Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

joi, 27 august 2015

Pasta de rosii - bulion





                   Cu siguranta,fiecare are reteta proprie de bulion,reteta luata de pe net sau mostenita de la mama,bunica sau alta ruda mai in varsta care a probat,incercat  reteta de multe ori,deci sigur e buna.Si reteta mea e mostenita de la mama mea,dar i-am adus cateva imbunatatiri si se adreseaza celor care inca nu au incercat nici o reteta sau cauta o reteta noua.
                    Una din imbunatatiri,si cea mai importanta ,zic eu,este masina de macinat rosii care separa cojile si semintele de restul pulpei,usurand enorm munca.
                    Reteta in sine e simpla,fara alte adaosuri de sare,zahar sau ulei.Nici macar conservant nu adaug.
                    Secretul unui bulion/pasta de calitate sunt rosiile.Din rosiile de gradina intotdeauna va rezulta un bulion/pasta care va pastra peste iarna gustul dulce-acrisor al rosiilor.Eu am folosit rosiile din gradina mea si,in completare,am adus rosii din solarul cumnatului meu.


                 Nu am cantarit rosiile,dar,in medie,dintr-o galeata de 10 l plina cu rosii ies aproximativ 4litri bulion.

                 Deci,singurul ingredient necesar sunt rosiile.
                 Acestea se spala si se curata de codite apoi se taie in patru.Sferturile de rosii se trec prin masina de macinat rosii.Aceasta separa cojile si samburii de restul pulpei,rezultand un suc limpede si curat.
                Daca nu aveti aceasta masina,atunci rosiile taiate se fierb si apoi se trec printr-o sita,pasandu-le pana raman doar cojile si semintele.Este mai mult de lucru,dar merita efortul.Cu cat rosiile vor fi mai carnoase,cu atat si sucul va fi mai gros.
                 Sucul obtinut se pune la fiert.Se va forma deasupra o spuma care,se amesteca incorporand-o in sucul de rosii.Se fierbe pana dispare aceasta spuma.In acest moment,bulionul este fiert.
                Pentru a obtine pasta de rosii bulionul se mai fierbe in continuare,la foc mic,pana scade la jumatate si capata o consistenta groasa.
               Bulionul se pastreaza in sticle sterilizate,iar pasta de rosii in borcane sterilizate.Pentru o reusita sigura,sticlele si borcanele spalate cu detergent si clatite bine se pun la scurs apoi se pun intr-o tava si introduc in cuptor.Se aprinde cuptorul si se tin asa 30min.Se stinge focul si se lasa sa se raceasca borcanele in cuptor.
              Bulionul se toarna clocotit in sticle/borcane.Capacele cu care se inchid sticlele/borcanele se oparesc si apoi se utilizeaza.
              Sticlele si borcanele cu bulion/pasta se pun in paturi pentru o racire lenta apoi se depoziteaza in camara.
              A doua zi se va observa la sticlele cu bulion ca partea solida s-a depus pe fund,iar deasupra pluteste un lichid limpede.Acest lichid este ca un scut de protectie a bulionului.
              Iarna,sticlele si brcanele desfacute se pastreaza la frigider.





                 


miercuri, 26 august 2015

Langos cu prune






                 Nu,nu este un langos obisnuit,este un preparat specific zonei Ineului.As putea sa spun foccaccia cu prune,pentru ce este un aluat simplu,de paine, umplut cu prune.Facandu-l,mi-am amintit de anii copilariei cand bunica facea acest langos si toata casa mirosea a paine coapta si a magiun.Gusturile si mirosurile copilariei nu se uita niciodata.



              Ingrediente:
            500gr faina,1 plic drojdie uscata dr.Oetker,un pic de sare,300-400ml apa calduta,4 ling ulei,1 kg prune,4 ling gris,4 ling zahar,un praf scortisoara.


