Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

joi, 26 februarie 2015

Pulpa de porc cu sos de vin





           Pentru azi va propun o friptura de porc.Si nu una oarecare,ci una frageda,moale si suculenta.In general,fripturile se fac usor si repede.Asa a fost si cu aceasta friptura,iar rezultatul a fost pe masura pentru ca s-a mancat si mai repede.
         
               Am ales o bucata de pulpa de porc.De cu seara am pregatit o marinada din: un pahar de vin alb,un pahar otet,o cana de apa,3-4 foi de dafin,3-4 catei de usturoi,1 ceapa,sare,piper,cateva cuisoare.Am pus pulpa in marinada,am acoperit-o cu un capac si am lasat-o asa pana a doua zi.
               Am scos pulpa din marinada si am uscat-o cu un servet absorbant.Intr-o tigaie antiaderenta am incins un pic de ulei de cocos si am pus bucata de carne.Am tras-o la tigaie pe ambele parti doar cat sa se inchida porii.
                Am pus carnea intr-o tava,am codimentat-o cu sare,piper,cimbru si am dat-o la cuptor.Am tinut-o aprox.20min.astfel ca sa ramana mijlocul suculent.
           
                 Cat a stat in cuptor am facut sosul de vin.Am avut nevoie de:
               1 ling zahar,200ml vin rosu,un pic de otet balsamic,200ml apa,sare,piper.
               Zaharul l-am caramelizat,apoi l-am stins cu vinul.Am lasat sa fiarba pana s-a topit tot caramelul.Am stropit cu un pic de otet balsamic,am adaugat apa si am lasat sa fiarba la foc mic,pana a scazut.Daca doriti mai groasa consistenta sosului,diluati o lingura de faina cu un pic de apa si adaugati peste sosul de vin.Codimentati la sfarsit cu sare si piper din belsug.
                   A fost delicios alaturi de friptura si cartofi duchesse.

miercuri, 25 februarie 2015

Placinta intinsa cu branza





                       Placinta intinsa a ramas desertul (sau aperitivul) preferat de ani de zile.Printre atatea retete de prajituri,majoritatea cu creme,placinta intinsa a ramas la fel de adorata cum era si pe vremea bunicilor.Pentru a o face, e nevoie de aceeasi rabdare de oetel care o aveau si bunicile noastre.Azi au aparut foile de placinta congelate care reduc din timpul de preparare a placintei.Am incercat si eu,dar nu se compara cu aluatul facut in casa si intins cu multa rabdare pana ajunge ca foita de tigara.Merita sa ne punem rabdarea la incercare pentru rezultatul final.
                        Si pentru ca e placinta cu branza,iar la provocarea Mistery box challenge de luna aceasta vedeta a fost branza de vaci,particip si cu aceasta reteta la provocare.Gazda de luna aceasta a fost Cristina Pana si a pus in cutie urmatoarele ingrediente: tarate,iaurt,cacao,ciuperci,oua,paste,carne de pui,ardei,ceapa,lapte praf.
                     
                           Aici am explicat pe indelete modul de preparare si intinderea aluatului.Cu cat aluatul e intins mai subtire,cu atat placinta va fi mai fina.
                       Cat despre umpluturi,placinta asta e foarte versatila.

                     Cu branza de vaci
                      300gr branza de vaci,1galbenus de ou,150gr zahar,1 zahar vanilat,coaja de lamaie,cateva stafide
                      Branza se freaca bine cu galbenusul si cu zaharul.Se adauga stafidele si aromele.Aceasta pasta se intinde pe foaia intinsa,se ruleaza si se da la cuptor.Cand e gata se pudreaza cu zahar pudra.

                    Cu branza telemea
                     Branza trebuie sa fie un pic mai uscata.Se rade pe toata suprafata foii intinse.Deasupra se presara marar tocat.Se ruleaza si se da la cuptor.

                     La fel de delicioasa este placinta cu varza acra calita.Ca desert,se poate umple cu mere,dovleac,nuci,mac,visine,gem

Snitele de post din soia






                       Soia este inlocuitorul carnii in perioada postului.Totodata este consumata cu succes si de vegetarieni.Este recomandat consumul de soia datorita continutului de proteine ,fibre si substante nutritive.
                       Snitelele din soia sunt foarte gustoase si se fac foarte repede.Pntru asta avem nevoie de urmatoarele ingrediente:

                    6-8 bucati de soia
                    pesmet amestecat cu un pic de susan
                    ulei pentru prajit


                  Mod de preparare:
                Bucatile de soia se fierb in apa cu sare.Se scot din apa si se lasa sa se scurga bine.Se dau prin pesmetul amestecat cu susan si se prajesc in ulei incins.Se scot pe servetele absorbante pentru a inlatura surplusul de grasime.
                 Se servesc calde, alaturi de garnitura de cartofi,ciuperci sau orez.Avantajul e ca se pot sevi si reci,ca sandvici de post.

