Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

luni, 24 februarie 2014

Coq au vin




                  Coq au vin, tradus cocos in vin, este o reteta  traditionala franceza.Unul dintre cele mai vechi preparate a bucatariei franceze cu o savoare deosebite.
                  Eu am adaptat putin reteta,pentru ca in loc de cocos am folosit pulpa de curcan.

                  Ingrediente:
                1 pulpa curcan,2-3 morcovi,1 ceapa,3-4 catei usturoi,1 gutuie,2 mere,un pahar suc de rosii,sare,piper,cimbru,curry,chili,un pic de ulei,300ml vin rosu.

                   Mod de lucru:
                 Carnea se spala si se dezoseaza.Zarzavatul se curata si se taie rondele,merele si gutuia,la fel.Carnea se codimenteaza cu piper,cimbru,chili si se prajeste in ulei incins cate 4 min pe fiecare parte.Se scoate si se pune intr-o tava mai adanca.Uleiul in care s-a prajit se toarna deasupra.Zarzavatul si merele se codimenteaza cu piper,cimbru,chili,curry si se pun in tava langa carne.Se potriveste de sare,se adauga sosul de rosii,vinul si un strop de apa.Se da totul la cuptor.
                      Se seveste cu garnitura de orez,paste,cartofi.

sâmbătă, 22 februarie 2014

Prajitura Pink




                 Am modificat  reteta unei prajituri din caietul mamei mele si a rezultat aceasta prajitura cu aroma fructata,colorata, cu o savoare deosebita.M-a inspirat blatul roz,iar cremele si restul au venit de la sine.
                 Se  poate face atat cu fructe proaspete,cat si conservate ( compot,gem,dulceata,congelate).Eu am facut-o cu capsuni,dar se poate face si cu ate fructe,dupa gustul fiecaruia.

                 Ingrediente blat:
               7 oua,7 ling zahar,3 plicuri budinca de capsuni,un praf de copt.

                   Ingrediente jeleu:
               500 gr capsuni,200gr zahar,2 plicuri gelatina sau: 1 borcan de 400 gr gem de capsuni,2-3 ling apa,2 plicuri gelatiIna.

                    Ingrediente crema:
                 6 galbenusuri,200 gr zahar,50ml lapte,250 gr unt,un baton vanilie

                    Ingrediente spuma:
                 6 albusuri,8 ling zahar
                 
                     Ingrediente sirop:
                   100 ml apa,2 ling zahar,esenta de capsuni sau: 100 ml zeama de capsuni,2 ling zahar.

                      Mod de lucru:
                   Cele 7 albusuri se bat spuma cu zaharul pana se obtine o bezea tare.Se adauga galbenusurile si se bate in continuare.La sfarsit se adauga budincile de capsuni si  praful de copt.Se amesteca usor,de sus in jos.Compozitia se pune in tava (25x35 cm) tapetata cu hartie de copt si se da la cuptorul incins dinainte.Pentru a vedea daca e gata se face testul scobitorii.Se scoate si se lasa la racit.
                   Pentru sirop,se pune apa (zeama de capsuni) cu zaharul la fiert.Cand s-a topit zaharul se adauga esenta de capsuni si se stinge focul.Daca avem zeama de capsuni nu mai trebuie esenta.Se lasa sa se raceasca.
                    Intre timp.se pregateste jeleul.Capsunii se paseaza cu blederul si se fierb impreuna cu zaharul pana incepe sa se ingroase.Daca folosim gem,il punem la fiert cu un pic de apa.La urma se adauga gelatina hidratata dinainte.Se lasa sa se racoreasca putin si se toarna peste blatul insiropat.Se da la rece pana se prepara crema.
                    Galbenusurile  cu laptele, zaharul si vanilia se pun pe foc la bain- marie.Se amesteca pana se ingroasa.Se ia de pe foc si se lasa sa se raceasca.Untul se freaca spuma si se adauga treptat compozitia de oua si lapte racita. Se amesteca pana se omogenizeaza.Crema se toarna peste jeleu.Se da la rece.
                   Albusurile se bat spuma pe bain- marie cu zaharul.Pentru o culoare roz,se opresc 3 ling de sirop si se adauga in albusuri.Cand spuma s-a intarit se ia de pe foc si se toarna peste crema.Se da la rece apoi se poate servi.

