Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

duminică, 31 ianuarie 2016

Pui umplut la cuptor







                    Foarte delicios acest pui,gatit intreg si umplut cu mere si portocale.O combinatie de gusturi si arome placuta si unica,totodata.Recomand acest pui pentru o masa festiva,dar si pentru un pranz delicios in familie.


                   Ingrediente:
                 1 pui intreg de 1-2 kg,1 mar mare,1 portocala,4 catei de usturoi,2 ling unt (eu am pus doar o lingura si am completat cu untura de pui),sare,piper,rozmarin,menta.


                 Mod de preparare:
             Intr-un bol se amesteca untul cu sarea,piperul si ierburile aromate.Puiul se spala si se sterge bine cu servete absorbante.Se freaca bine,atat in interior,cat si la exterior cu untul aromat.Marul se taie cuburi,la fel si portocala,curatata de coaja.Cateii de usturoi se taie in doua si se amesteca cu cuburile de fructe,apoi se umple puiul cu acestea.Se leaga aripile si picioarele puiului cu sfoara,se pune intr-un vas si se da la cuptor.Din cand in cand se unge cu sosul din tava.
            Dupa aroximativ o ora,e gata.Carnea trebuie sa fie frageda si frumos rumenita.Daca aveti termometru,puteri verifica,intepand partea mai groasa a pulpei.Daca are 74 grade,inseamna ca puiul e gata.
            Se scoate din cuptor,se scot atele si se lasa sa se racoreasca.
            Se poate servi cu salata,iar ca garnitura,fructele din interior.

duminică, 24 ianuarie 2016

Corn umplut la cuptor






                Este modul ideal de a refolosi o bucata de friptura ramasa de la pranz.La fel si painea uscata.Este un delicios aperitiv,dar poate fi servit ca gustare dimineata sau la cina.
                 Am facut aceasta reteta fiind inspirata de Monica Horoiu,gazda de luna aceasta a provocarii Weekend cu spor.In aceasta provocare,gazda propune trei categorii de retete de pe blogul propriu din care participantii trebuie sa aleaga o reteta pe care sa o reproduca.Monica a ales de pe blogul sau Aperitive,Salate,Retete cu carne de vita.
                Nu pot sa descriu in cuvinte blogul Monicai.Pot doar sa spun ca fiecare reteta te imbie,te tenteaza,te face sa salivezi.E greu de ales din asemenea retete.M-am oprit totusi,la acest aperitiv,dar,am personalizat putin reteta.


              Ingrediente:
          2 cornuri,2 oua,1ceapa mica,2 catei de usturoi,1ling smantana,un pic de lapte,rosii uscate,branza telemea,putin parmezan,sare,piper,o bucata de carnat afumat sau un rest de friptura.


            Mod de preparare:
         In partea superioara a cornurilor se taie un capac pe lungime.Miezul se scobeste si se inmoaie in putin lapte.
         Ceapa si usturoiul se toaca marunt si se calesc in putin ulei.Carnatul sau friptura se taie cubulete mici,iar branza se da pe razatoare.
         Ouale se bat bine si se adauga restul ingredientelor,inclusiv miezul inmuiat in lapte.Se amesteca totul bine si se umplu cornurile.Deasupra se rade parmezan.Se da totul la cuptor aproximativ 30 min.
          Sunt delicioase calde,dar si reci,servite alaturi de o salata sau cu un sos ketchup.


       

         

joi, 21 ianuarie 2016

Pipote si inimi in sos de smantana






                  Este o mancare simpla dar foarte savuroasa si gustoasa.O recomand cu caldura atat celor mancaciosi cat si celor mofturosi.


                 Ingrediente:
              500gr pipote si inimi de pui,1 ceapa,3-4 catei de usturoi,200 ml smantana,1 ceasca vin alb,2 foi de dafin,sare,piper alb,un ou.


               Mod de preparare:
             Ceapa se curata si se taie marunt.Intr-o craticioara se pune un pic de ulei la incins.Se adauga ceapa si se caleste pana devine translucida.Se adauga pipotele cu inimi si se calesc in continuare,pana isi schimba culoarea.Se adauga vinul,o ceasca de apa si foile de dafin.Se potriveste de sare si piper si se lasa sa fiarba la foc mic,o ora si jumatate,pana pipotele si inimile sunt  moi.Zeama de pe ele trebuie sa scada.
              Smantana se amesteca cu un galbenus de ou si cu usturoiul pisat si se adauga peste mancare.Se mai lasa sa dea 2-3 clocote,se presara patrunjel verde tocat si se stinge focul.
             Se serveste alaturi de un pilaf,piure de cartofi sau mamaliga.

