Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

joi, 28 mai 2015

Fructe glazurate






                         Am facut aceste fructe trase in ciocolata de ziua nepotelului meu.Initial am vrut sa fac niste cake pops,dar m-am gandit ca fructele sunt mai fresh si mai de sezon ,iar copiilor le vor placea.Asa s-a si inmplat,asa ca va impartasesc si voua ideia mea.



                        Am ales fructe proaspete de sezon,si cateva exotice:capsuni,banane,struguri,kiwi,mere.Am incercat su cu cateva felii de piersici din compot,scurse bine de zeama.Si ananasul merge,la fel.Boabele de struguri le-am rupt de pe ciorchine,bananele le-am taiat in patru,kiwi l-am curatat si l-am feliat.Capsunii i-am lasat intregi,iar merele le-am taiat felii dupa ce le-am scos cotorul.
                       Am preparat o glazura din 200gr ciocolata menaj,50ml lapte,4ling ulei.Ciocolata am topit-o pe foc cu restul ingredientelor.In glazura fierbinte am intodus fructele.Le-am scos,le-am last putin sa se scurga de surplusul de ciocolata,apoi l-em pus pe o tava sa se raceasca si sa se intareasca glazura.Deasupra am presarat cateva bomboane pentru decor colorate.
                        Cred ca mai simplu de glazurat este sa se puna fructele pe un gratar,deasupra unei tavi si sa se toarne glazura peste ele.

                      Efectul a fost nemaipomenit,copii le-au topit dintr-o suflare.

miercuri, 27 mai 2015

Chiftele cu oua de prepelita







                      Unii spun ca originea chiftelei este in Turcia.Nu stiu cine le-a inventat,dar sunt traditionale (adica se fac din mosi-stramosi) atat la noi,cat si in multe alte tari:Turcia,Israel,Liban,Italia,Grecia.Se numesc diferit si se condimenteaza diferit,dar,la baza este compozitia de chiftea.
                     O istorie a chiftelei spune ca prin sec.XVI,ca si acum,pe strazile noastre erau multi caini hoinari.In aceste cazuri romanii apelau la "spiterul"de pe strada,adica farmacistul,care de obicei era neamt.Pentru a scapa de  cainii vagabonzi acesta facea un "gift"pe care-l dadea cainilor.Ce era acest "gift"(a se citi ghift)?Era carne tocata facuta bot,in care farmacistul punea un pic de otrava pe care cainii o mancau si mureau.Vestea a mers din gura in gura si cuvantul s-a transformat in "chift".Gospodinele romance au invatat sa faca si ele rotocoale de carne tocata,dar nu mai puneau otrava in ele,ci le condimentau si le prajeau in ulei pentru a le manca.Astfel le-a ramas numele de "chiftele".
                      In ziua de azi chiftelele se fac ori mari de tot si le zice parjoale,ori mici,si le zice chftelute.Se prajesc in untura multa sau ulei sau se marineaza in sos de rosii.
                      La chiftelele de astazi am adus un plus de savoare pentru ca am pus in mijlocul lor cate un ou de prepelita fiert.Si au o consistenta si o savoare aparte datorita faptului ca ouale de prepelita sunt foarte proaspete,sunt primite direct de la producator,deci nu au stat zile intregi in rafturile magazinelor.
                     Furnizoarele acestor oua,prepelitele de la Ferma de prepelite japoneze Fundeni sunt hranite si crescute natural,fara a fi stresate.Domnul Mihai Dumitru a trimis aceste oua ,mie si altor bloggerite,pentru a le testa in diferite preparate,in cadrul proiectului  Traditie si gastronomie romaneasca,initiat de Gina Bradea.
                   Amandurora le multumesc si pe aceasta cale pentru initiativa lor.



                  Ingrediente:
               700gr carne de porc,300gr carne de vita,5-6oua de prepelita,3-4ling pesmet,3catei de usturoi ,sare,piper,putin patrunjel verde tocat marunt,aprox.20 oua de prepelita fierte tari (nr de oua este egal cu nr.chiftelelor)

                Mod de preparare:
           Carnea de vita si de porc se toaca impreuna,obtinandu-se un amestec.Se poate folosi doar carne de porc,dar sunt mai gustoase cu un pic de carne de vita.Se adauga pesmetul,cele 5oua de prepelita,crude,usturoiul pisat marunt.Cine nu are pesmet,poate sa adauge o felie de paine inmuiata in apa.Se stoarce bine si se adauga in compozitie.Se condimenteaza totul cu sare si piper,se adauga patrunjelul tocat marunt si se amesteca bine.Compozitia se framanta foarte,foarte bine.
             Ouale de prepelita se fierb tari,apoi se curata de coaja.


