Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

sâmbătă, 31 mai 2014

Sirop de capsuni


                            Pentru ca a inceput campania  "conserve pentru iarna",fiind la capitolul "capsuni",de la dulceata,am trecut la sirop.


                          Ingrediente:
                        1l zeama de capsuni,1 kg zahar,1lingurita zeama de lamaie
                        Cantitatile sunt orientative.Pentru o cantitate mai mare de sirop,mariti cantitatile,pastrand proportiile.


                          Mod de preparare:
                      Capsunii se pun cu un pic de zahar de seara pana dimineata.A doua zi se mixeaza pana rezulta o pasta fina.La un kilogram de fructe,se adauga 250ml apa.Se toarna totul  in tingirea de dulceata,se adauga zaharul si se pune pe foc.Se fierbe pana se topeste tot zaharul,apoi se da la foc iute inca 20min.La fiert se adauga putina zeama de lamaie.Nu se fierbe prea gros,sa se poata turna usor in sticle.
                       Se ia de pe foc si se toarna fierbinte in sticle care se astupa bine.Se pun in paturi pana se racesc complet.
                       

Dulceata de capsuni





                           Dulceata de capsuni e una din preferatele noastre,asa ca si anul asta am profitat de abundenta de capsuni si am facut o portie.


                          Ingrediente:
                         1 kg capsuni,1 kg zahar,zeama de la o lamaie.

                          Mod de preparare:
                        Se aleg capsuni mijlocii,frumoase si proaspete.Se spala si se lasa sa se scurga bine de apa.Trebuie umblat usor cu capsunile sa nu se sfarame.Se pun intr-un castron capsunile cu zaharul si zeama de la jumatate de lamaie.Se lasa  la loc racoros de seara pana dimineata.
                       A doua zi se toarna capsunii si siropul lasat intr-o tingire smaltuita.Se dau la foc mic pana se topeste tot zaharul,apoi se da la foc iute.Se amesteca usor,din cand in cand.Se adauga zeama de la cealalta jumatate de lamaie si se lasa sa fiarba pana se leaga.Eu am pus si trei felii de lamaie cu tot cu coaja pentru aroma.
                        Pentru a incerca daca este gata se pun cateva picaturi de sirop pe o farfurioara.Daca siropul racit este gros si lipicios se ia tingirea de pe foc.
                         Dulceata fierbinte se toarna in borcane spalate si uscate bine.Se inchid ermetic si se pun la dunst in paturi pana a doua zi, apoi se pun in camara.

joi, 29 mai 2014

Conopida la cuptor




                        Cum apare conopida,e primul fel pe care-l pregatesc.Este o mancare rapida si usor de pregatit,dar foarte savuroasa.La noi in familie e foarte apreciata si o fac de cate ori am ocazia.
                         Ingredientele de baza sunt trei: conopida,smantana si cascaval ras.Mai trebuie un pic de unt,sare si piper.Cantitatile difera in functie de cata conopida aveti sau cat e de mare aceasta.
                         Conopida se spala si se desface in buchetele.Intr-o oala sa pune apa cu sare la fiert.Cand clocoteste se adauga conopida si se lasa cateva minute sa fiarba pana se inmoaie putin.Nu trebuie sa fie fiarta.
                          Se unge cu unt un vas de yena si se aranjeaza buchetele de conopida oparite si scurse bine de apa.Se pune un rand de conopida,se presara cascaval ras si smnatana.Se continua tot asa pana se epuizeaza toata conopida.Ultimul strat va fi smantana.Se da la cuptor pana se rumeneste deasupra.
                           Se poate servi atat calda cat si rece.E delicioasa.
                       

