Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

joi, 30 octombrie 2014

Dovleac copt







                   Dovleacul ,pe langa aroma inmiresmata si gustul minunat,poate  oferi numeroase beneficii nutritionale.
                    Pulpa de dovleac contine vitamina A,C,E ,saruri minerale,hidrati de carbon si protide substante care au rol esential in mentinerea sanatatii organismului.
                    Datorita lor dovleacul are efect antiinflamatoar,antioxidant,regleaza valoarea glicemiei in sange.Totodata consumul de dovleac scade riscul aparitiei cancerului pulmonar.
                     Dovleacul incetineste procesul de imbatranire si impiedica aparitia bolilor cardiovasculare.Pentru ca are foarte putine calorii,dar este o sursa bogata de fibre,este recomandat pentru controlul colesterolului si reducerea greutatii corporale.Dovleacul regleaza tulburarile hormonale,mentine sanatatea sistemului circulator si venos,intareste oasele,previne osteoporoza,intareste sistemul imunitar.
                   Dovleacul se poate consuma in stare cruda sau copt.Fiert se poate folosi la diferite mancaruri ,salate,supe.Este excelent in placinte.

                  Astazi am copt dovleacul si ne-am bucurat de proprietatile si savoarea lui.
                  Am taiat dovleacul  in jumatate si l-am curatat de seminte.L-am taiat in bucati potrivite,le-am pus intr-o tava si l-am dat la cuptor.L-am lasat vreo 2 ore pana s-a inmuiat bine,iar deasupra,in unele locuri, a prins o crusta maro.Nu e ars, e caramelizat.Dupa mine,partea aia e cea mai buna.
                 Se serveste cald sau rece.

miercuri, 29 octombrie 2014

Piept de curcan cu ghimbir






                     Este o reteta  pe cat de rapida,pe atat de gustoasa.Se face usor si repde,dar gustul si aroma ingredientelor  te fac sa mananci incet si sa savurezi in liniste aceasta mancare.



                    Ingrediente:
                  500 gr piept de curcan,1 ceapa rosie,3-4 morcovi,4 ling sos de soia,ghimbir ( cam 3-4 cm),sare,piper,1 lingurita zahar,ulei.


                 Mod de preparare:
              Pieptul de curcan se taie fasii inguste.Ceapa si morcovii se curata si se taie julien.Ghimbirul se curata si se da pe razatoare.
             Intr-o tigaie se pune ulei de masline la incins.Se adauga bucatile de carne si se calesc pana isi schimba culoarea.Se adauga ceapa si morcovii.Se calesc pana se inmoaie.Se adauga ghimbirul si sosul de soia si se lasa sa fiarba.Se potriveste de sare si piper,se adauga zaharul,iar cand carnea e fiarta,iar sosul scazut,se ia de pe foc.
            Se serveste ca atare sau cu garnitura de orez.

marți, 28 octombrie 2014

Piept de pui cu susan





                  Un delicios aperitv ce poate fi servit si ca fel principal alaturi  de o garnitura de legume sau orez.Ca aperitiv,se poate servi alaturi de diferite sosuri: de maioneza,hrean,chilli,usturoi.Deosebit de aromat si savuros,pieptul de pui e suculent,moale,iar crusta crocanta il face delicios.




                  Ingrediente:
               un piept de pui,2 oua,1 ling faina,1 ling smantana,1 ling mustar,4 ling susan,4ling pesmet,condiment pentru carne de pui,sare,piper,cimbru.


                  Mod de preparare:
                Pieptul de pui se spala si se taie fasii.Se face un amestec din sare,piper,cimbru,condimente pentru pui si se tavalesc prin el fasiile de pui.Intr-un bol se sparg ouale,se adauga smantana,mustarul si faina.Intr-un alt bol se amesteca pesmetul cu susanul.Fasiile de pui se dau prin amestecul de oua,apoi prin amestecul de pesmet si susan.Se prajesc pe ambele parti in ulei incins.Se scot pe un servet absorbant sa se scurga surplusul de ulei.
               Sun bune atat calde,cat si reci.

