Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

luni, 29 iunie 2015

Ciuspais de dovlecei







                 Ciuspaisul sau Tuspais este o mancare de dovelecei cu multa smantana si marar.Este foarte cunoscuta in Banat,Crisana,fiind preluata din bucataria maghiara si sarba.Este o mancare veche,dar care se face repede.Pe vremuri,era solutia ideala pe cand se intorceau oamenii de la muncile campului.Se servea ca garnitura alaturi de clisa sau sunca prajita.Dar merge de minune alaturi de friptura,chiftelute,carnati prajiti.



                     Ingrediente:
                 2-3 dovlecei mai mari,1 ceapa,2 ling faina,300gr smantana,sare,piper,1 legatura marar verde.


                      Mod de preparare:
                   Dovleceii se curata de coaja si de seminte,daca e cazul.Se dau pe razatoarea mare,se sareaza si se lasa catava minute sa stea,pentru a lasa zeama.
                    Ceapa se taie marunt si se caleste in ulei pana devine sticloasa.Se adauga dovleceii scursi bine si se lasa sa se caleasca pana se inmoaie bine.Se adauga faina,se amesteca bine sa se uniformizeze,apoi se incorporeaza smantana.Se potriveste de sare si piper.Se lasa sa mai dea cateva clocote,se adauga din abundenta marar verde tocat marunt si se opreste focul.

                       Cine doreste,poate sa acreasca mancarea cu o lingura de otet sau sa inlocuiasca smantana cu iaurt.

Bors din legume de vara





                      Am adunat in aceasta ciorbita toate legumele si zarzavaturile verii.Este o ciorbita foarte gustoasa,hranitoare si racoroasa.Servita cu smantana si ardei iute,este deliciul zilelor de vara,iar daca se renunta la smantana,este o delicioasa ciorbita de post.



                        Ingrediente:
                      
                   1 ceapa,4 morcovi, 2radacini de patrunjel, 1pastarnac, 2 ardei grasi, 2 gulii, 4 cartofi, 200gr mazare verde, 200gr fasole verde, 2-3 rosii, 1/2 varza, o conopida mica, 1 radacina de telina mica si 2-3 frunze, leustean, patrunjel verde, sare, 2-3 ling. de ulei, 500ml bors.




                      Mod de preparare:
                      
                      Zarzavatul se curata si se taie cuburi sau rondele,dupa preferinta.Legumele se spala,se curata si se taie la fel.
                     Intr-o oala se pune uleiul la incins.Se adauga ceapa si se caleste pana devine translucida.Se adauga morcovii,patrunjelul si pastarnacul.Cand incep sa se inmoaie,se adauga ardeii.Se stinge totul cu apa si se adauga restul de legume.Se potriveste de sare si se lasa sa fiarba pana sunt fierte toate legumele.
                     Separat,se fierbe borsul pana da in clocot.Fierbinte,sa adauga peste ciorba.Se lasa sa mai dea un clocot,se adauga verdeata tocata marunt si se stinge focul.
                      Se serveste cu smantana si ardei iute.

                     

sâmbătă, 27 iunie 2015

Brownies cu menta si marshmallow






                   Dupa cum ii spune si numele,este o negresa delicioasa,moale,pufoasa,ciocolatoasa,umeda.Gustul pregnant de ciocolata este asezonat de marshmallow,topite deasupra,cu aroma de vanilie.Acestor arome li se adauga menta ,irezistibila,care ofera un gust racoritor prajiturii.
                   Aceasta reteta am facut-o pentru provocarea Mistery box challenge a carui gazda,luna aceasta, este Victoria Gabriela.Pe langa ingredientele permise,ea a mai  propus : fructe de sezon,oua,lapte,ciocolata,cacao,frisca sau crema de branza.Ingredientul vedeta din aceasta luna fiind menta.




                      Ingrediente:
                    350gr unt,200gr ciocolata,500gr zahar,400gr faina,4 ling cacao,8oua,100ml ulei,o legatura de menta proaspata,zahar vanilat,un praf de copt,150gr marshmallow.


