Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

marți, 30 decembrie 2014

Prajitura cu crema de nutella






                     Minunata aceasta prajitura.M-a cucerit prima data acum  doi ani cand am gasit reteta pe blogul Laurei Sava.Era fara crema,doar blatul,cu nuci si cafea.O combinatie minunata,care m-a cucerit pe loc.Am facut-o de multe ori de-atunci si de fiecare data a fost o incantare.De data asta am vrut sa fie ceva mai deosebit,mai festiv,asa ca i-am facut o crema.O gustoasa crema de nutella.Asa a rezultat aceasta minunata prajitura.O combinatie minunata de gusturi si arome,moale,pufoasa,cremoasa,ciocolatoasa.Incercati-o si sigur veti fi cuceriti de gustul si aroma sa.



                    Ingrediente:
                  Blat: 300gr faina,300gr zahar,4 oua,200gr unt,200 gr nuci macinate,200ml cafea tare,100gr ciocolata amaruie,1 lingurita scortisoara,zahar vanilat,1 praf de copt.
                  Crema:200 gr nutella,300gr frisca


                   Mod de preparare:
                Untul se freaca cu zaharul,se adauga ouale,cafeaua,scotisoara,ciocolata topita partial.Se mixeaza totul bine.Se adauga nucile si faina amestecata cu praful de copt.Compozitia se toarna in tava tapetata cu hartie de copt si se da la cuptor.Se coace aproximativ 30 min.E gata cand iese scobitoarea curata din blat.Se scoate din cuptor si se lasa sa se raceasca.
               Borcanul cu nutella de tine cateva minute in apa calda pentru a se inmuia crema.Frisca se bate si cand e aproape gata se adauga nutella.Se mixeaza totul bine pana se omogenizeaza.Crema se pune peste blatul racit.
               Deasupra se decoreaza cu glazura de ciocolata alba sau neagra.Eu am caramelizat un pic de zahar si am adaugat cateva nuci.Am rasturnat totul pe o hartie de copt si am lasat sa se raceasca dupa care am maruntit cu blenderul amestecul.Am presarat peste crema.




luni, 29 decembrie 2014

Tort buturuga





                  Tortul buturuga este traditional de Craciun.Anul acesta am facut o buturuga un pic mai altfel.Nu am rulat simplu blatul pentru a rezulta o rulada,practic,ci am taiat blatul si l-am rulat pe verticala.Este un tort spirala,de fapt pe care l-am umplut cu un ganache de ciocolata.


                 Ingrediente:
               Blat: 12 oua,12 ling zahar,12 ling faina,2 plicuri praf de copt,un praf sare.
               Crema: 300ml fisca,300gr ciocolata amaruie,zahar vanilat.



               Mod de lucru:
            Galbenusurile se separa de albusuri.Acestea se bat spuma tare,cu praful de sare.Se adauga treptat,zaharul.Se mixeaza pana acesta se topeste.Se adauga galbenusurile si se amesteca,incet,cu o spatula.Faina se amesteca cu praful de copt si se toarna peste compozitie.Se amesteca incet,cu miscari circulare.Compozitia se imparte in doua si se coc,pe rand, doua foi dreptunghiulare,intr-o tava mare.Sunt gata cand trec testul scobitorii.Foile se scot din tava, se ruleaza pe lungime si se lasa sa se raceasca.
             Frisca se pune pe foc si cand ajunge aproape de fierbere se ia de pe foc si se pune ciocolata rupta bucatele.Se amesteca bine pana se topeste toata ciocolata.Amestecul se da cateva ore la rece.De preferat sa se faca cu o seara inainte.
               Dupa ce a stat la rece,crema se mixeaza bine pana isi dubleaza volumul si se deschide la culoare.Va rezulta o crema spumoasa si aerata.
               Cele doua blaturi se intind si se taie in doua,pe lungime.Rezulta astfel patru fasii egale.Fiecare fasie se unge cu crema.Prima fasie se ruleaza si se pune pe platou in picioare.Se continua cu urmatoarele fasii care se adauga una in continuarea celeilalte.
                 Se opreste un pic de crema pentru a imbraca  tortul.Pe partea de deasupra,eu am mai adaugat un pic de cacao in crema.Decorul,fiecare dupa imaginatia sa.

                Iata si o sectiune:


           

duminică, 28 decembrie 2014

Curcan cu ananas






                     Pentru masa de Craciun ,ca fel principal,am gatit aceasta friptura de curcan cu ananas.Frageda,aromata,picanta dar si putin dulce a fost o incantare pentru musafiri.Se poate face din orice parte a curcanului.Eu am facut friptura din pulpa superioara.


                    Ingrediente:
                  carne de curcan (in cazul meu pulpe superioare),1 ananas,2 ling zahar,sare,piper,cimbru,coriandru,ulei de masline,3-4 catei de usturoi,11/2 pahar vin alb.



