Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

duminică, 29 noiembrie 2015

Ciolan afumat cu bere la cuptor





         

                  Weekendul acesta mi-am facut de cap cu un ciolan afumat ramas de la porcul de anul trecut.Si cum aveam si niste bere prin preajma,le-am pus impreuna si a iesit o friptura grozava.E drept ca langa,se impunea o fasole batuta,dar am considerat ca e o mancare mult prea grea si plina de calorii,asa ca l-am servit cu muraturi.Fasolea urmeaza zilele astea,ca,na,vine 1 Decembrie!


               Ingrediente:
           1 ciolan afumat,1l bere ( cantitatea de bere difera in functie de marimea ciolanului),3-4 foi de dafin,o ramura de cimbru,2-3 catei de usturoi,1 lingurita ienibahar,piper,chimion.


           Mod de preparare:
         Intr-o cratita mai mare se pune ciolanul.Se toarna berea pana il acopera complet (se poate completa si cu puitina apa).Se adauga foile de dafin,usturoiul,cimbrul,cateva boabe de piper si ienibahar.Se pune la fiert pana furculita intra usor in el.
         Se scoate din zeama in care a fiert si se pune intr-o tava.Deasupra,ciolanul se cresteaza,apoi se presara cu piper,cimbru,ienibahar si chimion.Se mai toarna un pic de bere sau  zeama in care a fiert si se da la cuptor pentru 1-1.5 ore.Din cand in cand se unge cu zeama din tava.E gata cand soricul e frumos rumenit.
         Se serveste cu fasole batuta sau varza acra calita.Eu l-am servit cu salata de varza acra.

joi, 26 noiembrie 2015

Prajitura cu caramel,nuci si dovleac






                    Luna aceasta sunt gazda provocarii Cutia misterioasa initiata de Cerasela.Fiind ultima luna de toamna,am dorit sa aduc in bucatatiile noastre ultimele fructe ale toamnei cu parfumul si aroma lor.Astfel,in cutia misterioasa am pus: oua,ciocolata,smantana,fructe de toamna:mere,pere,gutui,dovleac,nuci,castane,lapte,branza,iar ca vedeta,am ales caramelul.
                    Initial am vrut sa pregatesc cu totul altceva,dar a iesit aceasta minunata prajitura cu o crema fina de dovleac cu mascarpone,si frisca.Si pentru ca mie imi plac contrastele,am adaugat in crema nuci caramelizate,tocate grosier.Peste blatul pufos cu cacao am facut o glazura de caramel peste care am adaugat cateva nuci.
                   Intr-un cuvant,a iesit o prajitura deosebit de fina,aromata si gustoasa.O recomand cu caldura.




                  Ingrediente:
               Blat: 8 oua,8 ling faina,2 ling cacao,8 ling zahar,4 ling ulei,4 ling apa,esenta de vanilie
               Crema: 250 gr mascarpone,500 ml smantana pentru frisca,aprox.250gr pulpa de dovleac ( eu am pus dovleacul dupa  ochi,nu l-am masurat) 100gr nuci,200gr zahar,un praf sare,un plic gelatina
               Glazura caramel: 200gr zahar,100 gr unt



                 Mod de preparare:
             Pentru a obtine piure de dovleac,acesta trebuie feliat si copt.Dupa ce s-a copt,se curata miezul de coaja si se paseaza.
             Galbenusurile se freaca cu praful de sare,apoi se adauga,treptat,uleiul si apa si se omogenizeaza.Albusurile se bat spuma tare,ca pentru bezea.Se adauga amestecul de galbenusuri si se amesteca cu o spatula,incet,de jos in sus.La urma se incorporeaza faina si cacaoa.Compozitia se toarna in tava tapetata cu hartie de copt si se da la cuptorul incins.Este gata cand trece proba scobitorii.Blatul se scoate si se lasa sa se raceasca.
              Intr-o tigaie se pune zaharul sa se caramelizeze.Se adauga nucile si se amesteca cu caramelul.Se toarna totul pe o scandura unsa cu ulei si se lasa sa se raceasca.Dupa ce s-au racit,se pune intr-o punga si se zdrobeste cu sucitoarea.
              Piureul de dovleac se amesteca cu branza mascarpone.Gelatina se hidrateaza in putina apa,apoi se incalzeste usor si se toarna in crema de mascarpone.Se da totul la frigider.Smantana se mixeaza pana se face frisca.Se scoate crema din frigider si se amesteca cu frisca apoi se adauga caramelul cu nuci.
              Daca smantana pentru frisca nu e indulcita,in timpul baterii se adauga 200-250gr zahar.
              Blatul racit se taie in doua,pe orizontala.Pe una din foi se intinde crema si se acopera cu a doua foaie.
             Pentru glazura,se pune zaharul la topit.Cand s-a caramelizat tot,se adauga untul si se amesteca.Se mai lasa un minut sa clocoteasca,dupa care se toarna fierbinte peste prajitura.Deasupra se presara nuci tocate grosier.
           Se da totul la rece cateva ore,dupa care se poate servi.