     
             

luni, 23 februarie 2015

Cartofi Duchesse






                    "Cand n-ai ce face,iti cauti de lucru".Exact asta am facut si eu.M-am jucat un pic cu piureul si cu posul si au iesit acesti minunati cartofi Duchesse pe care demult voiam sa-i fac.Azi le-a venit randul si am fost incantata de ce a iesit.



                      Ingrediente:
                  500gr piure de cartofi,2 galbenusuri,sare,piper,nucsoara.Piureul l-am facut din aprox.350gr cartofi,50gr unt,100gr samntana.


                    Mod de preparare:
                 Cartofii fierti se paseaza,se adauga untul si smantana.Se mixeaza in continuare pana rezulta un piure fin.Se adauga galbenusurile,sarea,piperul si nucsoara.Se umple posul la care s-a pus un dui stelat.In tava tapetata cu hartie de copt se formeaza mici gramajoare.Se dau pentru 20 min la cuptor.
                  Se sevesc ca atare sau ca garnitura langa carne.Sunt buni atat calzi cat si reci.
                   Pentru un plus de savoare se poate adauga in compozitie branza telemea sau cascaval.
                   

duminică, 22 februarie 2015

Rulada cu crema de cocos






                           Este un desert rapid,dar foarte savuros.Se pote face din biscuiti sau un blat uscat (inca un mod de a refolosi blaturile sau chiar cozonacul ramas),se poate adauga si  nuca macinata in blat.Intr-un cuvant,este foarte versatila,avantaj de care am profitat la maxim.



                       Ingrediente blat maro:
                     Un blat uscat cu cacao sau 250gr biscuiti cu cacao,200gr zahar pudra,esenta de rom,cateva linguri de gem.Eu am folosit gem de prune.


                     Ingrediente crema:
                   250gr unt,200gr zahar pudra,200gr fulgi de cocos,esenta de vanilie


                    Mod de preparare:
                  Blatul se rupe bucati si se mixeaza pana se face faramituri.Se adauga zaharul,esenta de rom si se omogenizeaza.Se incorporeaza gemul  pana cand devine o pasta foarte groasa,ca un aluat.
                  Se pudreaza cu fulgi de cocos o folie alimentara si se intinde compozitia de mai sus.
                  Untul se spumeaza,se adauga zaharul,fulgii de cocos si esnta de vanilie.Dupa ce s-a omogenizat bine se intinde peste compozitia maro.
                  Cu ajutorul foliei se ruleaza apoi se da la rece.

miercuri, 18 februarie 2015

Snitele crocante de porc






                           Nu cred ca exista gospodina care sa nu stie sa faca snitele.Si acestea sunt ca si clasicele snitele doar ca le-am dat prin fulgi de porumb pentru a face o crusta crocanta.Ceea ce le deosebeste de snitelele clasice este faptul ca sunt coapte in cuptor,nu prajite pe foc.Si asta,pentru faptul ca se pot servi si reci,nu doar calde.Decat un snitel savuros si uscat, prajit in ulei mai bine unul gustos si sanatos copt in cuptor.



                        Ingrediente:
                      500gr cotlet de porc,2 oua,1ling smantana,1 ling mustar,faina,fulgi de porumb,sare,piper,boia,un pic de ulei.


                       Mod de preparare:
                    Uleiul,boiaua,sarea si piperul se amesteca formandu-e o pasta.Carnea se sterge bine si se taie felii de 1cm grosime.Fiecare felie se bate sub o folie de nailon,pe ambele parti.
                     Intr-un bol se sparg ouale,se adauga smantana si mustarul si se bat bine cu o furculita.
                     Fiecare felie de carne se da prin pasta obtinuta,apoi prin faina,amestecul de oua,smantana si mustar si prin fulgiii de porumb.
                     Se tapeteaza o tava cu hartie de copt si se pun feliile de carne.Se dau la cuptor.Dupa 10-15min snitelele se intorc pe partea cealalta.Se mai lasa inca 15 min pana se rumenesc frumos apoi se scot din cuptor.
                       Se sevesc calde cu o garnitura de cartofi sau reci,ca aperitiv.

