Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

duminică, 30 noiembrie 2014

Provocarea Weekend cu spor - luna decembrie






                                       Luna aceata sunt gazda provocarii Weekend cu spor.Este un proiect initiat de Stefy la care participa cativa bloggeri culinari minunati.
                                       Provocarea consta in propunerea de catre blogul gazda a trei categorii de retete ,de pe blogul personal, din care,participantii isi aleg cate o reteta pe care o gatesc,apoi posteaza rezultatul final si impresiile in urmatoarele weekenduri din luna.La finalul lunii,gazda va publica parada retetelor.
                                     Este o initiativa frumoas,a din care fiecare are de invatat.Pe langa asta,este un minunat schimb de pareri,idei,opinii, chiar schimb de experienta.
                                    Si pentru ca suntem in luna decembrie,luna cu atatea sarbatori importante la care se gateste festiv,nu puteau lipsi din aceasta provocare:


                          Aperitive




                        

                   Mancaruri



                  
                 Prajituri



                    Spor la gatit,Weekend cu spor si Sarbatori fericite!
             

Mistery box challange - parada lunii noiembrie






                      A trecut si luna noiembrie,fetele nu s-au dezis nici luna aceasta,au fost la fel de harnice,iar preparatele lor la inaltimea asteptarilor.
                     Cutia misterelor de luna aceasta continea:oua,smantana sau frisca,lapte,cacao,piept de pui,ceapa,usturoi,rosii,iar ingredientul vedeta a fost nuca.
                    Iata preparatele:



MARIA ZAMBETANIA

Prajitura cu foi,gem de rosii si crema de cacao




CERASELA BADR EL-DIN

Rulada din piept de pui cu nuci si rosii uscate




LUCKY CAKE

Baigli cu nuca si mac




MONICA HOROIU

Briose cu cacao si smantana



       Felicitari participantelor si mii de multumiri.

Pui grill







                       De trei zile ploua intr-una.E frig,iar umezeala te patrunde astfel incat nu-ti vine sa iesi din casa.Daca ningea cat a plouat,ar fi fost minunat afara.Ce sa faci pe o asemenea vreme? Gratar nu se poate,asa ca am incins cuptorul si am pregatit un pui grill.Reteta este foarte simpla,banal de simpla,m-am inspirat de pe blogul Kadiei.


                     


                          Ingrediente:
                        4-5 ling ulei de masline,4 catei de usturoi,sare,piper,rozmarin,coriandru,un pic de boia iute ,un pui intreg potrivit de mare.


                     

                        Mod de preparare:
                     Puiul se spala si se usuca bine.Din ingredientele de mai sus se pregateste un sos cu care se unge puiul peste tot.Restul,se toarna peste pui.Se pune puiul intr-un vas,se acopera cu un capac si se lasa pana a doua zi.
                      A doua zi se trage puiul in teapa si se pune la copt in grillul cuptorului.Se tine cam doua ore,doua ore si jumatate pana se patrunde bine,iar carnea e moale si frageda.
                    Se serveste cu garnitura de legume,cartofi,orez sau cu mujdei de usturoi.



                   

miercuri, 26 noiembrie 2014

Pogacele cu branza








                             Delicioase aceste pogacele cu branza telemea!Servite ca aperitiv sau numai bune de rontait langa un pahar cu bere aceste pogacele fac deliciul serilor petrecute cu prietenii.Si de ce nu,pentru cine le face acum,sunt un exercitiu pe cand vom taia porcii si vom avea jumari  pentru pogacele.



                           Ingrediente:
                         1kg faina,2 plicuri drojdie uscata,2 oua,600ml lapte caldut,4 ling.ulei,sare,o lingurita zahar,4 ling untura,6 ling faina,200 gr branza telemea,1 lingurita turmeric.



                          Mod de preparare:
                        Drojdia se amesteca cu un pic de faina,laptele caldut si zaharul.Se lasa la cald pana incepe sa creasca.
                        Intr-un vas se pune faina,ouale,sarea si se adauga plamadeala.Se amesteca cu o lingura,apoi se framanta cu mana.Se adauga uleiul si se framanta pana rezulta un aluat potrivit de moale,omogen,elastic.Se acopera vasul cu un servet si se lasa la dospit,intr-un loc cald,ferit de curenti de aer timp de o ora pana isi dubleaza volumul.
                        Din restul de faina,untura,branza telemea data pe razatoare si turmeric se face un aluat care se imparte in trei parti egale.
                        Cand aluatul e destul de crescut se rastoarna pe masa de lucru si se intinde in foaie dreptunghiulara.Se unge cu o parte din aluatul cu untura si se pliaza spre mijloc partile de pe lungimea foii,apoi cele de pe latimea sa.Se intinde din nou aluatul si se repeta operatiunea de ungere si impaturire de inca doua ori.
                         A treia oara se intinde aluatul in foaie groasa de un centimetru si cu o forma sau un pahar se taie rondele.Se pun in tava,se ung deasupra cu ou batut si se presara branza rasa si seminte de chimen.Se lasa la cald inca 15 min. apoi se dau la cuptor.
                          Sunt gata cand sunt frumos crescute si rumenite deasupra.
                       