               

duminică, 22 noiembrie 2015

Tocanita de pipote si inimi cu ciuperci






                    Tocanita este mancarea cea mai aromata,mai versatila si foarte satioasa datorita mutitudinii de ierburi  si arome sau tipuri de carnuri din care se face.Aceasta tocanita este din maruntaie:inimi si pipote.Nu toata lumea agreeaza mancarurile din organe.dar pipotele si inimile de pui sunt delicioase,chiar daca sunt mai fibroase si necesita un timp de gatire mai lung.


                  Ingrediente:
                1 kg pipote si inimi,3 morcovi,1 patrunjel,1 ceapa,2 ardei kapia,1ling ulei,100ml vin,1 leg.patrunjel verde,1 leg.menta,500ml bulion,500gr ciuperci,sare,piper macinat,piper boabe,4-5 felii bacon.


                Mod de preparare:
             Pipotele se curata bine si se spala.La fel si inimile.Se pun intr-o cratita impreuna cu  ceapa taiata julien ,morcovii si patrunjelul tocate.Se adauga baconul si ardeiul tocat.Se potriveste de sare si piper si se adauga  piperul boabe si menta tocata marunt.Deasupra se toarna uleiul si vinul.Se acopera cratita cu un capac si se da la cuptor pentru doua ore.
            Dupa acest timp,se scoate cratita din cuptor,se adauga bulionul si ciupercile tocate si se da din nou la cuptor,de data asta,fara capac.Se mai tine inca o ora,timp in care sosul va scadea.
           Cand e gata,se scoate din cuptor si se presara deasupra patrunjel verde tocat.
           Se serveste cu garnitura de piure de cartofi.
         

miercuri, 18 noiembrie 2015

Hochland Tartino




                         Compania Hochland a luat nastere in 1927.Intre timp s-a extins,devenind cel mai important producator de branza din Europa,cu 11 fabrici,in 6 tari.La noi in tara,a intrat oficial,in 1998 prin preluarea fabricii de la Sighisoara,unde a inceput productia de branza topita.Astazi,Hochland este lider pe piata branzeturilor,producand toate categoriile de branzeturi:branza proaspata,creme de branza,branza topita,branzeturi naturale.
                          Cascavalul,branza telemea,branza topita felii sau triunghiuri sunt cateva din produsele Hochland reprezentative,dar si mult agreate de publicul cumparator.Pentru sandvisuri,sunt adorate cremele de branza Hochland sau  Almette. Cremele pentru bruschette sau pentru pizza Delicii Calde te ajuta sa prepari o gustare calda si gustoasa.
                        Ultima noutate de la Hochland Bucuria gustului este branza tartinabila Hochland Tartino.Cu ea poti pregati sandvisuri delicioase,aspectuoase si savuroase.Este preparata din ingrediente naturale si are un ambalaj jucaus.Se gaseste in trei sortimente:Natur,cu Rosii si cu Spanac.Cele trei sortimente te ajuta sa decorezi sandvisurile cu forme creative si delicioase:stelute,trifoi sau spagetti.
                       Prin intermediul  BUZZStore am avut ocazia sa probez cele trei sortimente de branza Tartino,sa ma joc cu ele,decorand senvisurile cat mai jucaus si apetisant.



                      Pe langa tuburile cu branza am primit o mica gentuta frigorifica elegnata si cocheta in care se pot pune sendvisurile in drum spre scoala sau servici.
                     A fost o surpriza placuta si nu o sa ma opresc aici cu prepararea sendvisurilor.In continuare,voi achizitona branza Tartino ca si alte produse Hochland pentru a realiza mese aspectuoase,apetisante si savuroase.

joi, 12 noiembrie 2015

Conopida in saramura






                       Vin cam tarziu cu aceasta reteta,dar,pentru ca vremea inca tine cu noi,sezonul conopidei este in toi.Am pus conopida si in butoiul cu muraturi asortate,dar Emiliei ii place la nebunie conopida murata,asa ca am suplimentat cu inca un borcan.


