Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

joi, 29 ianuarie 2015

Paine cu carnati







                    Am  facut paine si,ca sa mai diversific,m-am gandit sa prepar ceva ce se poate consuma ca atare,fara alt adaos de paine sau alte ingrediente.Asa ca din clasicul aluat de paine de casa am rupt o bucata,cat s-o pot coace intr-o tavita de chec,am intins-o putin cu mana,am pus in ea o bucata de carnat afumat si am rulat-o.Am pus-o in tava unsa cu ulei si am lsat-o sa creasca cateva minute dupa care am dat-o la copt.
                   A iesit aceasta minunata paine cu carnati afumat,gustoasa si foarte aromata.



                     Se poate consuma ca atare sau alaturi de o salata sau muraturi.Carnatul e bine copt,iar painea  a luat aroma carnatului.O minunatie!E delicioasa si chiar daca are multe calorii ,merita incercata.

miercuri, 28 ianuarie 2015

Tiramisu









                       Demult am dorit sa fac tiramisu,dar am vrut sa fac reteta originala,asa ca ,inainte,am cautat si m-am documentat  asupra retetei.Ideia e ca reteta originala e fara frisca, doar cu oua si mascarpone.Piscoturile,de preferat ar fi sa fie facute in casa,dar cum timpul este foarte limitat,am recurs si eu la cele cumparate.Am ales piscoturi care sa nu fie asa poroase,iar zaharul de deasupra lor sa fie cat mai putin.In unele retete italiene,piscoturile se pot inlocui cu felii de panettone.In reteta originala,crema este aromata cu vin de Marsala.Este un vin italian licoros si aromat.Daca nu gasiti, se poate  inlocui cu Lacrima lui Ovidiu.Eu nu am folosit vinul,pentru ca nu am vrut sa alcoolizez crema.
                        Reteta in sine e foarte usor de preparat,se face repede,iar gustul si aroma preparatului final nu se compara cu nici o reteta de tiramisu pe care am gustat-o pana acum.



                       Ingrediente:
                     500gr piscoturi,500gr mascarpone,4 oua,8 ling zahar,300ml cafea,2 ling zahar vanilat,2-3 ling cacao,un praf sare.

               

                       Mod de preparare:
                    In primul rand se prepara cafeaua,pentru a avea timp sa se raceasca.Se face o cafea tare,fara zahar si se lasa sa se raceasca complet.
                     Albusurile se separa de galbenusuri.Galbenusurile se mixeaza cu 4 ling zahar si zahar vanilat pana se topeste tot zaharul si rezulta o crema spumoasa,deschisa la culoare.Se adauga mascarpone si se mixeaza in continuare pana se omogenizeaza si rezulta o crema densa si spumoasa.
                    Albusurile se bat spuma ,cu praful de sare.Trebuie sa fie o spuma tare,ca pentru bezea.Treptat se adauga restul de zahar si se bate in continuare pana se topeste tot zaharul.Cu o lingura,se incorporeaza in  spuma de albusuri crema de mascarpone.Se pune cate o lingura de crema si se amesteca incet,de jos in sus,pana se incorporeaza toata crema.Compozitia se da la frigider.
                    Piscoturile se inmoaie in cafea si se aranjeaza pe un platou.Nu trebuie sa fie imbibate tare in cafea deoarece se inmoaie prea tare.Peste piscoturi se pune jumatate din crema,se mai pune un rand de piscoturi si iar crema.Deasupra se pudreaza din belsug cu cacao.Se da totul la frigider pentru cateva ore.De preferat sa se pregateasca de seara pentru a doua zi.

