au ramas o garamda de bomboane de pom.Le-am transformat pe toate intr-un tort.E acelasi lucru cu salamul de biscuiti,dar alta forma.

                Am maruntit resturile de prajituri,cam 1 kg.Se pot folosi si biscuiti,iar in locul bomboanelor de pom,ciocolata.Bomboanele de pom, aproximativ tot 1 kg,le-am pus pe foc la topit cu un pachet de margarina si un strop de lapte.Cand s-a topit totul,am turnat peste faramiturile de prajituri.Am amestecat bine si am aromat cu rom.Am tapetat un bol cu folie alimentara si am turnat totul acolo.Am acoperit cu folie si am dat la frigider pana a doua zi.Am rasturnat tortul pe un platou,am indepartat folia si am turnat o glazura facuta din 100 gr ciocolata alba si un pic de lapte.Am decorat cu bomboane de ciocolata.

                Am postat cam tarziu reteta asta,dar,cum se zice,mai bine mai tarziu decat deloc...

duminică, 26 ianuarie 2014

Ciorba de cartofi cu tarhon




                     Pentru ca a venit zapada si frigul,o ciorbita fierbinte merge de minune.M-am gandit la aceasta ciorbita de cartofi cu tarhon,care,cu aroma sa,incalzeste pana si papilele gustative.

                     Ingrediente:
                6 cartofi mari,1 morcov,1 ceapa, dupa dorinta,cateva bucatele de carne de care doriti sau aveti,sare,piper,tarhon,ardei rosu macinat.

                     Mod de lucru:
                 Zarzavatul se curata si se taie marunt;cartofii cubulete.Intr-o oala se pune un pic de ulei la incins.Daca ati ales sa faceti ciorbita cu carne,adaugati carnea,ceapa si morcovul si lasati sa se caleasca pana carnea isi schimba culoarea,iar ceapa devine translucida.Daca faceti ciorbita fara carne,adaugati tot zarzavatul si lasati sa se caleasca.Se adauga ardeiul macinat si cartofii, se lasa un pic la calit si se acopera cu apa.Se potriveste de sare si piper si se lasa la fiert.Cand cartofii si carnea  au fiert,se adauga tarhonul tocat marunt.Se acreste,dupa preferinta,cu otet,sare de lamaie,zeama de lamaie.Eu am pus tarhon in otet si o lingura de otet in care a fost tarhonul.I-a dat un gust deosebit.

                     Pofta buna!

sâmbătă, 25 ianuarie 2014

Gulii cu piept de pui





                  Ador guliile si cum am primit cateva,m-am gandit ca o macare cu iz de primavara ar fi binevenita,chiar daca afara ninge.

                  Ingrediente:
                1 piept de pui,1 ceapa,2-3 morcovi,6 gulioare,o mana de mazare verde,ardei rosu macinat,sare,piper,marar.

                    Mod de lucru:
                  Pieptul de pui se taie cubulete.Ceapa se curata si se taie si ea cuburi.Intr-o cratita se incinge uleiul,se pune ceapa si carnea la calit.Dupa ce carnea si-a schimbat culoarea,se adauga morcovii taiati rondele si ardeiul macinat.Se lasa sa fiarba inabusit,dupa care se adauga mazarea si guliile taiate cubulete.Se potriveste de sare si piper si se lasa sa fiarba.Cand e gata,se presara marar tocat si se opreste focul.

                 

Pui cu curry




              O mancare mai codimentata,cu tenta asiataica.

               Ingrediente:
           1 piept de pui,2-3 morcovi,1 ceapa,4 cartofi mari,o mana de mazare verde,sare piper,curry,4 ling smantana si o lingura fulgi de cocos sau lapte de cocos.
              Mod de pregatire:
          Pieptul de pui se taie cubulete,la fel si ceapa si se pun la calit impreuna,intr-un pic de ulei.Dupa ce carnea si-a schimbat culoarea se adauga morcovii curatati si taiati fasii lungi.Se lasa pana se inmoaie.Daca trebuie,se mai adauga un pic de apa.Se adauga cartofii curatati si taiati cubulete si mazarea.Daca aveti mazare din conserva,o puneti la sfarsit pentru ca nu trebuie sa fiarba asa mult.Eu am avut mazare congelata si a trebuit sa fiarba un pic mai mult.Se lasa sa fiarba la foc mic.Se potriveste de sare si piper.Eu am presarat  o lingura de fulgi de cocos,pentru ca nu am avut lapte de cocos.Praful de curry se dizolva in smantana si se toarna peste carnea cu legume.Daca aveti lapte de cocos,dizolvati curyy in el si turnati in mancare.Se lasa sa mai dea un clocot si se ia de pe foc.

vineri, 24 ianuarie 2014

Isler




              Cum   la mine ciocolata e omniprezenta,am combinat-o cu aroma de portocala in aceste islere nemaipomenit de gustoase.

              Ingrediente biscuiti:
           600gr faina,200gr zahar,2 oua,300 gr untura,praf de copt,coaja de portocala
 
               Ingrediente crema:
           6 galbenusuri,200 gr zahar,100 gr ciocolata amaruie,50 ml lapte,250 gr unt,coaja de portocala tocata marunt.

               Ingrediente glazura:
           1/2 cana cacao,1/2 cana zahar pudra,1 ling cu varf margarina,3 ling.ulei,apa fierbinte.

               Mod de lucru:
            Mai intai se fac biscuitii.Se pun toate ingredientele intr-un vas,se amesteca apoi se faramanta pana rezulta un aluat legat, sfaramicios,dar nu lipicios.Se presara faina pe masa de lucru si se intinde aluatul intr-o foaie de 0,5 cm.Se taie rondele cu o forma sau cu un pahar.Se pun in tava si se coc in cuptorul incins pana se rumenesc un pic.Se scot cu grija sa nu se rupa si se lasa la racit.
             Intre timp,se prepara crema.Galbenusurile se amesteca cu zaharul,se adauga laptele si ciocolata taiata marunt si se pun la fiert,la bain marie.Cand incepe sa se ingroase,se adauga coaja de portocala.Se ia de pe foc si se lasa la racit.Crema rece se amesteca cu untul frecat spuma.
            Se fac perechi cate doi biscuiti si se umplu cu crema.Se pune o lingurita de crema pe un biscuite si se acopera cu celalalt.Se apasa bine pana crema se aseaza uniform intre cei doi biscuiti.
            Dupa ce s-au lipit toti biscuitii,se face glazura.Se pune un pic de apa la fiert.Cacaoa se amesteca cu zaharul pudra.Se adauga uleiul si se amesteca bine.Se adauga margarina la temperatura camerei si se amesteca pana se leaga toata cacaoa cu zaharul.Cand apa clocoteste se toarna incet peste cacaoa cu zahar,amestecand incet.Se adauga atata apa cat sa rezulte o compozitie groasa,de consistenta ciocolatei topite.
           Se ia fiecare isler si se inmoaie in glazura,astfel incat sa acopere biscuitele de deasupra.
           Se lasa la rece sa se intaresca galzura.
            Pofta buna!