                  Iata cateva felii:

     
                   

vineri, 21 februarie 2014

Fursecuri cu fructe uscate





                         Merg de minune dimineata,langa o ceasca de cafea,un pahar cu lapte sau o cana cu ceai.Sunt crocante la exterior si moi si pufoase la interior.Aromele fructelor uscate te fac sa tresari la fiecare imbucatura.Gustoase si delicioase,se fac usor si se mananca si mai usor.
                       
                               Ingrediente:
                      170 gr unt,200 gr zahar,2 oua,500 gr faina,4 ling gris,1 ling bicarbonat,500 gr mixt de fructe uscate,zahar vanilat,coaja de portocala.
                       

                            Mod de lucru:
                       Untul se mixeaza cu ouale si zaharul.Se adauga restul ingredientelor si se amesteca cu o spatula.La urma se adauga mixul de fructe uscate.Rezulta un aluat moale.Se fac bilute  cu mana care se pun in tava tapetata cu hartie de copt si se turtesc usor cu mana.Eu am pus gramajoare cu lingurita.Se dau la cuptorul incins aproximativ 15 min.Sunt gata cand incep sa se rumeneasca deasupra.Se scot pe o tava si se lasa la racit.

                                 Pofta buna!



joi, 20 februarie 2014

Varza acra calita cu carne





                        Ingrediente:
                     500 gr carne de porc,1 maciulie usturoi,2 verze murate tocate marunt,sare,piper,marar

                       Mod de pregatire:
                     Varza se spala bine.Daca e prea sarata se tine cateva ore in apa.Carnea se taie cubulete si se pune la calit in uleiul incins.Cand si-a schimbat culoarea se adauga usturoiul tocat marunt si se mai lasa sa se caleasca cateva minute.Se stinge cu apa si se lasa sa fiarba.Se potriveste de sare si piper.Sare se pune doar daca mai e nevoie,avand in vedere ca varza e sarata.Cand carnea s-a inmuiat se adauga varza.Se pune deasupra carnii,ca un capac.Nu se amesteca.Se lasa sa fiarba pana se inmoaie si varza.Se adauga marar tocat si se stinge focul.
                        E delicioasa servita cu smantana.

miercuri, 19 februarie 2014

Chec rapid cu ciocolata





                            Un delicios chec cu multa cacao si dulceata.Cremos,ciocolatos cu un gust si o aroma deosebite.Eu i-as fi spus "Negresa cu dulceata" pentru ca este mai mult o negresa decat chec.Reteta este de la Cristian Borod,celebrul Bucatar maniac caruia ii multumesc pe aceasta cale pentru sfaturile si  incurajarile sale cand am luat decizia de a face acest blog.O reteta simpla si rapida,dupa cum ii este numele.Se face rapid si se mananca la fel de rapid.
                         
                           Ingrediente:
                      4 oua,200gr zahar,400ml lapte,500gr faina,100 gr cacao,250ml ulei,un praf de copt,6ling dulceata, de preferat doua feluri.Eu am folosit dulceata de visine si de capsuni.
                      Glazura: 200gr ciocolata,50 gr unt,100 ml lapte

                      Mod de lucru:
                  Toate ingredientele se masoara,se pun intr-un bol si se mixeaza.Se toarna totul intr-o tava tapetata cu hartie de copt.Deasupra se mai pun cateva linguri de dulceata din loc in loc.Eu am pus dulceata de visine pentru erau boabele intregi.Se da la foc aproximativ 30 min.Se face testul cu scobitoarea pentru a vedea daca e gata.Se scoate si se lasa sa se raceasca.Se face glazura.Ciocolata se topeste cu untul si laptele si se toarna deasupra.Eu am pus mai multa ciocolata decat in reteta originala si am  adaugat un pic mai mult lapte pentru o textura mai cremoasa.