sâmbătă, 24 ianuarie 2015

Pui in aluat de paine








                  Afara e frig si ploua si ce altceva puteam sa fac decat sa dau drumul la cuptor si sa-mi rasfat familia cu bucate alese.Si pentru ca sunt bucate alese, am facut un pui in aluat de paine.E un  mod minunat de a gati puiul deoarece carnea se inabusa in interiorul aluatului si devine deosebit de frageda. Pe langa asta, ierburile si aromele ii dau o savoare deosebita.
                Se pot folosi pui tineri, de casa sau un pui grill de la supermarket.
                Se face un aluat de paine  din faina, sare, drojdie, ulei, apa calduta. Cantitatile difera in functie de marimea puiului. La un pui de 1,5- 2 kg se face aluat din 1 kg faina. Se lasa aluatul la dospit, la loc cald, pana isi dubleaza volumul.
                Se face un sos din ulei de masline, sare, piper, cimbru, salvie, coaja de lamaie data pe razatoare, usturoi pisat. Se unge puiul pe interior si pe exterior cu acest sos.
               Aluatul dospit se intinde in foaie groasa de 0,5 mm. In cavitatea puiului se pune o  lamaie taiata jumatati si un  mar taiat in patru. Pe langa arome, vor fragezi carnea.
              Se inveleste puiul cu foaia de aluat si se lasa sa mai stea 15 min, dupa care se da la cuptor.
               Timpul de coacere difera in functie de marimea puiului. Se calculeaza o ora la un kg.
                Rezulta un aluat de paine care va mentine aburul in interior, fragezind puiul din mijlocul sau.
                Cand e gata se scoate din cuptor, se unge deasupra cu un pic de apa si se lasa sa se racoreasca. Se taie painea impreuna cu puiul, eliberand astfel o aroma minunata. Cat despre gust, ce sa mai vorbim!
                 Iata cum arata, taiat in jumatate:


luni, 19 ianuarie 2015

Smoothie de portocale cu ghimbir





              Portocalele sunt fructe cu un bogat continut de vitamina C,calciu,antioxidanti,fibre,au un aport caloric redus si intaresc sistemul imunitar.Ajuta la scaderea colesterolului,la slabit, sustin acuitatea vizuala.
               Se spune ca sunt cele mai iubite fructe.Se pot consuma ca atare sau sub forma de suc sau smoothie.Bautura densa si plina de vitamine poate fi un minunat desert sau aperitiv.Este usor de preparat,foarte satioasa si ofera multa energie celui ce o consuma.
               Dintre miile de posibilitati de combinare a fructelor cu alte fructe,cu legume,ierburi verzi sau alte ingrediente,eu am ales combinatia cu ghimbirul,o planta la fel de benefica precum portocalele.


                Ingrediente:
            3-4 portocale,3cm ghimbir ,1 ling miere(facultativ)

              Mod de preparare:
            Portocalele se curata de coaja si se desfac in felii.Ghimbirul se curata de coaja si se taie in doua.Se pun feliile de portocala si ghimbirul in blender si se mixeaza bine.Cine doreste,poate sa adauge o lingura de miere.
            Se da la rece pana in momentul servirii.

Mamaliga in straturi la cuptor






               Este un mod de a reinventa mamaliga traditionala,dupa cum spunea si Paula Gafitescu a carei reteta m-a inspirat in Provocarea secreta,blogul sau fiindu-mi repartizat luna aceasta.
              Totodata, este un mod practic de a refolosi bucatile de friptura ramase prin frigider.Si cum tema provocarii Mistery box challange a fost Resturi de mancare sau prajituri ramase,tema propusa de Cerasela Badr El-Din,care este si initiatoarea acestei provocari,m-am incadrat perfect si in tema acestei provocari.
              Astfel,a iesit acesta mamaliguta superba si delicioasa,un tort de mamaliga,cum l-a numit Paula.


              Ingrediente:
           1cana faina de malai,1l apa,1 lingurita sare.Pentru umplutura,am avut cateva bucati de friptura,branza telemea sarata,smantana,2 oua,4 ling smantana.


             Mod de preparare:
         Am pus apa si sarea la fiert.In momentul cand incepe sa fiarba am adaugat,treptat,faina de malai,amestecand continuu cu o lingura de lemn.Trebuie sa iasa o mamaliga potrivita,sa nu fie nici prea moale,nici prea tare.
         Bucatile de friptura le-am taiat cuburi,branza am dat-o pe razatoare,
         Am uns cu unt un vas rezistent la foc si am pus jumatate din mamaliga.Am presarat bucatile de friptura si branza rasa.Deasupra am turnat cele doua oua batute.Am turnat si restul de mamaliga si am mai presarat un pic de branza si cateva linguri de smantana deasupra.Am dat totul la cuptor pana s-a rumenit frumos.
        Se serveste calda,cu smantana,dar si rece e buna.

