Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

duminică, 29 iunie 2014

Nectar de visine,menta si ghimbir



                              Pentru ca n-am obisnuit deja cu clasicul sirop,m-am gandit  la un nectar cu un plus de arome.Iata ce a iesit.

                           


                             Ingrediente:
                        4 kg visine,1kg  zahar,1l apa,ghimbir cat o nuca,o mana buna de frunze de menta


                             Mod de pregatire:
                          Visinele spalate se curata de codite si de samburi.Se pun cu zaharul pana lasa sirop. Se pune totul in blender si se mixeaza impreuna cu frunzele de menta si ghimbirul.Se pune intr-o cratita,se adauga apa si se da la foc.Cand incepe sa fiarba se ia spuma.Se lasa sa fiarba cam 30 min,pana scade putin si incepe sa se ingroase.
                           Fierbinte se pune in sticle curate si se inchid ermetic.Se pun in paturi pana a doua zi.Se de poziteaza in camara.



               

Dulceata de visine






                               Dulceata de visine este una din preferatele mele pentru aroma  si gustul sau dulce-acrisor.Nu am rezistat sa fac si anul acesta macar o portie din minunata dulceata.


                               Ingrediente:
                            1kg visine,1kg zahar,2-3 felii de lamaie



                           Mod de pregatire:
                       Se culeg visine mari,coapte.Se curata de samburi si codite avand grija sa nu se zdrobeasca fructul.Se pune in tingire un rand de visine,unul de zahar,tot asa pana se termina toata cantitatea de zahar si visine.Se lasa 1-2 ore sa lase zeama apoi se pune pe foc mic pana se topeste tot zaharul.Se da apoi la foc iute,amestecand din cand in cand usor,sa nu se prinda.Se ia spuma formata si se adauga feliile da lamaie.Se lasa sa fiarba pana ce zeama e bine legata.
                       Cand e gata,se pune fierbinte in borcane sterilizate,care se inchid ermetic.Se tin in paturi pana se racesc complet,apoi se pun in camara la loc uscat si racoros.

joi, 26 iunie 2014

Ciorba de loboda si macris






                                 O ciorbita plina de vitamine,racoroasa,reconfortanta pe perioada verii.O recomand si in perioada postului daca se renunta la ou si smantana.



                                   Ingrediente:
                                1 ceapa,1 leg.morcovi,patrunjel radacina,pastarnac,1 leg.loboda,1 leg macris,marar verde,patrunjel verde,sare,piper,200gr smantana,1ou,o mana de orez.


                                    Mod de pregatire:
                                  Ceapa se curata si se toaca marunt.Se pune la calit intr-un pic de ulei.Cand devine sticloasa se adauga zarzavatul curatat si tocat.Se lasa la calit pana se inmoaie.Se adauga frunzele de loboda si macris taiate fasii subtiri.Se stinge cu apa si se lasa sa fiarba.Cand clocoteste se adauga orezul spalat.Se lasa sa fiarba pana e gata orezul.Se potriveste de sare si piper,se adauga mararul si patrunjelul tocate marunt.Smantana se amesteca cu galbenusul de ou si cu cateva linguri din ciorbita,apoi se toarna totul  in ciorba si se stinge focul.
                                    Macrisul ii va da un gust placut acrisor.Cine vrea  ciorba mai acra,o poate acri cu zeama de lamaie,otet,bors,dupa preferinta.

miercuri, 25 iunie 2014

Iaurt de casa



                                 Pentru un iaurt bun aveti nevoie de lapte proaspat de vaca.Nu se degreseaza.Cu cat e mai gras,cu atat mai cremos va fi iaurtul si va avea mai putin zer.Si laptele din comert e bun pentru iaurt,dar sa fie proaspat,nu UHT.
                                 Mai aveti nevoie de bacterii.Acestea se gasesc in iaurt sau smantana.E bun si iaurtul din comert,dar cel mai bun e tot iaurtul de casa.Daca ati mai facut iaurt,opriti o lingura buna pentru data viitoare cand veti face iar iaurt.
                                  Si cum cel mai bun e iaurtul in vas de pamant,am inlocuit borcanul cu un vas de lut.Astfel,parca m-as intoarce in timp,cand mama facea iaurtul si ma bucuram nespus.
                                 Laptele se fierbe si se lasa la racit.Nu trebuie sa se raceasca complet,ci trebuie sa fie doar un pic caldut.Daca e prea cald sau prea rece,nu se face iaurtul.Se pune laptele intr-un vas sau borcan si se dizolva o lingura de iaurt sau smantana in el.Se acopera cu un capac si se inveleste intr-un prosop.Se lasa la cald pana a doua zi cand e gata.Se da la rece si se poate servi.
                                 Se poate consuma simplu sau cu fructe de sezon,cu miere si nuci sau se pot drege ciorbe sau mancaruri cu el.

duminică, 22 iunie 2014

Chec cu ciocolata




                          Un minunat chec pufos,cu aroma si gust de ciocolata.Se face usor si repede si se mananca la fel de repede.