                       A fost un deliciu.Merita incercat!

marți, 18 februarie 2014

Friptura de porc cu usturoi




                          O friptura delicioasa,careia sigur nu-i poti rezista.Cu o aroma si o savoare deosebite se afla printre retetele preferate.

                          Ingrediente:
                       500 gr carne de porc,4-5 catei de usturoi,sare,piper,un pic de ulei

                         Mod de lucru:
                       Carnea se taie felii.Se codimenteaza cu sare si piper si se aseaza intr-o tava.Se adauga un strop de ulei si se da la cuptor.Se face un mujdei de usturoi din cateii de usturoi zdrobiti,un pic de sare si ulei.Uleiul se toarna cate putin peste usturoi,ca la maioneza.Se adauga si un pic de apa rece.Rezulta un sos alb care se toarna peste carne.Se mai da 5 min la cuptor,apoi se stinge focul.
                        Se serveste cu garnitura de legume,piure de cartofi,cus cus sau pilaf de orez.

duminică, 16 februarie 2014

Piure de spanac cu oua ochiuri




                      O reteta rapida,dar foarte gustoasa si hranitoare.

                      Ingrediente:
                    1kg spanac,2-3 ling faina,1 cana lapte,2-3  catei de usturoi,sare,piper,2 oua de persoana,1 ling.ulei.

                      Mod de lucru:
                   Spanacul se spala bine sub jet de apa.Se pune o oala cu apa la fiert si,cand clocoteste se adauga spanacul.Se lasa sa dea un clocot si se ia de pe foc.Se strecoara spanacul si se lasa la scurs apoi se toaca marunt sau mai mare,dupa preferinte.Eu il toc cu cutitul,nu foarte marunt.
                    Faina se subtiaza cu o parte din lapte.Restul de lapte se pune pe foc si cand clocoteste se adauga faina indoita cu lapte.Cine doreste,in sosul alb poate adauga unt cat o nuca, pentru un plus  de savoare.Se amesteca si se adauga spanacul  si  usturoiul tocat marunt si se potriveste de sare si piper.Se lasa sa mai dea un clocot si se ia de pe foc.Se pastreaza la cald pana facem ouale.
                    Se pune o tigaie la incins si se adauga un strop de ulei.In uleiul incins se prajesc ouale astfel incat albusurile sa fie bine inchegate,iar galbenusurile moi.
                      Se servesc calde,cu piureul de spanac.

joi, 13 februarie 2014

Supa de curcan





                       E una din supele preferate de noi desi mancam mai multe ciorbe.Se prepara usor,e sanatoasa si gustoasa.

                      Ingrediente:
                  500 gr carne de curcan ( eu am pus spatele fara piept) 3-4 morcovi,1radacina patrunjel,1pastarnac,1 telina,sare,piper,1 ceapa,patrunjel verde tocat.

                    Mod de lucru:
                  Zarzavatul se spala si se curata.Se taie bucati mai mari.Carnea se pune la fiert intr-o oala cu apa.Apa trebuie sa acopere bine carnea.Se lasa carnea sa fiarba 30-40 min timp in care,cu o paleta,se ia spuma care se formeaza deasupra.Se adauga zarzavatul si se lasa in continuare sa fiarba.Dupa ce au fiert legumele si carnea,se scot din supa,se strecoara si se adauga taiteii sau se fac galuste de gris.Carnea se poate servi rasol sau se poate face pane,pilaf,ciulama.Taiteii se lasa 2-3 min sa fiarba se adauga sarea si pierul,patrunjel verde tocat si se stinge focul.

                Pofta buna!

miercuri, 12 februarie 2014

Tort cu nuci si caramel





                         Inca o reteta din caietul mamei mele.Imi aduc aminte cu drag ca,de cate ori facea reteta asta,ii "furam" cateva lingurite din compozitia de bezea de la foi.Mereu trebuia sa faca si cateva bezele pentru mine.Anii copilariei au trecut,au ramas doar amintirile si un caiet cu multe sfaturi retete pe care incerc sa le aduc in actualitate.