sâmbătă, 22 noiembrie 2014

Prajitura cu spuma (Katy)







                      Este o delicioasa prajitura care ma duce cu gandul la copilarie...Mama facea mereu prajitura asta,asa ca pot spune ca e desertul copilariei mele.Este o prajitura cu foi moi,dar crocante,iar crema este un pic mai deosebita deoarece,la baza ei,este o foaie sfaramata.De aceea,unii  au numit-o si Prajitura cu foaie safaramata.Oricum s-ar numi,este la fel de aromata,la fel cum era si in copilarie.




                     Ingrediente foi:
                   600 gr faina,200gr untura sau margarina,150 gr zahar,un praf de copt,4 galbenusuri,
       

                      Ingrediente crema:
                    1 foaie sfaramata,200 gr lapte,250 gr unt,150 gr zahar,2 ling gem,2 ling cacao,un pic de cafea,esenta de rom,un pumn de nuci tocate.


                   Mod de preparare:
                 Din ingredientele pentru foi se framanta un aluat  mai moale.Acesta se imparte in trei parti egale.Din fiecare se intinde o foaie care se coace pe dosul unei tavi.
                 O foaie se sfarama in lapte rece,se adauga untul,zaharul,gemul,cacaoa,cafeaua,nucile si esenta de rom.Se amesteca totul bine,rezultand o crema mai groasa cu care se umplu cele doua foi ramase.
                 Cele 4 albusuri se bat spuma tare,la bain marie cu 200 gr zahar si se pun  deasupra.Peste albusuri se rade ciocolata.
                  Se lasa sa stea pana a doua zi,cand foile se inmoaie si se poate portiona.
               

marți, 18 noiembrie 2014

Muschiulet de porc in crusta de piper








                         Ne plac mancarurile putin picante asa ca muschiuletii am preferat sa-i pregatesc ,intregi,intr-o crusta de piper.Am dat un plus de savoare acestor muschiuleti atat de fragezi.



                       Ingrediente:
                     muschi de porc,30gr piper boabe (se poate folosi piper negru sau mixt),sare,ulei.


                    Mod de preparare:
                  Muschii se spala si se usuca bine.Boabele de piper se zdrobesc in piulita.Nu se toaca fin,sa ramana bucati mai mari de piper.Carnea se sareaza si se unge cu ulei apoi se da prin piperul zdrobit.Se infasoara strans in folie de aluminiu si se da la gratar.
                 Se serveste calda,alaturi de garnitura de legume sau simpla,rece.

luni, 17 noiembrie 2014

Budinca de tapioca






                            Tapioca este originara din America de Sud si a inceput sa fie tot mai cunoscuta si apreciata si in Europa.Este apreciata deoarece este o importanta sursa de carbohidrati sanatosi.Lipsita de colesterol si grasimi nesanatoase,tapioca contine acizi grasi sanatosi omega3 si omega6.Totodata,este o buna sursa de fier,calciu,magneziu,seleniu,cupru,zinc,potasiu,fosfor.Contine vitamina B6 si B9.Tapioca este bogata in carbohidrati si saraca in fibre de aceea este foarte usor digerabila,organismul transformand-o rapid in energie.
                          Trebuie consumata cu moderatie de persoanele care vor sa slabeasca.Este recomandata persoanelor vegane si vegetariene,atat copiilor cat si sportivilor.
                          Am facut o budinca simpla in care am adaugat fructe proaspete sau din compot pentru a-i imbunatati aportul de vitamine.Si pentru ca e post,am folosit lapte de cocos sau de soia.




                          Ingrediente:
                         1/2 cana perle de tapioca,1 cana lapte de cocos,de soia sau de migdale (daca nu vreti budinca de post,puteti folosi lapte UHT),1 cana apa,4 ling zahar sau miere,baton de vanilie,un praf sare,fructe proaspete sau din compot (eu am folosit pere si piersici), un pic de dulceata pentru ornat.