Friptura de curcan inabusita cu ierburi si orez




              O friptura nemaipomenit de gustoasa.O imbinare perfecta de gusturi si arome:piept de curcan,orez,muraturi,ierburi aromate.

               Ingrediente:
           500 gr piept de curcan,1 cana orez cu bob lung,2-3 catei de usturoi,sare,piper,cimbru,coriandru,turmenic,o cescuta ulei de masline,o ceasca vin.

              Mod de preparare:
           Pieptul de curcan se feliaza si se aranjeaza intr-o cratita.Se codimenteaza cu sare,piper,coriandru,cimbru,se toarna deasupra uleiul ,vinul si un pic de apa.Se adauga usturoiul pisat.Se  acopera cu un capac si se lasa sa fiarba inabusit,la foc mic, pana scade aproape toata zeama.Intre timp,se intorc feliile de carne pe ambele parti.Daca nu e facuta carnea,se mai pune un pic de apa si se mai lasa pe foc.
            Orezul se spala in mai multe ape si se pune la fiert in apa cu sare si un pic de ulei.La o cana de orez se pun 2 cani de apa.Se adauga un morcov dat pe razatoare,sare,piper,turmeric.Se lasa pe foc pana scade apa si orezul este al dente.Se stinge focul si se acopera vasul cu un capac.Se lasa sa stea 5 minute acoperit dupa care se serveste, ca garnitura, langa feliile de friptura alaturi de muraturi.

            Pofta buna!

joi, 23 ianuarie 2014

Spirale cu spanac





                Delicioase aceste spirale!Se fac rapid si tot rapid se topesc in gura.

                Ingrediente:
        1 pachet aluat foietat congelat Bella, 500 gr spanac,2 oua,200 gr branza telemea,sare,piper

                Mod de pregatire:
         Aluataul se lasa sa se dezgete la temperatura camerei.Spanacul se spala bine si se opareste.Se scurge bine si se toaca marunt.Branza se da pe razatoare si se amesteca cu spanacul.Se adauga un ou crud si se potriveste de sare si piper.Se amesteca totul bine,sa rezulte o pasta omogena.Aluatul dezghetat se intinde un pic,se unge cu ou batut si se intinde uniform pe el pasta de spanac.Aluatul se ruleaza pe lungime,rezultand un sul umplut cu spanac.Se taie felii de 2 cm latime,se pun in tava,se ung cu ou deasupra si se dau la cuptor.Cand aluatul s-a rumenit,sunt gata.
         Pofta buna!


Salata de vinete cu smantana




                        O salata usoara,fara ulei sau maioneza.O salata light care se poate consuma fara probleme.

                         Ingrediente:
                     3-4 vinete,1 ceapa mica,4 ling smantana,sare.

                         Mod de pregatire:
                      Vinetele se spala si se coc.Se curata si se lasa sa se scurga apoi se toaca.Ceapa se taie marunt si se adauga la vinete.Se potriveste de sare, se pune smantana si se amesteca bine.
                       Se serveste pe felii de paine prajita.




miercuri, 22 ianuarie 2014

Sarmalute in varza acra





              Pentru ca mai ieri vorbeam de piept de pui in stil asiatic,va propun sa revenim la mancarurile noastre traditionale.Cea mai  apreciata mancare traditionala,sarmalele.Pentru ca imi place sa le fac mici,le-am spus sarmalute.

               Ingrediente:
             1kg carne de porc,2 verze acre de la butoi,1 cana orez,1 ceapa,sare,piper,boia,cimbru,marar.

               Mod de pregatire:
             Carnea se macina cu masina de tocat.Ceapa se taie marunt si se caleste in un pic de ulei impreuna cu orezul spalat in mai multe ape.Cand ceapa devine translucida,se ia de pe foc si se rastoarna peste carne.Se adauga sare,piper,boia,marar,cimbru.Se amesteca bine totul si se fac sarmalutele.
              Varza se spala bine,in mai multe ape.Daca e prea acra sau prea sarata,e bine s-o scoateti din timp si s-o tineti cateva ore in apa.Se desfac frunzele si se taie in doua sau in patru,depinde cat sunt de mari.In mijlocul frunzei se pune o lingurita din compozitia de carne si se ruleaza.Marginile se preseaza inauntru.
                Pe fundul unui vas, de preferat vas de lut,se pun cateva ramuri de marar.Deasupra se presara un rand de varza tocata.Se aseaza sarmalutele pana se acopera varza tocata.Deasupra se mai fac randuri de sarmalute.Printe ele,se pun cateva felii de sunca afumata sau carnati afumat.Deasupra se acopera iar cu varza tocata.Se pune apa sa acopere varza si samalutele,se acopera totul cu un capac si se pune la foc mic,sa fiarba incet.Se poate da la cuptor.Se fierb aproximativ 2 ore pana ce varza e moale si orezul fiert.
                 Se servesc calde,cu mamaliguta si smantana.
                 Pofta buna!

Piftii de porc (Racituri)






              Ingrediente:
            2 picioare de porc,1 coada de porc,2 urechi de porc,1 ciolan de porc,4-5 morcovi,1telina,2-3 pastarnaci,2 radacini de  patrunjel,3-4 catei de usturoi,1 ceapa mare,sare,piper boabe.

              Mod de lucru:
            Carnea se spala bine,legumele se curata.Intr-o oala mare,se pun la fiert carnea si legumele.Se adauga un pic de sare si o lingurita de piper boabe.Se fierbe la foc mic 5-6 ore pana carnea se desprinde singura de pe os.Cu cat focul e mai mic si supa fierbe cat mai incet,cu atat vom obtine o gelatina limpede si clara.
           Cand considerati ca a fiert suficient,se potriveste de sare apoi se opreste focul si se scoate din supa carnea si zarzavatul.Carnea se curata de oase,se taie bucati potrivite si se aseaza in bolurile din care vom servi piftia.Desupra se pune usturoiul pisat.Se toarna zeama printr-o strecuratoare si se da la rece cateva ore,pana se incheaga.
              Pofta buna!

marți, 21 ianuarie 2014

Piept de pui in stil asiatic




               O mancare care ne trimite cu gandul in Asia cu gustul si aroma sa.

