Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

marți, 30 septembrie 2014

Gogosari umpluti cu struguri si conopida




                         Inca un fel de muraturi,la fel de bun ca si restul.Cu cat diversitatea e mai mare,cu atat se pot asezona cu diverse mancaruri.Acesti gogosari dau un plus de savoare mancarurilor,datorita unei arome speciale,data de strugurii murati.



                        Ingrediente:
                     1l otet,3l apa,4ling sare,500gr zahar,foi de dafin,piper boabe,mustar boabe,gogosari,struguri,conopida.

                        Mod de preparare:
                    Se aleg gogosari mari,carnosi si sanatosi.Se spala bine si se indeparteaza cotorul.Gogosarii se umplu cu buchetele de conopida si cu boabe de struguri apoi se cladesc in borcane.
                    Restul ingredientelor se pun la foc.Cand clocoteste se toarna peste gogosari.Se inchid ermetic borcanele si se depoziteaza in camara pana se folosesc.

duminică, 28 septembrie 2014

Peste aromat in crusta de piper





                            Ieri am implinit 28 de ani de casatorie,asa ca am preparat acest peste cu care l-am asteptat pe sotul meu.Dupa cum se vede,prezentarea a fost in aceeasi tema,surpriza,pe masura.


                            Ingrediente:
                         2-3 pesti ( se poate folosi orice fel de peste) 3 ling sos soia,2 ling ulei,3 ling vin alb sec,mix de piper boabe,sare,coriandru,ghimbir,chimen.


                           Mod de preparare:
                       Pestele se curata si se spala bine apoi se scurge de apa.Daca e mare,se taie felii daca nu, se lasa intreg.Din restul ingredientelor se prepara un sos cu care se unge pestele pe toate partile,si in interior.Sosul ramas se toarna intr-o cratita.Mixul de piper se toaca mare,cu piulita.Se tavaleste pestele prin acest piper apoi se aseaza in cratita.Se acopera cu folie alimentara si se da la cuptor.Dupa 30 min.se indeparteaza folia si se lasa pana scade sosul,iar pestele e frumos rumenit.
                          Se serveste cu garnitura de legume sau orez.

vineri, 26 septembrie 2014

Intorsuri





                      Nu am facut demult placinta si nici intorsuri,asa ca m-am gandit sa inveselesc un pic ziua,si asa mohorata din cauza vremii.M-am apucat de framantat,intins,copt.
                      Intorsurile se pot face simple,sau cu diferite umpluturi dulci sau sarate: branza telemea cu marar,varza acra calita,cartofi,branza dulce,mere,dovleac.Aluatul e acelasi ca la placinta intinsa.


                     

                          Ingrediente:
                      500gr faina,3 ling.ulei,1cana apa calda,un pic de sare


                          Mod de preparare:
                      Faina se cerne,se face loc la mijloc si se pune uleiul , apa si sarea.Se amesteca intai cu o lingura,iar cand incepe sa se lege aluatul,se framanta cu mana.Se face un aluat potrivit,mai moale ca cel de paine.Daca mai trebuie se mai poate adauga putina apa.Se framanta bine si se bate de cateva ori de masa apoi se lasa sa stea 10 min. la loc cald,dar nu umed,acoperit cu un servet tot cald.Se intinde cu sucitoarea o foaie, se acopera cu un servet si se lasa sa stea 15 min.
                      Pe masa de lucru se pune o fata de masa,se presara faina,se pune foaia de aluat deasupra si,cu multa rabdare  se intinde, de jur imprejur,cu mana,cu grija sa nu se rupa.Foaia trebuie sa fie subtire ca foita de tigare,iar marginile aluatului trebuie sa depaseasca marginile mesei.Marginea ramasa groasa se rupe,iar foaia se lasa cateva minute sa se usuce apoi se unge cu putin ulei.
                      Acum e momentul sa se puna umplutura.Se presara pe toata foaia umplutura dorita,iar daca vreti intorsurile simple,le lasati asa.
                       Cu ajutorul fetei de masa se ruleaza foaia de pe partea lunga a mesei.De cealalta parte se face la fel.La mijlocul mesei,foaia se taie,rezultand astfel doua suluri.Sulurile se taie bucati potrivite care se intind cu sucioarea.
                       Foile astfel obtinute se prajesc in ulei incins.
                     

joi, 25 septembrie 2014

Rosii la borcan




                     

                              Povesteam mai ieri despre ardeii din gradina.Cam aceeasi soarta au avut-o si rosiile,ultimele rosii din gradina.Am cules ce a mai fost,le-am taiat si le-am pus in borcane.Iarna,sunt delicioase in ciorbe,tocane,mancaruri,fripturi,se pot face si sosuri din ele.