                   Mod de preparare:
                 Untul si ciocolata se taie cuburi si se topesc impreuna la bain marie.Se lasa sa se racoreasca.Menta se zdrobeste cu blenderul,foarte fin apoi se adauga uleiul.Dupa ce s-a omogenizat se incorporeaza in compozitia de unt si ciocolata.Se adauga ouale intregi si zaharul si se mixeaza in continuare.La urma se adauga faina si cacaoua amestecate cu praful de copt.
                 Compozitia se toarna in tava tapetata cu hartie de copt si se da la cuptorul dinainte incins.Dupa 20min se scoate tava din cuptor si se presara deasupra marshmallow.Se mai da 10 min la cuptor,pana acestea se topesc si prind o crusta galbuie deasupra.
                 Dupa ce s-a racit,se portioneaza cu un cutit ud.Se serveste simpla,sau cu inghetata de vanilie si fructe.
             

joi, 25 iunie 2015

Sos Tzatziki





                     Tzatziki este un sos grecesc foarte racoros si aromat.Este sosul preferat in zilele de vara,alaturi de fripturi,gratare,chiftele din carne sau legume,paneuri.Se face usor cu ingrediente la indemana oricui.


                     Ingrediente:
                 400gr iaurt grecesc,3-4 castraveti proaspeti,4-5 catei de usturoi,sare,piper,marar verde ,frunze de menta,1ling ulei de masline.



                   Mod de preparare:



              Daca nu aveti iaurt grecesc,puteti pune in parti egale iaurt si smantana.Castravetii se curata de coaja si se dau pe razatoarea cu gauri mari.Se sareaza si se lasa cateva minute sa lase zeama.Castravetii se storc bine de zeama si se pun intr-un bol.Se adauga iaurtul.Usturoiul se curata si se zdrobeste apoi se adauga peste castravetii cu iaurt.Se adauga mararul  si menta tocate marunt.Se potriveste de sare si piper,se adauga uleiul si se amesteca bine.Se acopera si se lasa  la frigider pana in momentul servirii.

miercuri, 24 iunie 2015

Chiftelute de dovlecei






                       Fiind  in plin sezon al dovlecilor,nu se poate sa nu profitam din plin de ei si sa savuram aceste chiftelute minunate.Este o mancare de vara care se poate servi alaturi de branza telemea,rosii sau cu un sos de usturoi.


                        Ingrediente:
                      3-4 dovlecei mai mari,2 oua,1 ling faina,1 ling pesmet,sare,piper,marar,ulei pentru prajit.


                    Mod de preparare:

                 Se aleg dovlecei mai mari.Se curata de coaja si de seminte,daca au,apoi se dau pe razatoarea cu gauri mari.Se sareaza si se lasa sa stea cateva minute,pana isi lasa zeama.Se storc bine.Se adauga oul,faina,pesmetul,mararul tocat marunt.Se potriveste de sare si piper si se amesteca totul bine.Se fac chiftelute potrivit de mari care se prajesc in ulei incins.Se scot pe servetele absorbante si se servesc,calde,cu sos de usturoi.


                  Pentru un plus de savoare,se poate adauga in compozitie,branza telemea scursa bine sau cascaval.
                  Daca doriti sa fie mai usoare si mai sanatoase,se pot coace in cuptor.

duminică, 21 iunie 2015

Friganele dulci sau sarate







                     Cele dulci sunt desertul copilariei,iar cele sarate sunt gustarea rapida de peste zi sau cina preparate de mama in zilele cand era prinsa de treburi.Sunt foarte gustoase si satioase.Se servesc ca atare sau cu diferite garnituri sau sosuri.


                     Ingrediente:
                  paine,oua,lapte,sare sau zahar,unt
                 Cantitatile difera in functie de cantitatea de paine folosita.


                 Mod de preparare:
               Cele mai bune friganele se fac cu paine de casa pentru ca este mai deasa si nu e asa aerata.Painea se taie felii un pic mai groase.Ouale se bat impreuna cu laptele.Se adauga,in functie de varianta pe care doriti s-o faceti,sare sau zahar.Painea se inmoaie in amestecul de oua si lapte,pe ambele parti.Nu se lasa prea mult pentru a nu se inmuia prea tare,dar nici sa nu fie inmuiata.Untul se pune la incins,se adauga feliile umede si se prajesc pana devin rumene si crocante.
                  Se scot in farfurie si se servesc calde.
                  Cele sarate se pot servi cu rosii si branza telemea sau mancare de mazare verde sau alte legume.
                   Cele dulci se servesc pudrate cu zahar vanilat sau cu dulceata sau sos de ciocolata.
                  Sunt delicioase si reci.



sâmbătă, 20 iunie 2015

Prajitura pufoasa cu visine







                     Este o prajitura foarte aromata,pufoasa,umeda,moale.Visinele sunt deliciul acestei prajituri,acompaniate de ciocolata.Se face foarte usor si repede.