                       

luni, 26 mai 2014

Parfait de cacao




                         Parfaitul este o inghetata mult mai cremoasa care nu face ace de gheata.De aceea o prefer inghetatei.Nu trebuie mixata dupa congelare si se poate taia felii. Se poate face sub diferite forme,cu arome diverse: cafea,cacao,vanilie,fructe,ciocolata,caramel.In compozitie se pot adauga,dupa preferinte: nuci,migdale,fistic,stafide,bucati de ciocolata.Se pot combina mai multe arome si rezulta un tort delicios.Eu am facut simplu,de cacao.Iata-l:


                           Ingrediente:
                          4 oua,250gr zahar,400ml lapte,50 gr cacao,1kg frisca,zahar vanilat.

                          Mod de preparare:
                         Intr-un vas,se bat ouale intregi cu telul,se adauga zaharul,cacaoa,laptele si zaharul vanilat.Se pune vasul pe foc batand continuu cu telul sa nu se prinda de fundul vasului si sa nu se taie compozitia.Se fierbe pana se ingroasa.Se ia de pe foc si se lasa sa se raceasca.
                          Intre timp,se bate frisca,dupa care se adauga crema racita.Se omogenizeaza cu o lingura de lemn,se pune in forme si se da la congelator.
                           Cand se serveste se scoate cu 10-15 min.mai repede din congelator.Se taie frumos cu un cutit inmuiat in apa calda.

sâmbătă, 24 mai 2014

Cotlet de porc cu cartofi noi





                                Abia am asteptat sa apara cartofii noi.Sunt un deliciu cu care ne rasfatam in fiecare primavara.Prajiti,copti la cuptor,cu smantana sau in oricare alta varianta,cartofii noi aduc un plus de savoare in meniuri.Am pregatit o friptura langa care am adaugat cartofi noi.Iata ce a iesit.


                               Ingrediente:
                             500 gr cotlet de porc,700gr cartofi noi,sare,piper,ulei,marar verde,rozmarin.


                              Mod de lucru:
                            Carnea se taie felii si se aranjeaza intr-o cratita.Cartofii se curata (daca e cazul) se spala si se taie in sferturi,jumatati sau,daca sunt mai mici,se lasa intregi.Se pun langa carne si se presara cu sare,piper , rozmarin si marar verde tocat marunt.Carnea se codimenteaza cu sare si piper.Cine doreste,poate sa adauge un pic de cimbru.Se stropeste totul cu ulei si o cesca de apa.Se da la cuptor pana carnea este frumos rumenita.Cartofii se vor inmuia si vor capata o crusta maronie.

                           Pofta buna!

marți, 20 mai 2014

Tort de capsuni




                            Duminica a fost ziua nepotelului mei si ce altceva puteam sa pregatesc in sezon de capsuni,mai ales ca si el si-a dorit tort de capsuni.Este un tort racoros,usor, in care,normal,predomina capsunii,dar nu am uitat nici de ciocolata,asa ca am facut si o crema de ciocolata alba.A fost savurat cu multa placere si apreciat atat de sarbatorit cat si de invitati.


                            Blat de capsuni:
                          300gr capsuni,10 oua,10 ling zahar,12 ling faina,praf de copt,zahar vanilat.
                          Capsunii se curata,se spala, se presara  cu un pic de zahar si se mixeaza cu blenderul pana se obtine un piure foarte fin.Galbenusurile se freaca cu zaharul,se adauga piureul de capsuni si zaharul vanilat.Se mixeaza pana se omogenizeaza apoi se adauga faina si praful de copt,cernute.Albusurile se bat spuma tare,ca pentru bezea  dupa care se adauga in compozitia de galbenusuri si capsuni.Se amesteca incet,de sus in jos pentru ca sa nu se lase.Compozitia se toarna intr-o tava tapetata cu hartie de copt si se da la cuptor pana trece testul scobitorii.

                              Blat galben:
                            10oua,10 ling zahar,10 ling faina,praf de copt.
                            Albusurile se separa de galbenusuri.Albusurile se bat spuma tare,ca pentru bezea.Zaharul se adauga pe rand,in ploaie.Se mixeaza pana se topeste tot zaharul.Se adauga galbenusurile si se omogenizeaza bine.La urma,se adauga faina si praful de copt,cernute.Se amesteca incet,prin rasturnare.Se da la copt,in tava tapetata cu hartie de copt.E gata cand trece testul scobitorii.