                              Rosiile se spala si se taie felii.Se cladesc in borcane apasand usor pe ele.In fiecare borcan,deasupra,se pun cate 2-3 catei de usturoi si o ramurica de busuioc.Fara sare,fara ulei.Borcanele se inchid ermetic si se fierb la bain-marie o ora de cand incepe sa clocotesca apa.Dupa ce au fiert,se scot si se pun in paturi sa se raceasca lent,apoi se depoziteaza in camara.

Ardei macinat





                       Frigul s-a instalat,cam repede,ce-i drept,si in gradina mea lucru ce s-a vazut si pe plante.Am adunat ultimii ardei ,i-am macinat si i-am pus in borcane.La iarna vor da culoare si aroma mancarurilor.Sunt deliciosi la ciorbe,tocane,fripturi,mancaruri.
                       Nu trebuie sa fie ardei mari,frumosi.Din contra,eu am pus tot ce a fost mic si nu s-a putut folosi la nimic.Daca au avut pete ,le-am taiat si retul am pus la macinat.Conteaza sa fie ardei rosii,atat.

                   Ardeii se spala,se lasa sa se scurga de apa si se curata de cotoare.Daca sunt ardei patati,se inlatura partea patata si restul se foloseste.Se pot macina cu masina de tocat sau cu mixerul.Langa ardei,la macinat,se  adauga o mana buna de patrujel verde.Totul se amesteca cu sare.Se pune sare  ca pentru o mancare obisnuita,nu trebuie sa fie foarte sarati ardeii.Cu o lingura ,se pune totul in borcane,apasand,sa nu ramana goluri de aer.Borcanele se inchid ermetic si se pun la fiert la bain-marie.Se fierb o ora din momentul cand clocoteste apa.Dupa ce au fiert,se scot din apa,se verifica capacele si se pun in paturi sa se raceasca lent,apoi se depoziteaza in camara.

miercuri, 24 septembrie 2014

Pui cu rosii





                            Este o mancare cu iz mediteranian datorita aromelor sale.O mancare usoara si rapida,racoroasa si reconfortanta.Daca vreti s-o transformati intr-o mancare traditionala,faceti-i ,ca garnitura,mamaliguta.Merge la fel de bine cu un risotto.



                           Ingrediente:
                        500 gr piept de pui,4-5 rosii,3-4 catei de usturoi,sare,piper,busuioc.


                        Mod de preparare:
                     Pieptul de pui se taie cuburi.Intr-o tigaie se pune putin ulei la incins si se adauga doi catei de usturoi zdrobiti.Se lasa un minut la foc,apoi se adauga carnea.Bucatile de pui se rumenesc fumos.Rosiile se taie felii si se pun peste carne.Se adauga usturoiul tocat si se potriveste de sare si piper.Se acopera si se lasa sa fiarba inabusit.Cand carnea e facuta,se adauga busuiocul tocat marunt si se stinge focul.
                       Se seveste calda,garnitura ramanand la alegerea fiecaruia.

Cartofi cu carne gratinati






                        Aceasta mancare este foarte gustoasa si consistenta,totodata.Este una din preferatele fiicei mele,asa ca fac destul de des acest fel.Se face usor si se mananca rapid.



                       Ingrediente:
                    5-6 cartofi,500 gr carne tocata,1 ceapa,200gr cascaval,sare,piper,cimbru,rozmarin


                    Mod de preparare:
                 Ceapa se curata si se taie marunt.Carnea tocata se pune la calit ,impreuna cu ceapa,in putin ulei.Nu puneti mult ulei pentru ca si carnea lasa grasime,la fel si cascavalul.Se codimenteaza cu sare,piper,cimbru.Cand e gata se ia de pe foc si se lasa sa se raceasca.
                   Cartofii se curata , se taie rondele si se presara cu rozmarin.Intr-un vas de yena uns cu unt sau ulei se aranjeaza rondelele de cartofi peste care se pune carnea tocata,apoi iar cartofi si iar carne.Se alterneaza tot asa pana se termina carnea si cartofii.Ultimul strat trebuie sa fie de cartofi.Deasupra se rade cascavalul.Se da totul la cuptor pana cartofii se inmoaie,iar deasupra se rumeneste frumos.
                   Se serveste calda,dar e foarte gustoasa si rece.

marți, 23 septembrie 2014

Castraveti murati in otet






                         Am tinut neaparat sa pun castraveti la murat in otet pentru ca ,iarna,sunt deliciosi langa fripturi,tocane sau alte mancaruri,dar sunt nemaipomeniti in salata de boeuf.Aceasta reteta o am de la mama mea si o fac de multi ani.Castravetii sunt dulci-acrisori si crocanti,intr-un cuvant,deliciosi.