                  Ingrediente:
                6oua,400ml smantana,400gr zahar,400gr faina,2ling cacao,1 praf de copt,1 praf sare,esenta de vanilie,esenta de rom,coaja de lamaie,200gr visine.
                Glazura:100gr ciocolata menaj,1ling ulei,2-3 ling lapte



               Mod de preparare:
             Ouale se mixeaza cu praful de sare si zaharul.Se mixeaza bine pana devine o crema spumoasa.Smantana,daca e prea groasa,se subtiaza cu putin lapte.Trebuie sa fie fluida.Se adauga peste oua si se mixeaza in continuare.La urma,se adauga faina amestecata cu praful de copt.Se incorporeaza incet,amestecand cu o lingura.
             Compozitia se imparte in doua.In prima jumatate se adauga cacao si esenta de rom.In cea de-a doua,esenta de vanilie si coaja de lamaie.
             Intr-o tava tapetata cu hartie de copt se toarna compozitia maro si peste ea cea galbena.Deasupra se presara visinele curatate de samburi si scurse bine de zeama.Se da totul la cuptorul dinainte incins.Pentru a vedea daca e gata,se face testul scobitorii.Cand e gata se scoate din cuptor.
              Ciocolata se topeste pe foc impreuna cu laptele si uleiul.Calda,se toarna peste prajitura si se intinde frumos pe toata suprafata.
              Se lasa in tava sa se raceasca si sa se intareasca glazura,apoi se portioneaza.

vineri, 19 iunie 2015

Cartofi noi la cuptor cu sos de iaurt





                 E sezonul cartofilor noi,sa profitam din plin de fragezimea si dulceata lor.Sunt arome inconfundabile,cu care ne intalnim doar o data in an.Astfel ca nu puteam  sa nu pregatesc o portie de cartofi noi la cuptor.Lasati intregi,in coaja lor si rumeniti bine,aromatizati din belsug cu rozmarin si usturoi sunt deliciul acestor zile.
                 M-am inspirat din reteta Iulianei Sbirnea a carui blog mi l-a repartizat Kadia,gazda de luna aceasta a Provocarii secrete.


                Ingrediente:
             1kg cartofi noi,4ling ulei de masline,3-4 catei de usturoi,o crenguta de rozmarin,sare,piper
             200gr iaurt ,2-3 catei de usturoi,1ling ulei de masline,cateva fire de marar,1lingurita turmeric,sare.



                Mod de preparare:
              Se aleg cartofi noi de aproximativ aceeasi marime.Cu partea aspra a unui burete de vase curat se spala bine cartofii.Nu e musai sa-i decojiti.Daca sunt cartofi mai mari se taie in jumatati.Se pun intr-un vas.Se adauga uleiul,sarea,piperul,rozmarinul  si usturoiul tocate.Se amesteca totul bine si se rastoarna intr-o tava incapatoare,pentru a sta pe un singur rand.Totul se da la cuptor pentru aprox. o ora.Dupa 30 min se scoate tava din cuptor si se amesteca cu grija cartofii astfel incat sa se rumeneasca pe toate partile.Cartofii sunt gata cand sunt moi (se inteapa cu o furculita) si frumos rumeniti.
               Pentru sosul de iaurt, se curata usturoiul si se zdrobeste ,apoi se freaca cu sarea si uleiul de masline.Se adauga iaurtul ,turmericul si mararul tocat marunt.Se amesteca bine si se potriveste de sare.
                Cartofii se servesc fierbinti cu sosul de iaurt alaturi si o salata de cruditati.

joi, 18 iunie 2015

Salata asortata cu piept de pui






                    Este o minunata salata  care vara se consuma cu placere in locul oricarei mncari.Este foarte racoroasa ,dar si satioasa.Recomand aceasta salata in dieta low carb.Este o salata cu multe fibre si fara carbohidrati.
                    M-am inspirat de pe blogul Mariei Udrea ,care este gazada provocarii Weekend cu spor.Pentru aceasta luna ea ne-a propus ca sursa de ispiratie urmatoarele teme: Aperitive/Gustari,Salate,Prajituri.
                    Bineanteles,am adus cateva modificari salatei,dar sper ca Merisor sa nu ma certe.