          Mod de preparare:
        Din faina,drojdie,sare,ulei si apa calduta se framanta un aluat de paine si se lasa la dospit o ora,pana isi dubleaza volumul.Prunele se pocnesc in jumatati si li se scot samburii.Tava in care se va coace langosul de unge bine cu ulei.
       Aluatul crescut se imparte in doua jumatati.O jumatate se intinde in foaie subtire de 0,5 cm,de marimea tavii in care se coace langosul.Se pune in tava si se ridica marginile aluatului pe marginile tavii.Peste aluatul din tava se presara 3-4 ling gris apoi se imprastie uniform prunele.Se presara cu zahar si cu praful de scortisoara.A doua jumatate de aluat se intinde,la fel ca prima,in foaie subtire si se acopera cu ea prunele.Marginile foii se lipesc de marginile ridicate ale foii de la baza,pentru a nu iesi afara umplutura.Se inteapa ambele foi cu o furculita si se dau la cuptorul dinainte incins.
         E gata cand aluatul e frumos crescut si rumen deasupra.Se scoate din cuptor si se unge deasupra cu un pic de apa,apoi se acopera cu un servet pana se racoreste.
       Se portioneaza dupa preferinta si se serveste.


      Este delicios cald,dar e minunat si rece.Si daca aveti cuptor de paine,sa-l coaceti pe vatra,gustul va fi inconfundabil.

marți, 25 august 2015

Ciorba de vacuta




                  Ce poate fi mai gustos decat o ciorba de vacuta plina de legume si zarzavaturi?O ciorba simpla,usor de pregatit si foarte versatila datorita varietatii mari de legume si zarzavaturi ce se poate adauga in ea.
                    Este o reteta pe care mama o facea,iar acum o fac si eu cu aceeasi placere.
                    Cu aceasta reteta particip la provocarea Traditie si gastronomie romaneasca initiata de  Gina Bradea.Luna aceasta,gazda provocarii este Cristina Iuliana Pana.Tema propusa de ea pentru luna aceasta este:Supe/Ciorbe.Bucataria romaneasca e plina de bucate alese si savuroase,asfel ca m-am hotarat sa aleg aceasta ciorbita si astfel sa profit din plin de roadele acestei veri.



                   Ingrediente:
                 3-4 morcovi,1 patrunjel radacina,1 pastarnac,2 ardei grasi rosii,1 ardei gras alb,2-3 cartofi,1 telina,1 ceapa,2-3 rosii,500gr carne de vita,sare,cateva frunze de leustean,o legatura patrunjel verde.
                 Se poate adauga,dupa preferinta,orice alt zarzavat sau legume:fasole verde,conopida,dovlecel,mazare verde,gulii,varza.


                  Mod de preparare:
               Carnea se pune la fiert in apa rece cu sare.Timpul de fierbere difera in functie de marimea carnii si se cat de batrana este.
                 Cat timp fierbe carnea,se pregatesc zarzavaturile.Se curata,se spala si se toaca dupa preferinta.Ceapa se toaca marunt,morcovii,patrunjelul,pastarnacul se taie cuburi,la fel si cartoful,iar ardeiul se taie fasii mai mici.
                  Dupa ce s-a luat spuma de pe carne,se verifica cat este de fiarta.Daca este pe jumatate fiarta,adica furculita intra in carne,dar mai greu,se adauga legumele si se lasa sa fiarba la foc mic.
                 Cand zarzavatul incepe sa se inmoaie,se adauga cartofii taiati cuburi.
                 Cand carnea este fiarta,se scoate din ciorba si se taie cuburi mici,apoi se pune inapoi.Se adauga rosiile curatate de pielite si taiate felii,Se lasa sa mai dea cateva clocote,apoi se adauga leusteanul si patrunjelul tocate marunt.
                  Se stinge focul si se sreveste cu adaos de smantana si cu ardei iuti.