luni, 27 octombrie 2014

Muraturi asortate la butoi






                       Din toate muraturile,cele asortate sunt cele mai apreciate.De obicei,sunt ultimele care le pun si primele care se mananca asa ca intotdeauna pun o cantitate mai mare.
                       Ideal ar fi ca muraturile asortate sa se puna in butoaie de stejar.In lipsa acestora,sunt bune si cele de plastic.
                       Daca puneti muraturile in butoaie de stejar,acestea se spala si se oparesc bine.E bine sa avem un butoi special pentru muraturi.Cu cat e mai vechi butoiul,cu atat e mai bun.Daca are miros de mucegai se stinge in el o mana de var apoi se spala butoiul in mai multe ape.Se freaca cu o perie,apoi se lasa sa se zavante.Inainte de a pune muraturile,se freaca interiorul butoiului cu usturoi.
                      Se aleg legume sanatoase si proaspete: castraveti,pepeni verzi mici,ardei capia,gogosari,gogonele,mere,gutui,struguri,telina,morcovi,varza alba,varza rosie,dovlecei,conopida,ceapa.Tot zarzavatul se spala bine,se curata daca e cazul si se taie dupa preferinta.Se aseaza toate in butoi,in proportiile dorite.Se adauga frunze de telina,marar uscat,cativa catei de usturoi si hrean sau frunze de visin.
                        Se face o saramura din 10l apa si 500gr sare ,o mana boabe de piper si o mana de boabe de mustar care se toarna peste zarzavaturi.Se astupa bine butoiul si se lasa  in camara.E bine sa se agite din cand in cand butoiul,timp de o saptamana pentru ca zarzavaturile sa se amestece bine,iar saramura sa le cuprinda pe toate.
                       Se depoziteaza in camara,la loc uscat si racoros.

Gogosari albi marinati





                           Inca un borcan cu gogosari marinati e binevenit oricnad.De data asta,am lasat gogosarii intregi.Sunt soi mai mic,albi si un pic iuti. Sunt deliciosi alaturi de o friptura,tocanita sau mancare.


                 

                           Ingrediente:
                         1l otet,2l apa,500gr zahar,250 gr sare,piper boabe,mustar boabe,foi de dafin,hrean.

                   

                        Mod de preparare:
                      Se aleg gogosari proaspeti,tari,foarte sanatosi,E absolut necesar ca gogosarii sa nu aiba nici o pata,sa fie tari si frumosi pentru ca se pun intregi.Se spala bine si se taie coditele.
                      Intr-o oala se pune apa cu otetul si restul ingredientelor la foc.Cand incepe sa clocotesca se iau gogosarii,se inteapa cu o furculita si se pun in oala.Se lasa 1-2 min,apoi se scot cu o strecuratoare.Apa scursa se pune inapoi in oala la fiert.Gogosarii se cladesc in borcane apoi se toarna marinata clocotita peste ei.Se lasa sa tea cateva minute,iar daca apa scade,se mai completeaza.Se inchid ermetic borcanele si,dupa ce s-au racit,se depoziteaza in camara.
                   

duminică, 26 octombrie 2014

Gateste sanatos cu vasele I COOK







                          Desigur,cu totii ne dorim sa mancam cat mai sanatos.Se spune ca esti ceea ce mananci.Mesele sanatoase sunt principalul atu pentru o viata sanatoasa.
                          A manca sanatos nu inseamna  infometarea sau evitarea unor alimente si mancaruri pe care,de cele mai multe ori,le iubim,nici sa aruncam banii pe produse bio din supermarketuri.Se gasesc in piata,naturale,la preturi accesibile,iar combinarea corecta a alimentelor,gatitul fara prajeli,eliminarea fierberii indelungate sunt doar cateva solutii pentru a servi mese sanatoase.
                         Si cum majoritatea din noi suntem sotii,mame,avem si un job,inamicul nostru nr.1 este timpul.Dorim sa oferim familiei meniuri elaborate,sanatoase,intr-un timp cat mai scurt.
                         Solutia cea mai simpla la problemele noaste sunt vasele de gatit I COOK de la Amway.Este vorba de un set de tigai,oale si accesorii de inalta caliatate cu care putem produce mese cu continut nutritional si mai putina grasime.
                          La baza acestor vase este metoda de gatit cu nivel scazut de umiditate Vitalok.Aceasta metoda ajuta la mentinerea culorii,aromei,texturii,vitaminelor si mineralelor din alimente.Eficienta acestei metode consta intr-o imbinare perfecta intre oala si capac.Cand incepe gatitul,se formeaza abur care se condenseaza,astfel se formeaza o pelicula de apa intre capac si oala.Aceasta pelicula formeaza o bariera de apa,atunci cand este mentinuta adecvat,prin gatire la temperaturi scazute.Ea continua sa mentina aburul si sa se condensesze permitand gatirea alimentelor in suc propriu si in propria grasime.Timpul de fierbere este redus,astfel vitaminele si mineralele din alimente se pastreaza cu o treime mai multe decat  in alimentele gatite traditional.
                       

                      Vasele de gatit I COOK au o baza din trei straturi metalice care conduc caldura eficient si uniform in tot vasul,fiind create si pentru gatitul supraetajat.




                     Tigaile au invelis non adeziv ceea ce necesita mai putina grasime in timpul gatitului.Alimentele pot fi usor intoarse si amestecate.Mentin savoarea alimentelor si nu le schimba gustul.
                    Atat tigaile cat si oalele sunt adecvate pentru orice tip de aragaz sau plite.
                    Alaturi de setul de oale si tigai,setul de cutite este un ajutor excelent in orice bucatarie.Cu manere ergonomice,sunt concepute pentru performanta,confort,usurinta in utilizare.