                    Ingrediente:
                 300gr piept de pui,100gr rucola,cateva frunze de salata verde si spanac,4 rosii,2 castraveti,2 ardei grasi,50gr branza telemea mai uscata,20oua de prepelita,200gr iaurt,1 ling.ulei de masline,sare,piper,o lingurita turmeric,2 fire de usturoi verde.



                     Mod de preparare:
                  Pieptul de pui se taie cubulete si se trage la tigaie in putin ulei de cocos pana se rumeneste frumos.Ouale se fierb tari,se curata apoi se taie in jumatati.Baranza se taie si ea cubulete.Rucola,salata si spanacul se spala si se scurg bine.Legumele spalate si scurse de apa se taie rondele sau felii,dupa preferinta.Legumele se amesteca intr-un bol si se presara cu sare.Se lasa sa stea cateva minute pana lasa lichid,apoi se scurg bine.
                   Intr-o salatiera se aseaza legumele in straturi,alternand cu restul ingredientelor.
                   Iaurtul se amesteca cu o lingura de ulei de masline si turmeric.Se adauga usturoiul tocat marunt si se potriveste de sare si piper.Se toarna peste salata si se da la frigider pana in momentul servirii.

luni, 15 iunie 2015

Vin de coacaze negre





                        Datorita nenumaratelor sale virtuti terapeutice,se mai numeste si vin tonic.Este un vin destul de alcoolizat, cu o aroma deosebita si o culoare inchisa, aproape neagra, inconfundabila. Contine vitamina C, calciu, magneziu, fier. Este tonic general, detoxifiant si vitaminizant.Trateaza anemia, reumatismul, mareste acuitatea vizuala.


                        Ingrediente:
                      1l suc de coacaze, 1kg zahar, 2l apa.


                      Mod de preparare:
                    Se aleg fructe bine coapte, se spala si se curata de pe ciorchine.Se pun intr-un tifon sau o sita deasa si se preseaza pana se storc bine de tot.Din sucul obtinut,respectand proportiile date,se poate pregati orice cantitate de vin.
                    Zaharul se dizolva in apa si se amesteca cu sucul de fructe. Se toarna totul intr-o damigeana care trebuie sa ramana goala de un lat de palma. Se leaga damigeana cu un tifon pus in doua si se lasa vasul la temperatura camerei. Se tine astfel 3-4 saptamani, timp in care fermentatia se termina. Cu un furtun, se trage vinul in alta damigeana, avand grija ca furtunul sa nu ajunga la depozitul de pe fund, sa-l antreneze.  Damigeana umpluta, se astupa cu un dop de pluta care inainte a fost fiert putin si se tine la racoare.
                    Dupa alte 3-4 saptamani vinul limpezit se trage in sticle curate si se inchid ermetic cu dopuri. Se pastreaza in camara pana la utilizare.
                       

joi, 11 iunie 2015

Crema de zahar ars cu oua de prepelita





                   Crema de zahar ars  este ,cred eu, cel mai popular desert datorita gustului sau deosebit.Se face repede si foarte usor ,din doar trei ingrediente: oua,lapte,zahar.Datorita savorii sale si rapiditatii cu care se prepara,il gasim foarte des in bucatariile noastre.L-am putea numi desert traditional,dar pentru originile sale se lupta Franta (Creme Brulee) Anglia (Burnt Cream) si Spania (Crema Catalana).Dupa cum se vede,este un desert apreciat in orice colt al lumii.
                   Ce are deosebit acest desert este faptul ca in locul oualor de gaina am folosit micutele oua de prepelita,oua pe care le-am primit de la domnul Mihai Dumitru de la Ferma de prepelite Fundeni pentru a le testa in cadrul proiectului Traditie si gastronomie romaneasca  initiat de Gina Bradea.Tot Gina a organizat un frumos concurs al carui premiu vor fi tot ouale de prepelita. Nu trebuie decat sa va inscrieti in concurs si sa indepliniti conditiile puse pentru a castiga premiul.



                      Ingrediente:
                    32oua de prepelita (8 de gaina),1l lapte,250gr zahar + 4 ling,un baton de vanilie.


