Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

marți, 31 martie 2015

Tort cu mousse de ciocolata si capsuni





                        De ziua nepotului meu am facut un minunat tort cu mousse de capsuni si ciocolata.Combinatia capsuni-ciocolata este irezistibila asa ca si tortul a fost la inaltime.Un tort cioacolataos,fin,fructat,aromat.


                        Ingrediente:
                     Blat: 10 oua,5ling ulei,5 ling apa,10 ling zahar,8 ling faina,2ling cacao,un praf sare
                     Mousse de ciocolata: 500ml smantana pentru frisca,200gr ciocolata cu lapte
                     Mousse de capsuni: 500ml smantana pentru frisca,500ml sirop de capsuni,2 plicuri gelatina.
                    Dupa cum observati,nu am adaugat zahar pentru ca smantana a fost dulce.
                 


                       Mod de preparare:
                    Intai se face blatul.Albusurile se separa de galbenusuri.Galbenusurile se freaca cu praful de sare,se adauga uleiul in fir subtire,apoi apa.Se omogenizeaza totul si se lasa deoparte.Albusurile se bat spuma tare,ca pentru bezea.Treptat se adauga zaharul si se bate in continuare pana se topeste.Se adauga amestecul de galbenusuri si se amesteca incet,cu o spatula.Se incorporeaza faina si cacaoa amestecand incet,de jos in sus.
                    Compozitia se toarna in tava tapetata cu hartie de copt si se da la cuptor.E gata cand trece testul scobitorii.Se scoate din cuptor si se lasa sa se raceasca.
                   Intre timp se fac mousseurile.Pentru mousseul de capsuni se bate smantana pana se intareste.Se adauga siropul.Gelatina se pune la hidratat in putina apa.Dupa 10 min se incalzeste usor pana se poate turna in frisca.Se omogenizeaza totul si se da 30 min la frigider.
                    Pentru mousseul de ciocolata, se topeste ciocolata la cuptorul cu microunde.Smantana se bate si cand e aproape gata,se adauga ciocolata topita.Se omogenizeaza totul apoi se da la rece.
                   Blatul se taie in trei,pe orizontala.Foile se insiropeaza cu sirop de capsuni.
                  Pe o tava se pune una din foi,se insiropeaza si se intinde jumatate din mousseul de capsuni.Peste acesta se pune jumatate din mousseul de ciocolata.Se pune a doua foaie,se insiropeaza si se pune restul de mousseuri in aceeasi ordine.Se acopera cu ultima foaie.
                   Tortul se imbraca in frisca si se decoreaza dupa inspiratia momentului.Eu am decorat cu jeleuri apoi am topit 50 gr ciocolata deasupra.

luni, 30 martie 2015

Provocarea Weekend cu spor - luna aprilie2015





                       Luna aprilie e o luna plina de sarbatori:Floriile,Pastele,odata cu Pastele,ziua mea.Asta inseamna o luna plina de pregatit si de bucatarit.Fiecare gospodina vrea ca de sarbatori sa fie la inaltime in fata familiei,rudelor,prietenilor.Si nu poate sa fie la inaltime decat pregatind bucate cat mai rafinate si savuroase.
                        Ma bucur ca luna aceasta imi revine sarcina si onoarea de a fi gazda provocarii "Weekend cu spor".Este o provocare a carei initiativa a avut-o Stefy harnicutza si pe care am imbratisat-o cu drag.Alaturi de mine se afla cateva bloggerite minunate.Scopul acestei provocari este de a cunoaste si alte bloguri si de a le face cunoscute.Este un fel de schimb de experienta intre bloggerite.
                        Provocarea consta in propunerea de catre blogul gazda a trei categorii de retete din care participantii isi aleg o reteta pe care trebuie s-o reproduca.Fiecare va posta rezultatul final si impresiile pe blogul sau.
                       Si pentru ca e o luna frumoasa si asa de incarcata,va proun sa incercati: Prajituri,Mancaruri sau orice alta reteta va surade  de aici.
                       Va doresc spor la bucatarit si sarbatori fericite!

sâmbătă, 28 martie 2015

Foi cu miere si crema de lamaie




                  Prajiturile cu foi  sunt deserturile copilariei.Cred ca fiecare a fost incantat de foile cu miere umplute cu gem si crema de gris.Adorabila,delicioasa,o reteta pe care as face-o mereu.