                          Ingrediente foi:
                       10 albusuri,300gr zahar,300gr nuci macinate,1 ling zeama de lamaie

                        Ingrediente crema:
                      500 ml lapte,8 ling.zahar,500 ml frisca,2 plicuri gelatina,10galbenusuri

                       Mode de lucru:
                     Albusurile se bat spuma tare,ca pentru bezea dupa care se adauga treptat zaharul si zeama de lamaie si se bate in continuare.Cand e tare,se adauga nuca macinata si se mesteca usor. Se coc 5-6 foi pe dosul unei tavi tapetate cu hartie de copt.Atentie cum le manevrati,pentru ca se rup foarte usor.

                        Zaharul (6 ling) se caramelizeaza si se stinge cu laptele.Se lasa sa fiarba pana se topeste tot zaharul.Se adauga galbenusurile frecate cu 2 ling.de zahar si se  amesteca pe foc pana se omogenizeaza.Se da deoparte si se lasa sa se racoreasca.Cele doua plicuri de gelatina se pun la hidratat ,  se adauga in lapte apoi se da la rece.Frisca se bate tare si se adauga crema racita si intarita.
                       Se umplu foile si se da la rece cateva ore.Crema se va intari,iar foile se vor inmuia.
                        Deasupra se poate face o glazura.Eu am oprit un pic de frisca ,am amestecat-o cu un plic de ciocolata calda si am acoperit ultima foaie.Deasupra am presarat ornamente de ciocolata.

                            O felie pentru voi:






marți, 11 februarie 2014

Mazare verde cu piept de pui




                     Pentru ca s-a incalzit vremea si suntem cu gandul la primavara,m-am gandit ca o mancare de sezon ar fi binevenita.Astfel,am facut aceasta mancarica de mazare verde care a adus in bucatarie un iz de primavara.

                    Ingrediente:
                 500 gr piept de pui,450 gr mazare,3-4 ling faina,1 ceapa mica, 1 ling ardei macinat,sare,piper,marar verde,1ling ulei.

                    Mod de lucru:
                 Ceapa se curata si se toaca marunt,pieptul de pui se taie cubulete.Intr-o cratita se pune uleiul la incins,se adauga ceapa si carnea.Se caleste pana ceapa devine sticloasa.Se adauga ardeiul macinat, se adauga apa cat sa acopere carnea si se lasa la fiert.Cand carnea e fiarta se adauga mazarea si se lasa sa fiarba.Daca mai trebuie,se mai poate adauga un pic de apa.Se potriveste de sare si piper.Din faina si un pic de apa se face un sos care se toarna peste mazare cand e fiarta.Se lasa sa mai dea un clocot, se adauga mararul tocat si se stinge focul.

                 Pofta buna!

luni, 10 februarie 2014

Choux a la creme




                  Am pregatit aceste choux-uri la rugamintea Emiliei,care este un fan al eclerurilor si al choux-urilor.Va impartasesc reteta mea care nu este deloc complicata,iar rezultatul e pe masura.Vreau sa mentionez ca fac de ani de zile ecleruri si choux-uri,ghid fiindu-mi retetele Sandei Marin.O carte de bucate minunata,mostenita de la mama mea.

                  Ingrediente:
            250ml apa,100 gr unt sau 80 gr untura,1 lingurita zahar,1 praf de sare,125 gr faina,4 oua.
          Pentru crema: 4 oua,500 ml lapte,200 gr zahar,baton de vanilie,frisca pentru ornat