                  Mod de preparare:
               Pulpele de curcan se dezoseaza si se taie fasii potrivit de mari.Se pregateste o marinada din ulei de masline,vin,sare,piper,cimbru,coriandru,usturoi.Se tine carnea in aceasta marinada cateva ore (ideal de seara pana dimineata) apoi se scoate si se pune intr-o tigaie.Sosul ramas se toarna deasupra si se da la cuptor.
              Ananasul se curata,se scoate miezul si se taie rondele.Se poate folosi si ananas din conserva.Se caramelizeaza doua linguri de zahar,se adauga rondelele de ananas si se stinge cu jumatate cana de vin.Se lasa sa fiarba pana se topeste zaharul iar ananasul se inmoaie.Se toarna totul peste carne si se da la cuptor pana scade bine sosul din tigaie.



Week end cu spor- parada lunii decembrie




                    Decembrie...luna cadourilor,luna lui Mos Craciun,luna in care suntem mai buni,mai iubitori.Ma bucur ca in acesta luna mi-a revenit onoarea de a fi gazda Provocarii "Week end cu spor".Este o provocare pentru bloggeri si nu numai.Este un frumos schimb de retete,de idei,pareri.Spun asta pentru ca in fiecare luna un blogger este gazda si propune trei categorii de retete de pe blogul propriu,din care,ceilalti bloggeri aleg cate o reteta pe care o gatesc in stilul lor.
                   Fiind in decembrie,luna plina de evenimente la care se gateste la superlativ,am propus urmatoarele categorii: Aperitive , Mancaruri , Prajituri.Iata ce au ales bloggeritele.


                 Cea mai harnica a fost Iancu Lubita,Lulu care a pregatit doua preparate:

Salata de post,ideala pentru mesele de seara,cand tinem post.


A doua reteta este Curcan in sos marinat.Mmmm....irezistibil.


                 Avem printre noi o furnicuta care nu sta o clipa.Este vorba de Monica Horoiu care a ales sa faca Negresa de post.Minunata aceasta negresa!



                      Daca pana acum au predominat retetele de post,Sidonia Toncean,Sidy, a facut o reteta pentru masa de Craciun.Un minunat Piept de curcan umplut cu orez curcubeu.Delicios,minunate arome.Sa-l tot astepti pe Mos Craciun.


                            Nu in ultimul rand,cea care a initiat aceasta provocare,Stefania Anastasiu , a facut o Negresa cu nuci si ciocolata cu care a servit invitatii de ziua ei.La multi ani!



                             In continuare,asteptam Noul An cu noi provocari la fel de interesante si cat mai multe participari.Doresc tuturor bloggeritelor un An Nou plin de impliniri,satisfactii si bucurii!Sa ne revedem  la cat mai multe provocari delicioase.

marți, 23 decembrie 2014

Toba






                          Intr-un vas cu apa rece se pun la fiert falcile si bucatile grase de la cap,urechile,limba,inima,rinichii,bucati de sorici.Se adauga in apa foi de dafin,boabe de piper si putina sare.Dupa ce au fiert se scot din apa si se lasa sa se racoreasca.Toate maruntaiele se taie in felii lungi si subtiri.Se amesteca intr-un vas adaugand putina zeama in care au fiert.Se adauga sare,piper,ienibahar,coriandru,usturoi tocat.
                          Stomacul porcului se curata bine si se spala inauntru.Se freaca bine cu ceapa taiata felii,apoi se lasa sa stea in apa rece.Astfel pregatit,stomacul se umple,asezand bucatile mai mari in lungul tobei,pentru a obtine felii frumoase cand se taie.Se coase la capete si se fierbe in clocote mici,in zeama in care au fiert maruntaiele.Cand toba e fiarta,se scoate din apa si se pune pe un fund cu o greutate deasupra.Se tine asa pana se raceste de tot.
                         Se consuma proaspata,sau se da trei zile la fum.

Caltabosi







                        Se fierb inima,plamanii,splina,ficatul,carnea mai groasa de la gat.Dupa ce s-au racorit se dau prin masina de tocat.Se adauga sare,piper,ienibahar,maghiran.Se amesteca totul bine si se umplu matele groase,spalate si curatate.Se pune la fiert 10-15 min.in clocote mici in apa in care au fiert maruntaiele.Se pot scoate in momentul cand se ridica la suprafata.Dupa fierbere,se clatesc in apa rece,apoi se lasa sa se zavnte.
                        Se consuma asa,proaspeti sau se afuma intai.
                        Cine doreste,poate sa adauge in compozitia de caltabosi orez potrivit de fiert (sa nu fie trecut de fiert).La 1 kg de maruntaie se adauga 0,5 kg orez.