                Ingrediente:
             Foi: 3oua,3ling miere,500 gr faina,250 gr zahar,un varf bicarbonat,2ling ulei,un varf de scortisoara,lapte cat cuprinde.
             Crema:1 cana lapte,1 cana zahar,4 ling gris,1 plic budinca instant de lamaie,5ooml smantana pentru frisca,pasta de macese

         
               Mod de preparare:
            Din ingredientele pentru foi se face un aluat potrivit de tare.Se fac 3 sau 4 foi,dupa dorinta.Eu am facut 3 si au fost mai groase.Se coc in tava tapetata cu hartie de copt.Foile vor fi crocante si destul de tari.
             Laptele se pune la fiert cu zaharul.Cand fierbe,se toarna in ploaie grisul.Se amesteca bine pana cand grisul incepe sa se umfle.Se ia de pe foc si se adauga praful de budinca cu gust de lamaie.Smantana pentru frisca se bate pana e aproape tare,se adauga budinca de gris si se mixeaza in continuare.
              Se ia o foaie,se unge cu gem apoi se intinde jumatae din crema.Deasupra se pune a doua foaie,care si ea se unge cu gem si apoi cu cealalta jumatate de crema.Se acopera cu ultima foaie si se pudreaza cu zahar vanilat pudra.
              Daca se fac patru foi,aranjarea e urmatoarea; foaie,crema,foaie,gem,foaie,crema,foaie si se pudreaza cu zahar pudra vanilat.
              Prajitura se lasa sa stea cateva ore,de preferat pana a doua zi pentru ca foile sa se inmoaie bine.A doua zi se portioneaza si se serveste.
         

vineri, 27 martie 2015

Salata orientala





                         Cu toate ca a venit primavara,o salata de iarna inca merge bine.O salata foarte gustoasa si hranitoare,iar daca inlaturam ouale,este o minunata salata de post.Iar daca se adauga cateva ridichi taiate felii subtiri si 2-3 cepe verzi tocate,va fi o  minunata salata de primavara.


                     Ingrediente:
                  500gr cartofi,3-4 oua,150 gr masline,ulei de masline,sare,piper,1 ceapa


                Mod de preparare:
              Cartofii se spala bine si se pun la fiert in coaja.Ouale se fierb tari.Cand sunt gata,cartofii se curata de coaja si se taie rondele.La fel si ouale se curata si se taie rondele.Ceapa se curata si se taie pestisori.Se pune totul intr-un vas,se adauga maslinele si uleiul  si se potriveste de sare si piper.Se amesteca totul bine,dar cu grija sa nu se sfarame feliile de cartofi.
              Se serveste ca atare,ca aperitiv.
             

joi, 26 martie 2015

Traditii si obiceiuri de Pasti,in Ardeal





                 Gina Bradea,pe al sau blog Pofta buna! a lansat o frumoasa provocare despre traditiile si obiceiurile romanesti.Particip si eu la acesta provocare si,cum suntem in  verva pregatirilor pentru Paste,normal,am scris despre cateva obiceiuri de Paste de aici,din Ardeal.
                 Pentru ardeleni,ca de altfel pentru toti ramanii pregatirea pentru Paste inseamna in primul rand curatarea si primenirea caselor.
                 Preparatele traditionale de Paste sunt :ouale rosii,drobul de miel,pasca si cozonacul.Ouale se vopsesc in Joia Mare.In Vinerea Mare nu se lucreaza.
                 Se aleg ouale proaspete si se pregatesc uneltele pentru incondeiat.Uneltele traditionale sunt lumanarea si pana de gasca.In ceara topita se pune putin carbune pisat si,cu ajutorul penei de gasca,ouale se incondeiaza cu motivele dorite.Sunt motive populare,care variaza de la o zona la alta.
                Ciocnitul oualor in ziua de Paste se face dupa un ritual anume.Prima lovitura o are intotdeauna barbatul cel mai in varsta din casa.Ciocnesc mai intai sotii intre ei,apoi copiii cu parintii,apoi cu celelalte rude,cu prietenii,vecinii etc.In unele locuri ciocnitul oualor se transforma intr-o competitie.Este apreciat oul cel mai rezistent.
                 Cojile oualor se arunca in camp,in holde,livezi,vii pentru fertilizarea pamantului.
                 Pentru sanatatea si prosperitatea membrilor familiei,in prima zi de Paste  se spala intr-un lighean in care s-au pus oua rosii si cativa banuti.
                 Iepurasul de Paste este un simbol al fertilitatii asociat cu aparitiile lui Isus dupa Inviere.Exista credinta  ca iepurasul aduce ouale rosii in Joia Mare si pe cele colorate in noaptea dinaintea Pastelui.Aceasta credinta este influenta catolicismului in zona.
                 Un alt obicei specific catolicilor,dar care se regaseste in Ardeal este Stropitul.Popoarele germanice il practicau in amintirea zeitei fertilitatii si a primaverii.A doua zi de Paste,barbatii si baietii satului colinda prin sat pentru ca nici o fata sa nu ramana nestropita.Scopul acestora este ca fetele sa ramana frumoase tot timpul anului.La origini,se foloseau galeti cu apa de izvor,simbolul purificarii.Acestea au fost inlocuite cu sticlute cu parfum.
                  Pentru ca sarbatoarea Pastelui este una importanta pentru crestini,in prima duminica dupa Paste,se sarbatoreste Pastele Blajinilor sau Pastele Mortilor.Aceasta sarbatoare este dedicata in special spiritelor mosilor si stramosilor.

miercuri, 25 martie 2015

Supa de pui cu galuste de gris




                Secretul unei supe limpezi  de pui este un pui de calitate si multe zarzavaturi.Va iesi o supa gustoasa,iar galustile de gris vor adauga un plus de savoare.