marți, 19 ianuarie 2016

Pavlova cu portocale caramelizate si dulceata de trandafiri





               Pavlova a fost creata in cinstea balerinei rusoaice Anna Pavlova,in timpul turneului acesteia in Australia.Desertul trebuia sa fie usor si delicat ca o balerina,astfel este compus dintr-o bezea,frisca batuta si fructe.Bezeaua crocanta la exterior si moale in interior alaturi de frisca si fructe fac din acest desert un adevarat deliciu.
               Avand cateva albusuri in congelator m-am gandit ca e perfect pentru aceasta prajitura.Am luat aceasta hotarare citind provocarea lunii ianuarie a Cutiei misterelor.Luna aceasta gazda este Simona Georgescu.Ea a pus in cutia misterioasa urmatoarele ingrediente: ghimbir,legume verzi,carne de pasare,oua,branzeturi,un ingredient din trandafiri (dulceata,petale,apa de trandafiri) scortisoara,migdale,iar vedeta acestei luni este portocala.O combinatie minunata,din care pot iesi retete delicioase.Eu m-am oprit la acest tort,chiar daca nu am folosit doar cateva din ingrediente.




                 Ingrediente:
              8 albusuri,400 gr zahar,un praf sare,2ling otet,cateva linguri de dulceata de trandafiri,1 portocala,50ml apa,5 ling zahar,500ml smantana pentru frisca.


               Mod de preparare.
           Albusurile,pentru ca sa se bata bine,trebuie sa fie la temperatura camerei.In primul rand se da drumul la cuptor,pentru ca secretul acestei prajituri consta in coacerea bezelei.
           Se tapeteaza o tava cu hartie de copt.Pe aceasta se traseaza un cerc pentru a ne putea orienta cand vom pune bezeaua,sa rezulte o foaie rotunda.Se poate pune inelul unei forme de tort care se va umple cu bezea,apoi se scoate inelul,pentru a obtine forma rotunda,ca de tort.
            Intr-un vas se pun albusurile,se adauga sarea si se mixeaza pana se obtine o spuma tare si lucioasa.Zaharul se adauga treptat,lingura cu lingura.Nu se pune urmatoarea lingura de zahar pana nu s-a topit cel pus anterior.La urma se adauga otetul si se mixeaza in continuare.Bezeaua trebuie sa fie tare,sa nu curga din vas,sa fie lucioasa si aerata.
          Se ia din compozitie lingura cu lingura si se pune in tava,in forma rotunda,ca de tort.Se da totul la cuptor.In acest moment se micsoreaza flacara cuptorului la treapta cea mai mica.Neavand cuptor cu ventilatie,eu am lasat usa acestuia intredeschisa.Se tine la copt 1-2 ore,in functie de cuptorul fiecaruia.Eu am tinut bezeaua o ora si jumatate.Temperatura nu trebuie sa fie mare,100-150 grade pentru ca bezeaua trebuie mai mult sa se usuce decat sa se coaca.Trebuie sa aiba la exterior o crusta tare,crocanta,iar la interior sa fie moale.Nu trebuie sa-si schimbe culoarea.Bezeaua va ramane alba.
           Cand e gata,se stinge cuptorul si se lasa sa se raceasca in cuptor.
          Din cei 50ml apa si 5 ling zahar se fierbe un sirop.Cand incepe sa se ingroase,se adauga feliile de portocala.Se lasa sa fiarba pana capata un aspect caramelizat.Se ia de pe foc si se lasa sa se raceasca.
         Intre timp,se bate frisca.Daca smantana nu este indulcita,se poate adauga zahar,desi,din cate am citit,la reteta originala frisca nu s-a indulcit,fiind foarte dulce bezeaua.
         Bezeaua se unge cu un strat foarte subtire de dulceata de trandafiri.Peste acesta se pune frisca batuta.
         Se decoreaza cu feliile de portocala caramelizate si dulceata de trandafiri.
         Se da totul la rece pana in momentul servirii.

           
         
             

vineri, 15 ianuarie 2016

Cozonac cu nuca,mac sau stafide






                A sosit vremea sa va povestesc si despre cozonacul de la Craciunul ce tocmai a trecut.Cam tarziu,e adevarat,dar,cum timpul e inamicul nr.1,mai bine mai tarziu decat deloc.
               Nu am facut reteta clasica pe care o stiam de la mama,ci i-am adus cateva imbunatatiri,iar rezultatul a fost peste asteptari asa ca va impartasesc si voua reteta.

