Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

miercuri, 29 aprilie 2015

Pentru reusita unui gratar




                 Natura a inverzit,soarele arde tot mai tare,temperaturile cresc,intr-un cuvant vine vara.Pe asemenea vreme iti vine sa stai mai mult afara decat in casa.Decat sa dam drumul la aragaz pentru a prepara mancarea,mai bine dam drumul la gratar.In curte,pe marginea unei ape,in padure,la deal sau la munte,gratarele au inceput sa sfaraie.Si cu atat mai mult,de 1 mai,nu va fi nici un gratar care sa ramana neancins.
                 Dar,pentru a obtine preparate de calitate,trebuie sa se cunoasca si sa se respecte cateva reguli.Carne de vita,porc,miel,pui,maruntaie preparate la gratar trebuie sa fie moi,suculente,bine facute dar nu arse,aromate si codimentate corespunzator.Multora li se pare simplu si usor sa faca fripturi la gratar, dar e o adevarata tehnica.
Astfel,pentru ca fripturile la gratar sa fie de buna calitate,trebuie sa se respecte urmatoarele reguli:
   - carnea trebuie sa fie proaspata si de calitate;
   - carnea nu se sareaza decat dupa ce s-a fript pe o parte,sarea fiind higroscopica,deshidrateaza produsul si devine fad;
   - ficatul,rinichii,inima nu se sareaza decat in momentul servirii;
   - carbunii sa fie bine arsi pentru a nu degaja bioxid de carbon care,pe langa faptul ca innegresc,schimba si gustul produsului,facandu-l toxic;
   - inainte de a face focul,gratarul se curata cu o perie de sarma;
   - gratarul se unge cu grasime inainte de a pune carnea;
   - gratarul trebuie sa fie bine incins in momentul cand se pune carnea,pentru a accelera coagularea substantelor proteice,astfel ca sucurile sa ramana in interiorul carnii,evitandu-se lipirea fripturii de gratar;
   - toate fripturile la gratar (muschiulet,fleica,vrabioara,antricot,ficat,rinichi,momite) se prepara la fel,cu diferenta ca cele cu tesutul muschiular slab se ung ,in timpul frigerii, cu grasime.
               Respectand aceste reguli,veti fi siguri de reusita in realizarea unor fripturi la gratar cat mai savuroase.

marți, 28 aprilie 2015

Prajitura Mozaic





                     Este o delicioasa prajitura cu doua blaturi cu texturi diferite,crema de vanilie si o glazura de ciocolata.Aspectuoasa,colorata,pufoasa este desertul perfect,binevenit oricand.


                      Ingrediente:
                    Blat I : 6oua,6ling zahar,6ling faina,3ling ulei,3ling apa,un praf sare.
                    Blat II : 7 albusuri,7ling zahar,o cana de nuci prajite si taiate,1 cana rahat taiat cuburi (eu nu am avut suficient si am completat cu ciocolata taiata cuburi),o cana de visine,1/2 cana faina,un praf de copt,un praf sare.
                    Crema:7galbenusuri,1cana zahar,3ling lapte,250gr unt,vanilie
                    Glazura:100gr ciocolata,2ling lapte,3ling ulei

                   