luni, 24 august 2015

Budinca de tapioca cu jeleu de afine






                            Putin cunoscuta in Europa,originara din America de Sud,tapioca este o importanta sursa de carbohidrati sanatosi.Este bogata bogata in  minerale si acizi grasi sanatosi,dar contine putine vitamine si e saraca in fibre.Din aceasta cauza este foarte usor digerabila,organismul transformand-o rapid in energie.Este alegerea perfecta pentru cei cu intoleranta la gluten sau lactoza,dar trebuie consumata cu moderatie de ce care vor sa slabeasca.
                         Astfel,pentru a reduce continutul de calorii,am indulcit aceasta budinca de tapioca cu indulcitorul Green Sugar.Prefer acest indulcitor natural extras din stevie pentru ca nu isi modifica gustul in timpul prepararii termice,rezultand astfel o budinca savuroasa,dulce si aromata.


                     Ingrediente:
                  Budinca: 1/2 cana tapioca,1 cana lapte,1 cana apa,6 ling indulcitor Green Sugar,1/3 baton de vanilie.
                   Jeleu: 1 cana afine,3-4 ling Green Sugar,un pic de apa.


                    Mod de preparare:
               Perlele de tapioca se pun la inmuiat in apa rece,30 min.
               Se poate face jeleul din orice fructe preferati.Se pot folosi fructe proaspete ,congelate sau din dulceata.
              Afinele se pun la fiert cu un pic de apa.Se pune apa,atat cat sa le acopere.Se lasa sa fiarba pana scade toata apa.Se adauga Green Sugar si se mai lasa sa dea cateva clocote.Se paseaza totul cu blenderul si se lasa sa se raceasca.Intre timp,se pregateste budinca de tapioca.
            Apa si laptele se pun la fiert impreuna cu Green Sugar si batonul de vanilie.Cand incepe sa clocoteasca,se adauga perlele de tapioca scurse de apa.Se lasa sa fiarba aprox,15 min din momentul cand incepe sa clocoteasca.Se amesteca din cand in cand.E gata cand perlele de tapioca isi dubleaza volumul si devin sticloase.Se stinge focul si se mai lasa sa stea acoperite 15 min.
              Se pune in blouri sau pahare straturi alternand de budinca de tapioca si jeleu de afine.Se da la rece inainte de servire.


                 Este o budinca ce se recomanda sa se serveasca dimineata,la micul dejun

vineri, 21 august 2015

Tort cu pere intregi caramelizate




                 Luna aceasta,gazada provocarii Mistery box challenge este Maria Udrea.Pe langa ingredientele acceptate,ea a propus :oua,lapte,smantana de orice fel,mascarpone sau alta crema de branza,cacao,nuca,fructe de sezon,piscoturi,iar ingredientul vedeta sa fie caramelul.O provocare plina de savoare,careia nu i-am putut rezista.


               Ingrediente:
            8-10 pere,10 oua,10 ling zahar+5 ling,.10 ling faina,5 ling ulei,5 ling apa,un praf scortisoara,1 lingurita turmenic,un praf de copt,un praf sare.


                Mod de preparare:
              Intr-o cratita mai incapatoare se caramelizeaza cele 5 ling de zahar si se tapeteaza peretii vasului cu el.,Perele se aranjeaza frumos pe fundul cratitei,cu varful ascutit in sus si se pudreaza cu scortisoara.
                Albusurile se separa de galbenusuri.Galbenusurile se mixeaza cu un praf de sare,apoi se adauga ,treptat,uleiul si apa.La urma se adauga praful de turmeric.Se mixeaza totul  bine apoi se lasa deoparte.Se bat albusurile spuma ca pentru bezea.Cand sunt tari,se adauga pe rand zaharul.Se bat in continuare pana se topeste complet.Amestecul de galbenusuri se toarna peste albusuri si se amesteca incet,cu o spatula,de jos in sus.La urma,se incorporeaza faina si praful de copt.
                 Compozitia se toarna peste pere si se da totul la cuptotul dinainte incins.E gata cand a trecut testul scobitorii.Se scoate din cuptor si se lasa sa se racoresca,apoi se rastoarna pe un platou.Baza perelor cu caramelul va fi deasupra.
                  Se lasa la frigider pana a doua zi,apoi,dupa preferinta,se imbraca in frisca sau crema de branza.
                Iata o sectiune:


           
              Blatul pufos va fi insiropat cu siropul de caramel format,iar in mijlocul sau troneaza perele.

joi, 20 august 2015

Cea mai buna reteta de bulete cu cascaval




                       Am tot incercat sa fac bulete cu cascaval dar nu imi ieseau prea gustoase. Ori scoteam un fum groaznic in casa si distrugeam tigaile, ori forma buletelor lasa de dorit (nu erau nicidecum rotunde!), ori le prea prajeam, ori nu iesea gustul bun.
Recent am dat de o reteta extrem de simpla care a functionat mereu cand am pregatit-o. Asadar, o impartasesc cu voi. Pentru buletele cu cascaval veti avea nevoie de:

       3 albusuri de ou
       250 grame de cascaval

Cascaval de toate felurile gasesti in Timisoara, la oferta la Selgros - cauta-l pe cel mai galben! Trebuie de asemenea sa fie semi-dur, pentru a se topi frumos.

Preparare:

Bate bine albusurile cu putina sare; dupa aceea, incepe sa razi cascavalul cat de marunt poti. Din cand in cand, amesteca in mix si omogenizeaza-l. Trebuie sa obtii un amestec pufos din care sa poti modela buletele usor.
Buletele se aseaza apoi intr-o baie de ulei (o tigaie mai adanca este perfecta) si se prajesc pana devin usor aurii. Ar fi bine ca tigaia sa fie din teflon, pentru ca buletele sa nu se lipeasca de fundul ei si sa se ridice usor la suprafata. daca nu se ridica, ajutati-le putin cu o furculita sau spatula.

Cam asa se fac buletele cu cascaval. Ideea e sa amesteci bine ingredientele si mixul sa fie pufos si consistent. Incearca si tu reteta si concentreaza-te pe 3 chestii: mixul sa fie bine facut, iar sarea sa fie suficienta, tigaia sa fie teflonata si ulei sa fie suficient, iar la scoaterea buletelor foloseste o hartie absorbanta pe o farfurie.

Selgros Timisoara
Produse alimentare si nealimentare
Calea Aradului nr. 64 Timisoara,
300291 , RO
Tel: 0256 279 000
Fax 0256 279 199

marți, 18 august 2015

Dulceata de czukor pere






                            Czukor pere s-ar traduce "pere de zahar".Li se spune asa pentru ca sunt foarte dulci.Sunt niste pere mici,zemoase,foarte dulci si aromate.Din cauza marimii lor reduse,se fierb intregi si iese o dulceata minunata,

         
            Parul meu din gradina s-a uscat,fiind batran,si anul trecut am plantat unul tanar,asa ca nu am inca recolta de pere.Aceste pere le-am primit,dar le-am dus dorul pentru ca nu prea se gasesc la piata.Nu se prea pastreaza mult proaspete si probabil din aceasta cauza nu se gasesc.Tare m-am bucurat de ele si abia am asteptat sa fac dulceata.
         

             Ingrediente:
          3 kg czukor pere,1kg zahar,1,2l apa,1 lamaie,1 baton de vanilie.

            Mod de preparare:
          Perele se spala si li se taie coditele.Intr-un vas se pune la fiert apa cu zaharul.Se fierbe pana rezulta un sirop gros.Se stinge focul si se adauga perele intregi.Se lasa sa stea acoperit 15 min,pana perele lasa zeama.Se pune din nou la fiert si se adauga vanilia si 3-4 felii de lamaie.Din cand in cand se amesteca in dulceata usor,sa nu se zdrobeasca perele.