marți, 17 februarie 2015

Peste prajit





                        Cred ca majoritatea  din noi se feresc de prajeli.In primul rand pentru sanatate,in al doilea rand,fumul si mirosul ce se fac sunt atat de neplacute,mai laes cand prajesti peste.
                         Am sa va ofer cateva sfaturi pentru a obtine un peste frumos rumenit,sanatos,cu un gust apetisant,fara miros in bucatarie.
                         In primul rand,pestele trebuie sa fie proaspat.Va puteti da seama dupa culoarea branhiilor.Un peste proaspat are banhiile de un rosu sangeriu.
                         Important e ca pestele sa nu fie mare.Ideali sunt pestii de marimea palmei.Daca este un peste mare,il portionati in bucati mai mici.
                         Dupa ce s-a curatat si portionat,pestele se usuca cu un servet apoi se sareaza.Sarea va face ca pestele sa lase in tigaie din sucul sau.Aceasta va actiona ca o pelicula si va impiedica lipirea de tigaie.
                        Majoritatea,inainte de prajire,da pestele prin faina sau malai.Nu este
 recomandat.Prajirea se face in ulei,la temperaturi inalte ceea ce duce la aparitia multor boli.Faina sau malaiul absorb grasimea ceea ce duce la un consum ridicat de ulei ceea ce nu e deloc sanatos.
                        Nu folositi uleiuri vegetale pentru prajit.Cel mai recomandat este uleiul de cocos.Nu are colesterol,nu fumega ,nu are miros,nu se lipeste.E exact ce ne dorim.
                        Acum sunt la moda tigaile antiaderente, ceramice.Folositi-le cu incredere si veti avea rezultate pe masura asteptarilor.Eu am folosit tigaia antiaderenta I COOK.
                        Respectand aceste reguli veti gati un peste prajit fara fum,fara miros de ars,gustos si foarte sanatos.
                      L-am servit cu mamaliguta si sos de usturoi.
                      Pentru sosul de usturoi am zdrbit 4-5 catei de usturoi curatati.Am adaugat un pic de sare si am adaugat,50ml ulei de masline.Uleiul se adauga treptat,ca la maioneza.Dupa ce a inceput sa se lege sosul am adaugat 2 ling de smantana si un pic de zeama de lamaie.Am potrivit de sare si am servit.
                   

luni, 16 februarie 2015

Mancare din piept de curcan cu ardei copti si rosii





                   Chiar daca e iarna si nu am ce cauta in gradina,ma salveaza conservele din camara si pungile din congelator pentru a da gust si savoare unei mancari din piept de curcan cu rosii in bulion si ardei copti congelati.
                    Cu acesta reteta particip la  Provocarea secreta a lunii februarie.Gazda acestei luni este  Cerasela Badr El-Din si mi-a repartizat un minunat blog, Lecturi si arome al Claudiei Vasilache.Este un blog unde gasesti fel de fel de retete,una mai tentanta ca alta,explicate pas cu pas si cu niste imagini graitoare.Mi-a fost foarte greu sa ma opresc la o reteta anume si dupa mult timp am ales aceasta Mancare de ardei copti cu rosii.Eu am adaptat-o putin,sper sa nu se supere Claudia,si am adaugat la ea si niste piept de curcan.



                      Ingrediente:
                    10 ardei kapia copti,2-3 rosii dintr-un borcan de rosii in bulion,500gr piept de curcan,1 ceapa,4-5 catei de usturoi,1 ceasca de bulion din acelasi borcan cu rosii,2 ling ulei de masline,sare,piper,busuioc.


                      Mod de preparare:
                Intr-o cratita se pune uleiul la incins.Ceapa se toaca marunt si se pune la calit.Dupa ce a devenit translucida se adauga pieptul de curcan taiat cuburi.Se caleste,amestecand mereu,pana carnea isi schimba culoarea.Se adauga usturoiul tocat marunt si se lasa pana carnea incepe sa se rumeneasca.In acest moment se adauga ardeii copti taiati fasii apoi rosiile taiate marunt.Se amesteca bine si se toarna bulionul.Se potriveste de sare si piper si se lasa sa fiarba pana scade si sosul se ingroasa.Se adauga busuiocul si se stinge focul.

sâmbătă, 14 februarie 2015

Fursecuri fragede





                    De cate ori iti doresti ceva dulce de rontait,recomand aceste fursecuri.Dulci,aromate,crocante la exterior si pufoase la interior,indeplinesc cu succes cerintele severe a oricarui pofticios.Si pentru ca azi e Ziua indragostitilor,cum altfel putem sa le fac decat in forma de inima?