             Cu mana unsa cu ulei se modeleaza chiftele in al caror mijloc se pune un ou de prepelita.Chiftelele astfel formate se prajesc in ulei incins pe ambele parti,pana se rumenesc.Se scot pe un servet absorbant pentru a reduce surplusul de grasime.
              Se servesc calde,cu garnitura de cartofi piure.La fel de gustoase sunt si reci,servite ca aperitiv.

marți, 26 mai 2015

Mic dejun cu oua de prepelita




                      E recomandat sa diversificam cat mai mult meniurile,chiar daca tinem o dieta stricta.Un meniu cu oua de prepelita,oricand e binevenit datorita beneficiilor pe care le aduc organismului.
                   Ouale de prepelita au un continut foarte ridicat de vitamine,dar si de calciu,sulf,zinc,potasiu.Procentul de minerale si vitamine este considerabil mai mare fata de ouale de gaina.
              Mai mult, ouale de prepelita au proprietatea de a revitaliza organismul, contribuie la buna functionare a inimii, actioneaza benefic asupra aciditatii gastrice, sunt un aliat puternic in cazul bolilor de rinichi sau ficat, contribuie la buna functionare a creierului si intaresc sistemul imunitar.Are efecte benefice impotriva alergiilor.Totodata,ouale de prepelita sunt recunoscute pentru capacitatea de a intarzia efectele imbatranirii.
                    In orice dieta sunt recomandate ouale de prepelita deoarece se asimileaza in organism fara a produce efecte negative, datorita lipsei colesterolului si continutului ridicat de proteine.
                   In cazul unor afectiuni de ficat,rinichi,inima,ORL,specialistii recomanda cura cu oua de prepelita.In plus,ouale de prepelita contribuie cu succes la tratarea unor boli cum ar fi:astmul bronsic,alergii,eczeme,TBC,hipercolesterolemie.
                    Micul dejun cu oua de prepelita e gustarea ideala in orice dimineata,mai ales ca domnul Mihai Dumitru de la Ferma de prepelite japoneze Fundeni ne-a oferit acesta ocazie ,mie si altor bloggerite,trmitandu-ne cate un colet cu 120 de oua de prepelita.Sunt oua proaspepe,livrate direct de la producator,care nu au stat pe rafturile magazinelor,iar prepelitele sunt hranite si crescute natural.Acesta este un beneficiu in plus al acestor oua.
                    Vom testa aceste oua in diferite preparate in cadrul proiectului Traditie si gastronomie romaneasca lansat de Gina Bradea.
                 Vreau sa multumesc pe aceasta cale Ginei si lui Mihai Dumitru pentru minunatul cadou si pentru onoarea de a participa la un minunat proiect in care se promoveaza traditiile culinare romanesti.
                Gina s-a gandit si la voi,cititorii,organizand un frumos concurs al carui premiu sunt tot ouale de prepelita.Tot ce trebuie sa faceti este sa va inscrieti aici :http://pofta-buna.com/concurs-traditie-si-gastronomie-romaneasca/ pentru a fi printre norocosii castigatori.




              Pentru a prepara micul dejun avem nevoie de paine si oua de prepelita.

             Painea se taie felii subtiri.Cu un pahar mic se decupeaza feliile de paine,formand doua gauri rotunde.Intr-o tigaie se pune la incins o lingura de unt.Se pune painea si se lasa 2min. sa se prajeasca.In fiecare gaura formata se sparge cate un ou de prepelita.Dupa ce s-a inchegat albusul,se intoarce felia de paine cu tot cu oua pe cealalta parte.Dupa ce s-a prajit se scoate pe o farfurie.Se serveste calda.

             Din feliile de paine racite,se pot face sendvisuri delicioase adaugand felii de sunca,branza etc.





luni, 25 mai 2015

Negrese cu ciocolata,capsuni si ghimbir




                 

                      O minunata prajitura cu multa ciocolata,aroma de ghimbir si capsuni.O prajitura care reuneste intr-o combinatie minunata cele trei ingrediente.Este foarte aromata,ciocolataosa,umeda si pufoasa.
                       Am facut aceasta combinatie raspunzand provocarii lui Lulu,gazda de luna aceasta a provocarii Mistery box challenge.Ea a propus pentru provocare urmatoarele ingrediente,pe langa cele acceptate in cadrul provocarii: oua,ciocolata,pudra de migdale sau alune,iar ca ingredient vedeta,ghimbirul.Iata ce a iesit


                     Ingrediente:
                  4oua,200gr zahar,550ml lapte,500gr faina,3ling cacao,250ml ulei,un praf de copt,250gr cicolata,4-5cm ghimbir,100gr capsuni.