                             Crema de capsuni:
                             500gr capsuni,500ml frisca,200 gr zahar,zahar vanilat,2 plicuri gelatina.
                            Capsunii se mixeaza cu blenderul.Piureul se pune intr-o craticioara,se adauga zahrul si vanilia si se pune la fiert pana se topeste tot zaharul.Se ia de pe foc si se lasa sa se racoreasca dupa care se adauga gelatina hidratata.Se omogenizeaza bine si se lasa la rece 30 min.
                           Frisca se bate si cand e tare,se adauga capsunii.Se amesteca cu mixerul si se lasa la rece.

                             Crema de ciocolata alba:
                           200gr ciocolata alba,500 gr frisca
                           Ciocolata se topeste si se adauga in frisca batuta.Se omogenizeaza si se da la rece.

                            Asamblare:
                          Blaturile reci se taie in doua.Se insiropeaza cu siropul lasat de capsunii cu zahar.
                          La baza se pune un blat  galben,crema de ciocolata peste,apoi blat de capsuni,crema de capsuni,blat  galben,crema de ciocolata,blat de capsuni,crema de capsuni.
                         Am oprit un pic din crema de capsuni pentru a imbraca tortul.L-am decorat cu un pic de frisca batuta si capsuni.

                           Iata o sectiune:

                       

luni, 12 mai 2014

Dulceata din flori de salcam




                          Este o dulceata foarte aromata si parfumata.O recomand cu caldura.

                          Ingrediente:
                        1kg flori de salcam,1l apa,600 gr zahar,1lamaie,baton de vanilie.

                         Mod de lucru:
                       Florile se culeg si se rup de pe ciorchine.Se spala bine,apoi se scurg.
                      Se face un sirop din apa si zahar.Cand clocoteste,se adauga florile de salcam apoi 2-3cm dintr-un baton de vanilie,2-3 felii de lamaie si zeama de lamaie.Se lasa sa fiarba pana dulceata e bine legata.Trebuie sa aiba consistenta mierii,iar  daca se picura pe o farfurie nu trebuie sa se imprastie.Se ia de pe foc si ,fierbinte,se pune in borcane apoi se inchid ermetic.

duminică, 11 mai 2014

Socata




                                 Un suc parfumat si aromat cu care debuteaza sezonul sucurilor si al siropurilor.
                                 Socata isi are originea in Marea Britanie,unde a fost bautura de vara a aristocratiei.Reteta britanica are,in plus un pumn bun de stafide tocate.Eu nu am pus,am preferat gustul socatei din  copilarie.


                                   Ingrediente:
                                 5-6 inflorescente de soc,400-500gr zahar,2 lamai,5l apa

                                   Mod de lucru:
                                E recomandat sa se culeaga florile de soc dupa ploaie deoarece apa alunga insectele.Florile nu se spala,pentru ca socata isi va pierde culoarea si aroma date de polenul florilor.
                                Intr-un borcan de 5l se pune zaharul,se toarna apa,se adauga zeama de la o lamaie si inca vreo 2 felii de lamaie.Se amesteca sa se topeasca din zahar.Se adauga florile de soc.Se acopera borcanul cu o farfurie si se pune la soare 1-2 zile,pana se topeste zaharul.Din cand in cand se mai amesteca pentru a se topi tot zaharul.
                                 Cand lichidul a devenit galbui si tot zaharul s-a topit se strecoara socata,se pune in sticle si se da la rece.


                             

Prajitura cu spuma 2





                           Este o prajitura foarte aromata si racoroasa.E tot o reteta din caietul mamei mele.Eu am personalizat-o,adaugandu-i jeleul de fructe.