                   Mod de preparare:
              Intr-o cratita cu peretii inalti se caramelizeaza cele 4 ling de zahar.Cu zaharul caramelizat se tapeteaza peretii vasului.Laptele se pune pe foc impreuna cu zaharul si batonul de vanilie.Se incalzeste doar pana se topeste zaharul.Ouale se bat intregi pana devin cremoase.Se incorporeaza laptele din care s-a scos batonul de vanilie.Compozitia se toarna in vasul tapetat cu zahar.Vasul se pune intr-o tava sau in alt vas cu apa calda astfel sa cuprinda 3/4 din cratita cu crema.Se da totul la cuptor pentru aprox.45-50min.pana crema incepe sa se lege.
               Dupa ce e gata se scoate din cuptor si se lasa sa se raceasca.Se rastoarna pe un platou si se da la frigider inainte de servire.Se poate decora cu frisca.
               Crema se poate face toata odata intr-un vas mai mare sau in recipiente mici,individuale.

miercuri, 10 iunie 2015

Prajitura cu crema de vanilie si jeleu de capsuni








                         Este o prajitura foarte aromata si racoroasa cu doua foi de pandispan subtiri,dar pufoase si moi,bine insiropate in mijlocul carora troneaza ,din abundenta,  crema de vanilie.Deasupra este jeleul de capsuni.O minunata combinatie cu un gust si o savoare aparte.


                        Ingrediente:
                    Blat:6oua,6ling zahar,6ling faina,3ling apa,3ling ulei,un praf sare.
                    Crema; 500ml smantana pentru frisca,500ml lapte,4ling zahar,1 budinca vanilie
                    Jeleu: 200gr capsuni,4 ling zahar,2 plicuri gelatina



                     Mod de preparare:
                   Mai intai se face blatul pentru a avea timp sa se raceasca,sa se poata taia.Albusurile se separa de galbenusuri.Galbenusurile se freaca cu praful de sare.se adauga treptat uleiul si apa.Se mixeaza bine apoi se da deoparte.Albusurile se bat spuma tare,ca pentru bezea.Se adauga treptat zaharul si se mixeaza pana se topeste complet.Compozitia de galbenusuri se adauga peste albusurile spuma.Se amesteca incet cu o spatula pana se omogenizeaza.La urma se incorporeaza faina,la fel,mestecand usor,de jos in sus.Compozitia se pune in tava tapetata cu hartie de copt si se da la  cuptorul dinainte incins.Se tine pana trece testul scobitorii.Blatul copt se scoate din tava si se lasa sa se raceasca.
                   Intre timp,se face crema de vanilie.Budinca se fierbe cu laptele si zaharul conform instructiunilor de pe plic.Se lasa sa se raceasca.Smantana pentru frisca se bate si cand e aproape gata ,se adauga budinca racita.
                    Pentru jeleu ,capsunii se zdrobesc cu blenderul.Piureul rezultat se strecoara si se pune la fiert cu zaharul.Gelatina se lasa la hidratat in apa 10min.Cand zaharul s-a topit,se ia siropul de pe foc.Se opresc cateva linguri pentru a insiropa blatul.Cand s-a racorit,se adauga gelatina inmuiata si incalzita foarte putin.Se omogenizeaza totul.
                   Blatul se taie in doua foi,pe orizontala.Una din foi se aseaza pe o tava si se insiropeaza cu siropul oprit.Se pune jumatate din crema,se acopera cu felii de capsuni apoi se adauga cealalta jumatate din cantitatea de crema.Se acopera cu a doua foaie apoi se insiropeaza.Deasupra se toarna jeleul cald.Prajitura se da la frigider pentru cateva ore,de preferat pana a doua zi.
                   Cu un cutit bine ascutit , cu lama uda ,se portioneaza prajitura.

 

marți, 9 iunie 2015

Dulceata de capsuni cu menta dietetica







                    Dulceata dieteteica suna ciudat.Dar da,se poate.Cu noul Green Sugar Gelifiant orice gem sau dulceata poate fi consumata si de persoanele care tin dieta sau care sufera de diabet.Green Sugar este indulcitorul natural cu gust stabilizat care nu schimba gustul alimentelor pe care le indulceste,putand fi folosit si la prajiturile care necesita preparare termica.La fel se intampla si cu gemurile sau dulceturile preparate cu Green Sugar Gelifiant.Dupa cum se vede,dulceata si-a pastrat culoarea naturala a capsunilor,iar la gust,nu difera cu nimic de clasica dulceata facuta cu zahar.Pentru un plus de savoare si o mai mare diversitate,la sfarsit,am adaugat in dulceata cateva frunze de menta.Rezultatul a fost magnific.