                      Mod de preparare:
                   Blat I: Albusurile se separa de galbenusuri.Galbenusurile se freaca cu un praf de sare.Se adauga,treptat,uleiul si se omogenizeaza.La urma se adauga apa.Albusurile se bat spuma tare,pana se tin de paletele mixerului.Se adauga treptat zaharul si se mixeaza pana se topeste complet.Peste spuma de albusuri se adauga amestecul de galbenusuri si se amesteca incet,cu o spatula.La urma se incorporeaza faina cu miscari lente,de jos in sus.Compozitia se pune in tava tapetata cu hartie de copt si se da la cuptorul dinainte incins.E gata cand trece testul scobitorii.Se scoate si se lasa la racit.
                    Blat II: Albusurile se bat spuma tare cu un praf de sare.Cand se tin de peretii vasului se adauga zaharul treptat si se mixeaza pana se topeste.Se adauga nucile,visinele,rahatul si faina cu praful de copt.Se amesteca incet,cu o spatula.Compozitia se toarna in aceeasi tava in care s-a copt primul blat si se da la cuptor.E gata cand trece testul scobitorii.Se scoate si se lasa la racit.
                    Crema:Galbenusurile se freaca cu zaharul,laptele si esenta de vanilie pe baie de aburi pana se ingroasa.Cand a capatat consistenta dorita,se ia de pe foc si se lasa sa se raceasca.Untul se freaca spuma.Treptat se adauga crema de oua si se amesteca.
                     Glazura:cicolata se topeste pe foc impreuna cu laptele si uleiul.
                     Blatul I se taie in doua,pe orizontal,rezultand doua foi.Pe una din foi se intinde jumatate din crema,se pune blatul de albus peste care se intinde a doua jumatate de crema.Se acopera cu a doua foaie de blat,iar deasupra se toarna glazura.
                       Prajitura se da la rece pana se intareste glazura.Se taie cu un cutit umed.

                 Tips: Se pot inlocui foile de blat de la baza si deasupra cu foi de napolitana.

sâmbătă, 25 aprilie 2015

Weekend cu spor - parada lunii aprilie 2015





                     E ultimul weekend din luna aceasta,bloggeritele au avut timp sa bucatareasca cu spor toata luna,mai ales in weekend-uri.Luna aceasta s-au inspirat de aici,de pe blogul meu,eu fiind gazda.Au avut ca teme categoriile: Prajituri,Mancaruri sau orice alta reteta de pe blog.
                      Si chiar au gatit cu spor,fetele.Iata ce au pregatit:

                     Furnicuta bucatar Monica Horoiu a pregatit un deliciu culinar: Pulpe de iepure la cuptor



                  Draga mea Lulu,harnica cum o stim,nu s-a lasat mai prejos si a pregatit o minunata Friptura de miel.


                       Stefy harnicuta,initiatoarea acestui prioect,a pregatit deliciosul  Piept de curcan in sos marinat.


                    Claudia Vasilache a profitat de sursa de inspiratie sa pregateasca de sarbatorile Pascale  un Drob de miel in prapure aratos,gustos,delicios.


                     Munteanca noastra Victoria Gabriela a fost super incantata de Papricas de pui cu galuste,o savuroasa mancare ardeleneasca si sigur o s-o mai pregateasca.



                    Dupa cum ati observat,fetele au preferat retetele de mancaruri.In schimb,Maria Udrea a pregatit niste Cornuri bicolore moi,pufoase,insiropate,aspectuoase.



                   Si nu in ultimul rand,Sidy a pregatit minunatele Snitele crocante la cuptor.Crocante la exterior,moi si pufoase la interior sunt deliciul oricarei mese.




                         Dragele mele,ma bucur ca v-au placut retele mele.Va multumesc pentru participare si va astept si in continuare,cu mult drag,in casuta mea virtuala.
                     

joi, 23 aprilie 2015

Prajitura cu foi de bezea si nuca






                Aceasta,minunata prajitura cu foi de bezea,o reteta veche,pe care mama o facea cu drag.Era una din preferatele mele si imi placea s-o ajut pe mama cand o facea.Ajutorul consta in mancatul bezelei si a nucilor.Am facut-o si eu si mi-am adus aminte de anii copilariei...


                   Ingrediente:
                Foi: 10 albusuri,300gr zahar,zeama de lamaie,300gr nuci macinate.
                Crema: 10galbenusuri,180gr zahar,4ling lapte,50 gr ciocolata,250gr unt.