                           Blat:
                         8oua,8ling zahar,6ling faina,2 ling cacao,praf de copt.
                         Albusurile se separa de galbenusuri.Se bat spuma,tare,ca pentru bezea.Treptat,se adauga zaharul,in ploaie si se bate in continuare,pana se topeste.Se adauga galbenusurile si,la urma,faina,cacaoa si praful de copt.Se amaesteca incet sa nu se lase.
                       Se pune in tava tapetata cu hartie de copt si se da la cuptor.E gata cand trece testul scobitorii.Blatul se scoate si se lasa la racit.

                            Crema:
                           6 galbenusuri,6ling zahar,50ml lapte,zahar vanilat,250gr unt.
                           Galbenusurile cu zaharul,vanilia si laptele se fierb la bain marie pana se ingroasa.Se ia de pe foc si se lasa la racit.Cand e rece,se amesteca cu untul frecat spuma.


                           Jeleu:
                         300gr gem sau dulceata se fierb cu 3-4 ling apa.Se ia de pe foc si se adauga 2 plicuri cu gelatina hidratata.

                           Spuma:
                       6 albusuri,8 ling zahar
                       Albusurile se bat spuma cu zaharul,pe baie de aburi.

                         Aranjare:
                      Blatul se taie in doua,pe orizontala.Pe unul din blaturi se pune crema,apoi jeleul cald.Se pune al doilea blat si deaupra,spuma.Se orneaza cu ornamente colorate.

marți, 6 mai 2014

Vin de soc





                        Pe langa socata si sirop,iata ca  din flori de soc se poate face si vin.Este un vin cu o aroma deosebita,dulceag,plin de savoare,cu spuma multa,ca sampania.Este o reteta din caietul mamei mele care facea vin in fiecare primavara.Contributia mea la reteta,era culesul florilor de soc.



                        Ingrediente:
                    8-10 inflorescente de soc,1kg zahar,8l apa,4-5 lamai,150 gr zahar ars,10gr driojdie


                           Mod de lucru:
                         Se pun florile de soc intr-un borcan de 10l.Apa se fierbe cu zaharul si se toarna peste flori.Cele 150gr zahar se caramelizeaza si se sting cu putina apa.Se lasa sa fiarba pana se topeste tot caramelul apoi se lasa la racit.Cand e rece,se toarna peste apa cu flori.Siropul de caramel se pune mai mult pentru a da vinului culoare.Altefel,este albicios.Se adauga lamaile taiate rondele,fara coaja si partea alba,apoi drojdia desfacuta in putina apa.Vasul se leaga la gura cu o panza curata,se acopera cu o farfurie si se lasa sa stea 48 ore la temperatura camerei (20grade).Din timp in timp,se amesteca in borcan cu o lingura de lemn,curata.Florile si restul ingredientelor se vor lasa la fund.
                           Bautura poate fi pusa in sticle.Se strecoara printr-um tifon si se toarna in sticle sau se trage cu un furtun.Acesta nu trebuie sa ajunga la rezidurile de pe fundul borcanului.
                           Sticlele pline se astupa cu dopuri curate,oparite.Se leaga bine cu sfoara ca sa nu fie aruncate de gazele degajate de fermentarea care continua.E recomandat sa se sigileze sticlele cu ceara.
                            Se pastreaza la loc racoros,cu gura in jos.Cand se desface sticla,bautura face spuma ca samapania.

luni, 5 mai 2014

Clatite





                       Da, chiar asa. Azi va prezint simplele si banalele clatite.Cred ca toata lumea stie cum se fac clatitele, si fiecare are reteta sa proprie,la fel cum multi nu sunt multumiti de propria reteta.V-as ruga sa lasati la comentarii propriile voastre variante de clatite.
                     Inainte de a purcede la reteta, v-as spune cateva lucruri interesante despre clatite,sursa,aici.
                     Clatitele sunt o specialitate bretona,care a devenit cunoscuta si apreciata in toata lumea.Pot fi dulci ("crepes")  sau sarate ("galette").Umpluturile variaza de la cele mai simple (gem,dulceata,sirop,sos,ciocolata,miere) pana la combinatii spectaculoase si incitante.
                      Original,clatitele se serveau cu cidru,ulterior a aparut cea mai spectaculoasa forma de prezentare a clatitelor "crepes Suzette" ( clatite flambate in lichior si suc de portocale).