              Ingrediente:
            1 kg faina,200gr zahar,4 galbenusuri,100 gr unt,50 gr drojdie,500ml lapte,esenta de vanilie,coaja de lamaie,1 lingurita turmeric,1 ou pentru uns.
            Umplutura:250gr nuca macinata,250gr mac macinat,100ml lapte,400gr zahar,4 albusuri,esenta de vanilie,coaja de lamaie,200gr stafide,100gr ciocolata alba.esenta de rom



              Mod de preparare:
          Intr-un castron se freaca drojdia cu 2 lingurite de zahar pana se lichefiaza.Se adauga laptele caldut si 2-3 ling faina.Se amesteca bine si se lasa la cald pana incepe sa faca bule de aer.Se adauga si galbenusurile.Intr-un vas mai mare se pune faina,turmericul se adauga coaja de lamaie si esnta de vanilie.Se adauga maiaua activata si se trece la framantat.Cand aluatul incepe sa se lege se adauga untul topit, si racit.Se framanta bine pana rezulta un aluat omogen,nelipicios si elastic.Aluatul astfel format se pudreaza cu faina ,se acopera cu un  servet curat si se lasa la dospit aprox. doua ore in loc cald,ferit de curenti de aer.
           Intre timp,se pregatesc umpluturile.Nuca se macina.La fel si macul.Fiecare se amesteca cu cate 200 gr zahar tos.Laptele se pune la fiert si cand clocoteste se adauga cate 50ml peste nuca/mac.Trebuie sa rezulte o compozitie groasa,cremoasa.Se adauga coaja de lamaie si esenta de vanilie.Albusurile se bat spuma tare.Spuma obtinuta se imparte in doua.Jumatate se amesteca cu crema de mac,cealalta cu crema de nuca.
          Stafidele se pun intr-un bol si se acopera cu lapte caldut in care s-a adaugat esenta de rom.
          Aluatul dospit se rastoarna pe masa infainata si se imparte in patru parti egale.Vor rezulta patru cozonaci.
       Fiecare parte se intinde cu sucitoarea intr-o foaie dreptunghiulara groasa de 0.5 cm.Se impart umpluturile pe fiecare foaie,intinzand compozitia in strat uniform.Se ruleaza fiecare foaie pe partea mai lunga a dreptunghiului.Marginile se strang  sa nu iasa umplutura.Ruladele astfel obtinute se pun in tavi de chec unse cu ulei.
        Pe una din foi se rade ciocolata alba cu razatoarea mare,in strat cat mai uniform.Deasupra se presara stafidele scurse bine de lapte.Se ruleaza si aceasta foaie ca si anterioarele.Eu am pus rulada in forma de volovan.
       Ultima bucata de aluat am impartit-o,dupa ochi,in bucati mai mici din care am facut minirulade, umplute cu mac,pe care le-am pus in forme de savarine.



       
                    Ruladele de aluat,puse in tavi,se tin la cald 30 min. apoi se ung cu ou batut deasupra si se dau la cuptor.Acesta trebuie sa fie incins dinainte.Sunt gata cand sunt frumos crescuti si rumeniti.Va putei da seama si dupa mirosul placut ce-l emana.
                   Cand sunt gata,se scot din cuptor,iar dupa ce s-au racorit putin se scot din tavi.Se lasa sa se raceasca pe un gratar.
                    Sunt foarte fragezi si pufosi.Pastrati in pungi de plastic,isi pastreaza prospetimea cateva saptamani.
                 

luni, 11 ianuarie 2016

Tort cu frisca si piersici






                      Acest tort l-am facut pentru ziua de 7 ianuarie.Pentru mine,aceasta zi e de doua ori aniversara.Fiind Sf.Ion l-am sarbatorit pe sotul meu si am sarbatorit doi ani de blogging.
                      Am vrut sa fac un tort mai fresh,mai racoros,asa ca am ales un tort cu frisca si fructe.Am ales piersicile pentru ca lui Ionel ii plac foarte mult.


                     Ingrediente:
                 Blat: 10 oua,10 ling zahar,10 ling faina,5ling ulei,5 ling apa,un praf sare
                 Crema: 6 galbenusuri,6 ling zahar,1/2 baton vanilie,200ml sirop de piersici sau zeama de compot.4-5 jumatati de piersici din compot,1l smantana pentru frisca.