                Ingrediente:
            1 piept de pui,1 ceapa,2-3 morcovi,1 patrunjel radacina,2 ling.pasta de ardei,2 ling sos de rosii,3-4 ling sos de soia, 3-4 cm de ghimbir ras,sare,piper,ulei de masline.
         
               Mod de pregatire:
           Ceapa si zarzavatul se curata si se taie cuburi.Pieptul de pui se taie fasii.Intr-o cratita se pune uleiul la incins,se adauga ceapa si zarzavatul.Se caleste pana ceapa devine translucida.Se adauga pieptul de pui si se mai caleste un pic.Se adauga sosul de soia,pasta de ardei si sosul de rosii,apoi ghimbirul curatat si dat pe razatoare.Se potriveste de sare si piper.Se lasa sa mai dea un clocot,apoi se ia de pe foc.
           Se serveste fierbinte,cu garnitura de orez.
             Pofta buna!

luni, 20 ianuarie 2014

Cartofi cu sunca si cascaval




         Un gust deosebit,aspect placut care te motiveaza sa pregatesti iar si iar si nu te saturi niciodata.

          Ingrediente:
    6-8 cartofi,250 gr sunca presata,250gr cascaval,2 ling smantana,1 ou,sare,piper
       
          Mod de lucru:
      Cartofii intregi se spala bine si se pun la fiert in coaja.Dupa ce s-au fiert si racit,se curata de coaja si se taie rondele.Se unge cu unt un vas de yena si se pune un rand de felii de cartofi.Deasupra se pun feliile de sunca,apoi cascavalul taiat felii.Se pune inca un rand de felii de cartofi,apoi iar sunca si cascaval.Ultimul rand sa fie cartofi.Peste fiecare rand de cartofi se presara un pic de sare si piper.Smantana se bate cu oul si se toarna desupra.Se intinde, astfel incat sa acopere ultimul strat de cartofi.Se da la cuptor pana se rumeneste deasupra.
        Se poate servi atat calda cat si rece.
        Pofta buna!

duminică, 19 ianuarie 2014

Muschi umplut cu carnati




       Este un preparat care se poate servi cu succes ca aperitiv,dar e si o delicioasa gustare.  
       Acest muschiulet,pentru mine,e un preparat traditional.Il fac de fiecare data cand tai porcul.

       Ingrediente:
     2 muschiuleti,sare,piper,chimen.Pentru umplutura,carne de porc tocata,grasime de porc,sare,piper,boia dulce,boia iute,usturoi,ienibahar,maghiran.
   
         Mod de preparare:
     Carnea de porc si grasimea se dau prin masina de tocat.Se adauga sarea,piperul,boiaua,maghiranul,ienibaharul,usturoiul tocat.Se amesteca bine compozitia.Dupa cum ati observat,este exact compozitia de carnati.Astea sunt condimentele care le pun eu la carnati.
      Muschiuletul se gaureste la un capat si se umple cu compozitia de carne tocata exact cum se umplu membranele de carnati.
      La suprafata se mai codimenteaza cu sare,piper,chimen,se pune intr-o tava,se adauga vin si un pic de apa si se da la cuptor.
      Daca il servim ca aperitiv,cand e gata,se scoate din tava pe un platou si se lasa la racit dupa care se feliaza.In imagine,l-am servit alaturi de Chec cu ciuperci si  Rulada de carne cu oua.Ca gustare,se poate servi cu garnitura de legume sau ciuperci.
      Pofta buna!

Briose aperitiv





           Delicioase briose sarate, servite ca aperitiv, inlocuiesc cu brio orice salata sau tartine .

           Ingrediente:
           4 oua, 150 gr cascaval, 150 gr muschi afumat, 100 gr masline, 1 ardei, 50 ml lapte, sare, piper, marar, patrunjel, rozmarin, 4-5 linguri faina, putin praf de copt stins cu otet.

           Mod de preparare:
Se mixeaza ouale, se adauga sarea,piperul,mararul,rozmarinul.Cascavalul,muschiul,maslinele,ardeii se curata si se taie cubulete.Se aduga in oua,dupa care se pune faina  si praful de copt stins cu putin otet.Se amesteca usor compozitia si se pun in forme. Se pun la cuptor ptr 20-25 minute.

          Se sevesc atat calde,cat si reci.

Sarmalute in foi de vita





                  Sarmalutele in foi de vita imi plac la nebunie si cum doream o schimbare in meniu,am zis sa nu astept pana la vara.Am avut in congelator frunze de vita oparite si congelate,numai bune de facut sarmalute,asa ca am trecut la treaba.
         

                   Ingrediente:
              500 gr carne de porc, jumatate cana de orez,o ceapa,sare,piper,marar.
           
               Carnea de porc am macinat-o.Orezul l-am spalat in mai multe ape si l-am adaugat la carne.Ceapa am tocat-o marunt si am adaugat-o si pe ea.Am potrivit de sare si piper apoi am adaugat din belsug marar tocat marunt.
              Cu frunzele de vita nu am mai avut treaba,pentru ca au fost oparite deja,asa ca am trecut la impaturirea sarmalutelor.Se ia frunza de vita si punem la mijloc o lingurita din umplutura apoi rulam si indesam bine marginile.De la mama am invatat sa nu fac sarmalutele mai mari de 4-5 cm asa ca au iesit mici.Daca frunza a fost mai mare,am tait-o in doua.
            Pe fundul unei oale punem 1-2 foi de vita,cat sa-l acopere, apoi cladim sarmalutele in randuri concentrice.Deasupra acoperim tot cu foi de vita.Tocam marunt un ardei,il amestecam cu marar tocat si apa cat sa acopere sarmalutele.Acoperim cu un capac si fierbem la foc mic 1-2 ore.
            Inainte de a stinge focul,subtiem 2 ling de faina cu putina apa si turnam peste sarmalute.Miscam cratita ca sa le patrunda bine si lasam sa mai fiarba cateva minute pana sosul se ingroasa.Stingem focul si servim sarmalutele cu smantana.

        In loccul carnii de porc se pot face cu carne de pui sau de curcan.

sâmbătă, 18 ianuarie 2014

Pasta de avocado





               De avocado nu poti sa nu te indragostesti cunoscandu-i proprietatile aniroxidante.E recomandat sa se consume in perioadele de dieta,datorita continutului redus de proteine.Si nu numai in perioadele de dieta e recomandat.Datorita continutului de fibre,grasimi,vitamine e o gustare benefica oricand.
                Pentru a putea pregati avocado,trebuie sa fie bine copt.De aceea,trebuie cumparat mai repede si tinut 2-3 zile in camara pana cand devine moale,de consistenta untului,la atingere.
                 Avocado se taie in jumatate,se scot samburii si cu o lingurita scoatem miezul.Pentru a nu se oxida,trebuie stropit imediat cu zeama de lamaie.Il punem in blender impreuna cu zeama de lamaie,un pic de usturoi,sare,piper si ulei de masline.Mixam bine apoi punem compozitia intr-un bol.Eu am umplut cojile de avocado.Am decorat cu triunghiuri de branza topita.Merge excelent pe paine prajita.