                       Ingrediente:
                    2 cani apa,1 cana otet,3 ling sare (se pune 1 ling de sare la 1l de lichid),6 ling zahar (se pun 2 ling zahar la 1 l lichid),boabe de piper,boabe de mustar,hrean,foi de dafin,o legatura marar integ uscat,4-5  catei de usturoi,o ceapa taiata felii,2-3 morcovi.
                  Cantitatile se pot mari in functie de cantitatea de castraveti,pastrandu-se proportiile.
                  Daca nu va plac castravetii mai dulci,puteti reduce din cantitatea de zahar.


                    Mod de preparare:
                Se aleg castraveti sanatosi,proaspeti, cat mai mici.Se spala,se curata de codite si se cladesc in borcane.Pe fundul fiecarui borcan se pun cateva ramuri de marar uscat si 1-2 catei de usturoi.Spatiile goale dintre castraveti se umplu cu hrean,fasii de morcov,rondele de ceapa.Vor fi delicioase,murate,alaturi de castraveti.
                 Intr-un vas se pune la fiert apa cu otetul,zaharul,sarea,piperul,mustarul,foile de dafin pana se topeste zaharul si sarea.Cand clocoteste,se toarna peste castraveti.Borcanele se inchid ermetic si se pun la fiert la bain- marie.Se fierb aproximativ 15 min din momentul cand incepe sa clocotesca apa.In borcane se vor forma bule de aer,iar castravetii isi vor schimba culoarea din verde in maroniu-verzui.Se scot borcanele din apa,se verifica capacele si se pun in paturi la racit.
                 Intr-o luna castravetii sunt buni de mancat.

luni, 22 septembrie 2014

Compot de prune





                             La noi,compotul de prune e foarte apreciat.Se consuma nu numai ca desert ci si ca garnitura,in loc de muraturi,alaturi de friptura.Iar cand ne apuca dorul,niste gomboti cu prune din compot sunt bineveniti.Asa ca nu am mai stat pe ganduri si am pus cateva borcane cu compot de prune.


                              Se aleg prune mari,coapte,sanatoase,mai tari.Se spala si se pocnesc in doua pentru a li se scoate samburii.Se pot lasa intregi sau jumatati.Fiind prunele mari,eu le-am taiat jumatai.Se cladesc in borcane astfel incat sa ramana cat mai putin loc liber.In fiecare borcan se adauga 2-3 linguri de zahar,apoi se toarna apa peste prune.
                            Se inchid ermetic borcanele si se pun la fiert intr-o cratita mai mare pe fundul careia s-a pus un servet.Se adauga apa pana la jumatatea borcanelor si se fierb o ora din momentul cand incepe sa clocotesca.Se stinge focul si se lasa sa se racoreasca,apoi se pun borcanele in paturi pana se racesc complet.

Gem de prune






                          Pe langa magiun,gemul de prune este delicios,gustos si aromat.Nu am ratat ocazia de a face cateva borcane de gem de prune.Este delicios pe paine cu unt alaturi de o cana cu lapte cald sau , ca umplutura, la cornulete ,clatite sau diferite prajituri.



                         Ingrediente:
                      1 kg prune,250gr zahar,esenta de rom


                       Mod de preparare:
                     Se aleg prune bine coapte.Se spala,cine doreste poate sa le curete de coaja,se scot samburii si se pun intr-o cratita cu zaharul.Se pune un rand de prune,unul de zahar si tot asa pana se termina.Se lasa cateva ore sa stea la loc racoros.Se pune cu totul la foc moale pana se topeste zaharul,apoi se mareste focul si se lasa sa fiarba ,amestecand mereu cu o lingura de lemn, ca sa nu se prinda de fund.Se fierbe pana e bine legat.Se incearca daca e legat punand o lingurita de gem pe o farfurioara.Daca nu lasa zeama imprejur,este bine legat.Daca lasa zeama,mai trebuie fiert.
Inainte de a opri focul se adauga 2-3 linguri de esnta de rom.Fierbinte,se pune in borcane sterilizate.Se inchid ermetic si se pun in paturi sa se raceasca lent,apoi se depoziteaza in camara.