                 Mod de preparare:
              Albusurile se pun intr-un bol curat si se mixeaza pana se tin de paletele mixerului.Se adauga zaharul si zeama de lamaie putin cate putin si se mixeaza in continuare pana acesta se topeste si rezulta o bezea tare.Se adauga nuca macinata si se incorporeaza incet,cu ajutorul unei spatule.Din amestecul obtinut se coc 5-6 foi.
               Foile se coc pe dosul tavii.Se pune hartie de copt de fundul tavii si se intinde o parte din aluat.Foaia se coace in cuptorul preancalzit.La fel se procedeaza si cu restul.Cautati sa impartiti compozitia in parti cat mai egale pentru a avea aceeasi grosime foile si sa fie cat mai egale.Foile se tin in cuptor 10-15min,pana incep pe margini sa se rumeneasca.Imediat ce se scot din cuptor se dezlipesc de pe hartia de copt.Nu se lasa sa se raceasca pentru ca se vor dezlipi mai greu.Atentie cand se dezlipesc, foile sunt foarte crocante,sa nu se rupa!Foile se tin suprapuse,cu hartie de copt intre ele.
                 In timp ce foile se racesc,se face crema.Galbenusurile se freaca cu zaharul pana isi dubleaza volumul si se deschid la culoare.Se adauga laptele si se pun pe baie de aburi.Se bat in continuare,pana se ingroasa.Se adauga ciocolata si se ia de pe foc.Untul se freaca spuma si se adauga treptat, crema racita.Se omogenizeaza bine si se umplu foile.
                 Se da la rece pana a doua zi,timp in care foile se vor inmuia.Se poate portiona si servi.
             


               

miercuri, 22 aprilie 2015

Salata de fasole uscata






                     Este o salata usora,se face repede si e foarte gustoasa si satioasa.Reteta face parte din Provocarea secreta  a carui gazda este Stefania.Ea mi-a dat ca sursa de inspiratie blogul lui Lili.


                   Ingrediente:
             250gr fasole uscata,2-3fire ceapa verde,2-3 fire usturoi verde,sare,piper,un pic de otet balsamic,ulei de masline.


           Fasolea se spala si se pune la fiert in apa ,la foc mic.Cand da in clocot se scurge si se pune din nou la fiert in apa fierbinte cu sare,la foc mare.Se lasa sa fiarba bine dupa care se scurge si se lasa sa se raceasca.Ceapa si usturoiul se toaca marunt si se amesteca cu fasolea .Se adauga un pic de otet balsamic si ulei de masline.Se potriveste de sare si piper si se amesteca bine.
          Se serveste calduta,dar e la fel de buna si rece,de la frigider.

luni, 20 aprilie 2015

Supa de chimen





                   

                     Chimenul este folosit in bucatarie pentru a aroma produsele de patiserie,branzeturile,iaurturile sau la muraturi.Datorita beneficiilor sale este intrebuintat ca infuzie sau decoct in diferite afectiuni: insomnii,afectiuni digestive,astm,bronsita,raceli,probleme respiratorii.
                     Cunoscand aceste lucruri,o supa de chimen e binevenita mai ales acuma,dupa sarbatori,cand  au predominat mancarurile grele si dulciurile.


                    Ingrediente:
                   3-4 morcovi,1pastarnac,1 ceapa,1 lingurita seminte de chimen,sare,ulei.

                   Mod de preparare:
                  Zarzavatul se curata,se spala si se pune la fiert in apa cu sare.Dupa ce a fiert bine se scoate din apa,iar zeama se strecoara.Intr-o craticioara se pune un pic de ulei la incins.In acest ulei se calesc 2-3 min. semintele de chimen dupa care se rastoarna in supa.Se lasa sa mai dea cateva clocote,se potriveste de sare si se opreste focul.
                    Supa se serveste cu crutoane de paine.Pentru acestea,se taie painea cubulete mici.Se pun intr-o tava,se stropesc cu putin ulei si se dau la cuptor pana se rumenesc.Se adauga in supa,la servire.
               

sâmbătă, 18 aprilie 2015

Cozonac cu ciocolata alba si fructe confiate


.