                          Mod de preparare:
                       Perlele de tapioca se hidrateaza 30 min in apa.Se pune la foc apa si laptele.Cand clocoteste se adauga perlele de tapioca scurse bine de apa.Se adauga sarea,zaharul si vanilia.Se reduce focul si se lasa sa fiarba 15 min.In aceste timp perlele de tapioca isi vor dubla volumul si vor deveni translucide.Se stinge focul si se lasa vasul sa stea 30min acoperit cu un capac.
                        Se pun in cupe fructele taiate cubulete,apoi budinca de tapioca.Deasupra se orneaza cu fructe din dulceata.
                         Se serveste rece sau calda,dupa preferinte.








                           

duminică, 16 noiembrie 2014

Prajitura cu cafea







                                Este o delicioasa prajitura cu un gust si aroma inconfundabile.Moale,pufoasa,cremoasa,aromata incanta papilele gustative ale oricui.




                             Ingrediente blat:
                          7 oua,300gr zahar,7 ling cafea concentrata,1praf de copt,zeama de la o lamaie,200 gr faina,2 ling cacao.


                              Ingrediente crema:
                          4 oua,250 gr zahar,1 ling cafea,vanilie,250 gr unt.



                             Mod de preparare:
                           Blat: Galbenusurile se freaca cu zaharul pana devine o crema spumosa,deschisa la culoare.Se adauga cafeaua,zeama de lamaie si se omogenizeaza bine.La urma se adauga faina cu cacaoa si praful de copt,apoi albusurile batute spuma.Se amesteca incet,de jos in sus pana se omogenizeaza,apoi se toarna in tava tapetata cu hartie de copt si se da la cuptor pana trece de proba scobitorii.Se scoate blatul din cuptor si se lasa sa se raceasca.
                          Crema: Ouale intregi se bat cu zaharul,vanilia si cafeaua, pe foc, pana se ingroasa.Cand are consistenta unei smantani se ia de pe foc si se lasa sa se raceasca.Untul se spumeaza bine si se adauga ,treptat,crema racita.
                         Blatul se poate taia in doua pentru a se umple cu crema sau se poate pune deasupra,crema.
                         Deasupra se rade ciocolata sau se face o glazura din 100ml frisca,100ml cafea,200gr ciocolata.Se topeste totul pe foc si,dupa ce s-a racorit,se toarna peste prajitura.
                         Inainte de a servi,se  da la rece.



marți, 11 noiembrie 2014

Piept de pui cu smantana si cascaval la cuptor







                          Este o mancare foarte simpla si usor de facut.Inschimb,are o aroma deosebita data de usturoi.Deasupra este o crusta crocanta de cascaval,iar apoi este pieptul de pui in sos de smantana.Dar sa vedem reteta.



                         Ingrediente:
                      1 piept de pui,250 ml smantana,100 gr cascaval,4 catei de usturoi,sare,piper


                       Mod de preparare:
                    Pieptul de pui se spala si se scurge de apa.Se taie in felii mai mari si se pune intr-o tava.Deasupra se presara sare si piper,apoi usturoiul  taiat felii. In smantana se adauga un praf de sare si piper si un catel de usturoi zdrobit si se toarna totul peste pieptul de pui.Deasupra se rade cascaval, se acopera cu un capac si se da la cuptor.Dupa 15 min se ia acapacul si se mai lasa aproximativ 30 min pana se rumeneste frumos.
                    Se serveste cu mamaliguta.
                   

luni, 10 noiembrie 2014

Cornulete cu plimez






                           Moi,pufoase,foietate,intr-un cuvant,delicioase aceste cornulete cu plimez.M-au incantat atat de mult cand le-am vazut postate de Cerasela Zaharie incat nu am rezistat tenatiei.Iata-le,in varianta mea.Nu sunt asa aspectuase ca ale ei ,pentru ca le-am facut mai mici,dar sunt minunate.Au fost o incantare pentru toata familia.Emiliei i-au placut atat de mult ca i-am pus si la pachet.Multumesc,Cerasela.



                          Ingrediente aluat:
                       600gr faina,250 gr iaurt gras,150 ml apa rece,1 plic drojdie uscata,1 ling sare,2 ling zahar.
                       

                         Ingrediente aluat pentru uns:
                       300gr untura,3 ling faina,3 ling zahar pudra,zahar vanilat,esenta de vanilie,coaja de portocala sau de lamaie rasa fin,1 lingurita turmeric (optional).