Omleta cu spanac





            Pentru ca e week end si ne rasfatam,la micul dejun merge o omleta cu spanac.
       
            Ingrediente: 2 oua,o ling smantana,o mana de spanac,un pic de branza,sare,piper
            Ouale se bat cu telul sau cu furculita,spanacul se spala si se taie cu cutitul marunt,branza se toaca marunt sau se sfarama cu furculita.Spanacul si branza se adauga in ouale batute,se adauga sare si piper.Atentie la sare,daca si branza e sarata!
             In tigaia incinsa se pune un strop de ulei si cand s-a incins se rastoarna compozitia de ou.Cand s-a intarit oul,e gata.
              Pofta buna!

vineri, 17 ianuarie 2014

Prajitura Trio





        Va prezint o combinatie perfecta intre crema de vanilie,blat pufos de cacao si bezea.Un trio perfect la care papilele gustative freamata indelung.

         Ingrediente blat cacao:
       6 oua,6 ling zahar,6 ling faina,2 ling cacao,6 ling apa,praf de copt
        Ingrediente bezea:
      6 albusuri,16 ling zahar,1 ling otet
        Ingrediente crema:
      6 galbenusuri,200 gr zahar,50 ml lapte,250 gr unt,vanilie
        Mod de lucru blat cacao:
     Se separa albusurile de galbenusuri.Albusurile se bat spuma tare,se adauga treptat zaharul.Dupa ce s-a topit zaharul se adauga galbenusurile,apoi apa,lingura cu lingura.Se cerne faina si cacaoa si se amesteca cu praful de copt.Se adauga in compozitie,mestecand incet,prin rasturnare.Se coace blatul pe jumatate,in tava tapetata cu hartie de copt.
       Mod de lucru bezea:
     Albusurile se bat spuma tare,se adauga treptat zaharul si se bate in continuare pana se topeste tot.Se adauga si lingura de otet.
     Cand blatul de cacao e copt de jumatate,se scoate din cuptor si se pune bezeaua deasupra.Se da din nou la cuptor pana se rumeneste bezeaua deasupra.Aproximativ 15 min.Se scoate din cuptor si se lasa sa se raceasca.
        Mod de lucru crema:
      Galbenusurile se freca impreuna cu zaharul, laptele si vanilia la bain marie.Cand s-a ingrosat se ia de pe foc si se lasa sa se raceasca.Untul se freaca spuma si se amesteca cu crema racita.
      Deasupra se poate face o glazura de ciocolata.Eu am presarat ornamente de ciocolata.

  Iata cateva felii:


 

joi, 16 ianuarie 2014

Pulpa de curcan la punga





            O reteta simpla si rapida de a prepara o friptura light,care se poate consuma cu garnitura de legume sau orez,dar se poate servi si rece.
           Pulpa de curcan se dezoseaza,se codimenteza cu sare,piper,coriandru,cimbru,usturoi tocat.Se pune carnea codimentata in punga,se inchide punga si se inteapa din loc in loc cu o scobitoare.Se pune in tava si se adauga un pic de apa.Se da la cuptor pentru 1-2 ore.
           Daca aveti punga cu condimente,adaugati doar condimentele din punga la carne.

miercuri, 15 ianuarie 2014

Rulada de carne cu oua




               O rulada foarte apreciata care merge si ca aperitiv si ca gustare.In imagine este servita langa muschi umplut cu carnati si chec cu ciuperci.
                De obicei,eu o fac din carne de porc,dar la fel de bine merge din piept de pui sau curcan.
               Cantitatea de carne variaza in functie de cat de mare doriti sa iasa rulada.La fel si numarul oualor.
 De obicei,fac rulada din: 500gr carne de porc,150gr pesmet,5oua,sare,piper,cimbru.Cine vrea,poate sa adauge si 3-4 catei de usturoi pisati.
                  Carnea o dau prin masina de tocat.Intre timp,pun 4 oua la fiet.Dupa ce s-au fiert ouale le las in apa rece sa se racesca.Pregatim compozitia de rulada.In carnea tocata adaug sare,piper,cimbru, pesmet,un ou crud. Amestec bine compozitia dupa care trec la asamblarea ruladei.Ung cu ulei si tapetez cu pesmet o forma de chec.Jumatate din compozitia de carne  pun in tava,presez bine,iar pe mijloc,presez mai tare,facand un santulet in care pun ouale fierte si curatate de coaja.Peste oua  pun restul carnii.Presez bine,rotunjind partea de sus,dandu-i forma rotunda,de rulada.Ung,tot cu mana,carnea cu ulei si dau la cuptor aproximativ o ora.Dupa ce e gata,se lasa la racit apoi se scoate din tava si se feliaza.

Novac la cuptor


      

          Novacul este un peste cu gust destul de fad,de aceea trebuie bine codimentat si aromat.Daca adaugam si legume langa el,ne va surprinde in mod placut cu savoarea si aroma sa.
       
             Am curatat pestele,l-am spalat si l-am lasat sa se scurga.Intre timp am curatat morcovii si  telina si i-am taiat rondele.Ceapa am taiat-o julien si am pus totul in tava.Am adaugat un ardei rosu taiat cubulete.Pstele l-am uns cu ulei de masline.Nu trebuie mult ulei pentru ca novacul are o carne grasa.L-am pus in tava si l-am codimentat cu sare,piper,rozmarin,coriandru,cimbru.Am adugat 3 foi de dafin si am stors zeama de la o lamaie.Am adugat un pic de sos de rosii,vin alb sec si un strop de apa.L-am dat la cuptor pentru aproximativ 30 min.Timpul variaza in functie de marimea pestelui.
        Se serveste cald,cu o garnitura de orez.Este foarte gustos si plin de arome.
         Pofta buna!

marți, 14 ianuarie 2014

Ciuperci cu smantana




      O mancarica usoara dar consistenta.Se poate servi ca garnitura sau ca atare.

Ciupercile se curata si  se taie felii.Ceapa o taiem julien si se caleste impreuna cu ciupercile pana scade toata apa.Se adauga sare,piper,marar.Cand nu mai are deloc apa,se adauga smantana.Cine vrea,poate sa amestece in smantana o lingura de faina.Se poate servi si rece.E delicioasa.

Friptura de porc cu cartofi





         O combinatie placuta,care poate face furori la masa.O friptura in straturi,putem spune, pentru ca alterneaza straturile de carne cu cele de cartofi.