         In timpul fiertului,perele se vor strange,ca stafidele si vor capata o frumoasa culoare aurie.
         Cand dulceata e destul de legata,se ia de pe foc si,fierbinte,se pune in borcane sterilizate.Va rezulta o dulceata mai zemoasa.
       

         Borcanele se inchid ermetic si se tin in paturi pana se racesc coplet.Ultima operatie este etichetatrea borcanelor si depozitarea lor in camara pana la iarna cand vom servi dulceata.


luni, 17 august 2015

Mituri despre pastele fainoase







                       Pastele fainoase sunt alimente gustoase care se gatesc usor si se pot combina usor cu multe tipuri de produse. Sunt o multime de tipuri de paste, de diferite forme si tipuri, fiecare in parte se potrivesc pentru anumite tipuri de sosuri, carne sau legume. Diverse tipuri de paste fainoase gasesti in Timisoara,la Selgros.

                       
       pastele fainoase o sa ma ingrase. FALS. Nu pastele o sa te ingrase, prea multe calorii o sa faca asta, daca servesti o portie normala, poti sa te bucuri de o masa cu paste fara sa iti faci griji de kilogramele in plus.

       mancatul sanatos inseamna evitarea carbohidratilor. FALS. Carbohidratii sunt o sursa importanta de combustibil pentru corpul tau, acestia ar trebui sa fie undeva intre 45-65% din dieta ta zilnica. Iar pastele fainoase mereu le combini cu legume, carne, astfel obtii o masa echilibrata, plina nu doar de carbohidrati, dar si de vitamine, fibre si proteine.

       pastele fainoase au un gust bun, dar nu au nicio valoare nutritionala. FALS. Pastele sunt o sursa buna de mai multi nutrienti, inclusiv acid folic, fier si mai multe tipuri de vitamina B.

       Am nevoie de fibre si pastele nu ma pot ajuta. FALS. Pastele obisnuite contin aproximativ 2g de fibre in fiecare portie, unele tipuri au si pana la 5 g de fibre. Trebuie doar sa alegi pastele fainoase potrivite.

       Pastele o sa imi ofere multa energie pentru un timp scurt. FALS. Desii uni carbohidrati provoaca o crestere subita a glicemiei, cu o descrestere la fel de subita, nu toti carbohidratii sunt la fel. Pastele au un index glicemic scazut, adica se consuma incet in corp, oferind un nivel glicemic normal, si un efect de lunga durata.

            Se stiu foarte multe lucruri despre paste, si multe dintre aceste lucruri sunt false, ajung astfel multi oameni sa evite pastele deseori, pierd un produs delicios si nutritiv din cauza unor informatii false.


Selgros Timisoara
Produse alimentare si nealimentare
Calea Aradului nr. 64 Timisoara,
300291 , RO
Tel: 0256 279 000
Fax 0256 279 199

duminică, 16 august 2015

Clafoutis cu rosii si branza





                        Pe canicula asta,cautam sa gatim preparate rapide,cu legume de sezon.Asa este si acest clafoutis ,sarat de data aceasta,cu rosii si branza.Este minunat servit ca aperitiv sau,dimineata,ca gustare.
                         M-am inspirat de pe blogul Mihaelei Velicu care,luna aceasta,este gazada provocarii Weekend cu spor.Ea ne-a propus urmatoarele teme:Salate,Prajituri,Retete vegetariene.Am ales acest clafoutis  pentru ca mi s-a parut apetisant si nu m-am inselat.


                        Ingrediente:
                      300-400gr rosii cherry sau niste rosii mici,150 gr telemea de oaie mai veche,7 oua,2 ling faia,3 ling smantana,300 ml lapte,1ling ulei de masline,cateva frunze de busuioc proaspat.