                        Mod de preparare:
                      Se amesteca faina cu iaurtul,apa,drojdia,sarea si zaharul.Seframanta pana se obtine un aluat pufos.
                      Ingredientele pentru aluatul de uns se amesteca si se imparte in trei parti.
                      Aluatul se intinde pe masa infainata bine,in forma dreptunghiulara si se unge cu o treime din aluatul pentru uns.Se imparte in noua patrate aproximativ egale,crestand niste taieturi care sa nu desparta complet patratele.Se pliaza fiecare patrat spre mijloc,acoperindu-l cu cel opus.Se continua plierea cu toate partile de aluat,de fiecare data din partea opusa ultimei bucati aduse spre mijloc.
                     Aluatul se intinde din nou,se unge cu a doua treime de aluat apoi se taie si se pliaza la fel ca prima data.
                     Se intinde a treia oara aluatul in foaie dreptunghiulara,se unge cu o parte din untura ramasa,apoi se impatura laturile mari ale drptunghiului spre mijloc,fara a le suprapune.Se ung partile pliate,apoi se impatura si laturile mici.
                     Aluatul astfel obtinut se intinde in foaie potrivit de groasa,in forma dreptunghiulara.Se taie aluatul in doua,pe lungime,apoi in zig zag,pe orizontala,obtinand niste triunghiuri.Se pune umplutura si se ruleaza fiecare triunghi.
                    Cornuletele se pun in tava si se lasa la cald sa creasca.Se ung cu galbenus de ou batut cu smantana si se dau la cuptor aproximativ 30 min.
                     Dupa ce s-au racit complet se pastreaza in punga de nylon.
                     Se pot umple cu gem,magiun,nutella,rahat,nuca,branza dulce.
                     Daca se elimina zaharul si aromele,se pot face cornuri sarate,umplute cu branza telemea.
                     Turmericul,pe langa aroma,va da o culoare galbena,frumoasa aluatului.
                     Se consuma atat reci cat si calde.

duminică, 9 noiembrie 2014

Focaccia de casa italiana





                         Focaccia este un preparat  specific Italiei ce consta din aluat de paine intins in foaie subtire.De obicei se asezoneaza cu ulei de masline,ierburi aromatice,sare.Se pot adauga diverse legume sau branza.
                         Acelasi aluat,intins la fel ,in Ungaria se cheama Langos.De data asta se asezoneaza cu branza,smantana,sunca,carnati.Dar neaparat frecat cu usturoi.
                         Practic,acelasi preparat,doua denumiri.La noi in zona,fiind  resimtita influenta maghiara,se stie mai mult de langos,decat de focaccia.
                          Dar eu azi am facut focaccia pentru parada "Weekend cu spor",gazda acestei luni fiind  Gina Bradea.



                         Ingrediente:
                       1kg faina,100ml ulei de masline,600ml apa calduta,1lingurita zahar,1 ling sare,2 pliculete drojdie uscata



                         Mod de preparare:
                       Se amesteca faina,drojdia,zaharul sarea si 500ml apa.Se amesteca usor pana se leaga aluatul.Daca mai e nevoie,se mai adauga restul de apa.
                       Se framanta in continuare,adaugand ulei de masline.Se continua framantatul pana rezulta un aluat elastic,pufos,potrivit de moale care face basici si nu se lipeste.Din acest aluat se intinde o foaie cat mai subtire.Se impatureste ca aluatul de foietaj.Se lasa o ora la dospit,in loc cald,ferit de curenti de aer.
                       Dupa ce si-a dublat volumul se imparte aluatul in 2-3 parti,in functie de cate tavi doriti sa faceti.Fiecare bucata de aluat se intinde in foaie cat mai subtire,se impatura iar ca aluatul de foietaj,apoi se intinde de marimea tavii in care se coace.Se lasa sa mai stea 15-20 min apoi se inteapa aluatul cu o furculita din loc in loc.Se unge cu ulei de masline si se presara sare mare,grunjoasa,rozmarin,oregano,busuioc.Se adauga felii de rosii si masline taiate jumatati si curatate de samburi.
                       Fiecare,dupa preferinte,poate sa adauge si alte ierburi sau legume.
                       

vineri, 7 noiembrie 2014

Tort de cafea






                         Este un tort delicios pe care l-am facut cadou unei persoane foarte dragi mie.Ieri a fost ziua ei si i-am facut o mica surpriza.Un tort  cremos,dulce si reconfortant in acelasi timp.Cu o generoasa crema de cafea a fost deliciul tuturor.