              Ingrediente:
             1 pui,4-5 morcovi,2 radacini de pastarnac,2 radacini de patrunjel.1 telina,1 ceapa,sare,cateva boabe de piper,patrunjel verde.

               Mod de preparare:
             Pentru supa se poate folosi puiul intreg sau parti din pui,de preferat cu oase.Cu cat adaugati mai multe oase,cu atat supa va fi mai gustoasa.
             Carnea spalata se pune la fiert in apa cu sare.Zarzavatul se curata si se adauga in apa.Supa se lasa sa fiarba descoperita,la foc mic.In momentul cand se formeaza spuma,aceasta se inlatura pana nu mai ramane nimic.Se adauga boabele de piper si se lasa sa fiarba in continuare.Timpul de fierbere variaza in functie de cat de batrana este carnea.Fierberea supei poate dura de la o ora,pana la 4-5 ore.
             Cand carnea si zarzavaturile sunt fierte,se opreste focul si se scot din supa.Aceasta se strecoara si se pune din nou la fiert.Se potriveste de sare si se fac galustele de gris.Aici am descris pasii de urmat pentru a face niste galuste pufoase.
              Inainte de a opri focul se presara patrunjel verde tocat deasupra si se poate servi.

Galuste de gris




                  Am sa va povestesc cum sa faceti galuste de gris pufoase pentru supa de pui sau orice alta supa.Nu e un secret,e foarte simplu si ies niste galuste perfecte.E reteta mostenita de la mama mea,de la ea am invatat sa le fac si sunt minunate.
                  In afara de oua si gris,nu folosec nici un alt ingredient.Am auzit multe gospodine care bat albusurile separat sau adauga ulei in compozitie.Unele folosesc praf de copt sau alte adaosuri.Altele fierb separat galustele si apoi le adauga in supa.Total gresit.
                 Secretul unor galuste pufoase este grisul.Folositi un gris de calitate,cu o granulatie mai mare.Daca folositi un gris foarte fin,galustele se vor intari,ca cele de faina.

                 Ingrediente:
              1 ou de 60gr ,cantarit intreg,cu tot cu coaja,60gr gris,un praf sare

                Mod de preparare:
              Se cantareste un ou cu tot cu coaja,apoi se sparge si se bate cu fuculita.Se adauga o cantitate de gris egala cu greutatea oului.Grisul se adauga treptat,in ploaie si se omogenizeaza cu furculita.Se adauga si sarea si se omogenizeaza bine.
               Aluatul obtinut se lasa 10 min sa se odihneasca.E foarte important timpul de odihna al aluatului pentru ca grisul are nevoie de timp sa absoaba umezeala din ou si sa se umfle.Dupa cele 10 min aluatul va fi mai gros.
               Supa trebuie sa clocoteasca incet,la foc mic cand incepem sa facem galustile.Cu o lingura de supa inmuiata in supa care fierbe, se ia din aluat si se adauga in supa.Nu se fac mari,cam un sfert de lingura,umpluta pe lung.Galustele isi vor dubla volumul la fiert.
                Dupa ce s-au facut toate galustele,se lasa inca 10 min sa fiarba in supa.Galustele se vor umfla si se vor ridica la suprafata.Se inchide focul , se acopera vasul cu supa cu un capac si se mai lasa 10-15 min sa stea asa,in abur,apoi se poate servi supa cu galuste.
                 Respectand acest pasi veti fi siguri ca va vor iesi niste galuste pufoase.

luni, 23 martie 2015

Ficat de porc prajit




                           Printre atatea retete cu diferite feluri de carne,ficatul de porc e binevenit.Daca vremea nu ne-a permis sa pregatim ficatul la gratar,l-am facut la tigaie.La fel de gustos si hranitor e binevenit la orice masa,ca fel principal.

                          Ingrediente:
                       1kg ficat de porc,sare,piper,ulei pentru prajit


                        Mod de preparare:
                     Ficatul se spala si se sterge bine cu servete absorbante.Se curata de vene si pielite si se taie felii potrivite.Intr-o tigaie se incinge uleiul si se pun bucatile de ficat.Se tin aproximativ 5-6 min pe fiecare parte pentru a fi patrunse bine.Cand sunt gata,se scot din tigaie si se presara cu sare si piper.
                    Se serveste cald,alaturi de o salata si o garnitura.Eu am facut cartofi natur,iar in loc de salata,am servit compot de prune.

duminică, 22 martie 2015

Negresa cu vin si dulceata de nuci verzi





                        Este o prajitura moale,pufoasa,cicolatosa,dulce si aromata.Aroma de vin combinata cu aroma cicolatei si a fructelor din dulceata fac din ea o prajitura minunata.
                        Cu aceasta reteta particip la provocarea Mistery box challenge.Pentru ca a fost o luna plina de evenimente si sarbatori,in cutie am pus urmatoarele ingrediente: fructe,cacao,smantana,lapte,vin,oua,frisca,iar ingredientul vedeta a fost cicolata.Din aceste ingrediente a rezultat acesta negresa.Se face usor si repede si  merge langa cafea.