                  Ingrediente:
                100gr zahar,250gr unt,350gr faina,2 oua,un praf de copt,un varf de sare,esenta de vanilie,coaja de portocala.


               Mod de lucru:
           Se separa galbenusurile de albusuri.Galbenusurile se freaca cu  praful de sare,zaharul si vanilia.Se adauga untul la temperatura camerei si se mixeaza in continuare.Se incorporeaza aromele,iar la sfarsit,faina amestecata cu praful de copt.Se framanta pana rezulta un aluat moale,nelipicios.Se inveleste in folie si se da doua ore la frigider.
             Dupa ce au trecut cele doua ore se scoate aluatul din frigider si se intinde pe masa infainata.Se pot taia diferite forme,dupa preferinte.Eu am preferat inimioare.Fiecare inimioara se da ,pe o parte, prin  ornamente multicolore apoi se pun in tava.Se da totul la cuptorul dinainte incins.
            Sunt gata cand incep sa se rumeneasca pe fund.

           In loc de ornamente,se poate presara pe fursecuri nuca macinata sau fulgi de cocos.
           Din albusurile ramase se poate pregati o glazura cu care se pot decora fursecurile.

joi, 12 februarie 2015

Spirale cu branza






                         Cu aceasta reteta particip la provocarea Mistery box challenge din luna ferbruarie.Gazda acestei provocari este Cristina Pana. Ea a  pus in cutia misterelor de luna aceasta urmatoarele ingrediente: tarate,iaurt,cacao,ciuperci,oua,paste,carne de pui,ardei,ceapa,lapte praf,iar ingredientul vedeta a fost barnza de vaci.
                           Am facut aceste spirale pe care le-am umplut cu branza de vaci.De fapt e o crema de branza.Eu am facut-o sarata,dar la fel de bine mergea si dulce.


                         Ingrediente:
                       1 pachet aluat de foietaj congelat (500gr),250gr branza de vaci,2oua,100gr branza telemea,sare,piper,chimen,2-3ling smantana.


                       Mod de preparare:
                  Aluatul se lasa sa se decongeleze la temperatura camerei.Intre timp se pregateste crema de branza.Branza de vaci se mixeaza impreuna cu barnza telemea data pe razatoare,smantana si un galbenus de ou.Se mixeaza bine pana rezulta o pasta omogena.Se adauga sare ( daca mai e cazul),piper si chimen si se amesteca bine.
                  Aluatul se intinde putin cu sucitoarea si se unge cu crema de branza.Se ruleaza strans,pe latime.Sulul se taie in felii groase de 1cm.Se pun in tava,se ung cu ou batut si se dau la cuptor pana se rumenesc frumos.Eu,deasupra,am presarat cateva seminte de in.Se poate presara susan sau chimen.
                     Sunt delicioase atat calde,cat si reci.

sâmbătă, 7 februarie 2015

Prajitura "Pofta buna!"






                     Am facut o prajitura in care se imbina o multitudine de culori si arome.O minunata prajitura in care ciocolata,afinele,ananasul fac un tot impreuna cu macul,coaja de portocala,cacaoa.Gustul dulce de ananas se combina perfect cu cel dulce-acrisor de afine,iar blaturile pufoase sunt un suport perfect al celor doua mousse-uri.O super-prajitura cum a numit-o Gina Bradea, autoarea ei.
                   Pe langa toata aceasta abundenta de ingrediente,nu am uitat,un ingredient  pe care il adaug in fiecare reteta,iar luna aceasta cu atat mai mult pentru ca este Ziua indragostitilor.Este vorba de IUBIRE.
                     Luna aceasta Gina este gazda provocarii  Weekend cu spor deci,trebuia sa aleg o reteta de pe blogul ei din categoria Torturi sau Prajituri,dulciuri diferite.Cu mult drag am ales prajitura "Pofta buna!" pentru ca,zic eu,este prajitura care o reprezinta.Gina este o artista cand e vorba de dulciuri,combina ingredientele rezultand adevarate opere de arta.Astfel s-a intamplat si cu aceasta prajitura.
                   Rezultatul a fost pe masura asteptarilor,mi-a iesit o prajitura colorata si aromata care a avut un real succes.Am schimbat putin aromele la mousse-uri,sper ca Gina sa nu se supere,dar le-am adaptat la sezonul de iarna.