                 Folosind setul de oale I COOK si setul de cutite,veti avea un real ajutor in bucatarie,reusind astfel sa seviti mese sanatoase si gustoase familiei,facand astfel economie de timp.        

Bab Gulyas






                          Chiar daca e frig afara nu am rezizstat tentatiei si am pus de-un ceaun.Ne-am incalzit la foc ,dar cel mai mult ne-a incalzit mirosul si aroma acestui bab gulyas.Intr-adevar,la prepararea lui trebuie muuulta rabdare pentru ca trebuie sa fiarba incet,dar a meritat asteptarea.



             






                         Ingrediente:
                     500 gr carne de porc proaspata,500 gr ciolan afumat,500-600 gr fasole uscata,2 cepe mari,2 ardei grasi rosii,2-3 morcovi,1 pastarnac,1 radacina patrunjel,1 telina mica,4-5 catei de usturoi,500 ml bulion,sare,piper,boia dulce,boia iute,chimen,cimbru,foi de dafin.


                       Mod de preparare:
                     Fasolea se spala de cu seara si se lasa sa se inmoaie in apa.Ciolanul se taie si se pune in apa la desarat.Carnea se taie cuburi apoi se toaca zarzavatul.Se pune ceaunul la foc cu un pic de untura.Se adauga ceapa si se lasa sa se caleasca pana devine sticloasa.Se adauga ardeiul,morcovii,patrunjelul,pastarnacul,  telina si usturoiul.Cand zarzavatul s-a inmuiat se adauga carnea proaspata.Se lasa sa se caleasca pana isi schimba culoarea.Se adauga si bucatile de ciolan afumat.Se pune putina sare,piper,chimen,cimbru,boia.Tineti cont ca ciolanul este sarat,cand adaugati sarea.Se stinge cu bulionul apoi se completeaza cu apa.Se lasa sa fiarba la foc mic.Cand clocoteste,se adauga fasolea uscata.Se amesteca din cand in cand si se lasa sa fiarba.Daca e cazul, se completeaza cu apa fierbinte.
                      Carnea e fiarta atunci cand cade de pe os.Se scoate ciolanul si se curata de oase,se taie bucati potrivite si se pune din nou in gulyas.La final se potriveste gustul de sare si picant.Se presara patrunjel verde deasupra si se ia ceaunul de pe foc.
                      Se serveste cu ceapa,muraturi,ardei iute alaturi de  paine moale,de casa.








sâmbătă, 25 octombrie 2014

Fursecuri cu cocos





                     Cum fiicei mele ii plac fursecurile si adora nuca de cocos,aceste fursecuri cu nuca de cocos au fost binevenite.Crocante la exterior,pufoase la interior indeplinesc conditiile unui desert servit langa cafea.Totodata sunt bune de rontait la TV.




                  Ingrediente:
                3 oua,200 gr zahar,100 gr faina,200 gr fulgi de cocos.


                   Mod de preparare:
                 Albusurile se bat spuma tare,ca pentru bezea.Treptat,se adauga zaharul mixand in continuare pana se topeste.Se adauga faina si nuca de cocos si se amesteca usor de jos in sus.Cu mana uda se fac bilute care se pun in tava.Se aplatizeaza usor cu furculita,dupa care se dau la cuptor.Cand incep sa se rumeneasca sunt gata.

marți, 21 octombrie 2014

Compot de toamna





 

                     Afara e frig si avem nevoie de ceva cald sa ne incalzeasca.Un dulce usor si aromat pentru serile reci de toamna.Un compot minunat in care se regasesc toate frucele toamnei,de aceea l-am si numit compot de toamna.
                     Nu am curatat fructele de coaja,doar le-am spalat si le-am taiat felii.Am pus mere,pere,gutui,struguri.Le-am pus intr-o craticioara,am adaugat apa si le-am pus la fiert,cat sa se inmoaie.Zahar, am adugat cam 2-3 linguri si un pic de scortisoara.Cand fructele s-au inmuiat,am oprit focul.
                   E delicios asa cald,dar si a doua zi,rece a fost minunat.Este un compot care se consuma imediat,nu peste iarna.

Castane coapte







                      Nu puteam lasa sa treaca toamna fara sa ne bucuram de cateva castane coapte.Pe langa aroma inconfundabila si  gustul extraordinar castanele aduc multe beneficii sanatatii noastre.
                     Cateva castane coapte va ajuta sa luptati impotriva bolilor de inima,a anemiei,a afectiunilor digestive si respiratorii.Castanele contin foarte multe fibre,antioxidanti si saruri minerale, fiind recomandate pentru prevenirea bolilor coronariene,a colesterolului,intarind musculatura si vasele de sange.
                    Au efect tonic pentru sistemul nervos,energizant,detoxifiant,inareste sistemul imunitar si combat anemia.
                   Cu alte cuvinte,sa consumam castane.Se pot consuma fierte sau coapte.Eu am ales varianta coapta datorita aromei si a gustului minunat.
                   Castanele se pot coace pe foc sau in cuptor.Inainte de a pune castanele la copt trebuie crestata coaja acestora pentru a se putea elimina vaporii de apa in timpul coptului.Daca nu le crestati,castanele vor exploda.
                   Se pun intr-o tigaie,pe foc si se misca de cateva ori cu o lingura pentru a se coace pe toate partile.Se tin aproximativ 10 min.Cand sunt coapte,coaja e tare,casanta,iar crestatura facuta se va largi.
                  Daca le doriti la cuptor,se pun intr-o tava si se baga la cuptor.Cuptorul trebuie sa fie incins bine.E recomandat sa se puna o tava cu un pic de apa, in cuptor,in timpul coacerii.Aici dureaza cam 45 min. pana se coc bine castanele.
                  Pentru a se decoji mai usor dupa coacere,castanele se tin 15 min in apa calduta.