Piept afumat-Kaiserfleisch







                    Pentru acest preparat se foloseste pieptul striat cu carne de pe care se scot oasele.Se taie bucati potrivit de mari,se freaca cu sare si se pun in vasul pentru sarat,cat mai strans posibil.Dupa trei zile se scot din sare,se scutura si se pun in alt vas.Se face o saramura in proportie de 950 gr sare la 5l apa care se toarna peste carne.Aceasta trebuie sa fie bine cuprinsa de saramura.Dupa patru zile bucatile se intorc,iar dupa alte patru zile se scot din saramura,se clatesc si se lasa o zi la zavntat.Dupa ce s-au zavantat bine,se dau la fum rece 2-3 zile.
                    Dupa afumare se pastreaza in camari racoroase.

Slanina






                      Slanina alba sau slanina sarata se pregateste din slanina de pe spate.Sararea slaninii precede afumarea acesteia.Slanina,taiata in fasii potrivit de mari,cu marginile indreptate,se freaca bine cu sare de bucatarie.Bucatile de slanina se pun intr-un vas mai mare in care se tin la sarat.Se pun astfel incat sa fie asezate cat mai strans intre ele,fara goluri de aer pentru a evita rancezirea.E recomandat sa se aseze soricul peste soric,iar slanina peste slanina.Vasul se pastreaza la loc intunecos si racoros.Dupa 10 zile se scot bucatile de slanina din vas,se freaca din nou cu sare si se aseaza iar in vas,dar in ordine inversa fata de cum au fost.Dupa inca 10 zile,slanina e gata maturata.
                     Bucatile de slanina se scot din vas,se spala,se lasa cateva ore sa se zvante,se leaga cu sfoara si se dau la fum.Dupa 3 zile de fum,culoarea lor va fi galbuie,semn ca afumarea e terminata.
                     Se pastreaza in camari intunecate si racoroase.

Mazare verde cu maioneza








                        Pentru ca se zice ca de Revelion e bine sa se consume preparate din diverse boabe,m-am gandit sa postez reteta acestei salate de mazare verde.Se face foarte rapid si e foarte gustoasa.



                         Ingrediente:
                      500gr mazare verde,1 ou,ulei,sare,piper,2 catei de usturoi


                      Mod de preparare:
                    Mazarea,daca e proaspata,se fierbe in apa cu sare.Daca e din conserva sau congelata,se fierbe atat cat sa se inmoaie boabele de mazare.Dupa ce a fiert,mazarea se scurge de apa si se lasa sa se raceasca.
                    Dintr-un galbenus de ou,1ling mustar si ulei se face maioneza.Usturoiul se zdrobeste sau se toaca marunt si se amesteca cu maioneza.Se adauga mazarea si se amesteca.Se potriveste de sare si piper si se da la rece inainte de a servi.

luni, 22 decembrie 2014

Carnati afumati






                         Modul de preparare al carnatilor afumati este acelasi cu cel al carnatilor proaspeti.Adica,la fel, se calculeaza doua parti carne de porc si o treime carne de vita.Carnea se macina apoi se codimenteaza cu sare,piper,boia dulce,boia iute,ienibahar,chimen pisat,zeama de usturoi.Cantitatea de condimente si sare va fi mai mare decat la carnatii proaspeti.Se calculeaza 20-25g sare la 1kg de carne.Se va reduce cantitatea de zeama de carne ce se pune in compozitie pentru a rezulta carnati uscati.
                          Dupa ce s-a framantat bine carnea cu condimentele se umplu matele subtiri dinainte pregatite.Carnatii astfel obtinuti se lasa doua zile la zavantat apoi se afuma timp de trei zile.
                           Dupa afumare carnatii se depoziteaza in camara,agatati fir cu fir pentru a se usca.
                           Carnatii se pot prepara si numai din carne de porc,dar in amestec  cu carnea de vita,se usuca frumos si carnatii au o savoare deosebita.

sâmbătă, 20 decembrie 2014

Carnati proaspeti







                    Pentru fiecare kg de carnati se socotesc doua parti carne de porc si o treime carne de vita.Se macina carnea si se adauga,dupa gust,sare,piper,boia dulce,boia iute,ienibahar si zeama de mujdei de usturoi.Se framanta totul bine impreuna,adaugand si putina zeama de carne.Tocatura trebuie sa fie potrivit de moale si suficient de sarata.
                     Dinainte,se pregatesc matele.Se aleg mate subtiri,bine spalate,intoarse pe dos si tinute in apa rece pana in momentul folosirii.
                     Daca nu aveti masina de facut carnati se asaza tubul pentru umplut matele la masina de carne.Se trage matul peste tubul de tabla.adunandu-l,apoi se introduce tocatura incet,sa nu crape matul.
                     Dupa ce s-au umplut toti carnatii se lasa la aer sa se zvante.Se consuma proaspeti sau se afuma.
                    In cazul in care se afuma,carnatii se fac mai codimentati si mai indesati.