                     Ingrediente:
                 500gr faina,3 oua,300 ml lapte,apa minerala sau bere,3 ling ulei sau unt topit,1 praf de sare,arome: coaja lamaie,portocala, zahar vanilat daca le faceti dulci.

                  Aluatul de clatite se poate adapta la ce avem in casa.Laptele se poate inlocui cu apa minerala ,apa simpla sau bere.La fel,numarul de oua poate varia dupa disponibilitatea fiecaruia.Untul sau uleiul din aluat se poate inlocui sau substitui.Daca renuntati si la lapte,vor iesi niste delicioase clatite de post.


                      Mod de lucru:
                   Ouale se sparg intr-un bol si se amesteca cu sarea.Se adauga faina in ploaie,toata odata si se amesteca bine.Lichidele se incorporeaza cate putin,pentru a controla consistenta aluatului.Aluatul trebuie sa fie ca o smantana subtire,fara cocoloase.Daca vreti sa faceti clatite subtiri,aluatul va fi mai subtire,iar daca le vreti mai groase si aluatul va fi mai gros.
                     Daca,in timp,aluatul se ingroasa,mai adaugati apa sau lapte.
                     Se incinge bine o tigaie,se unge cu putin ulei,si se toarna cu polonicul,din aluat.Daca aveti tigaie antiaderenta,renuntati la grasime.In acest timp,cu mana stanga se roteste tigaia astfel incat aluatul sa acopere toata suprafata acesteia.Cand marginile clatitei devin aurii,se poate intoarce pe cealalta parte cu ajutorul unei spatule sau,daca aveti indemanare,se pot arunca in sus cu tigaia asfel incat sa se rasuceasca in aer.Clatita se mai coace putin,apoi se scoate din tigaie.Se continua astfel pana se termina tot aluatul.
                     Clatitele astfel obtinute se ung cu gem,dulceata,finetti,sos de vanilie,ciocolata,miere,siropuri de fructe,frisca,branza dulce,inghetata,fructe caramelizate.
                      In cazul retetelor sarate,se pot umple cu carne,ciuperci,branza telemea,urdasi marar,spanac si branza,legume,creier.

                       Pofta buna!

joi, 1 mai 2014

Mititei





                            Pentru ca azi a fost "ziua gratarelor",m-am gandit sa postez si eu reteta de mititei.Am preparat acasa pasta si a iesit foarte gustoasa.Sigur,o sa spuneti ca e mai simplu sa cumperi micii gata pregatiti,doar sa-i pui pe gratar.Asa cum frigerea micilor si a carnii pe gratar necesita un adevarat ritual,tot asa si pregatirea carnii pentru mititei are farmecul sau,pe langa  faptul ca stii ce mananci si fiecare poate sa-i faca pe gustul sau.



                            Ingrediente:
                          0,500 gr carne macra,grasa de vita,500 gr spata de porc,1 capatana usturoi,sare,piper,cimbru,boia,bicarbonat.

                            Mod de preparare:
                         Carnea se toaca de trei ori cu masina de tocat,cu ciur mic.Se adauga sare,piper,boia,cimbru,bicarbonat.Separat se prepara un sos de usturoi pisat si doua linguri apa.Se adauga peste carne si se amesteca bine.
                          Tocatura se lasa 2-3 ore la gheata sau la rece.Se iau cu lingura cantitati egale din tocatura si,cu mainile ude,se formeaza suluri de aceeasi marime.Cand sunt gata se frig pe gratar la foc iute.
                           Carnea se poate congela pentru a o folosi cand e nevoie.