                        Ingrediente blat:
                      10oua,10 ling zahar,10 ling faina,2ling cacao,un zahar vanilat,un praf de copt,un praf sare.



                       Ingrediente sirop:
                     100ml apa,2 ling zahar,esenta de rom



                     Ingrediente crema:
                   1 kg frisca lichida,5 oua,5 ling zahar,200ml cafea neagra concentrata,100 gr ciocolata (optional),zahar vanilat.



                      Mod de preparare blat
                  Albusurile se separa de galbenusuri.Albusurile se bat spuma tare,ca pentru bezea cu un praf de sare.Treptat se adauga zaharul si zaharul vanilat si se mixeaza in continuare pana se topeste tot zaharul.Se adauga galbenusurile si se amesteca incet cu o spatula.La urma se adauga faina amestecata cu cacaoa si praful de copt.Se amesteca incet,de sus in jos.Compozitia se toarna intr-o forma de tort sau intr-o tava tapetata cu hartie de copt.Se da la cuptor pana trece proba scobitorii.Se lasa sa se raceasca.


                      Mod preparare sirop:
                   Apa se fierbe cu zaharul.Cand clocoteste se aduga romul si se ia de pe foc.Se lasa sa se raceasca.



                    Mod de preparare crema:
                 Galbenusurile se amesteca cu zaharul,cafeaua si zaharul vanilat.Compozitia se pune la fiert la bain marie pana se ingrosa,mestecand continuu.Se ia de pe foc si se lasa sa se raceasca.
                  Din toata frisca se opreste 200ml pentru ornat.Restul se bate bine si se adauga compozitia de cafea cu oua.Se mixeaza pana se omogenizeaza bine.



                 Asamblare:
              Blatul se taie in doua,pe orizontala.Blatul de la baza se insiropeaza cu jumatate din siropul rece.Din crema se opresc cateva linguri pentru a imbraca tortul,restul se pune pe primul blat.Se acopera cu al doile blat care se insiropeaza si el.Tortul se poate imbraca in crema de cafea.Eu am topit 100 gr cicolata si am adugat la crema pentru o culoare mai inchisa.Cu aceasta crema am imbracat tortul.Cele 200ml fisca se mixeaza si se decoreaza tortul.
               Se da totul la rece pana  a doua zi.Se portioneaza si se serveste.


              Iata si o sectiune:



                   

joi, 6 noiembrie 2014

Paste cu branza la cuptor






                         Cui nu-i plac taiteii cu branza facuti de bunica?  Fiind seara,nu am mai stat sa fac taitei de casa,am folosit paste gnocchi de la Divella.Am vrut sa dau un plus de savoare pastelor asa ca le-am gratinat.A iesit ceva delicios.


                   

                      Ingrediente:
                   1 pachet gnocchi,200gr branza telemea de oaie foarte uscata (se poate folosi cascaval,gorgonzola sau orice alt tip de branza),un pic de ulei


                 Mod de preparare:
             Pastele se fierb in apa cu sare conform instructiunilor de pe ambalaj.Pastele trebuie sa fie ferme si elastice,astfel incat,daca sunt apasate cu furculita,revin la forma initiala.Se toarna putin ulei de maline peste pastele scurse.Branza se da pe razatoare si se amesteca cu pastele.
              Se unge un vas cu ulei si se pun pastele cu branza.Se dau la cuptor pana se rumensc frumos deasupra.
                Se servesc calde,dar sunt bune si reci.

miercuri, 5 noiembrie 2014

Paine de casa






                      Aceasta retata este mai mult o regula generala cum se face painea.De la ea deriva celelalte retete de paine cu cartofi,de secara,paine neagra,cu seminte.
                       Nu pot sa nu ma gandesc la bunici si la mirosul de paine calda,coapta in cuptor cu lemne.E minunat sa ai un asemenea cuptor.Al meu,deocamdata,e in stadiul de proiect.Pana va fi realitate,coc painea in cuptorul de la aragaz.Creste la fel de frumos si  gustul e acelasi desi aroma de foc cu lemne e inconfundabila.



                        Ingrediente:
                      1kg faina,500ml apa calduta,14 gr drojdie uscata,4 ling ulei,1 lingurita zahar,sare.