                       Mod de preparare:
                     Se unge un vas termorezistent cu ulei de masline si se pun rosiile intregi,rasfirate si cateva frunze intregi de busuioc.Deasupra se rade jumatate din cantitatea de branza.Intr-un vas se bat ouale,se adauga faina,smantana,iar la sfarsit laptele.Se incorporeaza in compozitie branza ramasa,data pe razatoare.Se codimenteaza cu sare,daca mai e nevoie,piper si busuioc proaspat tocat marunt.Va rezullta o compozitie lichida,care se toarna peste rosii.Se da totul la cuptorul dinainte incins.
                    Se coace aprox.40 min,pana e rumena deasupra.
                    Se serveste ca atare,sau cu legume sotate.



joi, 13 august 2015

Gomboti cu prune





                       Azi am avut o surpriza placuta.Emilia m-a asteptat cu gomboti cu prune.Au fost cei mai gustosi gomboti mancati vreodata.I-a facut dupa reteta mamei mele si au fost nemaipomeniti,asa ca m-am hotarat sa va impartasesc si voua reteta.Este o reteta veche,de ani de zile,dar azi,ca niciodata,au fost cei mai buni gomboti.Se zice ca mancarea facuta de altcineva intotdeauna e mai buna.Nu stiu,probabil,dar eu azi am fost rasfatata.



                        Ingrediente:
                     600gr cartofi,200gr faina,150 gr zahar,un praf sare,un praf scortisoara,500gr prune,5-6 ling pesmet.



                     Mod de preparare:
                  Cartofii se fierb in coaja.Dupa ce s-au fiert,se curata de coaja si se paseaza.Se pot zdrobi cu presa pentru piure sau se pot da pe razatoare.Cartofii se amesteca cu faina rezultand un aluat mai moale care se lasa cateva minute sa se odihneasca.
                 In acest timp se pregatesc prunele.E de  preferat sa se prepare cu prune bistrite pentru ca sunt mai carnoase,nu sunt foarte mari si nu sunt asa zemoase.Prunele se spala si se pocnesc in doua,eliminand samburele.
                 Intr-un vas mai incapator se rumenste pesmetul in putin ulei.Cand capata o culoare aramie,se ia de pe foc si se amesteca cu zaharul si praful de scortisoara.
                 Pe masa infainata se intinde aluatul in foaie groasa de 1 cm apoi se taie patrate potrivit de mari.In fiecare patrat se pune o jumatate de pruna in care s-a pus un pic de zahar amestecat cu scortisoara.Se formeaza bile sferice,cat se pote,de aceeasi marime.
               Intr-un vas mai mare se pune apa la fiert cu un praf de sare.Cand clocoteste,se adauga gombotii,cu grija sa nu se sparga.Dupa ce gombotii se ridica la suprafata,se mai lasa 5 min sa fiarba apoi se scot cu o strecuratoare si se dau prin pesmetul prajit.
               Sunt deliciosi calzi,dar si reci.


miercuri, 12 august 2015

Pui in lapte de cocos






                    Demult am vrut sa fac celebrul pui in lapte,dar cum aveam prin camara o cutie cu lapte de cocos,am zis sa transform un pic reteta.Rezultatul a fost peste asteptarile mele,rezultand o friptura cu un gust si o aroma deosebite.Aroma de pui,usturoi si lamaie s-a combinat perfect cu aroma de cocos,dand fripturii un iz asiatic.Si pentru a accentua acest iz,am servit friptura alaturi de orez cu sofran.Un deliciu culinar pe care il recomand cu caldura.



                    Ingrediente:
                  1 pui de 1,5-2 kg,6-7 catei de usturoi,coaja de la o lamaie,sare,piper,salvie,rozmarin,cimbru,o conserva de 450ml lapte de cocos,3-4 ling ulei de masline.


