Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

joi, 31 iulie 2014

Ketchup de casa






                            Pentru ca suntem in "febra conservelor" si fiecare gospodina cauta sa umple cat mai multe borcane cu roadele pamantului,m-am gandit sa va ofer o reteta de ketchup.Nu este retetea originala si nici nu are gustul celui din magazin,dar e 100% natural ,se face usor si repede si e foarte gustos.


                             Ingrediente:
                           3kg rosii,1kg ardei rosu,3 cepe,1 ardei iute,10-12 catei de usturoi,o legatura de frunze de telina cu tot cu tulpina,cateva ramuri de cimbru,5-6 foi de dafin,frunze de tarhon,cateva fire de busuioc,oregano,sare,piper,zahar,jumate cana de otet.


                             Mod de lucru:
                          Se aleg rosii frumoase,bine coapte.Se spala,se taie bucati si se curata de cotor.Se dau prin masina de macinat,cu separator ca pentru bulion.
                           Ardeii se coc,se curata de pielite si cotoare.Impreuna cu ceapa,si usturoiul se paseaza in blender pana se obtine o pasta foarte fina.
                          Pasta rezultata se pune in sucul de rosii,se adauga restul condimentelor si ierburilor si se pune la fiert.Se fierbe la foc mic,amestecand mereu,pana scade la jumatate si are consistenta unei paste.Se ia de pe foc,se scot ierburile si se potriveste de sare,piper,otet.Se pune in borcane sau sticle cu gatul larg,sterilizate si se inchid ermetic.

miercuri, 23 iulie 2014

Ghiveci de legume





                         Ghiveciul de legume este mancarea preferata vara.Este o simfonie a legumelor de care nu te saturi niciodata.Din ce mananci,ai tot manca.Asa ca,sa profitam de abundenta legumelor de vara.


                         Ingrediente:
                      1 ceapa,2 ardei,2 morcovi,2 vinete,3 dovlecei,4-5 cartofi, o mana de fasole verde,un pumn de mazare verde,4-5 rosii,sare,piper,marar verde,patrunjel verde.Lista poate continua cu orice legume avem la indemana,inclusiv ciuperci.


                          Mod de preparare:
                        Ceapa se taie marunt si se pune la calit in ulei incins pana devine sticloasa.Se adauga morcovii taiati rondele,cartofii taiati cuburi si ardeii  taiati fasii.In continuare se adauga vinetele si dovleceii taiati cuburi,apoi mazarea verde si fasolea sau ce legume mai avem.
                          Rosiile se oparesc in apa clocotita si se decojesc.Se taie felii marunte si se pun in ghiveci.Se lasa sa fiarba inabusit sau se da la cuptor pana legumele sunt fierte bine.Se potriveste de sare si piper.Inainte de a-l lua de pe foc,se adauga patrujelul verde si mararul tocate marunt.
                          Cine doreste,poate sa adauge si orez la fiert.Eu prefer savoarea legumelor.
                           Este o mancare usoara si satioasa care merge foarte bine in zile de post.Cine nu posteste,poate servi ghiveciul cu smantana.

luni, 21 iulie 2014

Peste cu legume la cuptor





                             Pentru ca e vara si abunda de legume,am profitat si am asezonat pestele cu legume.Cat mai multe legume gustoase si savuroase,proaspete,culese din gradina.



                             Ingrediente:
                           1 peste,1 ceapa,2 morcovi,1 ardei,1 dovlecel,1 vanata,3-4 rosii nu foarte mari,1 lamaie,sare,piper,rozmarin,coriandru,cimbru,3 foi de dafin,1 ceasca vin.



                            Mod de preparare:
                        Pestele se curata si se spala bine.Se poate lasa intreg sau se poate taia felii,dupa preferinta fiecaruia.Ceapa se taie julien,morcovii ,rondele.La fel si vanata si dovlecelul,dupa ce s-au curatat de coaja.
Intr-o tava de yena se pune,in straturi, ceapa taiata,rondelele de morvovi,ardeiul taiat rondele,vinetele si dovleceii.Se presara un pic de sare si piper,iar deasupra se pun feliile de peste.Acestea se codimenteaza cu sare,piper,rozmarin,coriandru,cimbru.Se presara cateva foi de dafin.Rosiile se taie jumatati si se pun peste bucatile de peste.Se toarna vinul si un pic de ulei,apoi zeama de lamaie.
                         Se acopera vasul cu un capac sau cu folie de aluminiu si se da totul la cuptor.Dupa 30 min se ia capacul si se mai lasa sa se rumeneasca frumos pestele.