                    Mod de preparare:
                 Ciocolata se pune la topit impreuna cu 150ml lapte.Cand s-a topit,se ia de pe foc si se lasa la racit.Trebuie sa rezulte o compozitie cremoasa,nu sa se intareasca ca o glazura.
                  Restul ingredinetelor sa cantaresc si se pun intr-un bol.Se adauga crema de ciocolata (trebuie sa rezulte 6 ling cu vraf de crema) si se omogenizeaza.Compozitia se toarna intr-o tava tapetata cu hartie de copt.Deasupra se presara capsunii spalati si curatati.Se da totul la cuptor pana trece proba scobitorii.
                Se lasa sa se raceasca,apoi se portioneaza si se serveste.

              In loc de crema de ciocolata se poate folosi Finetti sau Nutella.

duminică, 24 mai 2015

Inghetata de capsuni cu iaurt






                     E vara,capsunii sunt in plin sezon si chiar daca zilele astea s-a racit si ploua,o inghetata ne inveseleste ziua,asa ca am trecut la treaba.Reteta am luat-o de pe blogul lui Lulu care,luna aceasta,este gazda provocarii Weekend cu spor,provocare initiata de Stefy harnicuta.
                    Foarte greu m-am hotarat asupra retetei.Lulu are o colectie minunata de retete amanuntit explicate in cuvinte si imagini.Ea ne-a propus trei categorii:Aperitive,Torturi si Dulciuri cu fructe.Am ales aceasta  ingheteta,rapida dar minunata.Am modificat putin reteta,sper ca Lulu sa nu se supere.


                  Ingrediente:
                1kg smantana pentru frisca,400gr iaurt,250gr zahar,300-400ml pulpa de capsuni (din aprox.500gr capsuni)


                Mod de preparare:
             Capsuniii se zdrobesc cu blenderul vertical pentru a obtine piureul.Acesta se amesteca cu iaurtul.Smantana pentru frisca se bate,se adauga zaharul,iar la urma amestecul de capsuni si iaurt.Se omogenizeaza totul ,se pune intr-o caserola si se da la congelator pentru 3-4 ore.Deasupra am turnat un pic de piure de capsuni.
               Am servit inghetata decorata cu capsuni proaspeti.
 

sâmbătă, 23 mai 2015

Tort cu crema de menta si capsuni





                   E grozava combinatia menta-capsuni!A rezultat un minunat tort aromat si racoros.Imi pare rau si imi cer scuze pe aceasta cale ca fotografia nu e facuta intr-o lumina buna si nu se vede culoarea placuta a cremei de menta.Crema de capsuni din interior e spumoasa,aerata,dulce si aromata de un roz placut.Blatul galben bine vanilat aduce un plus de savoare acstui tort.


                 Ingrediente:
               Blat: 10oua,10 ling zahar,10 ling faina,5ling ulei,5ling apa,un praf sare
               Crema de capsuni:100gr capsuni,300ml smantana pentru frisca,1 plic gelatina,150gr zahar.
               Crema de menta:300ml smantana pentru frisca,1 budinca vanilie,500ml lapte,3ling zahar,o mana buna de frunze de menta,colorant verde,esenta de menta(facultativ)