                   Demult am tot vrut sa fac cozonac cu fructe confiate.Am tot amanat pana intr-o zi cand am citit reteta Oanei Igretiu de la Savori Urbane.Cozonacul ei,pe langa fructe confiate,avea si ciocolata alba Cozonac cu ciocolata alba si fructe confiate.Cand am citit reteta,am zis : wow.trebuie s-o fac.Si am trecut la treaba.Am modificat putin reteta,sper ca Oana sa nu se supere.
                  A iesit un minunat cozonac pufos,aerat,nesfaramicios.Umplutura a fost pe masura.Pe langa fructele confiate,am pus si un mixt de fructe deshidratate,nuci prajite si taiate,alune migdale,dar am presarat si cateva linguri de nuci macinate.Toate legate intr-o crema dulce de ciocolata alba.Aromele au fost sublime.Aluatul vanilat,iar peste fructe am pus coaja de portocala confiata si am ras coaja de la o lamaie.

                   Ingrediente:
                  Aluat:1kg faina,2oua,2 plicuri drojdie dr.Oetker,150gr zahar,150gr unt,2ling ulei,500ml lapte,1praf de sare,zahar vanilat,coaja de lamaie.
                  Umplutura:200gr ciocolata alba,100gr coaja de portocala confiata,coaja rasa de la o lamaie,200gr fructe confiate,200gr mixt de fructe deshidratate,100gr nuca macinata.

               
                   Mod de preparare:
                Laptele caldut se amesteca cu drojdia,o lingura din cantitatea de zahar,ouale,2 ling faina.Restul de faina,zahar,untul moale,aromele se pun intr-un vas mare peste care se rastoarna amestecul de lapte si drojdie.Se framanta bine pana rezulta un aluat omogen.In acest moment se adauga uleiul si se framanta pana se incorporeaza bine in aluat.Aluatul trebuie sa fie legat,omogen si nelipicios.
              Se acopera cu un servet curat si se lasa sa dospeasca in loc cald,ferit de curenti de aer.Se tine aprox.o ora,pana isi dubleaza volumul.
                Se incinge cuptorul.Aluatul se rastoarna pe masa infainata bine.Pentru a lucra mai usor,eu am impartit aluatul in doua parti egale.Din prima jumatate se intinde o foaie groasa de 0.5cm peste care se presara nucile macinate.Deasupra se presara fructele confiate amestecate cu cele deshidratate.Peste ele se presara coaja de porocala tocata marunt,apoi ciocolata alba taiata fasii subtiri.Deasupra se rada coaja de lamaie.
              Foaia de aluat se ruleaza pe latura  lunga.Sulul se taie in doua,la dimensiunea tavii de copt.Fiecare jumatate va fi un minunat cozonac.Se pune in tavi unse cu unt si se mai lasa 30 min.la dospit.Deasupra se unge cu ou batut si se da la cuptor.
                La fel se procedeaza si cu a doua jumatate de aluat.
                Si inca un pont de la Oana: Pentru a se pastra mai multe zile proaspat cozonacul,se face un sirop din 50ml lapte,3ling zahar,un zahar vanilat.Cand cozonacul este crescut si aproape rumen,se pensuleaza repede acest sirop si se mai da la cuptor cateva minute.
                Cand sunt gata,se scot din forme sa nu transpire si se lasa sa se raceasca pe un gratar.
                Dupa ce s-au racit,se pot poriona si servi.