Slanina fiarta papricata







             Acest fel de slanina se prepara din slanina de la gat (gusa).Slanina se pune la fiert in apa cu sare care se codimenteaza cu foi de dafin,boabe de piper,boabe de ienibahar,coriandru,ustroi,ceapa.In timp ce fierbe,apa nu trebuie sa clocoteasca tare.Se incearca cu o furculita pentru a vedea daca e gata.Atentie sa n u fiarba prea mult pentru ca isi pierde din calitati.
             Cand e gata,se scoate din apa,se unge cu usturoi pisat si cu boia.Se da la rece pana se serveste.

Topirea grasimii - jumari






                     Topirea grasimii este o munca care necesita multa rabdare si atentie.Gustul,culoarea,durabilitatea unturii sunt in functie de modul cum se topeste grasimea.De acelasi mod de topire a unturii depinde sa obtinem niste jumari rumene,crocante,bine stoarse.Iata modul cel mai corect de topire a grasimii.
                     Slanina se curata de soric si se taie fasii mai mari,cat mai egale.Este important ca bucatile sa fie egale pentru a se evita arderea bucatilor mici.Bucatile de grasime se pun intr-un vas emailat sau intr-o oala de tuci.Se adauga apa sau lapte in proportie de 1l la 10 kg grasime si se da vasul pe foc.Focul trebuie sa fie mic,constant si uniform.Din cand in cand se amesteca in vas cu atentie sa nu se sfarame jumarile.
                    Cand bucatile de grasime au scazut in dimensiuni si au devenit maro-aurii,jumarile sunt gata.Se ia vasul de pe foc,iar jumarile se scot cu o strecuratoare,apasand putin pentru a se elimina grasimea.Dupa ce s-au scos jumarile,se lasa untura sa se linisteasca, apoi se toarna in vasul in care se pastreaza,printr-o strecuratoare.
                    Vasul se lasa descoperit pana se raceste si se intareste untura.Untura trebuie sa fie alba,curata,fara resturi de la jumari.
                    Osanza,daca nu se opreste pentru prajitura,se topeste separat prin acelasi procedeu.Inainte de a o pune la foc se spala bine in mai multe ape.Cand e gata,se ia de pe foc si se strecoara la fel ca restul unturii.Inainte de luarea de pe foc a acestei unturi se pune in vasul in care se depoziteaza o ceapa crestata.



vineri, 19 decembrie 2014

Turta dulce






                         Nu poate fi Craciun fara turta dulce.Asa ca am trecut la framantat.M-am inspirat din reteta lui Cristi Borod.A iesit o turta dulce minunata.Dulce,aromata,parfumata,moale si pufoasa.Impreuna cu Emilia,am stat toata dupa masa si ne-am jucat cu culorile si decorurile,dar a meritat efortul.


                      Ingrediente:
                   3 galbenusuri,200ml lapte,200gr zahar,1lingurita scortisoara,1lingurita nucsoara,1 lingurita anason,coaja de portocala,1 ling bicarbonat de amoniu,50gr untura,faina cat cuprinde (aprox.1kg),200gr zahar ars stins cu 100gr apa.



                    Mod de preparare:
                 E recomandat ca aluatul sa se faca cu o seara inainte pentru ca trebuie sa stea la frigider cel putin 5 ore.200gr zahar se caramelizeaza si se stinge cu 100ml apa.Se lasa sa fiarba pana se topeste tot caramelul dupa care se ia de pe foc si se lasa la racit.
                 Intr-un vas se pun galbenusurile,zaharul,untura,aromele,laptele in care s-a stins bicarbonatul de amoniu,siropul rece.Se amesteca totul bine si,treptat se adauga faina.Se framanta totul bine pana rezulta un aluat legat,omogen,potrivit de tare.Va fi lipicios din cauza siropului de zahar.Se impacheteaza in folie alimentara si se da la frigider peste noapte.
               A doua zi se intinde aluatul pe masa de lucru in foaie de 0,5 cm.Aluatul se va intinde destul de greu pentru ca e rece.Daca se incalzeste,devine lipicios.Se decupeaza formele dorite,se pun in tava unsa cu ulei si se dau la cuptor.Sunt gata cand cresc frumos si devin aurii.Din cauza amoniacului,in timpul coacerii, va mirosi intepator in bucatarie.
              Dupa ce s-au racit turtele se glazureaza.Se face o glazura din cele 3 albusuri batute spuma cu 250gr zahar, zahar vanilat si un pic de zeama de lamaie.
                Se adauga colorant alimentar si se decoreaza dupa imaginatia fiecaruia.Se pot adauga bilute sau ornamente colorate.
                 Dupa ce se usuca glazura,se pastreaza in cutii inchise,astfel turtele vor ramane moi.