                  Mod de lucru:
          Se pune sa fiarba intr-o cratita apa cu untul sau untura,sarea si zaharul.Cand clocoteste se trage de pe foc,se toarna faina cernuta toata odata si sea mesteca repede cu o lingura de lemn.Cand nu mai este nici un cocolos,se pune iar cratita pe foc si se amesteca pana aluatul se desprinde de peretii cratitei.Se da deoparte si,in timp ce se racoreste se mai amesteca aluatul.Se adauga ouale,pe rand.Nu se pune urmatorul ou pana cand cel dinainte nu s-a amestecat cu aluatul.Pasta trebuie sa fie moale astfel incat sa curga din lingura,dar sa-si pastreze forma acolo unde cade.Se pune compozitia intr-un cornet si se pun in tava mici gramajoare cu diametrul de 3-4 cm,lasand cam tot atata distanta intre ele.Se poate pune si cu o lingurita.
           Cam in toate retele  se mentioneaza ca tava sa fie unsa sau tapetata.In reteta ei,Sanda Marin mentioneaza faptul ca nu se unge si nu se tapeteaza tava.Eu am pus hartie de copt.
          Se dau la cuptor,la foc mare pentru 15 min.In urmatoarele 15min focul se micsoreaza.Nu trebuie deschis cuptorul in timpul coacerii pentru ca se lasa gogosile.Cand sunt gata,trebuie sa fie bine crescute,uscate si rumenite frumos.In mijloc trebuie sa fie goale.Dupa ce s-au racit se taie un capac si se umplu cu crema de vanilie si frisca.

           Crema:
          Este clasica  crema de cremes.
         Galbenusurile,zaharul,laptele si batonul de vanilie se pun la foc.Se fierbe pana se ingroasa.Se ia de pe foc , se scoate batonul de vanilie si se lasa la racit.Albusurile se bat spuma tare,ca pentru bezea.Se adauga 4 ling.zahar si se bat in continuatre apoi se adauga in crema de galbenusuri.Se amesteca incet, de sus in jos sa nu se lase albusurile.
         Cu aceasta crema se umplu choux-urile.Deasupra se pune un pic de frisca batuta apoi se pune capacul taiat.Peste acesta se pune o glazura de zahar sau se pudreaza cu zahar pudra.

duminică, 9 februarie 2014

Piept de pui cu cocos



                         O nebunie de arome care-ti invaluie simturile si careia nu-i rezisti.

                     Ingrediente:
               500 gr piept de pui,4 ling.sos de soia,condimente garam masala,adica un amestec de: 1lingurita cuisoare,1 lingurita chimen,1lingurita coriandru,3-4 foi de dafin,1 lingurita piper,1lingurita nucsoara,1lingurita scortisoara,1 lingurita boabe de mustar pisate,chilli

                   Mod de lucru:
                 Se prepara amestecul de codimente,si se adauga sosul de soia.Pieptul de pui se taie felii si se tine o ora in sosul cu codimente.Se scot bucatile de piept,se tavalesc prin nuca de cocos si se pun intr-o tava.Se stropesc cu ulei,se toarna sosul desupra si se dau la cuptor pana se rumenesc.
                  Se servesc cu  cus cus.250gr cus cus se prajeste in ulei apoi se toarna aprox.800ml apa,se potriveste  de sare si piper,se adauga un praf curry si se lasa sa fiarba 10 min.Se stinge focul si se lasa inca 10 min.acoperit cu un capac.Daca nu a scazut toata apa,aceasta va fi absorbita de paste.

                  Pofta buna!

               

Salata de cartofi cu piept de curcan afumat





                   O salata rapida,usoara cu un gust deosebit datorita aromei de piept de curcan afumat. E preferata fiicei mele,asa ca o fac destul de des.
                    Pieptul de curcan se poate inlocui cu jambon,pastrama sau alte afumaturi.Conditia e sa fie bine codimentate,un pic picante.

                   Ingrediente:
               6-7 cartofi,4 oua,300 gr piept de curcan afumat,2-3 castraveti murati,maioneza dintr-un ou,sare,piper,masline.

                   Mod de lucru:
               Cartofii se fierb in coaja.Si ouale se fierb tari,Se face o maioneza dintr-un ou.Cartofii fierti se curata de coaja si se taie rondele.La fel si ouale.Castravetii se taie tot rondele.Pieptul de curcan se taie cubulete.Intr-un vas se pun toate ingredientele mentionate,se adauga maioneza, se potriveste de sare si piper si se amesteca bine.Cine doreste,poate sa adauge si cateva masline.