                       Conopida se curata si se desface in buchetele.La fundul borcanului se adauga:foi de vita,frunze de telina si putin marar uscat.Se aseaza buchetelele de conopida,iar deasupra se mai pun cateva frunze de telina si marar.Se fierbe cantitatea necesara de apa cu sare in proportie de 30gr sare la 1l apa.Se adauga cateva boabe de piper si 2 -3 foi de dafin.Se lasa sa fiarba doar cat sa se topeasca sarea.Se lasa sa se racoreasca putin,apoi se toarna peste conopida.
                      Borcanul se leaga cu hartie pergament sau celofan.Se tine intr-un loc mai caldut pana se limpezeste bine,apoi se depoziteaza in camara.
                      Culoarea rosiatica din borcan e data de o varza rosie mica.Aceasta va da conopidei o culoare placuta,mov-rosiatica.

marți, 10 noiembrie 2015

Prajitura desteapta






                      Cui ii place Crema de zahar ars sigur va adora si aceasta prajitura.Si da,este desteapta,pentru ca,se face o singura compozitie care la copt se separa in trei straturi.
                      Sincer,nu am prea crezut in desteptaciunea acestei prajituri si am cam evitat s-o fac,pana cand mi-am luat inima in dinti.Dar nu am respectat reteta intocmai,ci i-am adaugat cicolata si a iesit o Prajitura desteapta cu ciocolata.Acum a venit randul celei cu vanilie.
                      Amandoua sunt usoare,gustoase si aromate, se fac usor si repede.Secretul consta in a avea destula rabdare pana se raceste complet prajitura.


                      Ingrediente:
                    9 oua,1l lapte,250gr zahar,200 gr unt,200 gr faina,zahar vanilat.


                   Mod de preparare:
                Mai intai se topeste untul si se lasa la racit.Albusurile se separa de galbenusuri.Galbenusurile se freaca cu zaharul si zaharul vanilat pana rezulta o crema spumoasa,deschisa la culoare.Se adauga untul topit si racit si se omogenizeaza.Se incorporeaza faina,apoi laptele.Va rezulta o compozitie lichida.
                 Albusurile se bat spuma tare,ca pentru bezea.Acestea se incorporeaza in compozitia de mai sus cu miscari lente,de jos in sus.
                 Se toarna totul intr-o tava unsa cu unt si tapetata cu faina si se da la cuptorul incins.Se tine aproximativ 40min.Se stinge cuptorul si se lasa prajitura in cuptor sa se raceasca.Cand e rece,se da 2-3 ore la frigider dupa care se poate portiona.Deasupra se pudreaza cu zahar pudra vanilat.

joi, 5 noiembrie 2015

Salata de varza pentru iarna






                 La capitolul "Muraturi" va aduc o delicioasa reteta de salata de varza.Nu,nu e clasica varza murata,e un fel de pickles.Eu ii spun simplu,salata de varza.
                 Cu siguranta,dupa ce ati pus ardeii umpluti cu varza,v-a mai ramas niste varza tocata.E modul cel mai delicios de a folosi aceasta varza.
                  Pe langa morcovii,telina si patrunjelul taiati fideluta din varza,se mai adauga 2-3 ardei rosii taiati fasii subtiri si 2-3 cepe taiate julien.Se mai toaca o mana de patrunjel verde si una de telina si se adauga in varza.Se amesteca totul bine.
                  Se prepara un derssing din 2 parti apa si una de otet,zahar si sare dupa gust.Se fierbe doar cat sa se topesca zaharul si sarea.Se toarna peste varza si se amesteca bine.Nu trebuie sa fie zemoasa varza,pentru ca va mai lasa si ea zeama.
                 Cu o lingura se pune varza in borcane,presand bine sa nu ramana goluri de aer.Zeama se toarna deasupra si se inchid ermetic borcanele.
                 Se pastreaza la rece,in camara,pana in momentul servirii.E delicioasa langa fasole,fripturi,tocanite,mancaruri.

marți, 3 noiembrie 2015

Ardei umpluti cu varza






              Este una din muraturile preferate,alaturi de muraturile asortate la butoi.Sunt deliciosi alaturi de  friptura, tocana sau mancare de fasole.
              Reteta este din caietul mamei mele.Intotdeauna imi placeau ardeii umpluti de ea,asa ca am urmat pasii intocmai.