                  Daca nu doriti sa va jucati cu formele si culorile,se pot faca mici bile din aluat, care se coc. Cand sunt gata,glazura alba se pune intr-o punga si se adauga turta dulce.Se scutura puternic punga,astfel glazura se imparte pe toate turtele,dar neuniform.Se scot din punga si se lasa sa se usuce glazura.
                   Pentru a diversifica,se poate face si o glazura de ciocolata in care se imbraca turtele.Se topeste 100 gr ciocolata amaruie cu 50 ml lapte,se omogenizeaza,se lasa sa dea un clocot si se ia de pe foc.Se dau turtele prin aceasta glazura.


miercuri, 17 decembrie 2014

Friptura de porc vietnamez







                    E mult mai sanatoasa carnea de porc vietnamez.Nu e asa grasa si nu contine colesterol.Porcii vietnamezi se tin foarte usor deoarece nu mananca mult si nu sunt pretentiosi la mancare.Un porc vietnamez ajunge la 70-80kg.Nu sunt foarte mari,dar sunt foarte rentabili.Pe langa carne,si din porcii vietnamezi se prepara aceleasi mezelui ca din porcii autohtoni.Preparatele din carnea de porc vietnamez sunt recomandate cardiacilor si diabeticilor.Asa ca sa vedem o reteta sanatoasa.



                    Ingrediente:
                 500gr carne de porc,100ml vin rosu,sare,piper,coriandru,chimen,un pic de ulei,1 ceapa,10 cuisoare.

                   Mod de preparare:
                Mai intai bucata de carne,intreaga, se prajeste un pic pe toate partile.Cand a capatat o crusta aurie se ia de pe foc si se pune intr-un vas cu care se va introduce la cuptor.Se codimenteaza cu sare,piper,cimbru,coriandru,chimen macinat apoi se toarna vinul si uleiul deasupra.Se curata o ceapa si se taie in doua.In fiecare jumatate se introduc 4-5 cuisoare dupa care se pune langa carne.Se acopera totul cu un capac si se da la cuptor.Dupa o ora,se ia capacul si se mai lasa in cuptor.Din cand in cand carnea se unge cu sosul din tava.Dupa inca o ora carnea e gata si se poate scoate din cuptor.
                Se serveste cu garnitura de legume sau de cartofi.

marți, 16 decembrie 2014

Brownies de ciocolata si nuci







                       Cand spui negresa,spui ciocolata,iar ciocolata in combinatie cu nuca dau o savoare in plus deserturilor.La fel s-a intamplat cu aceste brownies.Reteta este de la Aura Carolina Popa si face parte din Provocarea secreta,luna decembrie.Gazda acestei provocari este Lacramioara Mihaela.
                     Iata despre ce este vorba:


                   Ingrediente:
                 4oua,100gr zahar,120gr unt,150 gr ciocolata,200gr nuci macinate,200gr faina,zahar vanilat,praf de copt.
                  Pentru glazura: 100 gr ciocolata,30 gr unt.



                   Mod de preparare:
                 Ciocolata taiata cuburi impreuna cu untul se topesc la bain marie sau la microunde.Se lasa sa se racoreasca.Intre timp,ouale se mixeaza cu zaharul si zaharul vanilat pana isi dubleaza volumul.Se adauga untul si ciocolata topite si racite.Se mixeaza in continuare pana se omogenizeaza.Se adauga nucile amestecate cu faina si praful de copt.Se amesteca cu o lingura,incet,pana se omogenizeaza bine.
                Se toarna compozitia intr-o tava tapetata cu hartie de copt si se da la cuptorul dinainte incins.Se tine pana trece testul scobitorii.Cand e gata se scoate din cuptor si se lasa la racit.Intre timp,se pregateste glazura.
                 Ciocolata se topeste impreuna cu untul.Se toarna totul peste prajitura si se lasa sa se raceasca si sa se intaresca glazura apoi se portioneaza pentru a servi.

vineri, 12 decembrie 2014

Tort cu nuci si migdale






                           A fost ziua prietenei mele si i-am facut cadou acest tort.Initial am vrut sa-l imbrac in martipan deoarece ii place mult martipanul,dar nu am avut ingredientele necesare pentru a face martipan,asa ca am facut o crema de migdale si una de nuci.A iesit un tort minunat care a fost deliciul tutror.