                      Ingrediente:
                  3 cani faina,2 cani zahar,3 ling cacao,1 praf de copt,1 ling bicarbonat,1 praf sare,1/2 cana ulei,2 cani vin rosu,100gr fulgi de ciocolata,3 ling dulceata de nuci verzi.
                   Pentru glazura: 100gr nutella,50 gr unt,50gr ciocolata amaruie


                     Mod de preparare:
                  Intr-un bol se amesteca ingredientele uscate: faina,cacaoa,praful de copt,bicarbonatul,sarea,zaharul,fulgii de ciocolata.Peste acest amestec se adauga ingredientele ude:uleiul si vinul,apoi dulceata.Se amesteca totul bine apoi se toarna in tava tapetata cu hartie de copt.Se da la cuptor pana trece de proba scobitorii.
                  Pentru glazura,se pune la topit pe bain marie nutella cu untul si ciocolata.Se amesteca si se toarna peste prajitura.
                  Se lasa sa se raceasca si sa se intareasca glazura apoi se portioneaza.

marți, 17 martie 2015

Napolitane




                    Copiii sunt totul pentru parinti.Nu conteaza cat sunt de mici sau de mari,pentru noi parintii,tot copii sunt.Cautam sa le facem toate poftele si sa le indeplinim toate dorintele.Emilia m-a rugat sa-i fac ceva dulce de rontait,dar sa fie si cu crema.Am ales sa-i fac napolitane.Dulci,cremoase,bune de rontait.Pe langa asta,se fac repede.Mai mult dureaza pana se inmoaie foile pentru a portiona prajitura.Dar merita asteptarea.


                       Ingrediente:
                  1 pachet foi de napolitana,250gr unt,500gr rahat,250ml apa.4ling nutella,100gr stafide,esenta de rom


                   Mod de preparare:
                Intr-o craticioara se pune pe foc rahatul cu apa.Se amesteca intr-una in el pana se topeste complet.Se adauga untul si se amesteca pana se omogenizeaza.Se ia de pe foc si se adauga nutella,stafidele si romul.Se amesteca bine,sa se omogenizeze.
                Se imparte crema in doua.Se ia prima foaie de napolitana,se unge cu jumatate din crema apoi se acopera cu alta foaie peste care se intinde a doua jumatate de crema.Se acopera cu ultima foaie peste care se pune o greutate sa preseze bine foile.
                Se tine asa la rece pana a doua zi cand se portioneaza si se serveste.

luni, 16 martie 2015

Tocana de cartofi cu paste





                    Aceasta tocana este o mancare trditionala din Ardeal.Originile acestei tocanite se afla in bucataria austro-ungara.Este o mancare de post,dar foarte satioasa.


                     Ingrediente:
                  500gr cartofi,250gr paste fainoase,1 ceapa,sare,ulei,boia,tarhon,patrunjel verde.


                   Mod de preparare:
                 Ceapa se curata si se toaca marunt.Cartofii se curata si se taie cuburi potrivit de mari.Intr-o cratita se pune uleiul la incins.Se adauga ceapa si se caleste pana devine translucida.Se adauga cartofii.Se calesc putin,se adauga sare si boia,apoi se stinge cu apa.Se pune apa mai multa,pentru a avea loc si pastele sa fiarba.Cand cartofii sunt fierti bine,se adauga pastele.Se lasa sa fiarba,se potriveste de sare,se adauga tarhonul si patrunjelul verde tocate marunt,apoi se stinge focul si se acopera cratita cu un capac.Pastele vor absorbi zeama in care au fiert,iar cartofii se vor zdrobi in timpul fierberii pastelor,asa ca va rezulta o tocanita scazuta.
                 Este la fel de gustoasa atat calda cat si rece.

sâmbătă, 14 martie 2015

Rulada cu frisca si ciocolata







                    Cu aceasta reteta particip la doua provocari din aceasta luna.Este vorba despre Provocarea secreta  si Weekend cu spor.
                    In Provocarea secreta,Paula Gafitescu,gazda de luna acesta,mi-a alocat blogul Stefaniei de unde trebuie sa aleg o reteta pentru a o reproduce.
                   In  Weekend cu spor, tot Stefania este gazda si avem de ales de pe blogul ei din urmatoarele categorii: Aluaturi/Foietaje sarate,Rulade,checuri,briose sau Retete cu carne de pui.
                   Este impresionant blogul Stefaniei.Multe retete minunate,bine explicate.Am ales aceasta  Rulada cu frisca si ciocolata.Am modificat  putin reteta,sper sa nu se supere.