                Delicios acest cozonac cu atatea bunatati! Marturisesc ca urmaresc cu interes blogul; Oanei si al Dianei unde mereu gasesc sfaturi,idei,retete explicite.Multumesc,fetelor!

joi, 16 aprilie 2015

Salata de icre





                       Salata de icre este preferata mea.Nu conteaza ce icre sunt,de crap sau stiuca,le ador la fel de mult.De la mine din frigider nu lipseste niciodata borcanul cu icre sarate.
                       Intotdeauna cand iau peste,caut sa vad daca nu are icre.Daca am acest noroc,le scot frumos avand grija sa nu se sparga saculetii in care sunt.Desfac eu saculetii si,cu lama netaioasa a cutitului le curat bine de vinisoare si le pun intr-un tifon ,la scurs 10-12 ore.Dupa ce s-au scurs bine bine le amestec cu sare grunjoasa.Cantitatea de sare difera in functie de cantitatea de icre.Pentru o pastrare indelungata se pune o cantitate de sare egala cu 10% din cantitatea de icre.Astfel preparate icrele se pun in borcan si stau pana la 6 luni.
                      Dupa o saptamana de la sarare,icrele se pot folosi
                     .Am auzit multe retete de salata cu adaos de gris,paine,cartofi.Am incercat si eu o data si am pus gris in salata de icre,dar am zis ca nu mai fac niciodata asa.E pacat sa stricati gustul icrelor cu asa ceva.
                   
                       Pentru o salata aveti nevoie de:
                    150gr icre,300ml ulei,zeama de la jumatate de lamaie,100ml apa minerala,1 ceapa.

                       Modul de preparare e simplu si rapid.
                   Intr-un vas cu peretii inalti se pun icrele.Se adauga o lingura de ulei si se mixeaza cu mixerul la viteza minima pana incepe sa se lege.Se mai adauga putin ulei si se mixeaza in continuare.Se continua tot asa,punand cate putin ulei si avand grija sa se incorporeze bine in masa de icre.Cand sunt legate bine,se poate mari putin viteza mixerului pana devin batoase.In acest moment se adauga,putin cate putin,apa minerala alternand cu uleiul.Se mixeaza pana ajunge la consistenta dorita.Se adauga zeama de lamaie in functie de cate de acre doriti sa fie.
                   La final se adauga ceapa tocata marunt.Nu o dati pe razatoare pentru ca va fi prea intens gustul de ceapa.
                   Sunt delicioase,cu un gust intens de peste si bobitele care pocnesc intre dinti.
                   Atentie la icrele de stiuca! Fiind mai mari,se sparg mai usor si riscati sa vi se taie.
               
                    Pentru a preveni taierea icrelor,trebuie sa tineti cont de cateva reguli:
                     -La inceput,pana se leaga,viteza mixerului sa fie cea mai mica sau renuntati la mixer pentru o lingura;
                     - Mixati (amestecati) intr-o singura directie;
                     - Uleiul se adauga treptat,cate putin.La fel si apa.

                  Daca totusi,icrele s-au taiat,nu va alarmati,le puteti drege.
               Intr-un bol curat puneti 50ml apa minerala.Adaugati o lingura din icrele taiate si mixati.Adaugati treptat,lingura cu lingura pana terminati cantitatea de icre.
                O alta metoda de a drege icrele este sa bateti separat o cantitate mica de icre si apoi sa incorporati icrele taiate.Se procedeaza tot asa,adaugand cate o lingura si incorporandu-o complet pana la adaugarea urmatoarei linguri, pana terminati toata cantitatea de icre.
   

miercuri, 15 aprilie 2015

Prajitura Vant spaniol





                          Vant spaniol este o prajituta festiva foarte apreciata.De ce ii spune asa?Nici eu nu stiu.E un pic ciudat numele,chiar nu stiu de unde vine.Probabil de la aromele care se imbina placut,ca o boare catalana.Sunt arome de vanilie si ciocolata imbinate in mai multe straturi de foi si crema cu texturi diferite.La baza are un blat de pandispan de cacao peste care este o crema de unt vanilata.Deasupra, foaie de bezea pufoasa peste care este un mousse de ciocolata la fel de pufos.Se termina cu frisca presarata cu fulgi de ciocolata.Curcubeu pe cerul gurii ar spune unii,eu spun vant spaniol pe masa.