                  Ingrediente:
                1kg capsuni,500gr gelifiant Green Sugar,1 lamaie,frunze de menta proaspete.


               Mod de preparare:
             Se aleg fructe mari,sanatoase,fara sa fie patate.Se spala bine in mai multe jeturi de apa si se curata de codite.Capsunile se amesteca cu gelifiantul si se pun la foc.Se adauga 3-4 felii de lamaie,cu tot cu coaja.Se lasa sa fiarba pana dulceata incepe sa se lege.Cu cinci min. inainte de a stinge focul,se adauga frunzele de menta spalate.Cand a ajuns la consistenta dorita,se stinge focul.
             Fierbinte,se pune in borcane sterilizate.Acestea se inchid ermetic apoi se rastoarna cu capacul in jos pentru 10-15 min. dupa care se intorc si se pun in paturi pana dulceata se raceste complet.Se depoziteaza in camara.


luni, 8 iunie 2015

Dulceata de capsuni cu ghimbir






                      Pentru ca productia proprie de anul acesta a batut recordul,pe langa clasica dulceata,am combinat capsunii si cu alte arome.Astfel,am facut aceasta minunata dulceata cu ghimbir.Combinatia capsuni-ghimbir este grozava,merita s-o incercati.Aroma de ghimbir da un plus de savoare dulcetei,iar gustul dulce-picant e inconfundabil.Aceasta dulceata va merge de minune la iarna si alaturi de o friptura.


                  Ingrediente:
               3kg capsuni,1kg zahar,100-200gr ghimbir proaspat


              Mod de preparare;
           Capsunii se spala si se curata de codite.Se pun la fiertcu o cana de apa intr-o cratita speciala pentru dulceata.Se fierb pana siropul incepe sa scada si sa se ingroase.In acest moment se adauga zaharul.
             Ghimbirul se curata si se da pe razatoarea mare.Dupa ce zaharul s-a topit si dulceata incepe sa se lege,se adauga ghimbirul.
             Cand dulceata e destul de legata se ia de pe foc si,fierbinte,se pune in borcane sterilizate.Se inchid ermetic cu capace si se pun in paturi pana se racesc complet api se depoziteaza in camara.
             

duminică, 7 iunie 2015

Retese







                    Retesul (a se citi:reires) este un preparat de patiserie provenit din bucataria maghiara,asemenator cu strudelul,umplut,ca si acesta,cu branza dulce sau sarata,mere,varza,dovleac,magiun.Varianta rapida a retesului sunt intorsurile,a caror aluat au aceeasi compozitie,dar se coc in ulei.Vara,cand toata lumea era la munca campului,si nu era timp de copt,se facea o varianta mai simpla si mai rapida a intorsurilor,retesele.
                    Numele vine de la retesul unguresc,transformat de romani in retese.Difera de langosul traditional pentru ca aluatul nu se face cu drojdie.In schimb,se coc la fel ca si langosii si intorsurile,in ulei incins,pe lespede.
                    Lespedea este o tigaie grea din fonta,cu margini joase ,care se transmite din generatie in generatie.Straturile de grasime arsa de pe ea sunt o caracteristica esentiala a acestei tigai.Mai demult,lespedea era din piatra.O proprietate importanta a acesteia este faptul ca mentine temperatura constanta,nu se supraancalzeste.Pe lespede se face cate un singur retes,o data.
                   Indiferent din ce este lespedea,secretul unor retese reusite este aluatul.Sa fie framantat bine.Daca aluatul este de post,se face doar din faina,apa,ulei si sare.Daca este de dulce,se adauga si oua si lapte.
                   Retesele se fac simple si se servesc cu diferite adaosuri:smantana,branza si smantana,branza telemea cu marar,magiun etc.Sunt adaosuri care,la placinte devin umpluturi
                  .Diferenta e ca placintele se coc in ler.Lerul este cuptorul traditional al ardelenilor.In ler se coace painea,cozonacii,placintele,fripturile.
                  Tot in ler,ardelenii isi fac grumbele,adica cartofi copti in cuptor.Si ce merge mai bine, dupa un retes cu telemea,decat o crampa!Crampa este tuica fiarta cu zahar si piper sau ardei iute.
                   Dupa cum se poate observa,vocabularul ardelenesc e plin de arhaisme,dar si se cuvinte imprumutate din diferite limbi:maghiara,germana,sarba.
                  Dar sa revenim la retesele noastre,sa vedem cum se fac.Am ales varianta de dulce a reteselor.