Carnea de porc,pulpa,se portioneaza in bucati potrivit de mari.Se taie o ceapa julien si 2-3 morcovi rondele.Se pune in tava, peste care se adauga cartofi taiati rondele si bucatile de carne.Se potriveste de sare si piper.Carnea se acopera cu restul de cartofi taiati rondele.Se presara rozmarin si 2-3 ling de sos se rosii picant.Se adauga un strop de ulei si un pic de apa.Se acopera si se da la cuptor pana se inmoaie cartofii,apoi se mai lasa un pic descoperita sa se rumeneasca si sa scada apa.

luni, 13 ianuarie 2014

Tartine




    Cateva  idei de paste pentru tartine.

       Crema de oua
4 oua fierte se dau pe razatoarea mare si se amesteca cu 1 ling maioneza si 2 ling smantana.Se codimenteaza cu sare si piper.

       Crema de mazare
400gr mazare se fierbe bine,se paseaza cu blenderul si se amesteca cu smantana.Se potriveste de sare si piper.Cine vrea,poate codimenta cu coriandru.

        Crema de branza
Branza de vaci se paseaza si se amesteca cu branza telemea de oaie,stoarsa bine si data pe razatoarea mica.Se adauga smantana pana devine o pasta omogena.Se codimenteaza cu piper,chimen tocat,boia de ardei dulce si un varf de boia iute.Daca mai trebuie,se adauga si un pic de sare.

          Crema de ciuperci
Ciupercile se taie si se calesc in un pic de ulei cu putina ceapa.Se adauga sare,piper si marar.Dupa ce s-a  racit,se toaca marunt cu blenderul.Se adauga 1 ling de  smantana sau de maioneza.

Se taie bagheta felii si se ung cu aceste creme.Se decoreaza dupa imaginatia fiecaruia.

Tocanita cu dovlecei




   Pieptul de pui se gateste repede,usor, e foarte gustos si satios.In combinatie cu legume,capata o savoare deosebita.Va recomand aceasta tocanita cu dovlecei de care sigur va veti indragosti.


Ingrediente:
1 piept de pui dezosat,2 cepe,1 ardei gras,2-3 morcovi,3 dovlecei,sare piper,marar,patrunjel,1 lingurita pasta de ardei,putin ulei

Mod de lucru:
Ceapa,morcovul,ardeiul se toaca si se calesc in ulei.Se adauga pieptul taiat cubulete,lasam sa se caleasca pana carnea isi schimba culoarea,apoi se adauga o cana de apa.Se potriveste de sare si piper.Se adauga pasta de ardei si se lasa 30 min sa fiarba.Dovleceii se taie cubulete si se adauga in mancare.Cand s-au inmuiat dovleceii,se adauga mararul,se mai lasa cateva minute,apoi se adauga patrunjel verde si se stinge focul.
Pofta buna!

duminică, 12 ianuarie 2014

Cartofi cu maioneza




O salata usoara si rapida care o recomand oricand.La cina,la pranz ca aperitiv,ca gustare,la o masa festiva.Se poate asezona dupa bunul plac cu ciuperci,sardine,ton,sunca dupa gustul fiecaruia,rezultand o salata rafinata.

Cartofii se fierb in coaja.La fel,se fierb si ouale tari.Dupa ce s-au racorit,cartofii se curata de coaja si se taie rondele.Ouale se curata si ele de coaja si se taie rondele.Se face maioneza si se toarna peste cartofi si oua.Se potriveste de sare si piper,se adauga maslie si se amestec usor sa nu se sfarame..Cine vrea,poate sa adauge o ceapa taiata rondele.

Chec cu ciuperci



       Un chec aperitv picant care concureza cu orice friptura sau preparat din carne.Se poate servi ca atare sau ca garnitura langa o friptura.In imagine,l-am servit langa o rulada de carne cu oua si muschi umplut cu carnati

Ingrediente:
1kg ciuperci champignon,2 ling faina,5oua,sare,piper,marar,o ceapa.

Mod de lucru:
Ciuprecile se spala si se curata de impuritati.Se taie felii si se calesc in un pic de ulei cu ceapa taiata marunt.Inainte de a le lua de pe foc,se adauga jumatate din  mararul tocat.Dupa ce a scazut toata apa,se ia de pe foc si se lasa la racit apoi se toaca marunt cu robotul de bucatarie.
Ouale se bat cu sarea si piperul.Se adauga ciupercile tocate si maraul ramas,tocat si el.La sfarsit se adauga faina.Se toarna in forma de chec tapetata cu hartie de copt si se da la cuptor.Pentru a vedea daca e gata se face proba cu scobitoare.Dupa ce s-a racit,se feliaza.

Valurile Dunarii



   Un desert complex,care imbina culori,arome,texturi,fructe.O diversitate care te duce cu gandul la ape tumultoase,involburate,repezi.De aici si numele,Valurile Dunarii.

Ingrediente blat:
4 oua,150gr zahar,350gr faina,150ml lapte,150ml ulei,1ling.cacao,un borcan mare de visine pentru prajituri,un praf de copt.

Ingrediente crema:
500ml lapte,o budinca vanilie,3-4 ling.zahar,1 pachet unt.

Ingrediente glazura:
100gr ciocolata,50ml lapte

Mod de lucru:
Ouale se freaca cu zaharul pana devin cremoase,se adauga laptele si uleiul apoi faina si praful de copt.Compozitia se imparte in doua si in o parte se adauga o ling.cacao.Se toarna in tava tapetata cu hartie de copt compozitia alba,iar deasupra compozitia maroSe trece cu furculita prin compozitie pentru a capata un aspect marmorat..Deasupra se presara visinele scurse de zeama.Se coace la foc mediu.
Laptele,zaharul,budinca se pun la foc pana se ingroasa.Dupa ce s-a racit,se amesteca cu untul frecat spuma.
Crema se toarna peste blatul racit.
Ciocolata se topeste cu laptele si se toarna peste crema.Se da la rece dupa care se portioneaza.





Pate din piept de curcan




   Un apertiv aspectuos,usor,placut,cu un gust controversat de salata boeuf.Se poate servi ca atare sau pe tartine.

Ingrediente:
1 piept de curcan sau de pui,2-3 morcovi,1 telina,1 pastarnac,1 ling.mustar,1/2 pachet unt

Mod de lucru:
Se fierbe pieptul cu legumele.Dupa ce s-au racit,se marunteste pieptul si legumele cu robotul de bucatarie.Se adauga mustarul si untul.Se potriveste de sare si piper si se amesteca totul bine.Compozitia rezultata e cremoasa,cu o textura foarte fina.
Se tapeteaza cu folie de plastic un vas,se pune pateul,se acopera deasupra cu folie si se da la rece pentru o ora.Se rastoarna si se indeparteaza folia.