luni, 20 octombrie 2014

Pasta de macese






                       Desigur,fiecare cunoaste beneficiile maceselor.Normal,nu puteau lipsi din camara.Chiar daca am cules macese,le-am uscat pentru ceai,iar pasta am facut-o din zeama de macese cruda,cumparata din piata.Nu am avut o sita potrivit de fina pentru macese pentru a face eu pasta,asa ca am preferat s-o cumpar.



                      Ingrediente:
                   6kg pasta cruda de macese,1kg zahar


                    Mod de preparare:
                  Se pune pasta de macese intr-o oala si se pune la fiert.Pasta fiind groasa,se poate dilua cu o cana de apa.Se mesteca continuu in ea,in timpul fiertului pentru ca se depune pe fundul oalei.Cand clocoteste bine se adauga zaharul.Cine vrea mai dulce,poate sa puna zahar mai mult.Mie imi place asa sa se simta aroma maceselor.Se lasa sa fiarba cu bulbuci mari,mestecand tot timpul in ea.
                 Pentru a vedea daca e destul de legata se pune un pic de pasta pe o farfurie si se lasa sa se raceasca.Se traseaza cu degetul o dunga prin pasta.Daca nu se imbina la loc,inseamana ca e gata.
 Se ia de pe foc si se toarna,fierbinte,in borcane.Acestea se inchid ermetic si se pun in paturi sa se raceasca lent.

sâmbătă, 18 octombrie 2014

Placinta intinsa cu dovleac






                        Placinta intinsa,desertul copilariei,este placinta taraneasca ce se face aici,la noi.Nu este o reteta sofisticata,din contra,are putine ingrediente,iar aluatul se face rapid.Secretul retetei consta in intinderea cat mai subtire a foii de aluat.Cu cat foaia este mai subtire,cu atat placinta va fi mai fina.Trebuie multa rabdare si ceva indemanare pentru a intinde foaia.
                         Umplutura difera in functie de sezon si de preferinte.Se pot face placinte dulci ,cu:nuca,mac,gem,branza dulce si stafide,dovleac,mere sau sarate,cu: branza telemea cu marar,varza acra calita,ciuperci.


                         Ingrediente:
                     500gr faina,3 ling ulei,1lingurita sare,1 ceasca apa calda.


                        Mod de lucru:
                      Se cerne faina  pe masa,se face loc la mijloc,se pune uleiul,sarea,si apa calda.Se amesteca intai cu lingura,iar cand incepe sa se lege aluatul,se framanta cu mana.Trebuie sa rezulte un aluat uniform,omogen,mai mult moale.Daca mai trebuie,se mai poate adauga apa calda.Dupa ce s-a framantat se bate bine de masa apoi se lasa 10 minute sa stea la cald,acoperit cu un servet.
                    Se acopera masa cu o fata de masa curata,se presara cu faina si se intinde cu vergeaua aluatul.Se acopera iar cu un servet si se lasa 15 min sa stea.Se intinde apoi foaia ,cu mana,de jur imprejur,cu multa rabdare si grija,sa nu se rupa.Marginile foii trebuie sa treaca de marginile mesei,iar foaia trebuie sa fie subtire,ca foita de tigara.Trebuie sa se vada fata de masa prin ea.
Marginea ramasa groasa se rupe de jur imprejur,iar restul foii se lasa sa se usuce cateva minute.Se unge cu ulei pe toata suprafata,apoi se presara umplutura.
                   Cu ajutorul fetei de masa se ruleaza foaia cu umplutura,rezultand un sul.Se pune in tava unsa cu ulei,se unge sulul deasupra cu ulei si se da la cuptor.E gata cand e rumenita frumos deasupra,iar foaia e crocanta.





             Umplutura:
          Cantitatea de dovleac difera in functie de preferinte.Dovleacul se taie,se curata de coaja si se da pe razatoare.Se presara pe foaia de aluat,iar desupra se presara zahar tos.
           Doveleacul ras se poate cali cu zaharul,se adauga un pic de scortisoara,iar dupa ce s-a racit,se intinde pe foaie si se ruleaza.