                  Ingrediente:
                Blat: 4oua,6ling faina,6ling zahar,1 lingurita praf de copt,esenta de vanilie.
                Crema de frisca: 150ml frisca lichida,25gr zahar pudra,esenta se vanilie.
                Crema de ciocolata: 150ml frisca lichida,100gr ciocolata cu lapte,50ml lapte


              Mod de preparare:
            Ouale se mixeaza cu zaharul si esenta de vanilie pana isi dubleaza volumul.Se adauga faina amestecata cu praful de copt.Compozitia rezultata se toarna intr-o tava  tapetata cu hartie de copt.Se coace aprox.20-30 min pana trece testul scobitorii.Cand e gata,se scoate din cuptor si se rastoarna pe un prosop umed.Se ruleaza cu grija si se lasa la racit.
            Intre timp,se pregatesc cremele.Pentru crema de frisca,se bate frisca cu zaharul si esenta de vanilie pana se intareste.Pentru crema de ciocolata,se topeste ciocolata cu laptele pe foc.Frisca se bate si ,cand e tare,se adauga ciocolata topita.
             Blatul racit se desface,se intinde crema de ciocolata si peste ea,crema de frisca.Se opreste din creme,pentru ornat.Se ruleaza iar blatul,se imbraca in crema de ciocolata si se decoreaza cu crema de frisca.Se da totul la rece.

         
               

joi, 12 martie 2015

Friptura de iepure





                      Carnea de iepure este una din cele mai sanatoase.Este o carne slaba,fara colesterol,dar foarte bogata in vitamine.Poate intra cu succes pe lista de preferinte a oricatei persoane care tine dieta.
                     Fiind o carne slaba,se gateste la temperatura scazuta,cu mare grija sa nu se usuce.Timpul de preparare este scurt,mai mult dureaza marinarea.



                   Ingrediente:
                 1 iepure de aprox.2 kg,250gr vin alb,1 ceapa,5-6 catei de usturoi,2 foi de dafin,1 ling otet,sare,piper,rosmarin,salvie,ulei de masline.



                  Mod de preparare:
               Se prepara o marinata din: vin,otet,2-3 catei de usturoi,ceapa,foi de dafin,salvie,rozmarin,sare,piper.Iepurele se transeaza,iar bucatile de carne se pun in marinata pregatita.Se acopera cu un capac si se da la frigider pana a doua zi.
               A doua zi se scoate din timp carnea din frigider pentru a ajunge la temperatura camerei.Se scoate carnea din marinata si se unge bine cu ulei.Se asaza intr-o tava,se impaneaza cu usturoi,iar deasupra se toarna marinata.Se acopera cu folie de aluminiu si se da la cuptor.
               Dupa 30 min.se scoate folia si se intorc bucatile de carne.Se da din nou la cuptor pana se rumeneste frumos.Pentru a vedea daca e gata,se inteapa pulpele (pulpele se fac cel mai greu)cu o furculita.Daca intra usor,carnea e gata,se poate scoate din cuptor.
                Se serveste cu garnitura de legume sau cartofi.

miercuri, 11 martie 2015

Cotlet de porc cu fructe uscate








                             Un cotlet cu o umplutura un pic mai neobisnuita.Este o combinatie de gusturi,dulce cu picant.Este un aperitiv de succes care  face fata cu brio oricarui mesean mofturos.


                         Ingrediente:
                      500gr cotlet de porc, 200gr mixt de fructe uscate, sare, piper, ulei,sos soia, aprox. 2cm ghimbir proaspat.


                        Mod de preparare:
                      Carnea se sterge bine dupa care, cu un cutit bine ascutit, se face o gaura, de-a lungul fibrei. Se rasuceste cutitul pentru a se largi cat de mult gaura formata, apoi se umple cu mixul de fructe uscate. Se poate folosi un amestec format din: prune uscate, caise uscate, merisoare, stafide. Se indeasa bine, pentru a intra cat mai multe. Capetele de prind cu cate o sobitoare. Muschiul se codimenteaza cu sare si piper si se rade ghimbirul deasupra, imprastiindu-l pe toata suprafata carnii. Se unge cu un pic de ulei si sos se soia, se adauga un pic de apa, apoi se da la cuptor. Din cand in cand se unge cu sosul din tava. E gata cand e frumos rumenit.
                       Se scoate din cuptor si se lasa la racit. Se inlatura scobitorile si se scoate din tava in care s-a copt. Se pune pe un platou si se feliaza.

luni, 9 martie 2015

Prajitura cu crema de nutella si banane






                      Am vrut sa fie o prajitura cu multa cicolata,dar si cu fructe.Am reusit sa le imbin si sa iasa ceva foarte aromat,dulce si ciocolatos.


                      Ingrediente:
                   Blat: 6albusuri,1 cana zahar,1 cana faina,1 praf de copt,1/2 cana ananas din compot taiat cubulete,coaja de prtocala confiata.
                   Crema: 6 albenusuri,6ling zahar,3 ling lapte,2 ling nutella,250 gr unt,esenta de vanilie
                   Galzura: 5-6 ling zahar pudra,3ling cacao,2 ling ulei,apa calduta.