Kreme a la kreme




O prajitura fina,ciocolatoasa,aromata,cremoasa.Astfel se defineste aceasta prajitura.

Ingrediente blat:
6 oua,6 ling zahar,un plic Creme ole de cicocolata

Ingrediente crema ciocolata:
250 ml frisca,150ml lapte,1 plic ceme ole de ciocolata

Ingrediente creme de vanilie:
250 ml frisca,150ml lapte,1 plic creme ole de vanilie

Ingrediente glazura:
200 gr ciocolata,125 ml frisca

Mod de lucru:
Albusurile se bat spuma tare,ca pentru bezea.Se adauga pe rand zaharul si galbenusurile si se bate in continuare.La sfarsit se adauga praful creme ole de ciocolata.Se mesteca incet apoi se pune in tava tapetata si se da la cuptor.Pentru a vrifica daca e gata,se apasa usor cu degetul pe blat.Daca revine imediat adancitura,inseamna ca e copt.Se scoate din cuptor si se lasa la racit.
Pentru creme,se bate frisca cu laptele si cu praful de creme ole.
Ciocolata se tipeste pe foc cu frisca si dupa ce s-a racorit se pune peste prajitura.Eu am folosit ciocolata cu arahide.
Aranjare:foaie de ciocolata,crema de ciocolata,crema de vanilie,glazura.

Piept de curcan cu cartofi in sos picant




O mancare gustoasa cu timp redus de pregatire.

Pieptul de curcan se taie bucati.Se face un sos marinat din mustar,sos de ardei si rosii,un pic de ulei,sare,piper.Eu am folosit sos de ardei picant.Cui nu-i place,poate sa foloseasca sos dulce.Se pun bucatile de piept in sos si se lasa acoperit cateva ore sau de seara pana dimineata.Se taie o ceapa julien si se pune intr-o cratita.Deasupra se pun felii de ardei.Se pun feliile de carne apoi se pun cartofi curatati si taiati in sferturi.Deasupra se toarna sosul.Se acopera cu un capac sau cu folie si se da la cuptor pana se patrund cartofii.Se mai lasa cateva minute descoperit la cuptor sa se rumeneasca si sa scada sosul.

Pogacele cu jumari






Pe langa atatea retete din carne si derivate din porc,la loc de cinste stau pogacelele cu jumari.Am avut niste jumari minunate,bine scurse de grasime,rumenite,crocante,deloc tari asa ca am facut cu ele pogacele.
Intai am macinat jumarile.Pasta obtinuta se amesteca cu sare si piper,dupa gust.Am folosit cam 500gr pasta.

Aluatul:1kg faina,un plic drojdie,sare,2 oua,200ml ulei, lapte caldut pentru framantat.

Drojdia se amesteca cu laptele si un pic de faina si se lasa la dospit.Cand a crescut,se adauga peste faina amestecata cu uleiul,ouale si sarea.Se framanta pana se obtine un aluat omogen,elastic.Se lasa la dospit pana isi dubleaza volumul.Se intinde o foaie nu prea mare pe masa infainata si se unge cu pasta de jumari.Se impatureste in patru si se lasa 30 min.sa stea.Se intinde din nou foaia si se impatureste.Operatia se repeta de trei ori.
Se intinde o foaie de 1 cm grosime si se taie cu forma.Se unge cu ou batut si se presara chimen deasupra.Atentie sa nu le ungeti si pe lateral,ca nu mai cresc asa frumos.Se mai lasa sa creasca la temperatura camerei apoi se dau la cuptor pana se rumenesc.
Sunt fragede,foietate,aromate,picante.Merg de minune cu un pahar de vin rosu.

Cruson






Un dulce pe care-l fac in fiecare an de Revelion.Intotdeauna e binevenit si apreciat mai ales ca se poate servi in multe variante,cu diverse arome,dupa gustul fiecaruia.

Avem nevoie de fructe,proaspete sau din compot.Cu cat mai diverse,cu atat mai mult se vor imbina mai multe arome.
Eu am pus fructe proaspete:mere,kiwi,portocale,banane.Din compot:capsuni,afine,zmeura,visine,caise,piersici,pere,gutui.Am pus si cateva stafide.
Fructele crude le-am taiat cubulete si le-am pus cu zahar vanilat.Fructele din compot,care a fost nevoie,le-am taiat cubulete si le-am amestecat cu tot cu zeama lor.Am adugat si fructele cu zahar si siropul lasat.Am adaugat vin alb si sampanie.Cine vrea,poate sa adauge si un paharel de coniac.Am acoperit vasul cu un capac si am dat la frigider.E bine sa stea cel putin  1-2 ore pentru a se patrunde bine aromele.Se serveste rece,cu sifon sau apa minerala.
Eu am lasat o parte din amestecul de fructe fara alcool.A fost un desert racoros si usor ,binevenit dupa atatea dulciuri si prajituri cu creme.Am servit cu frisca deasupra si cateva frunzulite de menta.

sâmbătă, 11 ianuarie 2014

Ciorba de perisoare





Alaturi de ciorba de burta si ciorba de perisoare sta la loc de cinste pe mesele romanilor in zile de sarbatoare si nu numai.

Pentru ciorba de perisoare avem nevoie de zarzavat pentru ciorba:morcovi,patrunjel,pastarnac,telina,cartofi,ardei,ceapa.Pentru perisoare,orez si carne de porc mai slaba sau amestecata cu carne de vita.La fel de bune ies perisoarele si din carne de pui sau curcan.
Zarzavatul se curata si se taie marunt,cartoful se taie cubulete.Se caleste ceapa,se adauga ardeiul si restul de zarzavat apoi cartoful.Se potriveste de sare si piper.Cand s-a inmuiat se stinge cu apa si se lasa la fiert.Intre timp,se prepara perisoarele.Carnea se macina.Se adauga orezul,un ou,sare,piper,marar si patrunjel tocat.Se amesteca bine,apoi se formeaza bile mici care se pun in ciorba in momentul cand fierbe.Se mai lasa 5 min sa fiarba perisoarele la foc mic.Se acreste cu bulion sau otet,zeama de lamaie dupa preferinte.Eu am acrit-o cu zeama de pe muraturile asortate din butoi.Am dat in clocot zeama si am turnat-o in ciorba.
Smantana se freaca cu un galbenus si un polonic de ciorba.Se toarna in ciorba dupa ce se ia de pe foc.
Pofta buna!