               Mod de preparare:
            Pentru blat, se separa albusurile de galbenusuri.Galbenusurile se freaca cu sarea,se adauga uleiul in fir subtire,apoi apa.Compozitia se lasa deoparte si se bat albusurile spuma pana se intaresc.Se adauga zaharul,treptat,si se mixeaza pana se topeste tot.
            In spuma de albusuri se incorporeaza compozitia de galbenusuri.Se amesteca incet,cu o spatula,cu miscari de jos in sus.Dupa ce s-a omogenizat,se adauga faina si se amesteca la fel de incet.Compozitia se toarna in tava tapetata cu hartie de copt si se da la cuptorul dinainte incins.E gata cand trece proba scobitorii.
             Blatul obtinut se scoate si se lasa la racit.Intre timp,se pregatesc cremele.
             Capsunii se spala,se curata si se zdrobesc cu blenderul,rezultand un piure subtire.Piureul se pune la foc cu zaharul si se fierbe pana capata o consistenta mai groasa.Se ia de pe foc si se lasa sa se raceasca.Gelatina se pune la hidratat in putina apa.Cand piureul de capsuni s-a racorit,se adauga gelatina incalzita cateva secunde pe foc.Se omogenizeaza bine si se da la rece.
             Smantana pentru frisca se mixeaza pana incepe sa se ingroase.Se adauga compozitia de capsuni si se mixeaza in continuare pana se obtine o crema consistenta.Se da la rece pana la utilizare.
            Budinca de vanilie se pune la foc cu laptele si zaharul.Se fierbe,mestecand mereu,pana se ingroasa.Cand incepe sa se ingroase,se adauga frunzele de menta,se mai lasa doua minute sa fiarba,apoi se stinge focul.Vasul cu budinca se acopera cu un capac pentru a se infuza menta.Se lasa asa pana se raceste complet,dupa cere,se scot frunzele de menta.
              Cine doreste o aroma de menta mai puternica,poate sa adauge cateva picaturi de esenta de menta.
              Smantana pentru frisca se bate pana se intareste.Se adauga budinca si se omogenizeaza.Pentru o culoare placuta,vernil,se adauga cateva fire de colorant verde.
              Blatul racit se taie in trei,pe orizontala.Una din foile obtinute se asaza pe o tava.Peste ea se intinde jumatate din crema de menta.Deasupra se intinde jumatate din crema de capsuni.Se acopera cu a doua foaie de blat,dupa care se intind cremele in aceeasi ordine.Se acopera cu ultima foaie.
              Din crema de menta se opresc cateva linguri pentru a imbraca tortul.Deasupra se decoreaza cu capsuni.
              Nu am insiropat blaturile pentru ca au fost foarte subtiri.Se pot insiropa cu sirop de la capsuni.

               Iata si o sectiune a tortului:


vineri, 22 mai 2015

Cartofi codimentati la cuptor






                         Delicioasi acesti cartofi la cuptor.Bine codimentati,taiati in evantai pentru a patrunde condimentele sunt,pe cat de aspectuosi,pe atat de gustosi.A fost alegerea  de luna aceasta la Provocarea secreta, gazduita de Claudia Vasilache.Ea mi-a repartizat blogul Mariei Udrea de unde am ales aceasta reteta.Sper sa nu se supere Maria,dar eu am adaugat cateva ingediente la acesti cartofi si au iesit minunati.



                            Ingrediente:
                          1kg cartofi,sare,piper,rozmarin,ulei de masline,cateva felii de carnati de casa,100gr branza telemea uscata.


                           Mod de preparare:
                        Cartofii se curata si se spala,apoi se taie felii,dar nu de tot.Baza cartofului ramane netaiata.Se condimenteaza cu sare,piper,rozmarin.Intre feliile de cartofi se pun feliile de carnati.Deasupra se presara un pic de branza data pe razatoare.
                        Se unge o tava cu ulei si se pun cartofii.Se stropesc si ei cu putin ulei si se dau la cuptor.Se tin la cuptor 35-40min.
                        Aroma carnatului fript va intra in feliile de cartofi dandu-le o savoare aparte.

joi, 21 mai 2015

Persil expert duo-caps




                            Extra brightness to your clothes!
              The ease of use of a product is a key ingredient of modern life. Therefore, to ease the process of washing your clothes, Persil has developed a bicameral capsule with a unique form that offers you extra brightness.
The first Persil detergent in the form of bicameral capsules provides the concise solution for a perfect wash: a powerful combination of stain removal agents in liquid form, and a formula that gives extra shine to your clothes

             

              Persil Duo-Caps could not be easier to use. All you have to do is to put a capsule of Persil Duo Caps in your washing machine tub, before adding the clothes. Upon contact with water, the capsule dissolves immediately, 100% power washing spreading directly on your clothes without leaving residue. Its formula is twice as concentrated compared to gel detergents.


                 Due to the compact size of the capsules, the Persil Duo-Caps detergent is easier to transport and more efficient packaging.
                How to use and safe deposit Duo-Caps:
The following tips help you and your family to use the product safely:
  • -          Keep out of the reach of children
  • -          Avoid contact with eyes. If the product gets into eyes rinse thoroughly with water.
  • -          Close the bag properly.
  • -          Do not puncture, tear or cut.
  • -          Do not swallow the product. If this happens, see a doctor immediately.
  • -          Use the product with dry hands.
  • -          Close the cover properly.