sâmbătă, 19 iulie 2014

Afine la borcan




                               M-am gandit sa conserv afinele ca atare,in zahar pentru a le folosi la diverse prajituri,sosuri,mancaruri,dar si pentru consum deoarece au multe beneficii.
                              Astfel,afinele au cea mai mare capacitate antioxidanta dintre toate fructele,neutralizeaza radicalii liberi care pot provoca boli si imbatranirea organismului.Totodata afinele contribuie la diminuarea grasimii din zona abdomenului,ajuta la mentinerea sanatatii tractului urinar,pastreaza integritatea vederii,mentin sanatatea creierului,scad riscul aparitiei bolilor de inima.Acestea sunt doar o parte din multiplele beneficii ale afinelor.



                               Ingrediente:
                            1kg afine,200gr zahar.

                              Mod de preparare:
                          Afinele se spala bine dar cu atentie sa nu se zdrobeasca.Se curata de codite si frunzulite.Se pun intr-un vas un rand de afine,unul de zahar,tot asa pana se epuizeaza.Se lasa sa stea pana a doua zi.
                         Afinele se scot din siropul lasat si se pun in borcane curate.Se inchid ermetic si se pun la foc,intr-un vas cu apa.Deasupra se acopera cu un servet umed.Se lasa la foc 30 min.de cand incepe sa clocotesca apa.Se stinge focul si se lasa sa se raceasca.
                         Siropul ramas se pune in sticle,se inchid ermetic si se pun si ele la  dunstuit,exact ca borcanele cu afine.
                       


Dulceata de afine





                     Afinele sunt printre cele mai benefice fructe.Am profitat si anul acesta si am facut o minunata dulceata care nu poate lipsi din camara.


                     Ingrediente:
                  1kg afine,1kg zahahar,3 pahare cu apa,zeama de la o lamaie.


                   Mod de preparare:
               Se aleg afinele una cate una sa fie intregi si frumoase.Se curata de frunzulite si codite.Nu se spala decat daca este neaparat nevoie si in acest caz se pun pe o sita ,sa se scurga de apa.
                Se pune la foc zaharul cu apa.Se tine pe foc mic pana se topeste zaharul ,apoi se da pe foc iute pana se leaga,astfel incat,dand drumul la o picatura de sirop intr-un pahar cu apa rece,picatura sa nu se dizolve imediat.Se ia spuma de la suprafata de cate ori este nevoie.Se pun afinele.Se lasa sa dea un clocot,apoi se ia vasul de pe foc si se lasa deoparte 15 min pentru ca afinele sa-si lase zeama in sirop.Se pune iar vasul pe foc.Se ia spuma de cate ori este nevoie.Se adauga zeama de lamaie.Se mai lasa sa fiarba pana cand siropul e destul de legat, apoi se ia vasul de pe foc.
                Se toarna,fierbinte,in borcane care se inchid ermetic.

marți, 15 iulie 2014

Visine pentru prajituri la borcan



                           Cea mai simpla metoda de conservare a visinelor,este  sa le congelam.Foarte bune sunt si cele la borcan,mai ales ca impuscam doi iepuri deodata.Adica,pe langa visinele pentru prajituri,ramane si un delicios sirop.

                   

                           Ingrediente:
                        1kg visine,300gr zahar.

                          Mod de preparare:
                       Visinele se spala bine,se scurg de apa si li se scot samburii.Intr-un vas se pune un rand de visine,unul de zahar , tot asa pana se epuizeaza visinele si zaharul.Se lasa pana a doua zi.Se scurge siropul de pe ele si se cladesc in borcane.Se umplu borcanele pana sus pentru ca visinele scad la dunstuit.
                         Borcanele se inchid ermetic si se pun intr-un vas cu apa,la foc.Deasupra se acopera cu un servet umed.Se fierb 30min de cand incepe sa clocoteasca apa,apoi se lasa la racit.

                        Siropul rezultat se pune in sticle curate,se inchid ermetic si se pun la fel ca visinele,la dunstuit.

Gem de caise




                              Nu puteam sa las sa treaca vara asta,fara sa fac gem de caise.Atat de bun la prajituri,clatite sau pe o felie de paine cu unt si un pahar cu lapte.Asa ca am trecut la treaba.