              Se aleg ardei grasi potrivit de mari.In jurul coditei se taie un capacel si se curata de cotor si seminte.Varza se taie fidea.La fel se taie si morcovi,telina,patrunjel si frunze de telina.Zarzavatul se amesteca cu varza si se presara sare,ca pentru mancare.Se lasa sa stea o ora,apoi se stoarce si se umple ardeii.Ardeii umpluti se cladesc in borcane.
             Se prepara o saramura din apa fiarta cu sare si amestecata cu putin otet in proportie de 30gr sare si o ceasca de otet la 1 litru de apa.Se adauga cateva boabe de piper si foi de dafin.Compozitia se toarna fierbinte peste ardeii umpluti.Ca sa nu plesneasca borcanul,se infasoara cu o carpa uda.
              Se inchide ermetic borcanul si se pastreaza la rece pana in momentul servirii.

luni, 2 noiembrie 2015

Provocarea Cutia misterelor - noiembrie2015






                  Luna aceasta am deosebita placere de a fi gazda provocarii Cutia misterelor.O minunata provocare a carei initiatoare este Cerasela Badr El-Din.
                  Conform regulamentului,cutia va contine un numar de 7 pana la 10 ingrediente precum si un ingredient vedeta.Fiecare participant va trebui sa faca cel putin un preparat cu ingredientele propuse,iar ingredientul vedeta va straluci in preparatul vostru.Preparatul nu trebuie sa contina alte ingrediente decat cele propuse,exceptie facand apa,grasimile vegetale si animale,zaharul,mierea sau alti indulcitori,faina,sare,condimente (aici sunt incluse si sosurile soia,teriaki,otet,mustar,ketkup,maioneza),arome,verdeturi si aditivi alimentari.
                  Cine vrea sa participe trebuie sa faca un preparat cu ingredientele propuse sau cu o parte din ele,singurul ingredient obligatoriu este ingredientul vedeta.Reteta va fi postata pe blogul personal,cu  link spre blogul care a lansat provocarea lunii respective.
                  Si pentru ca e toamna,m-am gandit sa pun in cutia misterioasa minunatele fructe ale toamnei:mere,pere,gutui,nuci,castane,dovleac alaturi de oua,ciocolata,smantana,lapte,cacao,branza,iar vedeta acestei editii va fi...caramelul.
                   Va doresc multa imaginatie si inventivitate si spor la bucatarit!

duminică, 1 noiembrie 2015

Ostropel de pui






                  Demult am tot vrut sa fac ostropel de pui.Doream sa readuc in bucatarie mirosul bucatelor gatite de mama.Cel putin mie,ostropelul imi aduce aminte de copilarie.
                 Am tot amanat, in favoarea altor retete,dar,raspunzand provocarii Weekend cu spor m-am oprit la aceasta reteta.De ce? Pentru ca gazda de luna aceasta a provocarii este Cristina Pana.Ea a propus trei teme minunate de pe blogul sau:Ciorbe,borsuri,supe,Fripturi,Desert.Sincer,nu am stiut la ce sa ma opresc.Are un blog minunat cu delicioase retete atent descrise atat in poze cat si in cuvinte.In cele din urma m-am oprit la ostropelul de pui,dar cu siguranta o voi mai vizita in bucataria sa virtulala pentru a ma inspira si din alte retete.Eu am personalizat putin reteta,inspirandu-ma si din reteta mamei mele.Sper sa nu o deranjeze prea mult pe Cristina.


             Ingrediente:
          4 pulpe de pui cu tot cu spate,6 catei de usturoi,1 ling faina,250ml bulion,100ml vin alb,1 lingurita zahar,sare,piper,75ml ulei de masline,o legatura patrunjel verde.


             Mod de preparare:
       Intr-o tigaie se pune uleiul la incins.Pulpele se spala si se sterg cu servete absorbante.In uleiul incins se pun doi catei de usturoi zdrobiti,apoi se adauga pulpele de pui si se prajesc pe toate partile.Se adauga vinul si se lasa sa dea cateva clocote dupa care se adauga bulionul.Se completeaza cu o ceasca de apa astfel incat sosul sa cuprinda carnea.Se adauga usturoiul tocat marunt si zaharul.Se potriveste de sare si piper si se lasa sa fiarba pana sosul scade.
       Pentru a lega sosul,se subtiaza faina cu un pic de apa si se toarna deasupra.Se amesetca bine si se lasa sa mai dea cateva clocote.La urma,se presara patrunjel verde tocat deasupra si se stinge focul.
       Se serveste cu garnitura de orez sau piure de cartofi.