                    Mod de preparare:
                  Albusurile se bat spuma tare,ca petnru bezea.Treptat,se adauga zaharul si se bate in continuare pana se topeste tot zaharul.Se adauga ananasul taiat cubulete ,coaja de portocacala taiata marunt si faina amestecata cu praful de copt.Se amesteca incet,de jos in sus cu o spatula.Cand s-a incorporat totul,se toarna in tava tapetata cu hartie de copt si se da la cuptor.Se verifica daca e gata,facand proba scobitorii.Daca scobitoarea iese curata,blatul e gata, se scoate din cuptor si se lasa sa se raceasca.
                   Intre timp,se pregateste crema.Galbenusurile cu zaharul si laptele si se amesteca pe baie de aburi pana rezulta o crema groasa.Se ia de pe foc si se adauga nutella si vanilia apoi se lasa sa se raceasca. Untul se spumeaza bine.Cand crema s-a racit,se adauga treptat in unt si se omogenizeaza.
                   Pe blatul racit se intinde jumatate din crema.Se taie doua banane felii si se pun peste crema.Se intinde cealalata jumatate de crema.
                   Zaharul pudra se amesteca cu cacaoa si uleiul.Se adauga apa calduta cat sa rezulte o glazura cremoasa,buna de intins.Se toarna desupra prajiturii.
                   Se da la rece pana se intareste glazura apoi se portioneaza si se poate servi.

sâmbătă, 7 martie 2015

Green sugar,un dulce natural si sanatos!






                       Tuturor ne plac dulciurile.Dar toti vrem sa mancam sanatos.Muncim mult atunci cand ne abatem de la dieta si mancam o ciocolata sau o prajitura apetisanta.Din toate dietele dulciurile sunt excluse din cauza zaharului,in primul rand.Zaharul este inamicul nr.1 in lupta cu kilogramele.Pe langa asta,o viata sanatoasa inseamna eliminarea consumului de zahar.Nici inlocuirea sa cu indulcitori artificiali nu este o solutie.Acestia modifica gustul produselor in care sunt adaugati si fiind substante chimice,nu sunt benefice organismului.Unele suprasolicita ficatul sau deregleaza metabolismul glicemic,pe langa alte dezavantaje.
                        Si totusi,cum ar fi  un zahar sanatos,natural pe care sa-l putem consuma fara nici o rezerva?Laboratoarele Remedia au introdus pe piata din Romanaia produsul Green sugar.Nu este un zahar verde,cum ii sugereaza numele.Este un indulcitor natural extras din Stevia rebaudiana.Gustul dulce,asementor cu al zaharului,cu 0 indice glicemic si 0 calorii fac din el preferatul celor ce vor sa slabeasca,celor ce vor un stil de viata sanatos si al diabeticilor.
                      Are avantajul de a nu modifica gustul bauturilor sau al alimentelor in care este adaugat.
                      Azi dimineata,am servit o cafea indulcita cu Green sugar.Minunata!Acelasi gust si aroma,in schimb am eliminat caloriile pe care le adaugam cand o indulceam cu zahar.


                      Printe alte proprietati voi mentiona faptul ca stimuleaza secretia de insulina,este antibacterian,antimicrobian,antifungic.Imbunatateste memoria si activitatea cerebrala.Se prelucreaza termic,nu fermenteaza,nu precipita,nu produce calorii si nu are efecte toxice,Este stabil la coacere,fierbere,congelare,fapt pentru care se poate folosi cu succes la prepararea prajiturilor,gemurilor,siropurilor.Iata un chec preparat de mine cu green sugar.Nu difera cu nimic de clasicul chec cu zahar nici la aspect,nici la gust.Zilele urmatoare voi posta reteta.



                        Pe piata noastra,Green sugar se gaseste in patru forme de ambalare: Green sugar  stiks (pachete de 200,100 sau 50 bucati),Green sugar comprimate (200 buc.),Green sugar lichid (50ml),Green sugar Cooking (punga de 1000gr sau borcan de 350gr).
                       Pentru mai multe informatii puteti accesa  linkul:http://greensugar.ro/ sau pagina de facebook: https://www.facebook.com/GreenSugarRemedia?fref=ts.
                        Mult succes la bucatarit si o viata sanatoasa!
                     
                       

miercuri, 4 martie 2015

Tort cu mousse de trandafiri si caise







                   Ieri a fost ziua sotului meu si ,normal,am facut  tort.Am vrut sa fie un pic mai deosebit,dar m-am gandit si la martisorNu am facut un tort alb-rosu,ci unul crem-roz.Initial m-am gandit la ceva cu fructe,dar pana la urma am ales aroma de trandafiri si caise.Mi s-a parut potrivita combinatia,atat la culoare cat si ca gust.Aroma acrisoara a caiselor compenseaza placut parfumul dulce-aromat al trandafirilor.A iesit un tort racoros,foarte parfumat si cu un gust dulce-acrisor.