                         Ingrediente:
                     5oua,200gr zahar,200gr faina,4ling ulei,200gr ciocolata,1plic zahar vanilat,1lingurita praf de copt,1 praf sare.

                         Mod de preparare:
                      Albusurile se separa de galbenusuri si se bat spuma tare,cu un praf de sare.Zaharul se adauga treptat si se bate in continuare pana se topeste.Rezulta o spuma tare,compacta si lucioasa.Galbenusurile se amesteca cu uleiul.Se toarna incet,treptat,ca la maioneza apoi se incorporeaza in albusurile spuma.Se adauga faina amestecata cu praful de copt.Se amesteca incet,de jos in sus pentru a nu se lasa.
                     Jumatate din compozitie se toarna in tava tapetata cu hartie de copt.100gr ciocolata de topeste pe foc mic,cu un pic de lapte.Se lasa un pic sa se racoreasca,apoi se toarna in compozitia ramasa.Se omogenizeaza,apoi se toarna peste compozitia alba.Se trece cu furculita prin compozitie,pentru a-i da aspect marmorat,apoi se da la cuptorul dinainte incins.E gata cand sobitoarea iese curata din chec.
                     Din ciocolata ramasa se face o glazura care se toarna desupra checului.
                   

sâmbătă, 21 iunie 2014

Budinca de ficat



                             O budinca delicioasa,foarte fina si  cremoasa.O recomand cu placere ca aperitiv sau gustare.
                             Ingrediente:
                           1kg ficat,6 felii paine,1 ceapa,100 gr unt,4oua,condimente:sare,pier,cimbru,ienibahar,maghiran,nucsoara.

                             Mod de lucru:
                           Se fierbe ficatul si se macina marunt.Se adauga painea inmuiata in apa sau lapte si stoarsa bine.Ceapa se toaca marunt,se caleste in un pic de ulei si se adauga la compozitie.Untul se freaca spuma,se adauga galbenusurile,apoi apsta de ficat.Se codimanteaza,dupa preferinta.Albusurile se bat spuma cu un praf sare si se incorporeaza in pasta de ficat,mestecand incet,de jos in sus.
                           Se unge o forma cu unt si se tapeteaza cu pesmet sau se tapeteaza cu hartie de copt.Eu am folosit o forma de chec.Se torna compozitia si se da pentru o ora la cuptor.
                             Se serveste rece.
                             Am adaptat putin reteta pentru ca mi-a ramas niste caltabos proaspat in congelator.Asa ca in loc de ficat,am mixat bine compozitia de caltabaos scoasa din mat apoi am parcurs pas cu pas reteta.A iesit o budinca delicioasa.Inca o data e valabil faptul ca nimic nu se arunca.

marți, 17 iunie 2014

Gris cu lapte si caise caramelizate




                         Si acesta este desertul copilariei.Este foarte rapid si simplu,banal de simplu.Cu un pic de fantezie si imaginatie, un desert banal poate deveni unul rafinat.Se pot adauga diferite sosuri: de vanilie,ciocolata,caramel ,de  fructe sau jeleuri de fructe.


                         Ingrediente:
                       1l lapte,8 ling.zahar,1 cana gris,3-4 caise,unt cat o nuca,baton de vanilie


                        Mod de lucru:
                      Laptele dse pune la fiert cu 4 ling zahar si batonul de vanilie.Cand incepe sa clocoteasca se adauga grisul in ploaie.Se amesteca bine sa nu se prinda si sa faca cocoloase.Grisul fierbe foarte repede,asa ca in cateva minute e gata.Se ia de pe foc si se lasa sa se racoreasca.
                       Intr-o tigaie se caramelizeaza restul de zahar.Cand e topit,se adauga caisele taiate felii si untul.Se lasa cateva minute pe foc,pana caisele lasa siropul lor si se inmoaie,putin.Se toarna fierbinte peste grisul cu lapte.
                       Se poate servi cald,dar e delicios si rece.

joi, 12 iunie 2014

Pasca




                           Este o prajitura grozava cu branza dulce de vaci,fara aluat sau alt blat.Aceasta reteta o folosesc pentru a face pasca,de Paste.


                           Ingrediente:
                         1kg branza de vaci,6oua,5 ling gris,10 ling zahar,200ml smantana,250ml lapte,stafide,vanilie,coaja de lamaie,coaja de portocala.