                    Mod de preparare:
                  Puiul se poate lasa intreg sau se poate taia bucati.Eu am preferat a doua varianta.Bucatile de pui se prajesc in uleiul incins pana se rumenesc pe toate partile.Bucatile de pui se aseaza intr-o tava ceramica sau de yena si se codimenteaza bine.Se adauga usturoiul si coaja de lamaie,fara partea alba.Se poate curata lamaia cu un cutit pentru legume.Deasupra se toarna uleiul in care s-au prajit si laptele de cocos.Se acopera cu un capac si se da totul la cuptor.
                  Dupa 30 min. se ia capacul si se mai lasa tava in cuptor pana sosul scade,iar puiul se rumeneste frumos.
                  Se scoate si se serveste cu garnitura de legume sau cu orez.


duminică, 9 august 2015

Chec pufos dietetic





             Este un delicios chec pufos,aromat,dulce,dar fara zahar.M-am gandit sa fac si ceva dietetic,astfel am folosit indulcitorul Green Sugar in loc de zahar.Am ales Green Sugar pentru ca acest indulcitor se poate folosi la prajituri indiferent de temperatura la care se prepara pentru ca nu-si schimba gustul.Astfel,nici nu s-a simtit ca nu am folosit zahar la checul meu,iar caloriile au fost mult reduse.


              Ingrediente:
            4oua,350 gr faina,150 ml lapte,150 ml ulei,150 gr indulcitor Green Sugar,2 ling cacao,1praf de copt,coaja de lamaie,esenta de vanilie.


             Mod de preparare:
          Ouale se mixeaza cu indulcitorul pana isi dubleaza volumul si rezulta o crema deschisa la culoare.Treptat,se adauga uleiul si laptele.Se adauga vanilia si coaja de lamaie.Se omogenizeaza bine apoi se incorporeaza faina  si praful de copt,mestecand incet,de jos in sus,cu o spatula.
          Jumatate din  compozitie se toarna in tava tapetata cu hartie de copt.In a doua jumatate se adauga cacaoa si se toarna deasupra.Se da totul la cuptorul dinainte incins.E gata cand trece de proba scobitorii.Se scoate din tava si se tine pe un gratar sa se raceasca.
         Se feliaza si se serveste.

sâmbătă, 8 august 2015

Ciocolata de casa cu lavanda






                       Am gasit in caietul de retete al mamei mele,reteta de ciocolata.Demult mi-am propus s-o fac,mai ales ca Emilia a insistat sa fac ciocolata "ca buni".Am trecut la treaba si,in timp ce-o faceam, impreuna cu Emilia,am inceput sa depan amintiri de pe vremea cand eram copil si mama facea ciocolata.Ce buna era!Si cum in acele vremuri nu erau sortimente diversificate de dulciuri.iar de Craciun bomboanele de pom erau raritate,mama facea aceasta cicocolata,o taia si o ambala in staniolul colectionat peste an si astfel aveam in pom bomboane de ciocolata.
                      Ca sa aduc o nota personala ciocolatei,am adaugat in ea flori de lavanda.A iesit ceva sublim,ce te poarta cu gandul la campurile de lavanda din Provence.


                      Ingrediente:
                   1kg zahar,500gr lapte praf,100 gr cacao,1 lingurita flori de lavanda,200 ml apa,200gr unt,1 lingura otet.


                   Mod de preparare:
                Se pune la fiert apa cu zaharul.Din momentul cand incepe sa clocoteasca,se lasa 3 min.sa fiarba.Se ia de pe foc,se adauga untul taiat cuburi si se amesteca incontinuu pana se topeste.Se adauga lingura de otet,apoi se incorporeaza laptele praf amestecat cu cacaoa.La urma se adauga florile de lavanda.Se omogenizeaza totul bine apoi se rastoarna intr-o tava unsa cu unt.Se da la rece pana se intareste ciocolata.
                  Se taie bucati,dupa dorinta,se asaza pe platou pentru servire.

           Tips:
         Nu adaugati multe flori de lavanda.Aroma trebuie sa fie cat mai subtila,nu asa intensa.
         In ciocolata se pot adauga,in loc de lavanda,nuci,migdale,alune,arahide stafide,fructe uscate,fulgi de cocos.
          La fel,se pot folosi diferite arome:vanilie,rom,migdale,fistic.

luni, 3 august 2015

Dulceata de piersici






                O minunata dulceata de o culoare galbena-aurie am facut din piersicile culese din micul pom din gradina.O dulceata fina,aromata de care ne vom bucura la iarna cand ne va fi dor de minunatele piersici din pom.