sâmbătă, 17 ianuarie 2015

Prajitura cu nuca si gem






                 A sosit si weekendul mult asteptat cand am reusit sa pregatesc o reteta pentru provocarea "Week end cu spor".Luna acesta,gazda provocarii este Sidonia Toncean.Provocarea consta in a alege o reteta din una din categoriile: Aperitive,Preparate din carne de pui sau porc,Prajituri.Mi-a fost foarte greu sa aleg o reteta pentru ca toate sunt minunate,tentante,atent explicate.
                 M-am bucurat mult cand am gasit aceasta prajitura.Este o reteta pe care o facea si mama mea,si aveam de gand demult s-o fac.Acum am avut ocazia si tare m-am bucurat.Mi-a adus aminte de copilarie.I-am adus unele completari din reteta mamei mele,sper ca Sidy sa nu se supere.



                 Ingrediente:
               6 oua,6ling ulei,12 ling zahar,150gr smantana,coaja de portocala,zahar vanilat,400gr faina,12 ling nuci macinate,2 ling cacao,100gr rahat,300gr gem ,praf de copt.


               Mod de preparare:
           Albusurile se separa de galbenusuri.Din galbenusuri,jumatate din cantitatea de zahar,ulei,samatana,faina,praf de copt,coaja de portocala se face un aluat potrivit de moale.Acesta se intinde intr-o tava tapetata cu hartie de copt.Peste aluatul din tava se intinde gemul.De preferat sa fie un gem acrisor.Eu am folosit pasta de macese.Deasupra se presara rahatul taiat cubulete.
        Albusurile se bat spuma tare,ca pentru bezea.Se adauga treptat zaharul ramas si se bate in continuare.Cand zaharul s-a topit se adauga nuca macinata si cacaoa.Se amesteca incet,cu o spatula.Bezeaua obtinuta se toarna peste  aluatul din tava.Se niveleaza frumos si se da la cuptor.E gata  cand trece testul scobitorii.
         Se scoate din cuptor si,dupa ce s-a racorit,se pudreaza cu zahar vanilat.Se taie cand e complet rece.

       Din reteta mamei: Se opreste 1/3 din aluat care se mai framanta cu un pic de faina apoi se da pe razatoare peste bezea si se da la cuptor.

joi, 15 ianuarie 2015

Pui cu smantana






                  Minunat acest pui cu smantana! O mancarica usoara si savuroasa care poate concura cu cele mai apetisante fripturi.Cu gustul inegalabil,poate fi oricand un delicios fel principal.



                   Ingrediente:
              500gr carne de pui (Se poate folosi orice carne doriti.Eu am folosit piept),1 ceapa,1 ling faina,200ml smantana,sare,piper,ulei,1 leg patrunjel verde.


                  Carnea se taie cuburi,iar ceapa se toaca marunt.Se calesc impreuna,in ulei.Cand carnea si-a schimbat culoarea,iar ceapa a devenit translucida,se adauga o ceasca de supa sau apa si se lasa sa fiarba pana scade de tot.In acest moment se adauga faina,se amesteca si apoi se adauga smantana.Se amesteca totul bine,se mai lasa sa dea 2-3 clocote,timp in care se potriveste de sare si piper.Se presara patrunjel verde tocat deasupra si se stinge focul.
                  E delicioasa cu mamaliguta.

luni, 12 ianuarie 2015

Rulada cu ciocolata si banane





                         Ruladele sunt deserturile care te scot din impas  cand trebuie sa faci ceva dulce si esti in criza de timp.Aspectul blatului nu conteaza asa mult pentru ca se ruleaza,plus ca se pot umple cu diverse creme,jeleuri,gemuri sau fructe.Sunt foarte versatile,se fac usor si repede,iar cand sunt gata,sunt foarte aspectuoase si gustoase.O astfel de rulada m-a salvat si pe mine sambata cand mi s-au anuntat musafiri.Am facut un mousse de ciocolata si pentru ca aveam niste banane cam trecute,le-am pus in mijloc.A iesit o rulada ciocolatoasa umpluta cu banane.O combinatie minunata ce a dus la aprecieri unanime.Iata despre ce e vorba:



                          Ingrediente:
                        6oua,6ling zahar,6ling faina,un praf de sare,un praf de copt,300ml frisca,100gr ciocolata amaruie,2 ling zahar,zahar vanilat,2 banane



                          Mod de preparare:
                        Albusurile se separa de galbenusuri.Albusurile se bat spuma tare,cu praful de sare.Treptat se adauga zaharul si se mixeaza in continuare pana acesta se topeste.Se adauga galbenusurile si se amesteca cu o spatula,incet,sa nu se lase albusurile.Se adauga faina amestecata cu praful de copt.Compozitia se toarna in tava tapetata cu hartie de copt si se da la cuptor.E gata cand,daca se inteapa blatul cu o scobitoare,aceasta iese curata.Se scoate blatul si se ruleaza intr-un propsop umed.Se lasa asa pana se raceste complet.
                        Frisca se bate cu zaharul si vanilia.Ciocolata se topeste la bain marie si se toarna peste frisca.Se mixeaza totul pana se omogenizeaza.
                        Blatul racit se desface din prosop si se unge cu o parte din crema.La mijloc,pe lungime se pun bananele decojite si se ruleaza totul.Rulada se imbraca cu crema ramasa.
                        Deasupra am presarat fulgi de ciocolata.Se da totul la rece pana se serveste.
                   

                       Iata si o sectiune:




                     

vineri, 9 ianuarie 2015

Tartine asiatice






                       Anul acesta,de Sf.Ion am pregatit niste aperitive un pic mai altfel.Mai altfel in sensul ca ,pe langa clasicele paste pentru tartine,am pregatit niste paste un pic mai altfel..Am vrut sa iasa un pic din tipar,asa ca am pregatit salata de vinete  cu tahini,iar din ardeii copti am facut o pasta cu nuci.Iata despre ce e vorba:


                    Baba ganoush
               
                      Ingrediente:
                   2-3 vinete coapte,2-3 ling pasta de susan,2-3 catei de usturoi,sare,piper,chimion,patrunjel verde,ulei de masline.
                    Mod de preparare:
                  Vinetele se coc si se curata de coaja.Miezul se lasa sa se scurga bine dupa care se toaca.Se adauga pasta de susan,usturoiul tocat,sarea,piperul,chimionul si uleiul.Se amesteca totul bine.La urma,se adauga patrunjelul verde tocat marunt.
                   Se serveste pe felii de paine prajita.


                  Muhammara

                   Ingrediente:
                500gr ardei copti,100gr nuci macinate,1 ceapa,2-3 catei de usturoi,1 felie de paine sau pesmet,coriandru,chimen,sare,piper,chili,zeama de lamaie,ulei de masline.
                   Mod de preparare:
                 Ardeii se coc si se curata de coaja si se cotoarele cu seminte.Se toc marunt impreuna cu nucile si painea pana rezulta o pasta.Se adauga sarea,piperul,coriandrul,chili,zeama de lamaie si uleiul.Se amesteca totul pana se omogenizeaza.
Se serveste ca aperitiv pe felii de paine prajita sau ca sos langa friptura.
             

miercuri, 7 ianuarie 2015

Tort cu mousse de afine - un an de blogging






                         Am facut acest tort de ziua onomastica a sotului meu,dar si la implinirea unui an de blogging.La multi ani,Ionel! Cat despre blog,am 272 de retete,si peste 31000 vizitatori unici.Nu e mult,dar tinand cont ca fac totul din pasiune si din dorinta de a aduce in actualitate retete demult uitate,sunt multumita.
                         Dar sa trecem la tortul nostru.Este un tort fructat,foarte usor si racoros,numai bun dupa atea sarbatori in care s-au mancat numai prajituri cu creme.



                      Ingrediente blat:
                    8oua,8ling zahar,8ling faina,1praf sare,1praf de copt.
                   

                    Ingrediente  crema de vanilie:
                  1plic budinca de vanilie,500ml lapte,4ling zahar,1plic gelatina,500ml fisca.


                   Ingrediente mousse de afine:
              400gr gem/dulceata de afine,500ml frisca.