                        Mod de preparare:
                       Intr-un bol se toarna apa,drojdia,zaharul si un pic de faina.Se amesteca pana se omogenizeaza compozitia si se lasa la cald pana se activeaza drojdia.
                        Se adauga uleiul si sarea si se amesteca bine.Apoi se adauga faina putin cate putin,framantand pana se leaga bine aluatul.Trebuie sa rezulte un aluat bine legat,omogen,moale,care nu se lipeste.Se mai framanta cateva minute aluatul pe masa infainata.Bolul in care s-a preparat aluatul se unge cu ulei sau se tapeteaza cu faina.Se pune aluatul,se acopera cu un servet si se lasa sa dospeasca la loc clad,ferit de curenti de aer.
                         Dupa 1-2 ore,cand si-a dublat volumul,aluatul se scoate din bol,se framnata pe masa infainata si se mai lasa sa stea 10-15 min dupa care se portioneaza ,se pune in tavi unse cu ulei si se mai lasa sa creasca.Aluatul trebuie sa ocupe doar 1/3 din tava pentru a putea creste.
                       Se da la cuptor,la temperatura medie,pana creste si se rumeneste frumos.E gata cand,daca loviti cu unghia in coaja,suna a gol.
                       Se scoate din tava,se unge cu apa rece si se acopera cu un servet.
                       De recomandat sa se serveasca dupa ce s-a racit complet.
                     

marți, 4 noiembrie 2014

Piept de curcan umplut





                     

                    Friptura de azi este una de sarbatoare.Si cum sarbatorile de iarna se apropie vertiginos,cine nu are pe masa curcanul umplut,se poate rezuma la acest piept de curcan umplut.Este delicios,foarte versatil si gustos.Se poate servi rece,ca aperitiv sau cald,ca fel principal alaturi de o garnitura pe masura.



                     Ingrediente:
                  1 pipet de curcan (sau jumatate daca e prea mare),maruntaiele de la curcan(ficat,pipota,splina,inima) 4-5 felii de paine,cateva ciuperci,1 ceapa,sare,piper,cimbru,coriandru,marar verde,patrunjel verde,4 oua.



                       Mod de preparare:
                     Ficatul,inima,pipota se fierb in apa cu sare.Dupa ce sunt fierte bine,se toaca marunt cu masina de tocat sau cu cutitul.Ciupercile se curata,se toaca marunt si se calesc cu ceapa tocata marunt.Painea se pune la inmuiat in apa,apoi se scurge bine si se amesteca cu ciupercile si maruntaiele.Trei oua se fierb tare,apoi se toaca marunt si se adauga in compozitie.Un ou se pune crud pentru a lega compozitia.Se codimenteaza si se potriveste de sare si piper.Se adauga verdeturile tocate marunt apoi se amesteca bine totul pana se omogenizeaza.
                     Pipetul de curcan se cresteaza pe lung,facand un buzunar pe toata lungimea lui.Se umple cu umplutura de mai sus,se codimenteaza cu sare si piper si se da la cuptor cu un pic de ulei si apa.Se unge din cand in cand cu sosul din tava.Cand e frumos rumenit si furculita intra usor in piept,se scoate din cuptor.
                     Daca  se serveste ca aperitiv se lasa sa se raceasca apoi se feliaza.Daca se serveste ca fel principal,se feliaza cald.Se serveste cu garnitura de legume,orez sau sos de vin alb.

luni, 3 noiembrie 2014

Pulpe de curcan afumate





                            Prefer sa pregatesc in casa afumaturile si mezelurile decat sa iau din supermarketuri.Imi place sa stiu ce mananc,plus de asta,am avantajul ca le pregatesc pe gustul nostru.Tocmai de aceea am pregatit si aceste pulpe de curcan afumate.Modul de preparare e acelasi cu cel al  pieptului de curcan afumat asa ca sa trecem la treaba.


                          Ingrediente:
                         2 pulpe intregi de curcan,sare grunjoasa,piper,boia dulce,boia iute,cimbru,coriandru,usturoi,ulei.
                   


                          Mod de preparare:
                       Se da jos pielea de pe pulpe,se spala si se pun in sare sa stea 4-5 zile.Se pregateste  un bait din usturoiul zdrobit,ulei si condimente.Pulpele se spala de sare,se lasa sa se zvante apoi se ung bine de tot cu baitul,iar restul se toarna peste ele.Se mai lasa sa stea asa inca trei zile,timp in care se mai intoarce carnea de cateva ori.
                      Dupa ce s-a aromat in bait,se scot pulpele,se lasa o zi sa se zvante si se pun la fum.Se tin trei zile.In fiecare zi se face un fum.
                      Dupa ce se ia de la fum se lasa sa stea o zi,apoi se serveste.