                             Mod de lucru:
                         Toate ingredientele se pun intr-un bol si se amesteca bine.Se tapeteaza o tava cu hartie de copt si se toarna compozitia.Se da la cuptorul dinainte incins.Se tine aproximativ 2 ore la foc mic.Va creste foarte mult.

                       

luni, 9 iunie 2014

Legume umplute




                             Este un fel care se poate face cu o mare diversitate de legume.De aceea,are o savoare deosebita.Este o reteta de care ne bucuram pe perioada verii cand abundenta de legume proaspete este mare.

                              Ingrediente:
                            4-5 ardei,2 dovlecei,2 vinete,2-3 rosii,2-3 gulioare,500 gr carne tocata,jumatate cana orez,sare,piper,cimbru,marar,0.5ml bulion.


                               Mod de preparare:
                            Legumele se spala.Se scot cotoarele din ardei.Vinetele si dovleceii se curata partial de coaja si se taie in doua sau trei in functie de cat de mari sunt.Fiecare bucata se scobeste cu o lingurita,astfel ca o parte sa ramana intreaga.Gulioarele si rosiile se scobesc si ele.
                            Miezul legumelor scobite se toaca marunt si se amesteca cu carnea tocata,orez,sare,piper,cimbru,marar.Cu aceasta pasta se umplu legumele.
                             Se asaza frumos intr-o cratita,se adauga bulionul si apa cat sa acopere partea superioara a legumelor.Vasul se acopera cu un capac si se da la foc mic,sa fiarba.
                             Sunt gata cand orezul este fiert si legumele moi.


                           

Sirop din muguri de brad




                              Acest sirop nu ar trebui sa lipseasca din nici o casa,datorita efectelor sale benfice.
                             Este recomandat in tratarea unor afectiuni precum: astmul bronsic,bronsita cronica,laringita,faringita,tuse,amigdalita,gripa,raceala,alergii.Este eficient pentru dezinfectarea cavitatii bucale.Poate fi folosit si de persoanele anemice sau care sufera de migrene.Este un tonic ideal pentru elevii/studentii care urmeaza sa dea examene.


                               Se  recolteaza mugurii de brad in faza cand au crescut de 3-5 cm.Se culeg aproximativ 2kg muguri.Se trec printr-un jet de apa,apoi se pun intr-un vas emailat mai mare.Se acopera cu apa,aprox.5-6l,apoi se lasa la macerat 3 zile.Vasul sa fie acoperit si pus la loc racoros,dar nu la frigider.
                               Dupa 3 zile se strecoara zeama printr-un tifon.Se pune zeama intr-un vas si se adauga zaharul.La un litru de lichid se adauga 1 kg zahar.Se tine la foc moale pana se topeste zaharul,apoi se mareste focul.Se adauga la fiert o lamaie taiata felii.Se fierbe aprox.30min pana lichidul se leaga bine.
                               Se ia de pe foc, se scot bucatile de lamaie,apoi se toarna in sticle care se inchid ermetic. Sticlele se pun in paturi pana a doua zi cand s-au racit complet.
                                Se pastreaza in loc uscat si racoros.

                                Pentru cine doreste sa folosesca siropul doar ca medicament, se recomanda ca din mugurii culesi sa  prepare un decoct astfel:
                                Mugurii spalati se toaca marunt si se pun la fiert in apa.La un kg muguri,se pun 3 litri apa.Se fierb acoperit,in clocot,timp de 10-15min.Dupa fierbere se strecoara prin tifon.
                                 La un kg de decoct se adauga 1kg miere de albine,de preferat miere de faneata sau de tei si 10gr de extract moale de propolis.Se amesteca bine pentru omogenizare.Siropul se incalzeste,fara sa fiarba,pana ajunge la temperatura de 40-50 grade.
                                 Cald,se toarna in sticle si se pastreaza in camera racoroasa.
                             
                             

marți, 3 iunie 2014

Sirop de trandafiri



                            Am profitat din plin de abundenta florilor de trandafir pentru a face acest minunat sirop cu un deosebit parfum.


                               Ingrediente:
                            500gr petale de trandafiri,2l apa,2kg zahar,2 lingurite sare de lamaie,1 lingurita salicilat.


                            Mod de pregatire:
                         Apa se pune la fiert si cand incepe sa clocotesca se adauga petalele de trnadafiri.Se lasa sa fiarba 3-4 min. apoi se strecoara.Apa va avea o culoare maro-verzui.
                           Se adauga sarea de lamaie,moment in care apa va capata o frumoasa culoare rosie.Se adauga zaharul si se pune la fiert.La 1l de lichid se pune 1kg de zahar.Se fierbe pana se ingroasa si e destul de legat.Trebuie sa rezulte un sirop dulce si gros.Salicilatul se dizolva in putina apa si se toarna in sirop.Se lasa sa mai dea 2-3 clocote si se opreste focul.
                           Se toarna fierbinte in sticle care se inchid ermetic.
                           Se serveste diluat cu apa plata sau minerala si cuburi de gheata.