              Pofta buna!

joi, 6 februarie 2014

Papricas de pui




                 Papricasul e una din mancarurile favorite la noi in familie asa ca de cate ori il fac,e motiv de bucurie.Nu e o mancare sofisticata,dar e foarte gustoasa si apreciata.

               Ingrediente:
          500gr carne de pui,2-3 cepe, 2 ardei (eu am pus ardei macinat din borcan) 1 lingura de boia dulce,sare,piper,patrunjel verde.
         Pentru galusti: 2 oua,un pic de sare,faina cat cuprinde pentru a obtine un aluat gros ca o smantana.

            Mod de lucru:
          Carnea se taie bucatele si se prajeste in ulei cat sa se rumeneasca un pic.Nu trebuie sa fie gatita complet.Se scot bucatile de carne si,in uleiul ramas,se caleste ceapa.Cand a devenit sticloasa se adauga carnea,ardeii taiati cubulete sau ardeii macinati,boiaua,sarea,piperul.Se amesteca rapid sa nu se caramelizeze boiua si se toarna apa calda.Se lasa sa fiarba pana se inmoaie carnea.Se mai lasa pe foc mic sa mai scada zeama.
          Intre timp,se pregatesc galustile. Se bat ouale cu un pic de sare si se adauga faina pana se obtine un aluat mai gros decat cel de clatite.Se inmoaie o lingurita in lichidul clocotit si se formeaza galuste carora se li se da drumul in mancare.Nu trebuie lasat mult pe foc,pentru ca acestea vor fierbe rapid.Cand sunt gata se ridica la suprafata.
        Se presara patrunjel verde si se ia de pe foc.
        Pofta buna!


               

Gogosi glazurate




                    Pentru ca ador ciocolata si pentru ca gogosile au fost primele pe lista de preferinte,am zis sa fac o combinatie intre cele doua.Asa au iesit aceste minunate gogosi cu glazura de ciocolata.

                    Ingrediente gogosi:
                1kg faina,3-4 ling.ulei,un varf sare,3 ling.zahar,zahar vanilat,7 gr drojdie uscata,2 oua,400ml lapte caldut.,coaja de lamaie.

                     Ingrediente glazura:
                  100 gr ciocolata,1 ling lapte

                    Mod de lucru:
                 Drojdia,200 gr faina,1 ling zahar am amestecat cu  o parte din lapte si am lasat sa dospeasca la cald.Restul de faina si celelalte ingrediente le-am pus intr-un vas.Cand maiaua si-a dublat volumul am turnat-o peste faina si am amestecat bine.Am mai adaugat restul de lapte si am framantat pana a rezulatat un aluat legat,elastic,nelipicios.Am lasat sa dospeasca la cald 2 ore.
                  Cand aluatul si-a dublat volumul,am rasturnat totul pe masa de lucru infainata si am intins o foaie groasa pe care am taiat-o cu un pahar.
                      Intr-o tigaie am incins uleiul si am pus gogosile la copt.Cand s-au rumenit pe o parte,le-am intors pe cealalta parte.Le-am scos pe un sevet absorbant.
                  Iata-le:




                 S-au consumat calde,cu gem,pudrate cu zahar sau pur si simplu goale.Pe restul,le-am glazurat.Am topit ciocolata cu laptele si am inmuiat fiecare gogosa cu o parte,in glazura obtinuta.Le-am lasat sa se raceasca si sa se intareasca glazura si am servit.
                   Au fost delicioase.

duminică, 2 februarie 2014

Chiftelute




                    Ingrediente:
               500 gr carne de porc,curcan sau pui,3-4 catei de usturoi,4-5 linguri pesmet sau 3-4 felii de paine inmuiate in apa si stoarse,sare,piper,patrunjel verde,1 ou.