                 Ingrediente:
              500gr faina,200ml lapte,100ml ulei,2 oua,un praf sare.


               Mod de preparare:
             Intr-un bol  se amesteca cu o lingura ouale sarea,laptele,uleiul si jumate din faina.Se adauga si restul de faina si se trece la framantat.Se framanta bine,pana aluatul incepe sa faca basici.Se lasa 20min sa se odihneasca dupa care se intinde pe masa de lucru.Dupa cele 20 min aluatul va fi mult mai elastic.Se intinde o foaie care se impatureste in trei pe lungime si apoi tot in trei pe latime.Se lasa sa mai stea 5 min dupa care se intinde iar si se repeta operatia.Aceasta impaturire repetata are rolul de a dezvolta in aluat bule de aer.
               Aluatul se intinde din nou in foaie subtire si,cu ruleta zimtata,se portioneaza in dreptunghiuri potrivit de mari.Se poate taia cu si o forma rotunda.In mijlocul fiecarui dreptunghi/cerc se face o crestatura cu ruleta.
              Uleiul se incinge in tigaie si se prajesc retesele.Veti observa ca din momentul in care le puneti in uleiul incins vor face basici si vor creste exact ca langosul.Se rumenesc foarte repede pe ambele parti.Se scot pe servete absorbante.
             Sunt foarte crocante,iar mijlocul este foietat.
             Se servesc calde,cu sare sau pudrate cu zahar vanilat.Deasupra se pot adauga diferite toppinguri:cascaval ras,branza telemea cu marar verde,branza de vaci cu smantana,diferite alte creme de branza dulci sau sarate,magiun,gem sau dulceata,finetti.

             Am tinut sa amintesc de aceasta reteta de retese pentru ca face parte din traditia si cultura noastra gastronomica.Este o reteta veche,de la bunici care imi aminteste de copilarie.Am facut aceasta reteta pentru provocarea Traditie si gastronomie romaneasca a carei initiatoare este Gina Bradea.Gazda de luna acesta este Sidonia Toncean care a propus ca tema "Placintele traditionale romanesti".O tema frumoasa,care ne duce cu gandul la minunate produse cu gust de copilarie...
                    

sâmbătă, 6 iunie 2015

Rulada de bezea cu capsuni






                    Este o minunata prajitura cu gust aromat si racoros.Umpluta cu capsuni,zmeura,fragi,visine sau orice alte fructe de sezon, face deliciul zilelor de vara.E foarte usoara si racoroasa.Blatul de bezea nu tebuie sa va puna probleme pentru ca,cu un pic de rabdare si minutiozitate o sa va reuseasca.


                   Ingrediente:
               4 albusuri,4ling zahar,200gr capsuni,500gr smantana pentru frisca,un praf sare.


                    Mod de preparare:
                 Albusurile se bat cu praful de sare pana se tin tare de paletele mixerului.Zaharul se adauga treptat si se mixeaza pana se topeste complet.Compozitia se toarna intr-o tava tapetata cu hartie de copt.Nivelati bine astfel ca stratul de bezea sa fie cat mai uniform.
                Se da totul la cuptor care trebuie sa fie incins.Se coace pana marginile devin maronii,iar suprafata bezelei aurie.Se scoate din cuptor si,fierbinte,se rastoarna pe o alta hartie de copt.Cu multa rabdare si migala se desprinde foaia de dedesupt pe care s-a copt apoi se ruleaza,pe lung in hartia de copt curata.Se lasa asa sa se raceasca.
                  Capsunii se paseaza cu blenderul.Frisca se bate si cand e aproape gata se adauga piureul de capsuni.Capsunii se pot pune si intregi in frisca.
                 Bezeaua racita se desface din hartia de copt.Se intinde crema si se ruleaza la loc cu multa grija.
                Exteriorul se imbraca tot in crema si se decoreaza cu felii de capsuni.Se da totul la frigider pentru cateva ore,apoi se serveste.

vineri, 5 iunie 2015

Dulceata din flori de maci salbatici.