                Ingrediente:
              Blat cu mac : 4 oua,4ling zahar,2ling apa,2ling ulei,4ling faina,2ling mac,1praf sare,coaja de portocala
             Blat cu cacao : 4oua,4ling zahar,2ling apa,2lingulei,4ling faina,2ling cacao,1praf sare.
             Mousse de ananas: 250gr smantana pentru frisca,200gr dulceata de ananas,1 plic gelatina,2 ling zahar
             Mousse de afine: 250gr smantana pentru frisca,100gr afine,1 plic gelatina,3-4 ling zahar,zahar vanilat.


              Mod de preparare:
          Blaturi: Se separa galbenusurile de albusuri.Galbenusurile se freaca cu praful de sare.Se adauga,treptat,uleiul si apa si se mixeaza in continuare.Albusurile se bat spuma tare,ca pentru bezea.Se adauga treptat zaharul si se mixeaza in continuare pana se topeste complet.Galbenusurile cu uleiul si apa se adauga la albusuri si se amesteca incet cu o spatula.Dupa ce s-au omogenizat,se adauga ingredientele uscate: faina amestecata cu macul si coaja de portocala tocata marunt,pentru blatul cu mac,iar pentru cel ci cacao,se procedeaza la fel doar ca faina se amesteca cu cacaoa si se adauga in compozitia de oua.
          Fiecare blat de pune in tava tapetata cu hartie de copt si se da la cuptor.Sunt gata cand trec proba scobitorii.Blaturile se scot si se lasa sa se raceasca.

        Mousse de ananas: Smantana se bate cu zaharul.Se adauga dulceata de ananas si se mixeaza in continuare.Gelatina se hidrateaza in putina apa timp de 10min  dupa care se incalzeste usor pe foc si se amesteca intr-una pana se dizolva.Se toarna peste frisca cu dulceata si se amesteca bine.Mousse-ul se da la rece pana se monteaza.

        Mousse de afine:Am folosit afine din borcan,pentru prajituri.Se pot folosi si afine congelate.Se pun in blender si se mixeaza pana devin o pasta.Smantana se bate cu zaharul si zaharul vanilat.Cand e gata,se adauga pasta de afine si gelatina,preparata ca la mousse-ul de ananas.Se da la rece.

        Ambele blaturi se taie in doua,pe orizontala,rezultand patru foi.
        Aranjare: blat cu cacao,deasupra,mousse de ananas,blat cu mac,mousse de afine,blat cu cacao,mousse de ananas,blat cu mac,glazura de ciocolata.
        Glazura:100gr ciocolata menaj se topeste pe foc impreuna cu 100gr smantana pentru frisca si o ling ulei.Se omogenizeaza totul si se toarna deasupra.
       Se da totul la rece pana glazura se intareste.

luni, 2 februarie 2015

Negresa cu glazura de portocale







                     Sambata m-am jucat cu ingredientele prin bucatarie si a iesit aceasta minunata negresa.Un aluat ciocolatos,foarte pufos  pe care l-am imbogatit cu o glazura alba de portocale.Combinatia ciocolata-portocale este una din cele mai grozave.Un plus la aceasta negresa este faptul ca  se pastreaza frageda si pufoasa mult timp.Dupa doua zile de stat in bucatarie,e la fel de pufoasa ca in prima zi.



                   Ingrediente:
               300gr faina,300gr zahar,250 ml ulei,3ling cacao,2 oua,250ml lapte,un praf de sare,praf de copt,vanilie,100gr cicolata alba,50 ml suc de portocale,coaja de portocala.


                   Mod de preparare:
                Ouale se mixeaza cu praful de sare si zaharul pana acesta se topeste.Se adauga in fir subtire,alternand,uleiul si laptele.La compozitie se adauga esenta de vanilie.Faina,cacaoa,praful de copt se amesteca bine si se pun peste ingredientele ude.Se omogenizeaza totul bine,se pune in tava tapetata cu hartie de copt si se da la cuptor.Se poate coace si in forme de chec.
                 Pentru a verifica daca e gata,se face proba scobitorii.Daca intepnad blatul cu o scobitoare iese curata,acesta este gata.Se lasa sa se raceasca apoi se scoate din tava si se indeparteaza hartia.
                Intr-o craticioara se pune sucul se portocala,ciocolata rupta bucati si coaja de portocala.Se topeste totul pe foc si se omogenizeaza bine.Compozitia se rastoarna peste negresa si se intinde cu un cutit.Se lasa sa se raceasca si sa se intareasca glazura,apoi se portioneaza.