Chec cu stafide






                          Acest chec este foarte pufos,aromat,ciocolatos.Are un plus de savoare deoarece glazura crocanta de ciocolata in care e invelit contrasteaza cu mijlocul moale si pufos.Este delicios alaturi de o cana cu lapte cald sau langa o cafea tare si aromata.


                         Ingrediente:
                       5 galbenusuri,10 ling zahar,15 ling ulei,20 ling lapte,15 ling faina,2 ling cacao,2 ling stafide,zahar vanilat,un praf de copt,coaja de portocala.


                     Mod de preparare:
                  Galbenusurile se freaca cu zaharul si zaharul vanilat pana isi dubleaza volumul si rezulta o crema spumoasa.Se adauga uleiul treptat,ca la maioneza apoi laptele.Se mixeaza bine pana se omogenizeaza totul.Se adauga coaja de portocala tocata marunt apoi faina si praful de copt in ploaie.
                    Intr-o tava de chec tapetata cu hartie de copt se toarna jumatate din compozitie.In cealalta jumatate se adauga cacaoa si stafidele.Se omogenizeaza si se toarna peste compozitia galbena.Se da totul la cuptor pana trece de proba scobitorii.
                   Checul se lasa sa se raceasca.Intre timp se pregateste o glazura din 100 gr ciocolata topita si 50 ml lapte.Se amesteca totul pe foc si se toarna peste chec.
                   Cand e rece si glazura intarita,se poate felia checul pentru a se servi.

duminică, 2 noiembrie 2014

Piept de curcan afumat






                        Preparatele afumate fac parte din categoria " preferate".Cred ca toata lumea asteapta cu nerabdare sa vina iarna,sa vina sarbatorile sa preparam afumaturi.Sunt mult mai bune cele preparate in casa, dupa reteta proprie decat cele cumparate din supermarketuri.
                        Si cum,de obicei,iarna,preparatele afumate sunt cele de porc,am diversificat un pic si am facut afumaturi din curcan.



                        Ingrediente:
                      piept de curcan,sare grunjoasa,piper,boia dulce,boia iute,usturoi,cimbru,coriandru (cantitatile difera in functie de marimea pieptului de curcan)


                      Mod de preparare:
                  Se da jos pielea de pe piept si se presara cu sare grunjoasa din abundenta.Se pune intr-un vas si se lasa sa stea patru zile.Carnea trebuie sa fie bine acoperita de sare.Nu va temeti,nu va fi prea sarata.Carnea isi ia numai cata sare este nevoie.
                   Dupa cele patru zile se scoate carnea din sare si se spala.Se lasa cateva ore sa se zavnte.Intre timp,se pregateste baitul.Intr-un vas se pune un pic de ulei,usturoiul zdrobit si condimentele.Se amesteca pana se obtine o pasta cu care se unge bine pieptul de curcan.Se pune intr-un vas acoperit si se mai tine trei zile,dupa care se scoate si se lasa o zi sa se zavante bine.
                    Se baga pieptul de curcan in afumatoare unde se tine trei zile.In fiecare zi se face cate un fum.Se mai lasa o zi sa stea,apoi se poate servi.

Supa crema de dovleac





                               Pentru ca e toamna si e Hallowen si e sezonul dovlecilor,o supa crema de dovleac e binevenita.Cu un gust dulceag,aromat,o textura fina,cremoasa incanta in mod placut papilele gustative.


                           Ingrediente:
                       500 gr dovleac,2 morcovi,1ceapa,un pumn de nuci,un pumn de miez de seminte de dovleac,ulei de masline,sare,piper,nucsoara,ghimbir.


                        Mod de preparare:
                     Dovleacul se curata de coaja si se taie cuburi.Ceapa si morcovii se curata si se pun la fiert impreuna cu dovleacul.Apa se pune cat sa acopere legumele.Se fierb pana legumele si dovleacul se inmoaie bine.Se scot din apa,se lasa sa se racoreasca putin,apoi se zdrobesc cu blenderul.Rezulta un piure care se subtiaza cu apa in care au fiert legumele sau cu  supa.
                    Se pune totul intr-o craticioara,se adauga uleiul si se mai da cateva minute la foc,timp in care se adauga ghimbirul dat pe razatoare si nucsoara,apoi se potriveste de sare si piper si se opreste focul.
                     Se serveste cu smantana,iar ,ca garnitura, se prajesc in unt nucile si semintele si se servesc cu supa crema.