Ciorba de burta




    O sa impartasesc cu voi reteta ciorbei de burta pe care o fac eu si care e preferata de toata familia.Sunt multe variante,cu fel de fel de adaosuri de legume,codimente,carne.Normal,fiecare va spune ca reteta lui e mai buna,dar cum gusturile nu se discuta...Varianta mea place familiei mele,asa ca va impartasesc reteta mea.



Ingerediente: burta de vita,un picior sau oase de vita,morcovi,patrunjel,pastarnac,telina,ceapa,ou,smantana,otet,usturoi

Mod de lucru:
Se pune la fiert burta impreuna cu oasele de vita.Dupa 15-20 min se  adauga si zarzavatul spalat si curatat.Nu se taie,se lasa intreg.Se lasa sa fiarba 2-3 ore pana se desprinde carnea de pe os.Intre timp, .se ia spuma pana dispare complet.
Dupa ce fierbe totul, se strecoara zarzavatul si carnea. Se separa carnea de zarzavatul fiert si de oasele de vita. Se taie burta in fasii subtiri. Intre timp, zeama e lasata sa se racoreasca un pic. Nu trebuie sa se raceasca total.Burta taiata se adauga in zeama si se da iar la foc.Se potriveste de sare si se acreste.Se face un mujdei din usturoiul frecat cu un pic de sare si ulei si se toarna in ciorba. Intr-un bol,se pune smantana si se freaca cu un galbenus.Se adauga cateva polonice de zeama si se mesteca pana se omogenizeaza.Se opreste focul si se toarna peste ciorba.

Se serveste fierbinte,cu ardei iute si un paharel de palinca langa,dimineata,pana amiaza.

Cozonac





Imi amintesc si acum parfumul si aroma cozonacilor facuti de mama mea.Acum urmez reteta ei si incerc sa aduc in casa acelasi parfum.Parfum de bucurie,de sarbatoare,arome minunate.

Ingrediente: 
1 kg faina,100-150 gr zahar tos,3 oua,4 ling ulei, 7 gr drojdie uscata,un praf de sare,1 ling zahar vanilat,coaja de la o lamaie si de la o portocala,350ml lapte.

Mod de lucru:
Drojdia de dizolva in 100 ml lapte caldut si se adauga 100gr faina.Se lasa 1 ora la dospit.
Intr-un vas se pune faina,se face loc la mijloc si se adauga maiaua,ouale batute,zaharul,uleiul,restul de lapte caldut,aromele.Se framanta bine pana rezulta un aluat nelipicios si elastic.Se muta aluatul pe masa de lucru si se continua  framantatul.Trebuie sa avem un aluat lucios si elastic.Masa se unge cu ulei.Aluataul se pune inapoi in vas,se acopera cu un servet curat si se lasa 2 ore la dospit intr-un loc cald,ferit de curenti de aer, pana isi dubleza volumul.Se rastoarna aluataul pe masa de lucru unsa cu ulei si se imparte in parti egale,in funtie de cat de mari sunt tavile si cati cozonaci vrem sa facem.Eu am facut patru,deci am impartit aluatul in patru parti egale.Se intinde  fiecare bucata de aluat in foaie de 1cm grosime si  se unge cu umplutura.Se ruleaza si se pune in tava unsa cu ulei.Deasupra se unge cu ou batut.Se mai lasa o ora sa dospeasca apoi se da la cuptor pana se rumeneste.

Umplutura:
200gr nuca/mac macinate,150 gr zahar,100ml lapte.Nuca/macul se amesteca cu zaharul.Laptele se pune la fiert si cand incepe sa clocoteasca se toarna peste nuca/mac.Rezulta o compozitie cremoasa cu care se umplu cozonacii.In crema de nuca am adugat coaja de portocala,iar in cea de mac,coaja de lamaie.
Se mai poate umple cu rahat taiat cubulete, stafide,cacao.

vineri, 10 ianuarie 2014

Tort cu mousse de capsuni si crema de ciocolata alba





Un tort delicios,care imbina aroma fructelor primavaratice cu cea a ciocolatei.Si ce poate fi mai gustos decat o simfonie de arome de capsuni si ciocolata alba...Pentru ca,da,torul asta reprezinta o simfonie de arome,culori,gusturi.

Ingrediente:
Blat: 8 oua,8 ling zahar,8 ling faina,praf de copt
Mousse de capsuni: 500gr capsuni, 5 ling zahar,500 gr frisca,gelatina
Mousse de ciocolata alba: 500 gr frisca,200 gr ciocolata alba

Mod de lucru:
Intai se face blatul.Albusurile se bat spuma,se adauga zaharul treptat si se bate in continuare.Cand spuma e tare,se adauga galbenusurile.La urma,se adauga faina si praful de copt.Se mesteca incet,apoi se toarna in tava tapetata si se coace.Pentru a vedea daca e gata,se face proba cu scobitoarea.
Mousse de capsuni: Capsunii se decongeleaza si se pun la fiert cu 5 ling zahar.Cand s-a ingrosat un pic,se ia de pe foc si se marunteste cu blenderul pana devine o pasta.Gelatina se inmoaie intr-un pic de apa,se incalzeste,atentie sa nu fiarba!,si se toarna peste pasta de capsuni.Se bate frisca si se adauga pasta de capsuni.
Crema de ciocolata: ciocolata se topeste la microunde sau la bain marie.Frisca se bate,se mai adauga zahar,daca e nevoie,apoi ciocolata topita.

Blatul copt se taie in trei foi care se insiropeaza cu siropul lasat de capsuni.Pe prima foaie se pune crema de capsuni si se da o oara la rece.Peste crema se pune a doua foaie,se insiropeaza si se pune crema de ciocolata.Se pune a treia foaie insiropata si se decoreaza.Eu am facut o glazura din ciocolata colorata (rosie) apoi am decorat cu frisca.

Cremes





                 Cremesul e o prajitura simpla si totusi complicata.Simpla,pentru ca reprezinta o crema intre doua foi de aluat.E simplu de facut din foi de cumparat,gata coapte sau din aluat foietat congelat.In cazul asta coacem noi foile.Dar daca vrem o prajitura cu adevarat "de casa" atunci facem noi si aluatul,il coacem si apoi umplem foile.E mai complicat,dar merita efortul.

                   Ingrediente foi:
           375 gr faina,2 galbenusuri,3 ling smantana,un varf sare,un pic otet,250gr untura sau margarina,150gr faina.

                    Mod de lucru:
         Untura se framanta cu 150gr faina.Din restul ingredientelor se face un aluat care se framanta cu lapte.La sfarsit se unge cu aluatul de faina si untura.Se impatureste in patru si se da la rece o ora,in frigider.Se imparte compozitia in sase si se coc sase foi.Daca nu doriti asa multe foi,puteti pasta aluatul mai mult timp in congelator sau reduceti cantitatile si faceti doar doua foi.