           Cand e gata placinta,se scoate din cuptor si se acopera cu un servet pana se raceste.Se taie bucati potrivite si se pudreaza cu zahar vanilat.

joi, 16 octombrie 2014

Compot de gutui





                        Daca am facut si dulceata  si  peltea,normal,nu putea lipsi nici compotul de gutui.Si pe buna dreptate,cand ma gandesc cat de parfumat si aromat este.Cu gustul sau putin acrisor e un rasfat pentru papilele noastre gustative.


                       Se aleg gutui frumose si sanatoase,fara pete.Se spala bine , se curata de coaja si de casuta cu samburi apoi se taie felii sau cuburi.Se cladesc frumos in borcane si se toarna apa rece peste ele.In fiecare borcan se adauga un pic de baton de scortisoara si 3-4 ling zahar tos.
                       Dupa ce s-au inchis ermetic,borcanele se pun la fiert la bain marie.Intr-o cratita mai mare pe fundul careia s-a pus un prosop,se aranjeaza borcanele cu compot,se toarna apa cat sa acopere 3/4 din borcane,se acopera cu un servet si se da la foc.Se lasa sa fiarba 1 ora de cand incepe sa clocoteasca apa.Cand sunt gata se scot din cratita si se pun in paturi pana se racesc complet,apoi se depoziteaza in camara.

miercuri, 15 octombrie 2014

Peltea de gutui





                        Pelteaua ma duce cu gandul la copilarie,la vremea cand gemurile si dulceturile facute de mama erau adevarate delicatese.Si ce miros si arome se raspandeau prin casa cand mama le pregatea...Imi placea sa o ajut si ma lasa sa cred ca nu s-ar fi descurcat fara ajutorul meu.Si ma simteam atat de bine,desi ajutorul meu era la mancat si gustat ,mai mult.
                        Acum pregatesc eu gemurile si dulceturile.Aceleasi arome se raspandesc prin casa,doar ca rolurile s-au schimbat.
                         Dar sa revenim la pelteaua noastra,cea de gutui fiind cea mai gustoasa,dupa mine.
                   

                        Intarirea peltelei nu depinde numai de cantitatea de zahar sau de timpul de fierbere,ci si de felul fructelor folosite.Merele,perele,gutuile,coacazele contin o cantitate mare de pectina,substanta ce ajuta la intarirea peltelei.E recomandat sa se evite fructele fainoase,care se sfarama usor la fiert pentru ca dau o zeama tulbure.Cu cat zeama e mai limpede,cu atat pelteaua e mai aspectuasa.Pentru o peltea deschisa la culoare trebuie sa se fiarba pelteaua la foc iute.Daca dorim o peltea mai rosiatica,se fierbe la foc mic.


                       Ingrediente:
                   1l zeama in care au fiert gutuile,1kg zahar.

                   
                      Mod de preparare:
                    Se aleg gutui frumoase si sanatoase,galbene,fara pete.Se spala bine puful de pe ele si se taie in patru.Nu se curata de coaja,nu se scoate casuta cu seminte.Se pun intr-o cratita cu apa,socotind 2l apa la 1kg gutui.Se lasa sa fiarba o ora la foc mic ,pana cand gutuile se inmoaie bine.In timpul fiertului nu se amesteca in gutui,sa nu se sfarame.Dupa ce au fiert,se toarna totul intr-o sita fina sau un tifon si se lasa sa se scurga bine,30 min.
                     Se masoara cantitatea de zeama rezultata si se pune iar la fiert,cu zaharul,respectand proportia de 1kg zahar la 1l zeama.Se lasa sa firba la foc mic pana se topeste zaharul,apoi se mareste focul.Se ia spuma de cate ori este nevoie.Se fierbe pana  pelteaua e destul de legata.
                    Cand e gata,se ia de pe foc si,fierbinte,se pune in borcane care se inchid ermetic.
                    Cine doreste,pentru un plus de savoare,inainte de a lua pelteaua de pe foc,poate sa adauge in ea cativa samburi de nuca,prajiti.
                    Fructele fierte ramase dupa ce se strecoara zeama se pot folosi pentru marmelada.

marți, 14 octombrie 2014

Placinte ardelenesti





                                 La noi li se mai spune,simplu,langos.Sunt moi si pufoase.Sunt delicioase atat simple,cat  umplute cu branza sau gem.Cele simple se pot consuma ca atare sau se pot unge cu gem,smantana,cascaval ras.Diversitatea e mare,depinde de imaginatia si gusturile fiecarei gospodine. La noi au trecere umplute cu branza sarata cu marar,iar cine vrea dulce,cu gem de caise.



                               Ingrediente:
                            1kg faina,2 plicuri drojdie,500 m l apa calduta,sare,un pic de zahar.