                  Mod de preparare:
              Carnea se toaca cu masina de tocat.Se da si usturoiul prin masina.Se adauga restul de ingrediente si se framanta bine cu mana pana se obtine un amestec omogen.Se formeaza bilute care se prajesc in ulei incins.Se scot pe servete absorbante.
              Se servesc calde,cu garnitura sau reci,ca aperitiv.
               Pofta buna!

sâmbătă, 1 februarie 2014

Pulpa de curcan glazurata cu sos de afine




                    Intotdeauna mi-a placut combinatia de gusturi dulce-iute.Si pentru ca la dulciuri,la ciocolata mai ales merge de minune,am zis ca si la fripturi trebuie sa fie la fel de spectaculos.Intr-adevar, e o combinatie perfecta intre dulce si iute.

                    Ingrediente:
            2 pulpe de curcan,4 ling miere,sare,piper,o ceasca vin alb.

                    Ingrediente sos de afine:
            1 borcan de 450 gr cu afine,100ml vin Cabernet,sucul si coaja de la o portocala,1 baton scortisoara,sare,piper Cayenne,piper negru.

                 Mod de pregatire:
             Carnea se fierbe aproximativ 30min. in apa cu sare si 2 morcovi.Se scoate din apa,se codimenteaza bine cu sare si piper.Se unge cu miere,se pune intr-o cratita,se toarna vinul alb si se da la cuptor inca 1-1 1/2 ore.
            Intre timp,pregatim sosul.Vinul rosu se pune la fiert cu zeama si coaja de portocala rasa,batonul de scortisoara,sarea si piperul.Cand incepe sa fiarba,se adauga afinele si se mai lasa pe foc 10 minute .Se stinge focul,se scoate batonul de scortisoara si se serveste alaturi de friptura.

             Pofta buna!


Pizza




                   Este o pizza simpla,dar gustoasa datorita ingredientelor folosite.Mi se pare ca pizza facuta acasa e mult mai buna decat cea de la restaurante sau pizzerii.Exista zeci de sortimente de pizza,inventate,in primul rand,in scop comercial.Nu cred ca sunt cu nimic mai presus ca pizza facuta acasa.In primul rand,stiu cum sunt ingredientele folosite si o fac dupa pofta si gustul celor dragi.
                    Imi place ca aluataul de la pizza sa fie subtire.Cine vrea,si ii place,poate sa-l faca mai gros.

                    Ingrediente:
               500gr faina,3 ling ulei,sare,apa calduta,7 gr drojdie uscata,1 lingurita zahar,sunca,salam,ardei,castraveciori,branza telemea,4 oua,piper,busuioc,oregano.

                    Mod de lucru:
              Am pus faina,drojdia,sarea,uleiul si zaharul intr-un vas,am adugat apa calduta,am amestecat si cand a inceput sa se lege,am trecut la framantat.Am framantat pana am obtinut un aluat legat,care nu se lipeste de mana.Am acoperit cu un servet si l-am lasat la cald,o ora sa creasca pana isi dubleaza volumul.Aluatul trebuie sa fie un pic mai moale.
             Am pudrat masa de lucru cu faina si am intins aluatul intr-o foaie subtire,de forma tavii de copt.Am uns tava cu ulei si am pus aluatul.Deasupra am adugat felii de sunca,de salam,castraveciori acri,ardei gras rosu,branza telemea data pe razatoare si amestecata cu piper,busuioc,oregano.Am spart patru oua,le-am batut si le-am turnat desupra.Am dat totul la cuptor.
           Bineanteles,umplutura poate diferi in functie de preferintele fiecaruia.Se pot pune carnati de casa,jambon,ciuperci,masline,porumb,felii de friptura,peste afumat.La fel si sortimentele de branza pot fi diferite.
          Dupa aprox.30 min.am scos pizza din cuptor.Nu a crescut foarte mult,dar a fost moale si pufoasa,branaza s-a topit,iar mezelurile si legumele au fost moi,nu crocante.Am taiat-o si am servit-o cu sos de rosii picant ( am facut in toamna) si mujdei de usturoi cu iaurt.
          O recomand cu caldura.