                             Ingrediente:
                         1kg caise,500-600gr zahar


                           Mod de preparare:
                        Se aleg caise frumoase,coapte bine.Se spala,se scot samburii si se pun intr-un castron cu zaharul.Se lasa de seara pana dimineata.A doua zi se toarna totul in tingire si se da la foc moale pana se topeste zaharul.Se da apoi la foc mai iute si se lasa sa fiarba amestecand mereu cu o lingura de lemn, sa nu se prinda de fund.
                         Se incearca daca e gata,punand un pic pe o farfurie.Daca nu lasa zeama imprejur,e destul de legat gemul.Daca nu,se mai lasa sa fiarba.
                         Se ia de pe foc si se pune fierbinte in borcane curate si uscate.Se lasa sa se racoreasca si apoi se leaga bine cu hartie pergament.


                           Cine doreste,poate sa curete caisele de coaja.Gemul va fi mai fin.Pentru un plus de savoare se poate adauga la fiert1cm de baton de vanilie.

vineri, 11 iulie 2014

Saleuri cu cascaval si chimen




                            Sunt delicioase aceste saleuri.Servite ca aperitiv sau doar de rontait la televizor,sunt savuroase ,crocante si foarte fragede.Merg de minune alaturi de un pahar cu bere.
                               Este reteta clasica de aluat de foietaj facuta cu unt,nu cu margarina.Se poate cumpara acest aluat,dar nu se compara cu cel facut in casa.



                            Ingrediente:
                         1,200 kg faina,1kg unt,100gr sare,10 ml otet,200gr cascaval,40gr chimen,1ou.


                          Mod de preparare:

                       Din 1kg faina,200gr unt,sare si otet se framanta un aluat bine legat,elastic,potrivit de tare.Se inveleste in folie alimentara si se da la rece pentru 30min.Faina si untul ramase se freaca impreuna.Se scoate aluatul din frigider,se intinde  cu sucitoarea,pe masa infainata,o foaie  mai groasa.Se unge in strat uniform cu compozitia de unt si faina.Se impatureste in patru si se da la rece pentru 20min.Se repeta aceste operatii de trei ori.
                       Se scoate aluatul si se intinde in foaie potrivit de groasa.Se unge cu un ou batut cu un praf de sare.Deasupra se presara cascaval ras si chimen.Se taie in fasii late de 2cm si lungi de 15cm.
                      Se pun in tava si se coc pana se rumenesc frumos.

                     

sâmbătă, 5 iulie 2014

Prajitura cu visine




                           Este o prajitura foarte pufoasa,creste frumos chiar daca nu se pune praf de copt.Se poate face cu orice fructe,e la fel de savuroasa si racoroasa. 

                       


                           Ingrediente:
                         6 oua,300gr faina,300 gr zahar,10 ling apa calduta,zahar vanilat,300-400gr fructe,un praf de sare.


                          Mod de preparare:
                       Galbenusurile se separa de albusuri.Galbenusurile se mixeaza cu zaharul si zaharul vanilat pana devine o crema spumoasa.Se adauga treptat apa si se mixeaza dupa fiecare lingura adaugata.Se adauga treptat,faina si se mixeaza in continuare.
                         Albusurile se bat spuma tare,cu un praf de sare.Cand sunt tari,se adauga 3ling zahar.Se bate bine,pana se topeste tot zaharul.Spuma se toarna peste galbenusuri si se amesteca incet,de jos in sus pana se omogenizeaza.Se amesteca incet,sa nu se lasa albusurile,mai ales ca la aceasta prajitura nu se foloseste praf de copt.
                           Compozitia se toarna intr-o tava tapetata cu hartie de copt.Deasupra,se presara visinele curatate de samburi.Se da la cuptorul dinainte incins pentru aproximativ 30min.
                            Dupa ce s-a racit,se pudreaza cu zahar pudra vanilat.
                         

Dovlecei umpluti




                      Am profitat din plin de bogatiile verii si am facut acesti dovlecei umpluti cu legume.O mancare sanatosa,hranitoare,plina de vitamine,recomandata si in post,daca se renunta la branza si smantana.



                      Ingrediente:
                    3-4 dovlecei,2-3 morcovi,1 ceapa,1 ardei,4-5 rosii,200ml smantana,un pic de branza telemea sau cascaval,sare,piper,5catei de usturoi,cimbru,busuioc.