Dulceata din petale de trandafiri



                                 Este cea mai aromata si mai parfumata dulceata.E o placere s-o faci.Toata casa se umple de mirosul imbatataor de trandafiri.


                                  Ingrediente:
                                500gr petale de trandafiri,1l apa,1kg zahar, sare de lamaie.


                                   Mod de pregatire:
                                Se folosesc trandafiri special pentru dulceata pentru ca sunt cei mai aromati si mai parfumati.Este vorba de Trandafirul de Damasc.Petalele se curata de pe petiol,se spala si se cantaresc.Se freaca bine cu un pic de sare de lamaie pana incep sa lase zeama.Se lasa sa stea asa,pana se pregateste siropul.
                                 In vasul pentru dulceata se pune sa fiarba apa si zaharul.Cand siropul e destul de legat,se adauga petalele de trandafiri.Se lasa sa fiarba in continuare.Se aduna spuma formata.Se lasa sa fiarba pana cand punem cativa stropi de dulceata pe o farfurie acestia se aduna in mici cristale,nu se imprastie.
                                 Dulceata se pune fierbinte in borcane sterilizate si se inchid ermetic.

luni, 2 iunie 2014

Dulceata de nuci verzi




                          Este o dulceata deosebita.Intr-adevar, e un pic mai mult de lucru,mai multa migaleala,dar,credeti-ma,merita efortul.Rezultatul final e minunat.


                          Ingrediente:
                       100-150 nuci verzi,1kg zahar,750ml apa,baton de vanilie,1 lamaie.

                         Mod de lucru:
                      Cu mainile protejate de manusi,nucile se curata de coaja verde.Trebuie sa ramana doar miezul alb.Pe masura ce se curata,se pun intr-un castron cu apa rece.Se lasa asa de seara pana dimineata.
                       Intr-un vas se pune apa la foc si se lasa sa clocoteasca.Se adauga nucile,se lasa sa dea cateva clocote,apoi se ia de pe foc.Se lasa sa stea  10 min.,apoi se scot din apa.Se repeta operatia de trei ori.De fiecare data se schimba apa.
                       Se pun in apa rece si se lasa sa stea asa,schimband intre timp apa de 2-3 ori.
                       Se pune la fiert apa cu zaharul,iar cand siropul e bine legat se adauga  nucile.Se lasa sa mai fiarba 15 min.la foc mic apoi se mareste focul.Se adauga zeama de lamaie si batonul de vanilie.Se lasa sa mai dea cateva clocote,apoi se ia de pe foc.
                       Se pune fierbinte in borcane sterilizate,apoi se inchid ermetic.

duminică, 1 iunie 2014

Lapte de pasare




                          L-as numi desertul copilariei.De aceea l-am facut azi,de ziua copilului.In verile caniculare,mama mereu facea acest desert.Mi-amintesc cu cata nerabdare asteptam sa se raceasca sa mancam.
                           Numit si Boule de neige, este un desert simplu si usor de facut.Este puternic aromat si dulce,ceea ce place copiilor in special.


                           Ingrediente:
                          1l lapte,6oua,1lingurita faina,200 gr zahar,baton de vanilie.


                          Mod de preparare:
                        Albusurile se separa de galbenusuri.Se pune la foc laptele cu vanilia.Albusurile se bat spuma,se adauga treptat 100 gr zahar,batandu-se din nou pana zaharul se topeste si  spuma se tine tare.Cand laptele incepe sa fiarba,se micsoreaza focul astfel incat abia sa coloteasca.Cu o lingura se ia din spuma de albus si se da drumul in lapte.
                          Se formeaza, astfel,4-5 oua din albus,nu mai multe,sa aiba loc in cratita pentru ca vor creste.Se tin 1 min.pe o parte,apoi se intorc si se mai tin 1 min.Se scot cu lingura cu gauri.Se scurg bine de lapte si se pun intr-un bol.Se continua astfel pana se fierbe toata spuma.Pentru ca  ouale de albus sa nu se lase trebuie sa se tina cont de urmatoarele:laptele sa nu fiarba in clocote mari cand se pun albusurile,acestea sa nu se tina prea mult la foc,bolul in care se pun sa fie cald,deoarece se lasa din cauza socului termic.
                            Separat se freaca galbenusurile cu restul de zahar si faina.Se toarna laptele strecurat si se da totul pe foc pana se leaga si se ingroasa ca o smantana.Se ia de pe foc si se toarna peste ouale de albus.
                            Se serveste rece,de la frigider.