       Expert Persil Duo-Caps are available in the following variants: Duo-Caps, Color Duo-Caps, Duo-Caps Freshness by Silan Color and Duo-Caps Lavender Freshness
       For more information and detail about our new product go to: 
  

miercuri, 20 mai 2015

Prajitura cu crema de mascarpone si capsuni






                         Cum e sezonul capsunilor,nu puteam prepara altceva decat o prajitura cu capsuni.Cu o minunata crema din mascarpone si frisca , aromata si pufoasa,cu capsuni in ea si un blat pufos cu capsuni,e un deliciu culinar.



                       Ingrediente:
                     Blat: 8oua,8ling zahar,8ling faina,4 ling ulei,5 ling puire de capsuni,1 praf de copt,un praf sare.
                    Crema:250gr mascarpone,300ml smantana pentru frisca,100gr capsuni taiati.



                   Mod de preparare:
                Pentru blat,se separa albusurile de galbenusuri.Galbenusurile se freaca cu praful de sare,se adauga uleiul in fir subtire.Dupa ce s-a omogenizat se incorporeaza piureul de capsuni.Acesta se obtine  zdrobind cativa capsuni cu blenderul.Albusurile se bat spuma tare,ca pentru bezea.Se adauga treptat zaharul si se bat pana se topeste complet.Se adauga amestecul de galbenusuri,amestecand usor,cu o spatula.La urma de incorporeaza faina si praful de copt cu aceleasi miscari incete,de jos in sus.Blatul astfel format se toarna in tava tapetata cu hartie de copt si se da la cuptor.Se coace pana trece testul scobitorii.
                In timp ce se raceste blatul,se face crema.Smantana pentru frisca de bate si cand incepe sa se intareasca se adauga branza mascarpone.Se bate in continuare pana se omogenizeaza bine,iar frisca s-a intarit.Daca se foloseste smantana neandulcita,se adauga 3-4ling zahar. Capsunii se taie felii mai groase si se amesteca cu crema de mascarpone.
                Blatul se taie in doua pe orizontala si se umple cu crema.Se opresc 3-4 ling de crema pentru deasupra.Se decoreaza cu capsuni taiati felii.
                Se da totul la rece cateva ore,apoi se portioneaza si se serveste.
                Iata o sectiune a prajiturii:


marți, 19 mai 2015

Pui umplut





                          Puiul umplut este delicios indiferent cum este preparat sau cu ce este umplut.Amestecul de baza al umpluturii poate sa difere in functie de preferinte:cartofi,paine,orez,cuscus sau carne.Noua cel mai mult ne place umplutura din paine la care adauga restul ingredientelor.Este foarte gustos si savuros,de aceea e foarte apreciat.


                    Ingrediente:
                  1 pui de 1kg-1.5kg,o jumatate de franzela,3 oua,maruntaiele de la pui:ficatul,inima,pipota,1 ceapa,500gr ciuperci,patrunjel verde,marar verde,sare,piper,rozmarin.


                 Mod de preparare:
               Puiul se curata,se spala si se lasa sa se scurga bine.Se pregateste umplutura.Painea se inmoaie in apa.Se stoarce bine si se pune intr-un vas.Ciupercile se calesc impreuna cu ceapa pana le scade toata apa.Dupa ce s-au racit se adauga peste paine.Maruntaiele de la pui se toaca marunt si se adauga in compozitie.2oua se fierb tare si dupa ce s-au racit,se curata,se toaca marunt si se adauga la compozitie.La urma se adauga mararul si patrunjelul tocate marunt.Se adauga oul crud si se codimenteaza cu sare si piper.Se framanta bine amestecul si se umple puiul.
               In partile laterale,sub copane,se desprinde pielea de carne si se umple si acolo.La fel si in partea superioara,unde incepe pieptul.Puiul astfel "aranjat" se codimenteaza cu sare,piper,rozmarin,se unge cu ulei si se pune intr-o tava in care s-a pus o ceasca de apa sau supa.Se da totul la cuptor.Din cand in cand se unge cu sosul din tava.
              Cand puiul e frumos rumenit,iar sosul din tava a scazut,inseamna ca e gata.Se scoate din cuptor,se portioneaza si se serveste.
              Se poate servi ca atare,cu un mujdei de usturoi sau o salata.Ca garnitura,se pot servi legume.Acestea se pot pregati separat sau se pun langa pui,in tava,inainte de a-l da la cuptor.