vineri, 19 septembrie 2014

Supa de rosii cu zdrente






                       Aceasta supa ma duce cu gandul la copilarie.Era supa preferata.O supa rapida,dar deosebit de gustoasa.Se poate face atat din rosii cat si din bulion.Dar cum inca mai sunt rosii in gradina,am profitat de savoarea lor.Cat despre zdrente,o sa va povestesc mai jos despre ele.



                    Ingrediente:
                2kg rosii bine coapte sau 1l bulion,1 ceapa,1 telina mica,1 crenguta cimbru,1 crenguta busuioc,1 ling zahar,un pic de ulei,sare,piper.


                  Mod de preparare:
              Rosiile bine coapte se oparesc si se decojesc.Pentru un plus de savoare,rosiile se pot coace pe gratar si apoi se decojesc.Se taie jumatati si se pun intr-o oala.Se adauga apa cat sa le acopere si se pun la fiert.Dupa ce s-au inmuiat,se paseaza cu blenderul si se trec prin sita.Zeama ramasa se pune din nou la foc cu apa.Se adauga ceapa,telina cimbrul si busuiocul si uleiul si se lasa sa fiarba.Se potriveste de sare si piper si se adauga  o lingura de zahar pentru a echilibra aciditatea rosiilor.Cand sunt fierte se scoate ceapa,telina,cimbrul si busuiocul.
                Se serveste calda,cu  cuburi de paine prajita frecate cu usturoi sau se fierb paste in supa.Eu am facut zdrente.
                Se face un aluat din 3-4 ling faina,un ou,un pic de apa si putina sare.Aluatul trebuie sa fie moale ca o smantana,adica sa curga un pic mai greu.Se ia cu lingurita din acest aluat si,in timp ce supa clocoteste,se lasa sa curga in fir subtire.Aluatul va lua diferite forme mai mici sa mai mari,ca niste zdrente,de unde si numele.
                 Sunt deliciosi si dau un aspect vesel supei.

Omleta cu cartofi si carnati





                       
                             Omleta este meniul cel mai rapid ce se poate prepara.Are avantajul de a fi foarte versatila,astfel,se pot adauga  o multitudine de elemente,transformand-o intr-un meniu sofisticat.


                             Cartofii se curata si se taie rondele.Se pun intr-o cratita si se presara putin rozmarin.Ouale se bat cu putin lapte,sare si piper si se rastoarna peste cartofi.Deasupra se taie cateva felii de carnat afumat.Se da totul la cuptor pana se rumeneste frumos.
                              Se serveste calda.
                             

miercuri, 17 septembrie 2014

Gogosari marinati la rece




                           Este o varianta a gogosarilor marinati care nu se oparesc.Este mai simpla si mai rapida,in sensul ca elimina munca de oparire a gogosarilor.Sunt la fel de buni si gustosi ca si gogosarii opariti.Vor sta foarte bine peste iarna,fara nici o problema.




                         Ingrediente:
                      5kg gogosari,1,5l apa,400 ml otet,4 ling sare,4 ling zahar,foi de dafin,boabe de piper,o lingurita conservant.



                         Mod de preparare:
                   Se aleg gogosari carnosi si sanatosi.Se spala si se taie in sferturi apoi se pun intr-un vas.Se amesteca toate ingredientele si zeama se toarna peste gogosari.Se lasa acoperiti pana a doua zi.Din cand in cand se amesteca.A doua zi se cladesc gogosarii in borcane si se toarna compozitia peste ei.Se inchid ermetic borcanele si se pun in camara,la rece.In doua sapatamani sunt marinati, buni de mancat.

Gogosari marinati




                 


                            Niste gogosari marinati sunt bineveniti iarna langa fripturi,tocanite,mancaruri.Fiind sezonul conservelor pentru iarna,am pus cateva borcane cu gogosari marinati.


                            Ingrediente:
                         5kg gogosari,1l otet,2l apa,500gr zahar,250 gr sare,boabe de piper,boabe de mustar,foi de dafin,hrean.