     
                           Ingrediente blat:
                       10 oua,10 ling zahar,5 ling faina,5 ling nuci macinate,un praf sare,un praf de copt


                        Ingrediente crema de migdale:
                      300ml frisca,100gr ciocolata amaruie,150 gr migdale


                      Ingrediente crema de nuci:
                    300ml frisca,100gr zahar,200gr nuci


                     Mod de preparare:
                  Albusurile se separa de galbenusuri si se bat spuma tare,ca pentru bezea.Se adauga praful de sare si apoi zaharul,treptat.Se mixeaza pana se topeste tot zaharul.Se adauga galbenusurile si se amesteca incet cu o spatula.Dupa ce s-au omogenizat galbenusurile se adauga faina si nucile amestecate cu praful de copt.Se amesteca incet,de sus in jos.Compozitia se toarna in tava tapetata cu hartie de copt si se da la cuptor.Daca trece testul scobitorii,e gata si se scote din cuptor.Se lasa sa se raceasca.
                  Intre timp,se pregatesc cremele.Migdalele se toaca martunt sau se maruntesc cu blenderul.Ciocolata se topeste la microunde.Frisca se bate si cand e aproape gata se adauga ciocolata.Se mixeaza in continuare.La urma se adauga migdalele tocate.
                  Intr-o craticioara se pune zaharul sa se caramelizeze.Cand e lichid,se adauga nucile.Se amesteca bine si se rastoarna compozitia pe un blat uns cu ulei.Dupa ce s-a racit se marunteste in blender sau cu o sucitoare.Se bate frisca si se adauga caramelul de nuci.
                 Se face un sirop din 100ml apa,2ling zahar si un pic de esenta de migdale.
                 Blatul rece se taie in doua pe orizontala,rezultand doua foi.Ambele foi se insiropeaza cu siropul de migdale.
                 Pe una din foi,cea de la baza,se pune crema de migdale.Peste ea se pune crema de nuci.Deasupra se pune a doua foaie.
                 Ornatul ramane la aprecierea si imaginatia fiecaruia.Eu am imbracat partea laterala a torului in nuca macinata,iar deasupra,am oprit din crema de migdale,inainte de a adauga migdalele in ea.

miercuri, 10 decembrie 2014

Legume cu cus-cus







                        Este o minunata mancare ce se poate servi ca atare sau ca garnitura langa o friptura.Poate fi o delicioasa mancare de post.Facand-o,mi-a adus aminte de minunatul ghiveci de vara, cand gasesti in gradina o mare varietate de legume si zarzavaturi.Se poate face cu orice fel de legume,cu cat sunt mai multe si mai diverse,cu atat e mai buna mancarea.




                         Ingrediente:
                       2-3 vinete,1ardei,2 morcovi,2 rosii,1 ceapa,3-4 catei de usturoi,1 leg marar verde,1leg patrunjel verde,sare,piper,ulei,o mana de cus cus.


                          Mod de preparare:
                        Ceapa se curata si se toaca marunt.Morcovii,vinetele si ardeiul se curata si se taie cuburi.Intr-o tigaie,eu am folosit o tigaie I COOK,se pune uleiul la incins si se adauga doi catei de ustroi zdrobiti cu cutitul.Cand uleiul s-a incins se adauga ceapa,ardeiul si morcovii.Se lasa sa se caleasca pana ceapa devine translucida,se adauga vinele si srestul de usturoi taiat felii marunte si se lasa pe foc,amestecand din cand in cand.Cand legumele incep sa se inmoaie,se adauga rosiile tocate.Se potriveste de sare si piper.Cand rosiile si-au lasat zeama,se adauga cus cus-ul.Se amesteca in continuare,pe foc,pana e gata si cus cus-ul.Se adauga mararul si patrunjelul tocate marunt si se stinge focul.

luni, 8 decembrie 2014

Afinata







                  Demult trebuia sa postez reteta asta,dar am sarit-o mereu.Acum i-a venit  si ei randul,vorba  aia:"Mai bine mai tarziu decat deloc".
                  Este o bautura foarte aromata,dulce,inselatoare as spune.Inselatoare pentru ca gustul si aroma sa taie gustul alcoolului astfel ca nu i se simte taria pana dupa ce o bei.Gustul de afine e minunat,asa ca nu poti rata o asemenea bautura.



                      Ingrediente:
                    2kg afine,750 gr zahar,alcool dublu rafinat cat sa cuprinda fructele

                     Mod de preparare:
                  Intr-un borcan se pune un rand de afine,unul de zahar,tot asa pana se termina afinele si zaharul.Se lasa sa stea cateva zile pana se topeste tot zaharul.Din cand in cand se scutura borcanul.Dupa ce zaharul e topit si afinele au lasat siropul,se adaug alcoolul.Se poate adauga rachiu sau tuica in loc de alcool dublu rafinat.Cantitatea de alcool difera in functie de cat de tare vreti sa fie afinata,dar lichidul trebuie sa cuprinda fructele.Daca e prea tare,se poate face un sirop de zahar si se toarna peste bautura.Se lasa sa stea astfel cateva spatamani.Cu cat sta mai mult,cu atat e mai aromata afinata.Dupa acest timp se strecoara si se poate servi.
                 Afinele se pot folosi la prajituri.

Pui cu sparanghel





                     Am facut acest pui cu sparanghel,inspirata de reteta lui Adi Hadean.O combinatie minunata,cu un gust si o savoare deosebite.



                      Ingrediente:
                    500 gr piept de pui200 gr sparanghel,sare,piper,rozmarin,vin alb,ulei de cocos


                     Mod de preparare:
                   Pieptul de pui se taie felii mai mici sau cuburi.Intr-o tigaie,eu am ales o tigaie I COOK ,se pune pieptul de pui , codimentat, sa se friga in uleiul incins.Cand sunt aproape gata se toarna un pic de vin alb peste ele si se adauga sparanghelul.Se mai lasa 5 min apoi se stinge focul.
                 

duminică, 7 decembrie 2014

Pui Kiev







                        Este un preparat foarte discutat,datorita numelui sau.Unii spun ca dateaza de pe vremea tarilor Rusiei,altii,mai recent.Este un preparat care aduce mult cu celebrul Cordon Bleu.Este un preparat simplu,desi multi il numesc apogeul bucatariei ucrainiene.Desi este considerat un preparat ucrainian datorita numelui sau,istoricul alimentar rus William Pokhlebkin a sustinut ca Puiul Kiev a fost inventat intr-un club din  Sankt Petersburg la inceputul sec.XX  ca Novo-Mihailovski cotlet.Ulterior a fost redenumit Pui Kiev de un restaurant sovietic.



                       Ingrediente:
                     500 gr piept de pui,100gr unt,2-3 catai de usturoi,marar verde,patrunjel verde,sare,piper,2oua,faina,pesmet,ulei pentru prajit


                     Mod de preparare:
                  Usturoiul se curata si se zdrobeste,mararul si patrunjelul se toaca marunt.Se amesteca totul cu untul apoi se codimenteaza cu sare si piper.Untul se face sul,se pune intr-o folie alimentara si se da la frigider.
                  Pieptul de pui se taie in bucati mari.La fiecare bucata se cresteaza un buzunar.Taietura se face mai sus de jumatatea bucatii de carne si nu foarte mare,sa nu ajunga la capete ca sa nu curga untul.Buzunarul format se umple cu untul aromat.Cine doreste,poate sa prinda partea taiata cu o scobitoare sa nu iasa untul.
               Fiecare bucata de carne se da prin faina,ou batut,pesmet apoi se prajesc in ulei incins.Eu am pus in pesmet un pic de susan.Se tin cateva minute pe fiecare parte apoi se dau la cuptor pentru inca 15-20 min.
                Cine doreste,inainte de a baga carnea la cuptor,poate s-o presare cu cascaval ras.
                Se serveste cald,cu garnitura de legume.


 

Fursecuri cu nuci si merisoare







                  Minunate aceste fursecuri.Dulci,pufoase,aromate.De cand Gina Bradea a deschis cutia misterelor,mi-a fugit gandul la aceste fursecuri.L-am asteptat pe Mos Nicolae cu aceste minunate fursecuri care s-au topit cat ai zice peste.
                  A fost cea mai frumoasa provocare,Cutia misterelor de luna aceasta.De cand am vazut ingredientele am stiut ce voi face,Gina fiind foarte inspirata cand a propus ca ingrediente: nuci,vin rosu,portocale,mere,miere de albine sau zahar,faina,anason,unt,oua,iar ingredientul vedeta este scortisoara.Iata ce a iesit:



                    Ingrediente:
                   200gr unt,150gr zahar,2oua,400gr faina,1lingurita scortisoara pudra,1lingurita nucsoara pudra,1 lingurita anason pisat,1lingurita turmeric,50 gr amestec nuci,merisoare,seminte de pin (se pot folosi si migdale,fistic,stafide),un praf de copt,un praf de sare,coaja de portocala.



                    Mod de preparare:
                  Nucile si semintele de pin se prajesc usor intr-o tigaie.Dupa ce s-au racit,nucile se toaca grosier.
                   Untul la temperatura camerei se mixeaza cu zaharul pana rezulta o crema spumoasa.Se adauga ouale,pe rand si se mixeaza in continuare.Se adauga sarea,aromele,amestecul de nuci, merisoare si seminte de pin.Se mixeaza totul bine.Faina se amesteca cu praful de copt si se toarna in compozitie.Se amesteca cu o lingura apoi se framanta pana rezulta un aluat legat,potrivit de tare.Se infasoara in folie alimentara si se da la frigider 30 min.
                   Dupa cele 30 min.se scoate aluatul si se intinde in foaie de 0,5 cm.Cu o forma sau cu un pahar se taie rondele sau ce forma doriti.Se pun in tava si se dau la cuptor.Sunt gata cand sunt frumos crescute si usor rumenite.
                   Se scot din tava si se lasa sa se raceasca inainte de a le servi.
                   Se pot servi ca atare sau unse deasupra cu miere si presarate cu miez de nuca macinat ,amestecat cu scortisoara.

miercuri, 3 decembrie 2014

Curcan in sos marinat






                 Am tot gatit curcanul sub diferite forme:cu garnitura de cartofi,de legume,in bere,cu fructe.De data asta m-am gandit ca s-ar simti bine sa se balaceasca intr-un sos marinat,asa ca am trecut la treaba.Rezultatul a fost peste asteptari pentru ca si noi ne-am simtit bine,degustandu-l.Recomand cu caldura aceasta reteta.Se face usor,e gustoasa si foarte versatila.



                 Ingrediente:
             jumatate piept de curcan,2 ling ulei de masline,3 ling faina,500ml bulion,sare,piper,2-3 foi de dafin,2 catei de usturoi,1 ling zahar,cimbru.


                  Mod de preparare:
               In afara de piept de curcan se pot folosi si pulpele.Carnea se spala , se zvanta bine si se taie cuburi.Intr-o tigaie se pune uleiul la incins si se adauga pieptul de curcan sau pulpele.Se lasa sa se prajeasca.Cand incepe sa se rumeneasca,se adauga faina,se amesteca si se stinge cu bulionul.Se amesteca totul bine pana rezulta un sos mai subtire.Daca e prea gros se subtiaza cu un pic de supa sau apa.Se adauga restul ingredientelor si se potriveste de sare si piper.Se mai lasa sa fiarba pana sosul capata consistenta unei smantani mai groase.Se ia de pe foc si se serveste.

marți, 2 decembrie 2014

Tort cu crema de migdale si stracciatella







                   Maine,03.12,fiica mea,Emilia,implineste 22 de ani.Wow! Cand au trecut atatia ani?Sunt multi,dar pentru mine tot putini sunt,ea tot copil ramane.Si acum,mare,imi place s-o rasfat la fel cum faceam cand era micuta.
                   Sunt 22 de ani de impliniri,bucurii,reusite  presarate uneori cu probleme mai mici sau mai mari.Cu bune,cu rele,i-am fost alaturi mereu.Ne-am bucurat impreuna,am fost umarul pe care a plans.I-am fost si sunt si in continuare sprijin la bine si la greu.Ii doresc tot binele din lume cu multe impliniri si realizari.
                   Uh!M-au podidit emotiile si era sa uit de tortul aniversar pe care i l-am facut.Este un tort racoros,aerat,cu multa crema.Aroma de ciocolata si migdale,preferatele Emiliei, ii da o savoare deosebita.




       

                            Ingrediente blat:
                          10 oua,10 ling zahar,8ling faina,2 ling cacao,un praf de copt,un praf de sare.

                           Ingrediente crema stracciatella
                          300ml fisca,200 gr ciocolata alba,50 gr cicocolata amaruie sau 100 gr fulgi de cicocolata

                          Ingrediente crema de migdale:
                         3 oua,3 ling zahar,1 ling lapte,300ml frisca,100gr migdale


                       Mod de preparare:
                    Blat
                  Albusurile se bat spuma tare,ca pentru bezea cu un praf de sare.Treptat se adauga zaharul si se mixeaza in continuare pana se topeste.Se adauga galbenusurile si se amesteca incet cu o spatula,apoi se adauga faina amestecata cu cacaoa si praful de copt.Se amesteca incet,de jos in sus.Compozitia se toarna intr-o tava tapetata cu hartie de copt si se da la cuptorul dinainte incins pana trece testul scobitorii.Se scoate blatul si se lasa sa se raceasca.
             
                    Crema stracciatella
                  Ciocolata alba se topeste in cuptorul cu microunde.Frisca se bate,iar cand e aproape gata,se adauga cicolata topita.Se mixeaza bine.Ciocolata amaruie se da pe razatoarea mare ( eu am dat-o pe razatoarea marunta si au iesit prea fini fulgii) si se adauga in crema de frisca.Se omogenizeaza totul.

                    Crema de migdale:
                  Ouale cu zaharul si cu laptele se bat pe foc pana se ingroasa.Cand rezulta o crema spumoasa,groasa ca o smantana,se ia de pe foc si se lasa la racit.Frisca se bate si se adauga crema racita.Migdalele maruntite se adauga in crema.

                   Blatul se insiropeaza cu un sirop facut din 100ml apa.2 ling zahar,esenta de migadale.Apa cu zaharul se pun la foc pana se topeste zaharul.Se ia de pe foc si se adauga esenta de migdale.Se lasa sa se raceasca si se insiropeaza blatul care,in prealabil.a fost taiat in doua.

                  Aranjare:
               Pe prima foaie de blat insiropata se pune jumatate din crema stracciatella.Deasupra se pune crema de migdale,apoi cealalta jumatate de stracciatella.Se acopera cu a doua foaie de blat si se insiropeaza apoi se decoreaza dupa imaginatia fiecaruia.Eu am oprit din crema de migdale pentru decor.

               Iata si o sectiune a tortului.Dupa cum observati,fulgii de ciocolata au fost prea marunti si nu au iesit in evidenta asa cum mi-am dorit.




                La multi ani,iubita mea!