                    Neaparat trebuia sa incerc aceasta dulceata.Cred ca nu e persoana care sa nu adore,vara,imaginea lanurilor de grau inrosite de minunatii maci.Si cum poti sa aduci in casa aceste minunate flori care,in vaze,nu rezista mai mult de cateva clipe,decat printr-o dulceata din petalele lor.
                    Nu demult am citit pe net ca frantuzoaicele isi impresioneaza iubitii oferindu-le dulceturi rare.De ce nu am face si noi acest lucru? Aceasta dulceata este atat de aromata,de matasoasa,cu o culoare fantastica, nu rosie ca a macilor,ci mai degraba trandafirie si translucida.



                    Ingrediente:
                 400-500gr petale de maci,1kg zahar,1l apa,sare de lamaie,1/2 baton de vanilie.



                   Mod de preparare:
                Se folosesc doar petalele macilor.Deci,petalele odata desprinse,se scutura bine de stamine,iar daca mai raman cateva nu e nici o problema,vor da dulcetii acea culoare minunata.Petalele trebuie scuturate si apoi spalate in mai multe ape deoarece printe ele se pot ascunde insecte.Se lasa se sa scurga bine de apa,apoi se presara cu sare de lamaie.
                 Intr-un vas se pune la fiert apa cu zahrul si vanilia.Se lasa sa fiarba pana siropul se leaga ca o miere.Se adauga petalele de maci si se lasa sa mai fiarba pana dulceata e bine legata.
                 Dulceata fierbinte se pune in borcane sterilizate care se inchid ermetic.Se rastoarna cateva minute,apoi se pun in paturi pana se raceste complet.
               Borcanele reci se eticheteaza si se depoziteaza in camara.

joi, 4 iunie 2015

Dulceata din flori de soc








                    Nu trebuie sa lipseasca din nici o camara aceasta dulceata.Si nu numai datorita proprietatilor terapeutice a socului ci si pentru gustul si aroma acestei dulceti.



                      Ingrediente:
                     500gr flori de soc,1kg zahar,800ml apa,1 lamaie

                      Mod de preparare:
                    Florile culese se spala bine apoi se taie de pe inflorescenta sa ramana doar petalele,fara codite.E o munca migaloasa,dar merita efortul.Din apa si zahar se face un sirop potrivit de gros.Cand incepe sa se lege siropul, se adauga florile de soc si lamaia felii.Se lasa sa fiarba in continuare pana dulceata e bine legata.Se ia de pe foc si,fierbinte,se pune in borcane.Acestea se inchid ermetic si se tin 15 min.cu capacul in jos apoi se rastoarna si se tin in prosoape pana se racesc complet.
                Borcanele se eticheteaza si se depoziteaza in camara.

marți, 2 iunie 2015

Clisa fripta si pita picurata






                       Cred ca fiecare ardelean are in sange clisa fripta in frigare si pita picurata cu unsoare din clisa fripta. Este un deliciu de care, fiecare s-a bucurat cel putin o data la o iesire la iarba verde. Mai demult oamenii ieseau la iarba verde pentru placerea de face si manca clisa fripta. Acum e foarte simplu sa cumperi o caserola de mici, niste carne de porc sau pui pentru a le pune pe gratar. Clisa fripta si painea picurata au devenit aperitive, in deschiderea meselor copioase cu carne fripta.
                        E adevarat, este o adevarata bomba calorica aceasta clisa ,iar untura care ajunge pe paine stimuleaza declansarea bilei, lucru nu tocmai placut. De un singur lucru ne putem bucura: lipsa totala a E-urilor. Dar cea mai mare bucurie este gustul sublim al grasimii fripte, al cepei de pe pita unsa cu unsoarea din clisa.
                       Dar iata cum se prepara aceasta minunatie:
                       Se taie bucati mari de clisa. Daca are si fasii de carne prin ea, e perfect. Clisa se cresteaza de-a lungul si de-a latul bucatii. Partea de jos, cea cu soricul, se lasa necrestata. Acolo se infige o frigaruie. Frigaruile se fac din bete lungi, din lemn verde.   Clisa se tine deasupra focului, de preferat deasupra jarului.


                    Se taie felii de paine potrivite, de preferat paine de casa, pe care se presara din belsug ceapa verde tocata marunt.


                    Cand slanina incepe sa se topeasca, unsoarea care curge se picura pe paine. Se repeta aceasta operatie pana clisa e bine fripta, iar pita e si ea unsa bine.


                 Se serveste calda, alaturi de cas sau branza, oua fierte, rosii, castraveti. Un pahar de palinca merge de minune. Apoi, neaparat, luati pastile pentru digestie si faceti cat mai multa miscare. Doar sunteti la iarba verde!