                           Mod de preparare:
                         Se aleg gogosari mari,carnosi si sanatosi.Se spala bine si se lasa sa se scurga de apa.Se taie in jumatati sau sferturi.Intr-o oala se pune la fiert apa cu otetul,sarea si zaharul impreuna cu boabele de piper si mustar si foile de dafin.Cand apa clocoteste se pun gogosarii si se lasa 3-4 min pana se inmoaie putin.Se scot cu o sita,se scurg si ,calzi,se cladesc in borcane.In fiecare borcan se adauga cate un fir de hrean.Zeama ramasa se mai da in clocot si apoi se toarna fierbinte peste gogosari.
                         Borcanele se inchid ermetic si se pun in paturi pana se racesc complet ,apoi se depoziteaza in camara.
                             

marți, 16 septembrie 2014

Dulceata de struguri





                       Este o dulceata foarte versatila pentru ca se poate face din struguri albi,rosii sau negri.Indiferent ce struguri ati alege,dulceata va fi la fel se gustoasa si aromata.


                      Ingrediente:
                    1kg boabe de struguri,1kg zahar,1 lamaie,3 pahare cu apa.


                     Mod de preparare:
                   Se aleg struguri cu bobul mare si carnos.Se curata boabele de pe ciorchine si se spala,apoi se lasa sa se zvante.
                   Int-o cratita se fierbe apa cu zaharul si zeama de lamaie.Cand siropul incepe sa se lege se adauga boabele de struguri.Se ia cratita de pe foc si se lasa 10-15 min sa stea pana lasa stugurii zeama.Se pune din nou pe foc si se fierbe pana e bine legata.E legata atunci cand,daca se picura pe o farfurie sirop,picatura nu se imprastie.
                    Se ia de pe foc si,fierbinte,se pune in borcane sterilizate.Se inchid ermetic si se pun in paturi sa se raceasca lent,apoi se depoziteaza in camara.

                 

                      Trips:
                 - Cine doreste,poate cu un ac ,sa scoata samburii din boabele de struguri.Eu consider ca nu e necesar deoarece la fiert,ies din boabe si se ridica deasupra dulcetei de unde se pot aduna cu o lingurita.
                  -Pentru un plus de savoare,se poate adauga un pic de baton de vanilie in dulceata.

luni, 15 septembrie 2014

Compot de pere





                           Compotul de pere este preferatul meu,la fel cum sunt si perele.Datorita gustului si aromei sale,e pe primul loc in topul preferintelor mele.Normal,nu m-am putut abtine si am facut cateva borcane de compot de pere.Procedeul este simplu si usor.



                           Se aleg pere frumose si sanatoase.Se spala,se curata de coaja,se taie jumatati si se inlatura casuta cu seminte.Depinde de marimea perelor modul cum se taie.Se pot lasa jumatati,sau se pot taia in patru.Feliile de pere se cladesc frumos,in borcane sterilizate.In fiecare borcan se adauga,dupa preferinta,2-3 cuisoare sau 1/3 dintr-un baton de vanilie sau anason stelat.Eu am facut cate 2-3 borcane cu fiecare din cele trei condimente.Se pun deasupra 4 ling zahar,apoi se umplu borcanele cu apa.Se inchid ermetic si se pun intr-un vas mai mare pe fundul caruia s-a pus un prosop.Se toarna apa cat sa cuprinda borcanele si se pun la fiert o ora din momentrul cand clocoteste apa.Se scot si se pun in paturi sa se raceasca,apoi se depoziteaza in camara.

duminică, 14 septembrie 2014

Pulpe de curcan in stil asiatic





                         Am vrut sa schimb putin atmosfera,asa ca am gatit aceste pulpe de curcan in stil asiatic.Am reusit ce mi-am propus asa ca meniul a fost apreciat de toata lumea.


                        Ingrediente:
                    pulpe de curcan , 4ling sos soia,2ling otet balsamic,3ling ketchup,1ling mujdei de usturoi,1ling zahar,sare,piper,ghimbir.


                        Mod de preparare:
                      Din ingredientele mentionate se prepara un sos cu care se ung pulpele de curcan.Se pun intr-o cratita,se potrivesc de sare si piper ,se adauga ghimbirul si se toarna sosul deasupra.Se acopera cu un capac si se dau la cuptor.Dupa o ora se ia capacul de pe cratita si se da din nou la cuptor sa se rumeneasca frumos.Din cand in cand se ung pulpele cu sosul din cratita.
                      Se sevesc cu garnitura de legume
                      Timpul de coacere difera in functie de marimea pulpelor.
                      Reteta se poate face si cu alt fel de carne.
                   