                    Ingrediente
                     Blat:10oua,10 ling zahar,5ling apa,5 ling ulei,10 ling faina,1 praf sare.
                     Mousse de trandafiri: 500ml smantana pentru frisca,4ling zahar,400ml sirop natural de trandafiri,2 plicuri gelatina.
                     Mousse de caise; 500ml smatana pentru frisca,4ling zahar,400ml nectar de caise,2 plicuri gelatina.


                  Mod de preparare:
              Pentru blat,se se para albusurile de galbenusuri.Galbenusurile se freaca cu sarea,se adauga uleiul si apa.Albusurile se bat spuma tare,ca pentru bezea.Treptat,se adauga zaharul si se mixeaza pana acesta se topeste.Se incorporeaza amestecul de galbenusuri amaestecand incet,cu o spatula.Se aduga faina amestecand incet,de jos in sus.
              Compozitia se toarna intr-o tava tapetata cu hartie de copt si se da la cuptor.Se face proba scobitorii pentru a vedea daca e gata.Se scoate si se lasa sa se raceasca.
              Intre timp se pregatesc mousseurile.Smantana se mixeaza cu zaharul.Cand e aproape gata,se adauga siropul de trandafiri si se mixeaza in continuare.Gelatina se pune la hidratat in putina apa 10 min.dupa care se incalzeste putin,cat sa se dilueze.Se toarna in frisca si se mixeaza sa se omogenizeze.Se da la frigider pentru o ora.
              Mousseul de caise se pregateste la fel ca cel de trandafiri,doar ca in frisca se adauga nectarul de caise.
               Vreau sa mentionez ca atat siropul de trandafiri cat si nectarul de caise sunt facute de mine,asa sunt foarte aromate,rezultand mousseuri cu gusturi apropiate de cele naturale.
              Blatul se taie pe orizontala,in trei.Cele trei foi rezultate se insiropeaza cu un sirop facut din 100ml apa,si 100ml sirop de trandafiri.Ambele mousseuri se impart in doua.Pe prima foaie se pune jumatate din mousseul de trandafiri,iar peste el jumatate din mousseul de caise.Se acopera cu a doua foaie peste care iar se pune mousse de trandafiri,apoi mousse de caise.Se acopera cu ultima foaie.
              Deasupra, am topit niste pastile de ciocolata rosie de la Wilton cu un pic de lapte si am facut o glazura,apoi m-am jucat cu un pic de frisca.Se poate face un jeleu din dulceata de trandafiri.
           
               O felie,pentru voi:


luni, 2 martie 2015

Briose aperitiv cu mixt de legume







                     Cred ca oricare a patit sa ramana in pana de idei.Fiecare am cautat raspunsuri la intrebarea:"Ce sa gatesc astazi?"Aceste briose aperitiv sunt raspunsul la aceasta intrebare.Sunt delicioase ca apertiv,minunate ca gustare.Pe langa asta,se fac foarte repede si sunt foarte aspectuoase.
                      Sunt si foarte versatile pentru ca se pot adauga multe ingrediente,chiar si resturi de prin frigider:o bucata de friptura uscata in locul suncii,branza sau cascaval,cateva legume ramase de la o ciorba sau o salata.


                   Ingrediente:
                 4oua,5 ling faina,2ling ulei,2 ling lapte,150gr mixt de legume congelate,150 gr branza telemea uscata bine sau cascaval,2-3 felii de sunca taiate cubulete mici,sare,piper,praf de copt.


                   Mod de preparare:
                 Ouale se mixeaza bine cu sarea.Se adauga uleiul si laptele.Se incorporeaza legumele,branza data pe razatoare,sunca taiata cubulete mici,sarea si piperul.Dupa ce s-a omogenizat bine se adauga faina amestecata cu praful de copt.Se amesteca totul.Compozitia se pune in forme de briose si se da la cuptor.Formele se umplu doar de 3/4 pentru a avea loc sa creasca.
                Sunt gata cand sunt frumos crescute si rumenite.Se poate face proba cu scobitoarea.Se scot din cuptor si se lasa sa se raceasca.

duminică, 1 martie 2015

Lasagna




             

                  Majoritatea dintre noi consuma paste sub diferite forme.Lasagna este tot un fel de mancare italian ce consta in alternarea de straturi de carne si sos cu foi de taitei.Aceste foi sunt speciale pentru lasagna.Se pot face de casa sau se pot cumpara.In momentul cand pregatiti lasagna cu foi din comert,trebuie sa fiti atenti,sa va uitati pe eticheta pentru ca unele sunt prefierte,deci sariti peste operatia de fierbere.

                Ingrediente:
               Sos bechamel: 700ml lapte,100gr faina,50gr unt,1 ling ulei de masline,sare,piper,nucsoara
              Sos ragu: 500gr carne tocata,1 ceapa,1 morcov,3-4 catei de usturoi,500ml bulion,150ml vin rosu,1 ling ulei de masline,sare,piper,foi de dafin,oregano,busuioc
             6-8 foi de lasagna,unt pentru uns vasul,100gr cascaval ras sau parmezan.