                         Ingrediente:
                       Blat de cacao: 6 oua,6ling zahar,4ling faina,3ling apa,3ling ulei,2ling cacao,un praf sare
                       Foaie de bezea: 8 albusuri,400gr zahar,1ling otet,un praf sare.
                       Crema de unt: 8galbenusuri,1praf budinca de vanilie,8 ling zahar,2ling faina,500ml lapte,250gr unt.
                       Mousse de ciocolata: 300gr smantana pentru frisca,200gr ciocolata
                       Deasupra: 150gr smantana pentru frisca,fulgi de ciocolata

                         Mod de preparare:
                       Blat de cacao.Se separa albusurile de galbenusuri.Galbenusurile se freaca cu sarea,se adauga uleiul in fir subtire apoi apa.Se lasa deoparte si se mixeaza albusurile pana devin o bezea tare.Treptat se adauga zaharul si se mixeaza in continuare pana se topeste tot .Peste bezeaua formata se adauga galbenusurile,amestecand usor cu o spatula.La urma se incorporeaza faina amestecata cu cacaoa.Se amesteca incet,de jos in sus.Compozitia se toarna in tava tapetata cu hartie de copt si se da la cuptor pana trece de proba scobitorii.Blatul se scoate si se lasa sa se raceasca.
                      Foaie de bezea.Albusurile se bat spuma cu praful de sare.Se bat pana rezulta o bezea tare,care nu curge din vas.Treptat se adauga zaharul si lingura de otet.Se bate pana se topeste tot zaharul si bezeaua e tare.Se tapeteaza aceeasi tava in care s-a copt blatul cu cacao cu hartie de copt si se intinde bezeaua.Se da la cuptor pana capata o culoare maronie deasupra.Se scoate din tava cu tot cu hartia de copt.Se lasa sa se raceasca.
                     Crema de unt: Galbenusurile se freca cu zaharul.Se adauga budinca de vanilie,faina si laptele.Se amesteca bine si se pune pe foc amestecand continuu.Se fierbe pana se ingroasa.Se ia de pe foc si se lasa la racit.Untul se freaca spuma si treptat,se adauga crema de budinca,amestecand mereu pana se omogenizeaza.
                    Mousse de ciocolata. Smantana se bate pana incepe sa se intareasca.Daca e indulcita,nu se mai adauga zahar.Ciocolata se topeste la cuptorul cu microunde si se adauga la frisca.Se bate in continuare pana frisca e tare si s-a omogenizat cu ciocolata.
                    Aranjare: Pe o tava se pune blatul de cacao peste care se intinde crema de unt.Foaia de bezea se ia cu tot cu hartia de copt si se rastoarna peste crema de unt.Se dezlipeste hartia si se intinde mousse-ul de ciocolata. Se bate restul de frisca si se pune deasupra.Se presara fulgi de ciocolata sau se rade ciocolata.

marți, 14 aprilie 2015

Cosulete de Paste





                  Cum cosuletele cu ciocolata sunt preferatele Emiliei,nu puteau lipsi de pe masa de Paste.Decorul a fost in tema sarbatorii,rezultand niste cuiburi cu oua colorate.Au facut senzatie pe masa festiva de Paste.Pe langa asta,se fac rapid si sunt delicioase.
                  Atat cosuletele cat si crema le-am facut dupa reteta Cosuletelor cu ciocolata.Singura schimbare a fost ca nu am adaugat esenta de rom ci de vanilie.Am umplut cosuletele cu posul,  crema am pus-o circular,rezultand forma unui cuib.Deasupra am presarat nuca de cocos verde pentru a imita iarba,iar in cuib am pus oua colorate din bomboane.
                 A fost un desert de efect,apreciat de toata lumea.

joi, 9 aprilie 2015

Obiceiuri culinare de Paste

               



                O noua provocare foarte interesanta a lansat Gina Bradea.Este vorba de Traditie si gatronomie roameasca.In fiecare luna vom posta mancaruri traditionale romanesti insotite de traditii , obiceiuri ,datini,superstitii legate de evenimentele din luna in curs.
                In fiecare luna un blogger va fi gazda si va propune tema:un preparat si traditii specifice lunii in curs.Luna aceasta gazda este Cerasela Badr El-Din.Tema acestei luni este drobul si traditiile romanilor de Paste.
                 Despre traditiile si obiceiurile ardelenilor de Paste am mai vorbit aici,asa ca acum voi vorbi despre traditii de Paste in gastronomia romaneasca.
               