Prajitura desteapta cu ciocolata





                        Da,si prajiturile sunt destepte:)) Este o prajitura desteapta pentru ca se face o singura compozitie care se da la cuptor,astfel ca ,in timpul coptului se separa,formanad doua blaturi cu o crema la mijloc.Blatul de jos este putin tare,cel de deasupra pufos,iar in mijloc are o crema ca o budinca.
                      Reteta originala nu este cu ciocolata,dar cum fiica mea adora ciocolata,m-am gandit sa adaptez reteta si sa adaug cacao si cocolata.A iesit ceva spectaculos,cu un gust si o aroma deosebite.


                     

                     Ingrediente:
                  1l lapte,9 oua,200gr faina,200 gr unt,250 gr zahar,100 gr ciocolata,2ling cacao,un praf de sare,esenta de rom.

                    Mod  de preparare:
                  Galbenusurile se separa de albusuri.Se freaca galbenusurile cu zaharul pana acesta se topeste si se formeaza o crema deschisa la culoare.Untul si ciocolata se topesc impreuna si se lasa la racit,apoi se adauga in crema de galbenusuri.Se mixeaza pana se omogenizeaza.Treptat,se adauga faina si cacaoa,apoi laptele si esenta de rom.Compozitia va fi lichida.Albusurile se bat spuma,tare,cu un praf de sare apoi se adauga ,cate putin in compozitia de galbenusuri.Se amesteca incet,de jos in sus,sa nu se lase albusurile.
                   Se unge o tava cu unt si se tapeteaza cu faina.Se toarna compozitia si se da la cuptorul dinainte incins  pentru exact o ora.Dupa ce a trecut timpul,se stinge focul si se lasa prajitura sa se raceasca in cuptor.Se da la frigider cateva ore,apoi se poate portiona.

vineri, 12 septembrie 2014

Magiun de prune






                         La noi,la Ineu,facutul plimezului,adica al magiunului de prune,e o adevarata sarbatoare.Ne bucuram de roadele toamnei  si oprim cate putin din aroma lor pentru iarna.Aici,fiertul prunelor se transforma in veselie si buna dispozitie.
                         Vecinii se grupeaza cate 2-3 la un loc,isi culeg prunele si fac impreuna magiunul.Se fierbe in caldari mari de 40-50l, la groapa.Cam asa arata groapa cu caldarea de fiert.





                        Focul trebuie sa fie domol,sa fiarba incet,magiunul.Astfel,fiertul dureaza cate 10-12 ore.Si cum trebuie mestecat continuu in el,sa nu se prinda,toata lumea sare in ajutor si totul se transforma intr-o veselie.Se canta,se spun glume,bancuri,povestiri.
                       Dar,pentru a iesi plimezul bun,trebuie sa vina babalugile sa joace.Sunt nelipsite de la plimez.Barbatii,baietii se costumeaza si vin seara,sa joace fetele ca sa iasa plimezul bun.


                       Am povestit cam mult,dar nu,nu am uitat esentialul,adica cum se face magunul de prune.Iata:


                         Se aleg prune bine coapte,se spala,se scurg si se scot samburii.Se pun in caldare si se tin pe foc mic pana incep sa fiarba si se moaie.Se fierb in continuare mestecand mereu sa nu se prinda.Se fierb pana se leaga cat trebuie.Se verifica daca este legat, ca la orice gem.Magiunul trebuie sa fie foarte bine legat,ca sa nu mucegaiasca peste iarna.Se toarna cald in borcane sterilizate.Borcanele,desfacute,se pun in gura cuptorului,la cald,pentru a forma deasupra o crusta care va proteja magiunul .Cand sunt reci se leaga cu hartie pergament si se depoziteaza in camara.

miercuri, 10 septembrie 2014

Pulpa de porc pe pat de legume






                            Este o mancare gustoasa si savuroasa.Savaoarea pulpei de porc este data de legumele care alcatuiesc un pat,cu invelis cu tot,pe care acesta se odihneste.Si daca nu aveti pulpa de porc,puteti folosi orice alta carne macra.