luni, 18 mai 2015

Spuma de capsuni





                      L-as numi desertul copilariei.Cel mai simplu si rapid desert preparat din fructe,respectiv capsuni.Totodata si cel mai apreciat desert datorita savorii sale.Spuma de albusuri la care se adauga piureul de capsuni.
                       Si pentru ca multi se feresc sa consume ouale crude,in acest caz albusurile batute spuma,am preferat sa fac o bezea italiana.Pe scurt,in locul zaharului care de adauga de obicei la spuma de albusuri,am facut un sirop din apa si zahar pe care l-am turnat fierbinte.Astfel,albusurile batute spuma sunt oparite,deci nu se consuma crude.Un alt avantaj al bezelei italiene este aspectul lucios si tinuta sa ferma.


                        Ingrediente:
                      500gr capsuni,4albusuri,200gr zahar,100ml apa,un praf sare,3cm dintr-un baton de vanilie.


                      Mod de preparare:
                    Capsunii se spala si se curata de codite,apoi se lasa la scurs.Cand nu mai au apa,se mixeaza rezultand un piure subtire.
                   Apa si zaharul se pun la foc impreuna cu batonul de vanilie.Se fierbe pana rezulta un sirop gros,ca la dulceata.
                    Intre timp,albusurile se bat spuma cu praful de sare.Se mixeaza bine,pana spuma e tare si se tine de paletele mixerului
                    Cand spuma e batuta se adauga siropul fierbinte, turnat in fir subtire ,in timp ce se mixeaza spuma.Se mixeaza in continuare pana bezeaua se racoreste.Va rezulta o spuma tare si lucioasa.
                     Capsunii zdrobiti se adauga la spuma formata si se mai mixeaza putin,pana se omogenizeaza.
                     Se da la frigider cateva ore,apoi se serveste decorata cu capsuni intregi.

duminică, 17 mai 2015

Fursecuri pufoase cu scortisoara






                           Minunate aceste fursecuri moi,pufoase,aromate.Sunt delicioase langa o cafea sau o cana cu lapte cald,dar merg si asa,ca desert datorita glazurii de ciocolata cu care sunt acoperite.



                           Ingrediente:
                       3oua,800gr faina,300gr zahar,3 ling ulei,un varf bicarbonat,un pic de scortisoara,300ml lapte.


                          Mod de preparare:
                       Din ingredientele de mai sus se framanta un aluat bine legat.Va fi un pic lipicios,dar se lucreaza cu masa si mainile infainate bine.Dupa ce s-a framantat bine aluatul,se intinde o foaie de 0.5 cm grosime.Se taie cu forma sau cu un pahar rondele.Se pun in tava tapetata cu hartie de copt si se dau la cuptor.Fursecurile vor creste frumos si vor fi pufoase.Dupa ce s-au racit,se face o glazura din 100gr ciocolata menaj si 50ml lapte,cu care se glazureaza fursecurile.
                       Se pot servi si simple.Se pot pastra mai multe zile in cutie de tabla inchisa.Daca raman afara,se intaresc putin desupra,dar mijlocul ramane la fel de pufos.

joi, 14 mai 2015

Focaccia vs langos




                                Am vrut sa scriu despre aceste doua preparate pentru ca au la baza aceleasi ingrediente:faina,apa,drojdie,sare,se coc la fel,in cuptoare,doar aromele difera si traditia lor. La noi e  cu mult usturoi si sare deasupra si i se spune langos,pe cand focaccia e cu ulei de masline si diferite ierburi aromate deasupra.Fiind vorba de aluaturi dospite,se potriveste perfect provocarii Simonei care este gazda acestei luni la provocarea Traditie si gastronomie roaneasca lansata de Gina Bradea.


                              Focaccia,aceasta paine italiana asemanatoare cu pizza era coapta  in cuptoare in care se facea focul,pe cenusa vulcanica ,de aici si numele panis focacius = paine in cuptor.Reteta de baza provine de la vechii greci sau vechii etrusci.
                              Este ca o pizza,dar mult mai pufoasa si fara sosuri sau ketchup.La aluatul de focaccia se pot adauga o multime de arome  puternice,mediteraniene:busuioc,oregano,salvie,rozmarin,rosii uscate,masline.Secretul ca focaccia sa fie plata,dar mult mai pufoasa decat o pizza,este sa se intinda aluatul cu mana,tragand usor de el si sa se indese cu degetele pana acopera toata suprafata tavii,deasupra ramanand acele adancituri traditionale.
                              Pentru genovezi este simbolul orasului si este consumata cu placere la micul dejun sau ca aperitiv-starter la masa de pranz.
                               Cu placere se consuma si la noi,asa ca recomand o Focaccia de casa italiana.