                      Mod de preparare:
                   Se aleg dovlecei tineri.Se spala si se taie in doua.Mijlocul se scobeste cu o lingurita.Ceapa se toaca marunt,morcovii curatati se dau pe razatoare.Ardeiul  si miezul dovleceilor se toaca marunt.
                    Intr-o tigaie se pune la incins un pic de ulei.Se adauga ceapa si usturoul tocat si se lasa sa se caleasca.Cand devine sticloasa,se adauga ardeiul si morcovii.La urma se adauga si miezul dovleceilor.Se caleste totul pana scade toata apa lasata.Se potriveste de sare,piper si un pic de cimbru.Cand e gata,se ia de pe foc si se lasa sa se racoreasca.
                   Cu aceasta compozitie se umplu dovleceii apoi se pun intr-un vas de yena.Deasupra se rade branza telemea sau cascaval,apoi se acopera cu smantana.Pe fiecare dovlecel se pune o rondea de rosie.
                    Restul rosiilor se toaca marunt,se adauga un pic de apa,2 catei de usturoi zdrobiti,sare,piper,cimbru si busuioc.Se amesteca totul si se toarna peste dovlecei.Se da totul la cuptor pana se rumenesc frumos,deasupra,iar sosul de rosii a scazut suficient.
                

miercuri, 2 iulie 2014

Nectar de caise






                              Din minunatele caise,o bautura la fel de minunata care sa ne aminteasca pe timp de iarna,gustul lor inconfundabil .


                               Ingrediente:
                            3kg caise,1l apa,300 gr zahar,jumatate baton de vanilie.


                               Mod de preparare:
                             Se aleg caise bine coapte si sanatoase.Se scot samburii si se mixeaza in robot.Pasta rezultata se pune intr-o tingire,pe foc.Se adauga apa,zaharul si vanilia.Se lasa sa fiarba si ,cand clocoteste,se ia spuma.Dupa  ce a scazut zeama si s-a ingrosat putin,se ia de pe foc si se toarna fierbinte in sticle sterilizate.Se inchid ermetic si se pun in paturi pana se racesc complet,apoi se depoziteaza in loc uscat si racoros.

Dulceata de caise




                           Pentru ca anul acesta s-au facut caisele,am cautat sa profit din plin de aceste minunate fructe zemoase,carnoase,parfumate,dulci-acrisoare.



                           Ingrediente:
                       1kg caise,1kg zahar,3 pahare cu apa,1 pahar apa de var limpede,baton de vanilie,zeama de la jumatate lamaie, o mana de samburi de caise decojiti.


                           Mod de preparare:
                         Se aleg caise frumoase,tari,nu foarte coapte.Se curata de coaja, se scot samburii si se pun pentru 2-3 ore in apa limpede de var.
                          Apa de var se obtine prin stingerea varului cu apa.Varul se decanteaza,iar apa de deasupra se poate folosi.Apa de var poate fi inlocuita cu o solutie de apa si bicarbonat.O lingura de bicarbonat la 1l apa.Sincer,eu nu am incercat cu bicarbonat,doar cu apa de var.Astfel pulpa fructelor va ramane intrega la fiert.
                            Dupa 2-3 ore,se scot caisele si se lasa sa se scurga.Intre timp,se face un sirop din apa si zahar.Cand e destul de legat se adauga caisele.Se lasa sa dea 2-3 clocote apoi se ia de pe foc pentru 15 min.Atfel caisele vor lasa siropul.Se pune din nou la foc pana se leaga cat trebuie.La ultimele clocote se adauga zeama de lamaie,batonul de vanilie si miezul catorva samburi de caise intregi,curatati de pielite.
                            Se ia de pe foc si se pune in borcane sterilizate care se inchid ermetic.

marți, 1 iulie 2014

Tort de frisca si cacao






                                 Un delicios tort racoros,cu o textura cremoasa,aerata,in care se combina perfect frisca cu nuca si cacao.Este un tort rapid, fara blat.



                                 Ingrediente:
                               1kg frisca,1l lapte,4 plicuri gelatina,300gr zahar,300gr nuca,250gr napolitane cu cacao,1 baton vanilie.


                              Mod de pregatire:
                           Laptele se pune la fiert cu batonul de vanilie si zaharul.Se fierbe pana se topeste zaharul.Se ia de pe foc,se scoate batonul de vanilie si se lasa sa se racoreasca.Intre timp,gelatina se pune la hidratat in putina apa.Dupa ce s-a inmuiat,se toarna in fir subtire in laptele fiert.Se lasa sa se raceasaca bine.
                           Nucile se macina,iar napolitanele se maruntesc cu mixerul sau cu mana.Frisca se bate spuma,tare.Se adauga laptele racit si intarit si nucile si napolitanele.Se amesteca totul bine.
                          Se tapaeteaza o forma de tort sau o cratita mai adanca cu folie de plastic.Aceasta se uda putin.Se toarna compozitia,se acopera cu folie si se da la frigider cateva ore.De preferat de seara pana dimineata cand se indeprteaza folia de deasupra si se rastoarna pe un platou.Se indeparteaza si restul de folie si se orneaza cu glazura de ciocolata sau se pudreaza cu cacao.