                           Carnea se taie felii.Se curata 5-6 cartofi si se taie sferturi.2 ardei se curata de cotoare si se taie rondele.
                           Intr-o cratita,se pun cartofii,iar deasupra ardeii.Se codimenteaza cu rozmarin.Deasupra se pun feliile de carne,se codimenteaza cu sare,piper,cimbru.Rosiile se taie rondele si se aseaza peste carne.Deasupra se presara usturoi taiat marunt si patrunjel verde.Se adauga putin ulei si o cana cu apa.
                           Se acopera cratita cu un capac si se da la cuptor.Dupa o ora,se ia capacul si se mai lasa pana ce pulpa de porc si legumele se rumenesc frumos.
                         

luni, 8 septembrie 2014

Dulceata de ardei iuti






                           Este o reteta exotica,cu care veti impresiona orice musafir.Servita alaturi de o friptura,carne fiarta,gratare,omleta va  inlocui cu succes orice sos sau ketchup.Combinatia dulce-acru-iute fac din aceasta dulceata o garnitura perfecta.



                           Ingrediente:
                        600gr ardei iuti rosii,400 gr ardei capia sau gogosari,1l otet,1kg zahar.


                           Mod de pregatire:
                        Ardeii se spala,se usuca,apoi li se scot samburii si nervurile.Este o operatie mai migaloasa, dar merita efortul,avand in vedere rezultatul final.In timpul curatarii purtati manusi pentru a evita usturimea degetelor provocata de ardeii iuti.Dupa curatare,ardeii se taie fasii mici.
                        Intr-un vas se fierbe otetul cu zaharul.E recomandat ca bucataria sa fie aerisita bine deoarece aburii rezultati in urma fierberii otetului pot fi inecaciosi.Se fierbe aproximativ 30 min,pana rezulta un sirop.Se adauga ardeii si se lasa sa fiarba in continuare pana dulceata e legata.Pentru a verifica daca dulceata este legata, se afunda o lingurita in siropul de dulceata.Cand se scoate,de pe aceasta nu trebuie sa cada mai mult de trei picaturi ferme de sirop.
                          Dulceata fierbinte se pune in borcane sterilizate,care se inchid ermetic.Se pun in paturi pana se racesc complet,apoi se depoziteaza in camara.

Limba cu maioneza





                        Limba cu maioneza este o mancare foarte gustoasa,dar grea pentru cei cu ficatul "in pioneze".Nu o fac foarte des,dar e foarte apreciata atunci cand e servita.Se face usor si repede.Se poate face cu limba de porc sau de vita,ambele sunt la fel de gustoase.Cantitatile difera in functie de preferintele fiecaruia.
                   
                        Limba se fierbe in apa cu sare.Cine doreste,poate sa adauge cativa morcovi si pastarnac si va iesi o supa  delicioasa.E fiarta atunci cand furculita intra usor in limba.Se scoate si se curata de pielita groasa. Pentru a o curata mai usor,faceti-o cat limba  e fierbinte .Limba astfel  curatata,se taie cuburi.
                         Dintr-un galbenus de ou ,ulei si o lingurita de mustar se face maioneza.Se curata si se zdrobesc 3-4 catei de usturoi.Limba se amesteca cu maioneza si usturoiul.Se potriveste de sare si piper apoi se da la rece pana la servire.
                       

marți, 2 septembrie 2014

Chec cu afine






                          Este un chec deosebit,a carui vedeta sunt afinele.Un chec fructat,aromat,moale si pufos.Este o reteta rapida si usoara.Il recomand cu caldura,in orice anotimp,atat cu fructe proaspete cat si congelate.




                            Ingrediente:
                         250gr unt,1 cana zahar,2 oua,4 cani faina, 2 cani lapte,4 cani afine,esenta de vanilie,coaja de portocala,un praf sare,praf de copt.



                           Mod de preparare:
                       Untul,la temperatura camerei,se freaca cu zaharul si ouale.Se adauga coaja de portocale si  esenta de vanilie si se amesteca in continuare.Se adauga laptele,alternand cu faina amestecata cu praful de copt si sarea.Va rezulta un aluat mai  gros decat aluaturile obisnuite de chec.Nu e nici o problema,va creste frumos si va fi foarte pufos.
                      Se adauga afinele si se amesteca incet,sa nu se zdrobeasca.Se pune aluatul in tavi de chec tapetate cu hartie de copt si se da la cuptor.Pentru a vedea daca e gata,se face proba scobitorii.
                      Cand e gata, se scoate din cuptor.Se scot din tavi si se lasa pe un gratar sa se raceasca.Se pudreaza cu zahar vanilat.