                In credinta ortodoxa sarbatoarea Pastelui este una importanta.De aceea crestinii se pregatesc din timp pentru a intampina cum se cuvine aceasta sarbatoare.
                 Adevarata sarbatoare incepe din Joia Mare cand taranii inceteaza munca campului,axandu-se pe curatenia casei,a curtii si pregatirea preparatelor traditionale.Pe fiecare masa a crestinilor,in ziua de Paste,se va gasi ouale rosii,pasca si cozonacii,drobul de miel,friptura si ciorba de miel.
                  Gospodinele incep sa adune ouale inca de miercurea din Saptamana Patimilor.In Joia Mare se vopsesc ouale si se coc cozonacii si pasca.


                   Ouale rosii simbolizeaza sangele varsat de Fiul Domnului pentru mantuirea omenirii si miracolul invierii Sale.La inceput s-au vopsit numai in rosu,apoi s-a raspandit practica vopsirii si in galben,verde,albastru,negru si in alte culori.Culorile se obtineau din plante care se culegeau si se puneau la macerat in Duminica Floriilor.Acest obicei s-a pierdut in zilele noaste folosindu-se colorantii pentru vopsirea oualor.
                       Dar cele mai frumoase oua sunt ouale incondeiate.Tehnica consta in trasarea  pe oua a unor desene cu ajutorul cerii de albine topita.Dupa realizarea desenelor,ouale se scufunda in bai de culoare.Motivele cele mai des folosite sunt crucea Pastelui,floarea Pastelui,cararea ciobanilor,bradutul,creasta cocosului,vartelnita etc.
                       Pasca se coace joia sau sambata.Din acelasi aluat se fac si cozonacii.

                       Pasca se face din aluat dospit de cozonac umplut cu branaza dulce frecata cu oua.Se adauga arome si stafide.Deasupra se decoreaza cu o cununa de aluat impletita,iar in mijloc se face o cruce din aluat,impletit ca si cununa.
                       Pentru a duce pasca la sfintit,oamenii se imbraca cu cele mai bune haine.Pasca se inveleste intr-un servet curat si se pune intr-un cos.Alaturi de pasca,se mai duc la biserica oua rosii,cozonaci,sare,usturoi,unt.
                      Taierea mielului de Paste reprezinta jertfa Mantuitorului de pe Golgota.Sunt multe metode in care se poate pregati carnea de miel.Incepand cu friptura de miel care se face in diferite forme dar neaparat cu multa ceapa si usturoi verde si stropita cu vin si continuand cu ciorba de miel dreasa cu multa smantana ,acrita cu bors si cu multa verdeata,in special leustean.


                     Drobul de miel este preparatul cel mai apreciat de Paste.Se prepara din maruntaiele mielului si se imbogateste cu multa verdeata: patrunjel verde,marar verde,ceapa verde,usturoi.Maruntaiele tocate si amestecate cu celelalte ingrediente se invelesc in prapur si se dau la cuptor.Exista si adaptari ale retetei astfel,amestecul pentru drob se poate inveli in foi de aluat sau in foietaj.Un preparat asemanator drobului este haggis-ul scotian.