                   Ingrediente crema:
       1.5l lapte,12 ling faina,9 oua,2 cani zahar,baton de vanilie.

                  Mod de lucru:
        Laptele se pune la fiert cu un baton de vanilie. Galbenusurile se freaca cu o cana de  zahar si se toarna in lapte cand acesta fierbe. Se adauga faina  dizolvata in un pic de lapte. Se fierbe pana se ingroasa ca o smantana.  Albusurile se bat spuma tare,cu o cana de zahar. Se rastoarna in compozitia de galbenusuri si se mesteca usor.
       Se tapeteaza o tava de copt cu peretii mai inalti cu folie alimentara. Se pune peste folie una din foi, apoi se toarna crema  calda. Deasupra se pune a doua foaie. Aceasta foaie va fi baza prajiturii. Se da la rece. Daca crema depaseste peretii tavii,nu e nici o problema,folia va tine crema. Cand s-a racit,se intoarce pe un platou,cu fundul in sus,astfel,foaia de deasupra va veni jos.  
      Se pudreza cu zahar vanilat si e gata de servit.

Prajitura din albusuri





Daca v-au ramas albusuri si nu stiti ce sa faceti cu ele, va recomand o prajitura delicioasa.Simpla si rapida,practic,pe langa albusurile care prisosesc,adaugam ce mai avem prin camara.

Ingrediente:
7 albusuri,o cana zahar,o cana faina,o cana amestec stafide,rahat taiat cubulete,nuci taiate marunt,fructe confiate sau din compot.Eu am pus visine si ananas.Am mai adaugat si coaja de portocala tocata marunt.

Mod de lucru:
Albusurile se bat spuma cu un praf de sare.Se bat pana se face o spuma tare,ca la bezea.Se adauga o lingurita zeama de lamaie si se bate in continuare.Se adauga zaharul si se bate pana se topeste.Se adauga faina si amestecul de nuci si stafide.Se mesteca cu paleta,incet.Se pune in tava tapetata cu hartie de copt si se da la cuptor.
Deasupra se face o glazura de ciocolata.Am topit 100gr ciocolata cu un pic de lapte si unt.

Oua umplute





De la orice masa festiva,ouale umplute nu lipsesc.Le oferim cu diferite umpluturi si diferite aspecte.De obicei,se umplu cu maioneza si mustar sau cu pate de ficat.Se mai pot umple cu pasta de branza telemea,ciuperci,unt si masline,icre.Le putem lasa sub forma care sunt sau,in functie de creativitatea fiecaruia,putem face cosulete,puisori,pinguini,flori.

Asadar,ouale se fierb bine dupa care se curata de coaja si se taie in jumatati.Galbenusurile fierte se freaca cu pateul de ficat,maioneza,sare si piper pana rezulta o pasta omogena cu care se umplu jumatatile de ou.
Pasta se poate face fara pate de ficat.In acest caz se adauga o lingura de mustar in pasta.
Deasupra se orneaza dupa imaginatia fiecaruia cu felii de masline,castravete acru,gogosari acri,patrunjel verde.

joi, 9 ianuarie 2014

Cornulete cu osanza (Haios)




                             Pentru ca nu a trecut mult timp decand am tait porcii si fiecare mai are osanza prin frigider,m-am gandit la niste cornulete foietate,crocante si in acelasi timp pufoase.Celebrul Haios,cum i se spune pe la noi,care nu lipseste de pe masa nimanui in ziua de Craciun.

                               Ingrediente:
                          800gr faina,500gr osanza,6 galbenusuri,6 ling smantana,6 ling vin alb

                               Mod de lucru:
                         Osanza se curata de pielite si se da prin masina de tocat.
                         Se famanta 1/3 din faina cu osanza,iar restul se framanta cu galbenusurile,smanatana,si vinul.De preferat sa se foloseasca vin alb,deoarece vinul rosu va da o culoare inchisa aluatului.Se intinde o foaie care se unge cu aluatul de grasime si se impatura in patru.Se da la rece pentru 1 ora dupa care se intinde si se impatura iar.Din nou se da la rece.Aceasta operatie se face de trei ori.




                            A treia oara se scoate din frigider,se intinde o foaie de 1/2 cm ,se imparte in patrate care se umplu cu gem,se indoaie in doua pe diagonala rezultand un triunghi.Se coc in cuptorul dinainte incins.Cand sunt gata se pudreza cu zahar vanilat.






Buturugi (Alcazare)




      O delicioasa prajitura care imbina aroma bezelelor cu cea a nucilor,ciocolatei,cafelei.

Ingrediente bezele:
6 albusuri,360 gr zahar,150 gr nuci macinate,o lingurita zeama de lamaie.
Ingrediente crema:
250 gr unt,6 galbenusuri,6 ling zahar, 2 ling cacao,100ml cafea neagra,2 ling faina
Mod de lucru bezele:
Albusurile se bat spuma tare,se adauga treptat zaharul si zeama de lamaie.Se bate in continuare pana rezulta o bezea tare.Se adauga nuca macinata si se amesteca usor,prin rasturnare.Se pune cu ligurita sau cu posul gramajoare in tava tapetata cu hartie de copt.Se coc 30min cu usa cuptorului deschisa.
Mod lucru crema:
Galbenusurile,zaharul,cacaoa,faina,cafeaua se fierb pe foc.Cand s-a racit se amesteca cu untul frecat spuma.
Se lipesc bezelele cate doua,finisand partea laterala care se tavaleste prin nuca macinata.


       

Cosulete cu ciocolata





Iata si celebrele cosulete.Nu am facut clasica crema de albus si nuca,le-am umplut cu crema de ciocolata
Ingrediente:
6 galbenusuri,4 ling untura,4 ling smantana,4 ling zahar,o lingurita amoniac dizolvat in otet,faina cat cuprinde.( cam 800-900 gr)
Crema: 400ml lapte,3 ling faina,100gr ciocolata,150gr zahar,esenta de rom,250gr unt.
Mod de lucru:
Se pun toate ingredientele si se framanta un aluat care nu se lipeste si este usor de modelat.In fiecare forma de briose se pune cate o biluta de aluat si se modeleaza dupa forma.Se dau la cuptor si se coc.Sunt gata cand marginile devin aurii.
Laptele se pune pe foc impreuna cu ciocolata,zaharul si esenta de rom.Faina se subtiaza cu un pic din lapte si se toarna peste compozitia de lapte si ciocolata.Se fierbe pana se ingroasa.Se lasa la racit si se amesteca cu 250 gr unt frecat spuma.
Cu aceasta crema se umplu cosuletele si se orneaza dupa dorinta.