Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

vineri, 15 ianuarie 2016

Cozonac cu nuca,mac sau stafide






                A sosit vremea sa va povestesc si despre cozonacul de la Craciunul ce tocmai a trecut.Cam tarziu,e adevarat,dar,cum timpul e inamicul nr.1,mai bine mai tarziu decat deloc.
               Nu am facut reteta clasica pe care o stiam de la mama,ci i-am adus cateva imbunatatiri,iar rezultatul a fost peste asteptari asa ca va impartasesc si voua reteta.

              Ingrediente:
            1 kg faina,200gr zahar,4 galbenusuri,100 gr unt,50 gr drojdie,500ml lapte,esenta de vanilie,coaja de lamaie,1 lingurita turmeric,1 ou pentru uns.
            Umplutura:250gr nuca macinata,250gr mac macinat,100ml lapte,400gr zahar,4 albusuri,esenta de vanilie,coaja de lamaie,200gr stafide,100gr ciocolata alba.esenta de rom



              Mod de preparare:
          Intr-un castron se freaca drojdia cu 2 lingurite de zahar pana se lichefiaza.Se adauga laptele caldut si 2-3 ling faina.Se amesteca bine si se lasa la cald pana incepe sa faca bule de aer.Se adauga si galbenusurile.Intr-un vas mai mare se pune faina,turmericul se adauga coaja de lamaie si esnta de vanilie.Se adauga maiaua activata si se trece la framantat.Cand aluatul incepe sa se lege se adauga untul topit, si racit.Se framanta bine pana rezulta un aluat omogen,nelipicios si elastic.Aluatul astfel format se pudreaza cu faina ,se acopera cu un  servet curat si se lasa la dospit aprox. doua ore in loc cald,ferit de curenti de aer.
           Intre timp,se pregatesc umpluturile.Nuca se macina.La fel si macul.Fiecare se amesteca cu cate 200 gr zahar tos.Laptele se pune la fiert si cand clocoteste se adauga cate 50ml peste nuca/mac.Trebuie sa rezulte o compozitie groasa,cremoasa.Se adauga coaja de lamaie si esenta de vanilie.Albusurile se bat spuma tare.Spuma obtinuta se imparte in doua.Jumatate se amesteca cu crema de mac,cealalta cu crema de nuca.
          Stafidele se pun intr-un bol si se acopera cu lapte caldut in care s-a adaugat esenta de rom.
          Aluatul dospit se rastoarna pe masa infainata si se imparte in patru parti egale.Vor rezulta patru cozonaci.
       Fiecare parte se intinde cu sucitoarea intr-o foaie dreptunghiulara groasa de 0.5 cm.Se impart umpluturile pe fiecare foaie,intinzand compozitia in strat uniform.Se ruleaza fiecare foaie pe partea mai lunga a dreptunghiului.Marginile se strang  sa nu iasa umplutura.Ruladele astfel obtinute se pun in tavi de chec unse cu ulei.
        Pe una din foi se rade ciocolata alba cu razatoarea mare,in strat cat mai uniform.Deasupra se presara stafidele scurse bine de lapte.Se ruleaza si aceasta foaie ca si anterioarele.Eu am pus rulada in forma de volovan.
       Ultima bucata de aluat am impartit-o,dupa ochi,in bucati mai mici din care am facut minirulade, umplute cu mac,pe care le-am pus in forme de savarine.



       
                    Ruladele de aluat,puse in tavi,se tin la cald 30 min. apoi se ung cu ou batut deasupra si se dau la cuptor.Acesta trebuie sa fie incins dinainte.Sunt gata cand sunt frumos crescuti si rumeniti.Va putei da seama si dupa mirosul placut ce-l emana.
                   Cand sunt gata,se scot din cuptor,iar dupa ce s-au racorit putin se scot din tavi.Se lasa sa se raceasca pe un gratar.
                    Sunt foarte fragezi si pufosi.Pastrati in pungi de plastic,isi pastreaza prospetimea cateva saptamani.
                 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Pentru ca toate comentariile necesita aprobare, este posibil ca ele sa nu apara pe blog imediat. Nu este nevoie sa lasati un comentariu de mai multe ori. Va multumesc!