                     Langosul sau placintele ardelenesti se faceau din aluat de paine copt la gura cuptorului,repede,inainte de coacerea painii.Se servea dimineata la micul dejun.Termenul langos vine de la maghiarul lang care inseamna flacara.Adica langosii se coceau la foc mare,direct langa flacara cuptorului.Cand cuptoarele de paine au inceput sa dispara,a intervenit elementul inovator,langosii fiind copti in ulei incins.
                       Reteta de baza este aceeasi:faina,apa,drojdie,sare la care se pot adauga alte ingrediente: lapte,oua,cartofi.
                      Langosii se servesc de obicei calzi,simpli sau cu diferite adaosuri:branaza sarata cu smanatana sau marar,branza dulce,mujdei,gem,dulceata,ciocolata,miere.In Ungaria aceste adaosuri se pun in aluatul crud,langosii prajindu-se gata umpluti.La noi in Ardeal aceste adaosuri se pun deasupra langosului prajit.O alta diferenta a langosilor din Ardeal fata de cei din Ungaria,este grosimea aluatului.Langosii unguresti sunt mai grosi si mai pufosi avand consistenta unei paini la interior.La noi langosii sunt mult mai subtiri si crocanti.
                      Aici la Ineu inca se mai fac langosi copti in cuptorul de paine.Aluatul se presara cu sare grunjoasa si se coace.Cand se scoate din cuptor se freaca bine cu 3-4 catei de usturoi.Au un gust si o aroma deosebite.
                      Spre exemplificare,aveti mai jos reteta de Placinte ardelenesti sau Langosi pe care o recomand cu caldura.
                      Indiferent ca e focaccia sau langosi copti in cuptor sau in ulei,sunt la fel de savurosi si gustosi.Putem spune :un singur preparat,doua traditii.

miercuri, 13 mai 2015

Prajitura cu nuca de cocos si ananas






                       O delicioasa prajitura cu blat de albusuri si fulgi de cocos.Seamana mult cu Prajitura Raffaello,doar ca,in locul cremei de vanilie e o crema fina,aerata si foarte aromata,cu ananas.
                      Am vazut prajitura asta in multe combinatii atat cu creme din galbenusurile ramase de la blat,cat si cu frisca in diferite combinatii.Mie mi-a placut mult asocierea nuca de cocos-ananas si,cand am vazut reteta pe blogul Sidoniei,am zis ca  musai s-o fac.Asa ca am trecut la treaba.


                    Ingrediente:
                Blat: 8albusuri,150gr zahar,150gr nuca de cocos,2ling faina,1praf de copt,1 praf sare.
                Crema: 1 borcan de 400gr gem de ananas,300ml smantana pentru frisca.
                Glazura (Royal Icing) :1albus,100gr zahar pudra,zeama de lamaie.


                 Mod de preparare:
               Blat: Albusurile se mixeaza bine cu praful de sare.Cand s-au intarit,se adauga,treptat zaharul si se mixeaza in continuare pana acesta se topeste.In bezeaua formata se adauga faina,nuca de cocos si praful de copt amestecate.Se omogenizeaza totul cu o spatula,incet,de jos in sus.Compozitia se toarna in tava tapetata cu hartie de copt si se da la cuptorul dinainte incins.Blatul este copt cand trece proba scobitorii.Se scoate din tava si se lasa la racit.
               Crema:Smantana pentru frisca se bate pana incepe sa se intareasca.In acest moment se adauga gemul de ananas.Se bate in continuare pana se omogenizeaza totul.
               Blatul se insiropeaza cu 100ml lapte rece,iar deasupra se pune crema de ananas.
              Glazura: Albusul se mixeaza cu zaharul praf si zeama de lamaie.Compozitia obtinuta se intinde deasupra cremei.
              Intr-o tigaie se prajesc 2-3 linguri de nuca de cocos.Nu se lasa mult,doar sa-si schimbe culoarea.Dupa ce s-au racit,se presara deasupra prajiturii.
              Se da la rece pana a doua zi cand glazura va fi intarita.

luni, 11 mai 2015

Paine de secara cu seminte






                           Cred ca aproape fiecare a introdus in dieta zilnica painea de secara.Fata de grau,se cara contine mult mai multe fibre.Este bogata in proteine si minerale ceea ce face ca painea din faina de secara sa fie foarte apreciata.Si ce poate fi mai bun decat o paine de casa!O paine cu un miez foarte pufos si aerat si o coaja subtire si fina.Cat despre gust,nu am cuvinte.
                            Am framantat aceasta paine ca raspuns la provocarea Simonei care este gazda provocarii Traditie si gastronomie romaneasca lansata de Gina Bradea.Luna aceasta,Simona ne-a pus la...framantat aluaturi dulci sau sarate si rumenite frumos.