                              Mod de preparare:
                          Intr-un vas se pune un pic de faina,drojdia,sarea, zaharul si un pic de apa calduta.Se amesteca bine si se lasa la cald pana creste.Amestecul se toarna peste restul de faina si se framanta cu apa calduta.Rezulta un aluat elastic,nu foare tare.Se acopera cu un servet si se lasa o ora la cald,sa creasca pana isi dubleaza volumul.
                           Se rup bucati de aluat care se intind pe masa infainata.Se coc in ulei incins pe ambele parti.Daca doriti sa le umpleti,branza telemea se da pe razatoare si se amesteca cu marar tocat.In mijloc se pune umplutura si se unesc marginile din exterior spre interior.Se intinde din nou placinta cu atentie sa nu iasa umplutura apoi se coace in ulei incins..Se tin 1-2 min pe fiecare parte.
                            Sunt delicioase calde,dar sunt bune si reci.

luni, 13 octombrie 2014

Zacusca de gogosari



                             Este o zacusca un pic diferita,pentru faptul ca ardeii nu se toaca cu masina,cise taie cu cutitul.Are o alta textura,iar gustul este divin.Reteta am mostenit-o de la mama mea si o fac in fiecare an pentru ca place tuturor.






                       Ingrediente:
                   0,5 l bulion,1kg gogosari,1kg ardei grasi,2-3 morcovi,2 cepe mari,5-6 catei de usturoi,150-200 ml ulei,2 ling zahar,sare.



                        Mod de preparare:
                     Ardeii si gogosarii se coc si se curata de pielite si de cotoarele cu seminte.Se taie in fasii lungi.Morcovii se curata si se taie rondele.Ceapa se curata si se taie pestisori.
                    Intr-un vas se pune uleiul la incins si se adauga morcovii si ceapa.Se calesc pana se inmoaie.Se adauga bulionul,ardeii si gogosarii,usturoiul taiat felii.Se potriveste de sare si se adauga zaharul.Se lasa sa fiarba,mestecand mereu cu o lingura de lemn,sa nu se prinda.Cand uleiul se ridica deasupra,zacusca e fiarta.
                     Se pune fierbinte in borcane sterilizate si se inchid ermetic.Borcanele se pun in paturi sa se raceasca lent,apoi se depoziteaza in camara.

sâmbătă, 11 octombrie 2014

Fursecuri cu dovleac






                        Pentru ca sezonul dovlecilor e in toi,nu puteau lipsi niste fursecuri cu acest minunat fruct.Aromate,moi,pufoase sunt minunate langa o cana de lapte cald sau servite dimineata la cafea.E un desert minunat,care  il recomand cu caldura.




                       Ingrediente:
                    450 gr dovleac copt,680 gr faina,250 gr unt,300 gr zahar,4 oua,zahar vanilat,1 lingurita scotisoara,praf de copt.


                      Mod de preparare:
                  Untul moale se mixeaza cu zaharul si zaharul vanilat pana acesta se topeste si devine o crema.Se adauga ouale,pe rand,mixand dupa fiecare ou adaugat.Dupa ce s-au omogenizat se adauga pulpa de dovleac coapta in cuptor si pasata.Se adauga scotisoara,iar la urma,faina cu praful de copt.Rezulta un aluat moale dar omogen.Se ia cu lingurita din aluat si se pun gramajoare mici in tava tapetata cu hartie de copt.Deasupra,dupa preferinta, se pune miez de seminte de dovleac,stafide ,nuca sau se lasa simple.Se coc in cuptorul dinainte incins pana se rumenesc frumos.Vor avea o frumoasa culoare galbena,datorita pulpei de dovleac.
                 Fursecurile simple se pot glazura cu o glazura de ciocolata neagra.

Salata de vinete






               

                            Am ales aceasta reteta pentru a participa la  provocarea "Weekend cu spor" in luna octombrie 2014.Gazda acestei provocari este  Lulu-Povesti din bucatarie al lui Iancu Lubita.Un blog minunat,cu retete care te imbie ,care mai de care mai apetisante,fiecare avand ceva din personalitatea Lubitei.Mi-a fos tare greu sa aleg o reteta anume,tocmai din acest motiv.M-am oprit la acesta salata de vinete pentru ca am gasit in gradina cateva vinete frumoase,ultimele,cred si am vrut sa mai profit odata de prospetimea lor.



                          Ingrediente:
                       1kg vinete,3 catei de usturoi,5 ling iaurt gras,sare,ulei.



                      Mod de preparare:
                    Vinetele se coc pe jar sau la aragaz,se curata de coaja si se lasa,intr-o sita,la scurs.Se paseaza cu mixerul sau cu blenderul impreuna cu usturoiul.Se adauga uleiul,putin cate putin ca la maioneza si iaurtul.La sfarsit se potriveste de sare.
                    Se serveste cu paine prajita.

joi, 9 octombrie 2014

Minichec rapid






                          Daca musafirii va iau pe nepregatite sau daca aveti pofta de ceva dulce,recomand acest chec.Se face foarte repede,e moale,pufos,ciocolatos.Pe deasupra e foarte versatil deoarece se poate face in nenumarate combinatii.Este rapid pentru ca in 5 min este gata,cu tot cu coacere.Nu incalziti dinainte cuptorul.pentru ca se face la cuptorul cu microunde.




                           Ingrediente:
                         4ling faina,4ling zahar,1ling cacao,1ou,3ling lapte,3ling ulei,1/2 lingurita praf de copt,un varf sare,zahar vanilat.


                            Mod de preparare:
                         Intr-o cana se adauga faina,cacaoa,praful de copt si zaharul.Peste ele se adauga oul.Cu o lingura se amesteca bine.Se adauga uleiul. laptele si aromele.Se omogenizeaza bine cu lingura.Cana,cu compozitia rezultata se da la cuptorul cu microunde setat pe 800 wati,timp de 4 min.,nu mai mult.Merge si la 700 wati,tot 4 min.
                           Se scoate cana din cuptor si se lasa sa se raceasca.Cu ajutorul unui cutit se scoate checul din cana.Va iesi usor,se tine doar la buza canii.
                           Se poate pudra cu zahar vanilat sau se poate face o glazura de ciocolata.
                           Se pot adauga stafide sau nuci in compozitie.
                           Se seveste intreg sau se poate felia.
                            Dezavantajul e ca,fiind facut la microunde,nu sta de pe o zi pe alta,se va intari.Dar fiind un desert foarte rapid,se face oricand doresti si se manaca la fel de rapid.

                          Iata canile gata scoase din cuptor,pudrate cu zahar:


                         

miercuri, 8 octombrie 2014

Dulceata de dovleac







                        Inca o dulceata, de data asta ,de dovleac.Atat de fina,cremoasa,dulce si aromata incat nu poti rezista tentatiei.Sa nu mai vorbesc de aromele raspandite in toata casa...Te duce cu gandul la sarbatorile de iarna.O delicioasa dulceata care se poate consuma atat ca desert,pe paine sau in prajituri,dar si langa o friptura.



                       Ingrediente:
                     3 kg dovleac,500-800 gr zahar,1l apa,ghimbir proaspat,1 baton vanilie,1 baton scotisoara.



                      Mod de preparare:
                  Dovleacul se taie bucati,se scoate partea cu seminte , se curata de coaja,apoi se da pe razatoare.Ghimbirul se curata de coaja si se da pe razatoare.
                    In cratita pentru dulceata de pune la foc dovleacul cu apa si ghimbirul.Se mesteca intruna cu lingura de lemn,sa nu se prinda.Se adauga vanilia si scortisoara si cand incepe sa fiarba se adauga zaharul.Cantitatea de zahar difera in functie de cat de dulce e dovleacul si cat de dulce vreti sa fie dulceata.Eu am pus doar 500 gr zahar pentru ca dovleacul a fost foarte dulce si am vrut sa se simta aroma sa.
                     Se fierbe,mestecand continuu pana dulceata e bine legata adica ,daca pui o lingurita de dulceata pe o farfurie,sa nu curga.
                     Se scoate vanilia si scortisoara si se pune fierbinte in borcane.Acestea se inchid ermetic si se pun in paturi sa se raceasca lent,apoi se depoziteaza in camara.

marți, 7 octombrie 2014

Dulceata de gutui





                     Dulceata de gutui este printre cele mai aromate dulceturi.E imbatator mirosul de gutui.Imi aminteste de copilarie, cand mama punea gutui pe dulap si le pastra pana tarziu,iar casa era invaluita intr-un miros placut,"de toamna",cum ii spuneam eu.




                     Ingrediente:
                  1kg gutui,1kg zahar,un pumn miez de nuca,3 pahare cu apa.


                   Mod de preparare:
                 Gutuile se spala si se curata de coaja,apoi li se scoate casuta cu seminte.Se taie felii sau cuburi de marime potrivita.In cratita pentru  dulceata se pune la fiert apa cu zaharul.Se ia spuma si cand e aproape legat se adauga gutuile.Se lasa sa fiarba pana se leaga cat trebuie dulceata.Cu 5 min inainte de a o lua de pe foc se adauga nucile.Fierbinte,se pune in borcane sterilizate si se inchid ermetic.Se pastreaza in camara.

luni, 6 octombrie 2014

Zacusca de ciuperci





                      Inca o zacusca,de data asta de ciuperci,a umplut borcanele din camara mea.Este foarte gustoasa,putin picanta,merge de minune pe paine,dar e delicioasa pe pizza,ca sos.Cu alte cuvinte,am multe motive ca sa nu lipseasca din camara.




                      Ingrediente:
                   5kg ardei capia,5 kg gogosari,1kg ceapa,400ml ulei,1l bulion,2-3 kg ciuperci,sare,piper,foi de dafin.