              Mod de preparare:
            Intai se prepara sosurile.Pentru sosul bechamel se inclazeste laptele.Intr-o craticioara se pune uleiul la incins,iar cand e gata se adauga untul.Se adauga faina si se mesteca repede pentru a se incorpora untul in faina.Atentie sa nu prajiti faina!Se toarna treptat laptele fierbinte amestecand intru-na pentru a nu se face cocoloase.Se fierbe pana se ingroasa.Se potriveste de sare,piper si nucsoara si se ia de pe foc.Deasupra se presara cateva bucatele de unt si se tine la cald pana la intrebuintare pentru a nu se forma pojghita deasupra.
             Pentru sosul ragu sau bolognese se incinge uleiul intr-o catita si se adauga ceapa tocata marunt.Se caleste pana devine sticloasa apoi se adauga morcovul dat pe razatoare.Cand s-a inmuiat si morcovul se adauga carnea tocata.Se caleste pana se evapora tot lichidul amestecand intruna.Se adauga vinul si bulionul.Se codimenteaza cu 2-3 foi de dafin,sare,piper,busuic,oregano.Daca mai e nevoie,se mai adauga un pic de apa.Se lasa sa fiarba pe foc mic pana scade tot lichidul.Timpul de fierbere e de aprox. o ora.
              Avand sosurile gata,se poate trece la asamblarea lasagnei.Pentru aceasta,se fierb foile de lasagna 1-2 min.in apa cu sare,daca este cazul.Se scot,se trec printr-un jet de apa rece si se scurg bine.
             Se unge un vas cu unt,se pune un rand de foi,se acopera cu sos bechamel,apoi cu sos ragu.Se continua operatia,respectand succesiunea:foi,sos bechamel,sos ragu.Deasupra,se acopera cu foaie de lasagna ,se adauga sos bechamel si se rade cascaval.
             Vasul se acopera cu folie de aluminiu si se da la cuptor.Dupa 30 min.se indeparteaza folia si se mai da la cuptor pana ce cascavalul se rumeneste frumos.
             Se serveste calda.

Mistery box challenge - luna martie 2015





                                Mistery box challenge este o provocare din blogosfera culinara romaneasca care ne scoate din zona de confort si ne pune la incercare creativitatea.Initiatoarea acesteia este Cerasela Badr El-Din.
                              E frumos si placut sa ai ingredientele si sa poti sa le combini pana rezulta un produs care e apreciat de toti din jurul tau.Intr-adevar,e o provocare.
                             Dar iata in ce consta provocarea.In fiecare luna,gazda din luna respectiva va propune 7-10 ingrediente si un ingredient vedeta din care participantii la provocare vor trebui sa faca o reteta sau mai multe in functie de imaginatia fiecaruia.Preparatele nu trebuie sa contina alte ingrediente decat cele propuse de gazda.Singurele acceptate sunt: apa,grasimile vegetale si animale,zahar sau alti indulcitori,faina,sare,condimente (aici sunt incluse si condimentele lichide cum ar fi:sos soia,sos teriaki,otet,mustar,maioneza,ketchup),arome alimentare (pastai de vanilie,zahar vanilat) aditivi (gelatina,coloranti,conservanti),agenti de crestere (drojdie,praf de copt,bicarbonat),verdeturi (marar,patrunjel,busuioc,coriandru,cimbru).
                             Cine doreste sa participe trebuie sa faca o reteta cu ingredientele respective.Se pot folosi toate sau doar o parte din ele,conditia obligatorie e ca ingredientul vedeta sa fie prezent.Reteta trebuie postata pe blogul personal cu link spre blogul gazda.
                            Termenul limita este ultima zi a lunii respective.
                            Ma bucur sa fiu din nou gazda acestei provocari.Am mai deschis cutia misterelor in noiembrie 2014,iar bloggeritele au raspuns cu interes provocarii venind cu retete inedite.Parada a fost plina de retete delicioase.
                             Pentru mine,luna martie e o luna speciala.O luna cu multe aniversari a unor persoane dragi mie si multe evenimente.Incepand cu 1 martie, martisorul,care pentru mine e o zi deosebita,continuand cu 3 martie canad e ziua sostului meu,apoi 8 martie,ziua femeii,o zi speciala si continui asa pana la sfarsitul lunii;15 martie,24 martie.
                              M-am gandit la dulciuri,la torturi festive.Ar fi frumos sa omagiem pe acesta cale Ziua femeii.Asa ca deschid cutia misterelor si va dezvalui continutul:fructe proaspete sau uscate,cacao,smantana,lapte,vin,oua,frisca.Ingredientul vedeta va fi ciocolata.
                              Astept cu interes retetele voastre.Va doresc multa inspiratie si spor la treaba!