                           Ingrediente:
                        500gr faina de grau,500gr faina de secara,14gr drojdie uscata,600ml apa calduta,1 ling sare,1 lingurita zahar,amestec de seminte intregi:floarea soarelui,dovleac,in,chimen,susan,anason.



                          Mod de preparare:
                       Faina de grau si cea de secara se amesteca.Drojdia se amesteca cu apa si cu zaharul.Se adauga cateva linguri din amestecul de faina si se lasa sa stea 15 min.
                       Intr-un vas incapator se pune amestecul de faina.Se adauga semintele si sarea.Cand apa cu drojdia a inceput sa faca basici deasupra,se rastoarna peste faina.Se amesteca cu o lingura de lemn pana incepe sa se formeze aluatul.Din acest moment se trece la framantat.Se framanta bine "pana asuda grinda"cum ziceau bunicile noastre.Trebuie sa rezulte un aluat bine legat,omogen.Va fi lipicios din cauza fainii de secara.
                         Aluatul astfel obtinut se lasa 2 ore la dospit in loc cald,ferit de curentii de aer.
                         Cand aluatul si-a dublat volumul se rastoarna pe masa bine infainata si se modeleaza in forma dorita.Eu l-am impartit in doua.Fiecare jumatate am facut-o sul si am pus-o la copt in forme de chec.
                          Cuptorul trebuie incins dinainte,iar in tava de la baza cuptorului se pune aprox.800ml apa clocotita.Daca nu aveti tava,puneti un vas cu apa sub tava de copt.
                          Timpul de coacere variaza in functie de cuptor,aprox.30min.Daca aveti un termometru  alimentar,temperatura in interiorul painii trebuie sa ajunga la 95 grade Celsius.Oricum,veti sti ca painea e gata dupa mirosul minunat din bucatarie,iar daca apasati cu degetul,va reveni imediat la loc.
                          Painea se scoate din cuptor, Se pune pe un gratar si se inveleste intr-un servet curat  "ca sa vorbeasca cu D-zeu"pana se raceste.Acesta era argumentul bunicii cand voiam sa mancam paine calda.Era mai convingator decat faptul ca nu ne face bine la stomac.
                         Iata si rezultatul,o paine moale si pufoasa,cu o coaja foarte subtire,fara sa faca faramituri cand o tai.


                         Spor la framantat si pofta buna!



marți, 5 mai 2015

Paste cu branza si sunca la cuptor






                      O delicioasa cina pe gustul intregii familii.Pe scurt,asta e definitia aceste minunate retete.Paste cu branza si bucatele de sunca gratinate la cuptor.Se prepara repede,iar ingredientele sunt la indemana oricui.
                      Se pot folosi paste din comert sau taitei de casa.Forma pastelor poate sa difere in functie de gusturile fiecaruia.La fel si branza folosita poate sa difere in functie de gusturi,imaginatie sau ce avem prin frigider.Se poate folosi branza telemea  bine scursa,cascaval,feta,mozzarella.Sunca poate sa fie si ea din comert sau de casa,de la porcul propriu sau alte preparate afumate in casa.Eu am folosit piept de curcan afumat.


                    Ingrediente:
                  400gr paste,200gr branza,200gr sunca,sare,unt pentru uns forma,cateva linguri de smantana.


                   Mod de preparare:
                 Intr-un vas mai mare se pune apa cu sare la foc.Cand apa clocoteste,se pun pastele.Se lasa sa fiarba in functie de timpii indicati pe pachet.Cand sunt fierte,se iau de pe foc si se scurg intr-o strecuratoare.Branza se da pe razatoare,iar sunca se taie felii mici,subtiri.Pastele scurse se amesteca cu branza si sunca.
                  Se unge cu unt un vas rezistent la foc.Se rastoarna pastele,iar deasupra se acopera cu cateva linguri de smantana.Se da totul la cuptor pana se rumeneste frumos deasupra.
                   Se servesc fierbinti,dar sunt bune si reci.