                      In Ardeal,nu lipseste de pe nici o masa de Paste sunca de porc fiarta.Sunca se poate fierbe in apa,apa cu otet sau vin,in zeama de varza,bere neagra.Toate sunt delicioase si se servesc ca aperitv la masa de Paste.
                       Si,in zi de praznic,de pe masa romanilor,langa atatea bucate alese,nu va lipsi butelca cu vin si palinca.Vinul este bautura cea mai apreciata de romani.Tuica (palinca) este o bautura obtinuta prin distilare si este consumata cu placere.O alta bautura preferata de romani este berea.Dar cele mai apreciate sunt bauturile spirtoase din fructe facute dintr-o gama foarte variata de fructe,in functie de zona:visinata,afinata,caisata,zmeurata,cornata etc.
                 

sâmbătă, 4 aprilie 2015

Mistery box challenge - parada lunii martie 2014





                Dupa cum anuntam la inceputul lunii martie,am fost gazda provocarii Mistery box challenge.Dupa cum stiti,blogul gazda propune 7-10 ingrediente din care unul,vedeta.Participantii trebuie sa combine aceste ingrediente si sa rezulte un preparat culinar apoi sa posteze retetele.
               Pentru luna aceasta,cutia misterioasa a continut: fructe,cacao,smantana,lapte,vin,oua,frisca,iar ingredientul vedeta a fost ciocolata.Am propus aceste ingrediente pentru ca luna martie a fost o luna cu evenimente dedicate femeilor,in special,asa ca nu puteau lipsi vinul,frisca si ciocolata.
               Iata ce au pregatit participantele:

             Lulu,harnica ca de obicei,si foarte inventiva a folosit toate ingredientele intr-un preparat minunat  Panna cotta cu vin si cacao.



                 Cerasela Badr El-Din a preparat un minunat tort cu muuulta ciocolata,asa cum ne place noua  Tort cu Oreo,caramel si mousse de ciocolata



                         Maria Zambetania  ne-a trimis un zambet plin de vin Malaga si ciocolata  Tort Malaga



                         Si nu in ultimul rand,furnicuta Monica Horoiu  a pregatit niste Clatite cu vin si dulceata de nuci de sa nu te mai opreti din mancat.



                        Iar eu,normal,nu puteam lipsi,parca m-as fi vorbit cu Monica si am combinat vinul cu dulceata de nuci verzi intr-o Negresa cu vin si dulceata de nuci verzi.


                       

                        Dupa lupte seculare,Gina Bradea a venit cu un   Tort cu pere si ciocolata grozav de bun.



                   Minunate toate preparatele,le recomand cu caldura sa le incercati.Multumesc fetelor pentru participare, chiar dacala inceput,cand am deschis cutia misterelor,toate s-au aratat entuziasmate,dar se pare,la unele entuziasmul a pierit pe parcurs.Pacat,pentru ca este o provocare frumoasa,din care toate avem de invatat.
                    Predau stafeta lui Gina Bradea care va fi gazada in luna aprilie,o luna la fel de frumoasa in evenimente.
                   Mult succes la gatit si Sarbatori Fericite va doresc!

miercuri, 1 aprilie 2015

Cosulete din foi de placinta





                     Pentru o masa festiva formata mai mult din aperitive sau pentru un bufet suedez puteti apela la niste cosulete din aluat din foi de placinta.Se fac foarte repede si se pot umple cu diferite umpluturi, de la salate traditionale pana la creme  sau mousseuri.

                      Foile de placinta se taie in patrate cu latura de 10 cm.Fiecare patrat se unge cu ulei.Se suprapun cate trei patrate si se pun in forme de briose.Se apasa usor foile pe fundul formei.Se continua tot asa pana se termina toate foile sau in functie de cate cosulete aveti nevoie.
                      Se incinge cuptorul si se dau la cuptor aprox.5 min.pana cand foile incep sa se rumeneasca.Se scot din cuptor si din forme si se lasa sa se raceasca.Se umplu dupa preferinte.
                      Umpluturile pot varia:salata de boeuf,salata de icre,pasta de branza,salata de vinete,mousse de ton etc.
                      Iata cosuletele umplute: