Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

joi, 26 noiembrie 2015

Prajitura cu caramel,nuci si dovleac






                    Luna aceasta sunt gazda provocarii Cutia misterioasa initiata de Cerasela.Fiind ultima luna de toamna,am dorit sa aduc in bucatatiile noastre ultimele fructe ale toamnei cu parfumul si aroma lor.Astfel,in cutia misterioasa am pus: oua,ciocolata,smantana,fructe de toamna:mere,pere,gutui,dovleac,nuci,castane,lapte,branza,iar ca vedeta,am ales caramelul.
                    Initial am vrut sa pregatesc cu totul altceva,dar a iesit aceasta minunata prajitura cu o crema fina de dovleac cu mascarpone,si frisca.Si pentru ca mie imi plac contrastele,am adaugat in crema nuci caramelizate,tocate grosier.Peste blatul pufos cu cacao am facut o glazura de caramel peste care am adaugat cateva nuci.
                   Intr-un cuvant,a iesit o prajitura deosebit de fina,aromata si gustoasa.O recomand cu caldura.




                  Ingrediente:
               Blat: 8 oua,8 ling faina,2 ling cacao,8 ling zahar,4 ling ulei,4 ling apa,esenta de vanilie
               Crema: 250 gr mascarpone,500 ml smantana pentru frisca,aprox.250gr pulpa de dovleac ( eu am pus dovleacul dupa  ochi,nu l-am masurat) 100gr nuci,200gr zahar,un praf sare,un plic gelatina
               Glazura caramel: 200gr zahar,100 gr unt



                 Mod de preparare:
             Pentru a obtine piure de dovleac,acesta trebuie feliat si copt.Dupa ce s-a copt,se curata miezul de coaja si se paseaza.
             Galbenusurile se freaca cu praful de sare,apoi se adauga,treptat,uleiul si apa si se omogenizeaza.Albusurile se bat spuma tare,ca pentru bezea.Se adauga amestecul de galbenusuri si se amesteca cu o spatula,incet,de jos in sus.La urma se incorporeaza faina si cacaoa.Compozitia se toarna in tava tapetata cu hartie de copt si se da la cuptorul incins.Este gata cand trece proba scobitorii.Blatul se scoate si se lasa sa se raceasca.
              Intr-o tigaie se pune zaharul sa se caramelizeze.Se adauga nucile si se amesteca cu caramelul.Se toarna totul pe o scandura unsa cu ulei si se lasa sa se raceasca.Dupa ce s-au racit,se pune intr-o punga si se zdrobeste cu sucitoarea.
              Piureul de dovleac se amesteca cu branza mascarpone.Gelatina se hidrateaza in putina apa,apoi se incalzeste usor si se toarna in crema de mascarpone.Se da totul la frigider.Smantana se mixeaza pana se face frisca.Se scoate crema din frigider si se amesteca cu frisca apoi se adauga caramelul cu nuci.
              Daca smantana pentru frisca nu e indulcita,in timpul baterii se adauga 200-250gr zahar.
              Blatul racit se taie in doua,pe orizontala.Pe una din foi se intinde crema si se acopera cu a doua foaie.
             Pentru glazura,se pune zaharul la topit.Cand s-a caramelizat tot,se adauga untul si se amesteca.Se mai lasa un minut sa clocoteasca,dupa care se toarna fierbinte peste prajitura.Deasupra se presara nuci tocate grosier.
           Se da totul la rece cateva ore,dupa care se poate servi.


               

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Pentru ca toate comentariile necesita aprobare, este posibil ca ele sa nu apara pe blog imediat. Nu este nevoie sa lasati un comentariu de mai multe ori. Va multumesc!