                 Ingrediente:
              1kg piersici curatate de cooaja si samburi,1kg zahar,800ml apa,2-3 felii de lamaie.

               Mod de preparare:
             Se aleg piersici coapte,dar tari si sanatoase.Fructele se spala,se curata de coaja,se desfac in jumatati si se scoate samburele,apoi se taie felii potrivite.Piersicile mele s-au curatat usor de coaja.Daca aveti piersici care se curata mai greu,cufundati-le 2 min.in apa clocotita si se vor curata usor.
             Trebuie sa rezulte 1kg de felii de piersici curatate.Acestea se tin in apa de var  aproximativ o ora.Daca nu aveti apa de var,puteti face un amestec de apa si bicarbonat de sodiu in proportie de 2 ling bicarbonat la 2l apa.In acest timp,se pregateste siropul.
               Apa si zaharul se pun la foc si se lasa sa fiarba pana siropul devine destul de legat.Se scurg fructele de apa de var si se adauga in sirop.Se stinge focul si se tine acoperit 15-20 min.pana piersicile isi lasa siropul.Se pune iar vasul pe foc,se adauga feliile de lamaie si se fierbe pana dulceata este bine legata.
                In acest moment se stinge focul si se pune dulceata,fierbinte,in borcane sterilizate.Se inchid ermetic si se tin in paturi pana se racesc complet,apoi se depoziteaza in camara.

Parada Provocarii secrete - iulie 2015



                     Luna trecuta am fost gazda Provocarii secrete,o frumoasa provocare initiata de Ama.Este o minunata provocare la care,participantele trebuie sa pregateasca ,de pe blogul repartizat, o reteta.Aceasta va fi secreta,pana in momentul publicarii ei.Este un frumos schimb de experienta in care,fiecare bloggerita descopera bucatarii virtuale a altor bloggerite,modul lor de a gati,de a prezenta preparatele sau idei noi din bucatarie.
                       Si luna aceasta fetele au pregatit tot felul de retete,de la mancaruri din legume si carne pana la aluaturi dospite.Chiar daca nu a fost o participare foarte numeroasa (e luna concediilor),s-a gatit cu mult drag si placere,blogurile repartizate prezentand un real inetes pentru bloggeritele participante.
                         Dar sa nu ne mai lungim si sa vedem ce au gatit bloggeritele.


                        Harnica nevoie mare,Iuliana Sbirnea  s-a pus pe framantat si a facut o minunata Pizza cu multe legume si putina sunca de pe blogul Stefaniei.



                        Claudia Vasilache nu s-a lasat mai prejos si a pregatit o Mancare de cus cus cu ciuperci.Este o  mancare de post in care abunda legumele.Sursa de inspiratie a fost blogul Getei.



                            Elenei Toma i-a fost repartizat chiar blogul meu,de unde a pregatit un minunat Lecso simplu.Da,Elena si eu pregatesc lecso asa,simplu si imi place sa-l mananc rece,dar pentru sotul meu,cel mai bun zarzavat e carnea :)



                             Ca gazda,nu puteam lipsi din parada.Am pregatit o delicioasa Mancare de dovlecei cu ardei copti de la Claudia Vasilache.Am cautat sa profit din plin de sezonul dovleceilor.



                        Furnicuta noastra, Monica Horoiu,a pregatit ,de ziua fiicei sale, un minunat Tort fluture cu crema de afine,inspirandu-se de pe blogul Paulei.La multi ani fiicei si sa prepare de-acum incolo multe multe torturi aniversare!



                     Minunate preparate,gustoase,delicioase si apetisante.Multumesc fetelor pentru participare si mult succes in continuare in elaborarea cat mai multor retete noi!