                    Mod de preparare:
                 Ardeii si gogosarii se coc si se curata de pielite si de cotoarele cu seminte.Ceapa se curata si se toaca cu masina de tocat carne sau cu robotul.Ciupercile se spala,se curata si se taie felii potrivit de mari.Ardeii si gogosarii se macina si ei.
                  Intr-o cratita mai mare,se pune ceapa si ciupercile sa se caleasca in ulei.Cand a scazut apa de pe ciuperci se adauga  ardeii si gogosarii macinati,bulionul,sarea,piperul si foile de dafin.Se lasa sa fiarba mestecand tot timpul cu o lingura de lemn sa nu se prinda de fund.
                  Se fierbe pana scade,iar uleiul se ridica deasupra.Fierbinte,se pune in borcane sterilizate.Se inchid ermetic si se pun in paturi sa se raceasca lent,apoi se depoziteaza in camara.
                  Pentru un gust mai picant,se poate adauga la fiert,1-2 ardei iuti.
                  Se pot folosi atat ciuperci proaspete,cat si la borcan.In acest caz,nu se mai calesc ciupercile.Se vor folosi 4 borcane de 400gr cu ciuperci.

Cornuri bicolore






                          A venit frigul asa ca am dat drumul la cuptor si am facut aceste minunate cornuri bicolore.Foarte aromate,dulci,pufoase si foarte de efect sunt minunate consumate langa un pahar de lapte cald sau simple,ca desert.


                          Ingrediente aluat:
                         1kg faina,200gr zahar,100ml ulei,2oua,600ml lapte,2 plicuri drojdie uscata,2ling cacao,coaja de portocala,esenta de vanilie.


                         Ingrediente sirop:
                      100 ml apa,2ling zahar,esenta de vanilie.


                        Mod de preparare:
                     Toate ingredientele trebuie sa fie la temperatura camerei.Intr-un bol se pune faina,se face loc la mijloc si se adauga ouale,drojdia,zaharul,uleiul,coaja de portocala si esenta de vanilie.Se adauga laptele caldut si se framanta un aluat legat,elastic,care nu se lipeste de maini.Aluatul rezultat se imparte in doua.O parte din el se framanta cu cacaoa.Dupa ce s-a omogenizat bine se lasa ambele bucati de aluat,una alba,una maro, la dospit aproximativ 2 ore. Trebuie sa creasca pana isi dubleaza volumul.
                      Pe masa infainata se intind cele doua aluaturi in doua foi subtiri.Cele doua foi se suprapun si se mai intind cu sucitorul pana rezulta o foaie groasa de 5mm.Se taie in triunghiuri potrivit de mari,se adauga umplutura si se ruleaza,rezultand cornurile.Se pun in tava si se mai lasa 20-30 min sa stea la cald,apoi se dau la cuptorul dinainte incins.
                      Apa se pune la fiert cu zaharul,iar cand clocoteste,se adauga esenta de vanilie.
                      Cand cornurile sunt gata,cu 5 min inainte de a le scoate din cuptor se toarna peste ele siropul cald si se mai lasa la cuptor pana scade siropul din tava.
                      Umplutura poate varia dupa preferintele fiecaruia: nuci,rahat,ciocolata,gem.Eu le-am umplut cu crema Finetti.

miercuri, 1 octombrie 2014

Zacusca de fasole uscata





     
                            Iata,am reusit sa postez si zacusca de fasole uscata!Printe atatea gemuri,dulceturi,compoturi,muraturi,zacusca nu putea sa lipseasca.Zacusca de fasole uscata e preferata familiei.Fiica mea,studenta in Timisoara,a botezat zacusca "mancarea saracului".Intotdeauna i-am trimis si zacusca,asa ca a devenit mancarea de rezerva in momentul cand ramanea fara mancare sau fara bani.Eu i-as spune "mancarea studentului sarac" pantru ca zacusca chiar nu poate sa aiba acest statut,chiar daca aproape toata lumea o face.
                              Nu e reteta originala ( oare care e reteta originala?),o am de la mama mea,dar pentru ca e foarte gustoasa o fac si eu si place tuturor.




                                Ingrediente:
                              5kg ardei kapia,5kg gogosari,1kg fasole uscata,1kg ceapa,500ml bulion,300-500ml ulei,sare,foi de dafin,piper boabe.



                                 Mod de preparare:
                             Ardeii kapia si gogosarii se coc si se curata de coaja si de cotoare.Fasolea se fierbe de jumatate,in apa cu sare.Ceapa se curata si se taie in patru.Ardeii , gogosarii si ceapa se macina cu masina de tocat sau cu mixerul.Peste tocatura se adauga fasolea uscata fiarta de jumatate si scursa de apa,bulionul,uleiul,sarea,piperul si foile de dafin.Cine doreste,poate sa macine si fasolea.Noua ne place mai mult cu boabele intregi.
                                Se pune totul la foc amestecand mereu sa nu se prinda.Zacusca trebuie sa scada si sa se ingroase putin.E gata cand uleiul se ridica la suprafata.
                                Se pune fierbinte in borcane sterilizate.Acestea se inchid ermetic.Borcanele se pun in paturi la racit,apoi se depoziteaza in camara.