                  Mod de preparare:
               Mai intai se face blatul pentru a avea timp sa se raceasca.Albusurile se separa de galbenusuri.Albusurile se bat spuma tare cu un praf de sare,ca pentru bezea.Se adauga zaharul,treptat,mixand in continuare,pana se topeste.Se adauga galbenusurile,mestecand incet,cu o spatula.Dupa ce s-au omogenizat,se adauga faina amestecata cu praful de copt.Compozitia de coace in tava tapetata cu hartie de copt aprox.20-30min.Cand e gata, se scoate si se lasa sa se raceasca.
               Intre timp se fac cremele.Budinca de vanilie se fierbe cu zaharul si laptele pana se ingroasa.Se ia de pe foc si se lasa sa se racoreasca.Gelatina se hidrateaza si se adauga in budinca racorita.Frisca se bate si se adauga budinca rece.
              Gemul de afine se fierbe un pic cu o lingura de zahar si un pic de apa.Dupa ce s-a racit se adauga in frisca batuta.
              Blatul racit se taie in doua pe orizontala.Se face un sirop din 100ml apa,1 ling zahar si esenta de vanilie.Cu acest sirop se insiropeaza blaturile.Pe blatul de la baza se pune crema de vanilie si se da la rece cateva minute.Peste aceasta se pune mousseul de afine.Se acopera cu al doilea blat si se imbraca totul in frisca.


         
                   

duminică, 4 ianuarie 2015

Prajitura Kinder pingui







                  Bine v-am gasit in noul an! Voi continua cu aceeasi pasiune si perseverenta sa va ofer retete minunate si sfaturi care sa va ajute in bucatarie.
                  O sa incep cu o reteta facuta in 2014,o prajitura fina,dulce,cremoasa,ciocolatoasa care nu putea lipsi de pe masa in noaptea dintre ani.Kinder pingui este o prajitura cu multa ciocolata si lapte,la fel ca si  desertul cu acelasi nume. Cred ca numele spune tot,asa ca nu mai are nevoie de nici o prezentare.


                  Ingrediente blat:
                10 oua,10 ling zahar,6 ling faina,4 ling cacao,1 praf de copt,un varf sare.
         

                 Ingrediente  crema:
                1l frisca,4 ling lapte condensat,3 ling miere,1 ling zahar vanilat sau esenta de vanilie,2 plicuri intaritor frisca.

     
                  Ingrediente glazura:
                250 gr ciocolata menaj,50 gr unt,2-3 ling lapte condensat



                  Mod de preparare:
                Se separa galbenusurile de albusuri.Acestea din urma se bat spuma cu un praf de sare,tare,ca pentru bezea.Canad s-au intarit,se adauga treptat zahrul,mixand in continuare pana se topeste complet.Se adauga galbenusurile si se amesteca incet,cu o spatula.Faina se cerne si se amesteca cu cacaoa si praful de copt.Se adauga in compozitie amestecand incet.Compozitia se toarna intr-o tava tapetata cu hartie de copt si se da la cuptor.E coapta cand ,daca se inteapa in mijloc cu o scobitoare,acesta iese curata.Cand e gata,se scoate din cuptor si se lasa sa se raceasca.
              Intre timp,se prepara crema.Firsca se bate cu laptele si cu mierea.Se adauga zaharul vanilat sau esenta de vanilie si se mixeaza in continuare.Dupa ce s-a ingrosat, se adauga intaritorul.Se mixeaza pana se omogenizeaza apoi se da la rece.Rezulta o crema foarte spumoasa.
             Blatul se taie in doua si se insiropeaza cu un sirop facut din 100ml apa fiarta cu 1 ling miere.Nu trebuie sa clocotesca,ci se incalzeste pana se topeste mierea.
            Ciocolata se topeste pe foc cu laptele si untul.Se da deoparte si se lasa sa se racoreasca.
            Pe unul din blaturi se pune jumatate din crema de frisca.Se toarna 1/3 din glazura,se intinde frumos si, se da la frigider sa se intareasca glazura.Cand glazura s-a intarit,se scoate din frigider prajitura si desupra se pune restul de crema.Se acopera cu al doilea blat,se insiropeaza si se toarna restul de glazura deasupra.
           Se da la rece sa se inareasca galzura.
           Se portioneaza cu un cutit  inmuiat mereu in apa fierbinte.