Mistery box challenge luna noiembrie






                          Cerasela Badr El-Din a lansat pe blogul ei Bunatati de prin lume adunate o provocare care  se numeste "Mistery box challenge",adica Cutia misterelor.Luna aceasta,blogul meu va fi gazda acestei provocari.
                          La inceput de luna, blogul gazda va anunta ingredientele din Cutia misterelor ,iar parada se va face la sfarsitul lunii.Cutia trebuie sa contina un numar de 7-10 ingrediente,din care unul va fi vedeta.Din aceste ingrediente va trebui sa faceti o reteta,iar ingredientul vedeta sa straluceasca in preparatele voastre.Preparatele nu prebuie sa contina alte ingrediente decat cele mentionate de gazada, exceptie facand orice tip de grasime vegetala sau animala, faina,zaharul sau alti indulcitori,sarea,condimentele inclusiv sosurile ( de soia,teriakietc),otetul,mustarul,maioneza,ketchupul,verdeturile(marar,patrunjel,busuioc,cimbru,coriandru),aromele(pastai de vanilie,esenta de rom,coaja de lamaie,coaja de portocala),coloranti,gelatina,agenti de crestere (praf de copt,drojdie,bicarbonat de sodiu,bicarbonat de amoniu).Se pot folosi toate ingredientele din Cutie sau doar o parte din ele.Obligatoriu sa apara ingredientul vedeta.
                          Cine doreste sa participe trebuie sa faca o reteta cu ingredientele din cutie,sa o posteze pe blogul personal cu link spre blogul care a lansat provocarea si este gazda ,luna aceasta fiind vorba de blogul meu, Retete cu Margareta Cismasiu.
                        Cine nu are blog,trebuie sa trimita  reteta si poza cu preparatul final pe adresa: marga.cismasiu@gmail.com. Pe aceeasi adresa astept si  pozele cu link-uri ale bloggerilor. Ne puteti urmari si pe Facebook,aici.
                         Ultima zi pentru a trimite link -urile este 30 noiembrie.
                          Si acum,iata ingredientele din Cutia misterelor de luna aceasta: oua,smantana sau frisca,lapte,cacao,piept de pui,ceapa,usturoi,rosii,iar ingredientul vedeta va fi nuca.
                          Mult succes si va astept cu drag retetele.
                     

sâmbătă, 1 noiembrie 2014

Prajitura cu dovleac









                    Nu puteam sa lasa sa treaca Hallowenul fara sa fac o minunata prajitura cu dovleac.De fapt,dovleacul a fost vedeta in meniul de ieri.Este o prajitura cu foi fragede, delicioase pentru diverse umpluturi.Cea cu dovleac e minunata pentru aroma sa si gustul inconfundabil.



                       Ingrediente foi:
                   250 gr untura,6 ling apa,1 ling otet,1 ou,100 gr zahar,1 praf de copt,faina cat cuprinde,un praf sare,zahar vanilat.
                 

                   Ingrediente umplutura:
                1 kg dovleac,5 ling zahar,zahar vanilat,scortisoara,4 ling gris


                 Mod de preparare:
              Intr-un vas se pune untura,apa,otetul,zaharul,sarea,zaharul vanilat.Se omogenizeaza totul apoi se adauga ,treptat,faina amestecata cu praful de copt.Se farmanta bine pana rezulta un aluat omogen,bine legat.Se imparte in doua parti: una sa fie un pic mai mare decat cealalta.
               Dovleacul se curata de coaja si se taie cuburi.Se pune la calit cu o lingura de ulei pana se inmoaie .Se adauga grisul,iar la safarsit ,zaharul.Va rezulta o pasta omogena.Inainte de a o lua de pe foc se adauga zaharul vanilat si scortisoara.Se opreste focul si se lasa sa se racoreasca.
               Aluatul mai mare se intinde in foaie,un pic mai mare decat marimea tavii in care se coace prajitura.Se pune foaia in tava astfel ca marginile sa se ridice in tava.Se mai presara pe foaie putin gris apoi se pune pasta de dovleac si se acopera cu a doua foaie.Aceasta  se va intinde exact cat tava.Se inteapa cu furculita din loc in loc,apoi se da la cuptor.
               Cand a crescut frumos si prajitura e rumena deasupra,se poate scoate din cuptor.Calda, se pudreaza cu zahar vanilat deasupra.
               Cand e rece se portioneaza si se serveste.