                    Mod de preparare:
               Pentru blat,se separa galbenusurile de albusuri.Galbenusurile se  freaca cu praful de sare.Se adauga,treptat,uleiul si apa.Se omogenizeaza si se da deoparte.Albusurile se bat spuma tare.Treptat se adauga zaharul si se bat pana se topeste.Se adauga compozitia de galbenusuri amestecand incet,cu o spatula,cu miscari de jos in sus.La urma se incorporeaza faina cu aceleasi miscari.Compozitia se toarna in tava tapetata cu hartie de copt si se da la cuptor.Acesta trebuie sa fie incins dinainte.Se coace aprox.30min.,pana trece proba scobitorii.Blatul se scoate si se lasa la racit.
                Intre timp se face crema.Galbenusurile se pun pe foc,la bain marie impreuna cu siropul de piersici,zaharul si batonul de vanilie.Se amesteca pana compozitia devine groasa ca o smantana.Se ia de pe foc si se lasa la racit.600ml smantana pentru frisca se mixeaza pana frisca e pe jumatate batuta.Se adauga compozitia de galbenusuri si se mixeza in continuare.Se taie cuburi 4-5 jumatati de piersica si se adauga in crema.
                Blatul racit se taie in doua pe orizontala,obtinand doua foi.Una din foi se pune pe o tava si se insiropeaza cu sirop de piersici.Se pune crema si se intinde in strat uniform.Deasupra se pune a doua foaie si se insiropeaza si aceasta.Se da totul la rece.
              Din smantana ramasa se bate frisca.Se scoate tortul si se imbraca in frisca.Se decoreaza dupa imaginatia fiecaruia.

duminică, 10 ianuarie 2016

Despre produsele Tellur






                   Tellur este marca inregistrata a ABN SYSTEM INTERNATIONAL,infiintata in 2002.Compania este specializata in distribuirea unei game largi de sisteme de telecomunicatii profesionale,echipamente IT si solutii integrate.




                   In decembrie,am primit minunata veste ca sunt aleasa de BUZZStore sa incerc produsele Tellur.Bucuria a fost mare,iar nerabdarea de a intra in posesia produselor si de a le incerca,si mai mare.Pachetul contine patru produse cu care mi-am dotat autoturismul.



             Camera auto Tellur HD DVR cu ecran LCD de 2.5" captureaza imagini din timpul mersului masinii la rezolutie HD si le salveaza in cardul de memorie SD.Se instaleaza usor pe bordul masinii sau pe parbriz.



           Suportul de tableta Tellur poate fi folosit in vacanta de pasagerii din spate sau de sofer cand are nevoie sa transforme tableta in GPS.Se poate instala pe parbriz sau pe tetierele scaunelor din fata.



                Modulatorul FM auto Tellur iti aduce in autoturism melodiile preferate.Ecranul LCD permite o vizualizare rapida a continutului audio disponibil.Prin conectarea la bricheta masinii se poate asculta muzica preferata stocata pe un stick USB,direct prin boxele masinii.



               Cu selfie stick-ul wireless bluetooth capturezi pe telefon cele mai frumoase momente.Cu bratul extensibil,te poti fotografia cu usurinta alaturi de grupul de prieteni.Este compatibil cu majoritatea smartphone-urilor de pe piata,prin conexiune bluetooth.

               Am fost foarte incantata de produsele primite.Folosindu-le,mi-am dat seama cu usurinta de utilitatea si practicabilitatea lor.Am descoperit cum tehnologia devine mai prietenoasa.Recomand cu caldura acesta produse pentru ca amintirile si buna dispozitie fac parte din viata noastra cotidiana.

duminică, 3 ianuarie 2016

Portofele cu nutella si banane







                      Sunt   niste prajiturici foarte pufoase,dulci si aromate.Sunt un fel de haiose,dar nu sunt umplute cu gem,ci cu nutella si banane.Combinatia nutella-banane e irezistibila,fiind una din cele doua mari combinatii din toata istoria produselor alimentare.Am incercat cateva si cu unt de arahide.Sunt grozave,dar cele cu nutella le intrece.Reteta am gasit-o pe un site italian si m-a tentat de prima data,asa ca m-am si grabit sa le fac.Intr-adevar,au avut succesul scontat.
                       Se poate face aluatul clasic de Haios sau,varianta rapida si comoda,se foloseste aluat de foietaj congelat.Fiind in criza de timp,eu le-am facut cu aluat de foietaj cumparat.


                      Ingrediente:
                   1kg aluat foietaj,2 banane,nutella

                      Mod de preparare:
                    Aluatul se lasa se se dezghete la temperatura camerei pana devine flexibil.Se desface din pachet si se intinde putin cu sucitoarea.Se taie in patrate egale.In mijlocul fiecarui patrat se pune o lingurita de nutella,iar deasupra o felie mai groasa de banana.Se impaturesc aducand colturile opuse impreuna.Se pun in tava si se coc aprox.20-30 min.,pana se rumenesc frumos.Se scot din tava si se pudreaza cu zahar vanilat.
                     Sunt delicioase atat calde cat si reci.

                     Nutella se poate inlocui cu unt de arahide.
                     Pentru un plus de savoare,se poate adauga,pe langa banane,cateva nuci.