Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

marți, 29 martie 2016

Pancakes din banane cu nutella





                      Mi-au ramas prin frigider cateva banane foarte coapte si am zis sa fac ceva cu ele,altfel le pierdeam.La ideia Emiliei,am facut aceste clatite atat de gustoase si aromate incat nu biruiam sa le coc,pe cum dispareau din farfurie.Sa nu mai pun faptul ca sunt din doar doua ingrediente,se fac repede,iar adaosul de Nutella le da o savoare in plus.


                      Ingrediente:
                    3banane,6 oua,nutella cam o lingura la fiecare clatita


                     Mod de preparare:
                  Bananele se zdrobesc cu o furculita pana rezulta un piure uniform.Se adauga ouale si se omogenizeaza.Nu apelati la mixer sau blender pentru ca va iesi subtire compozitia si va trebui ingrosata cu faina.
                Crema de Nutella se da un minut la microunde pentru a deveni mai fluida.
                Tigaia unsa cu putin ulei se incinge.Se pune un polonic din compozitia de banane.La mijloc se pune o lingura de nutella si se acopera cu putin aluat de clatite.Se coace pe ambele parti la foc mic deoarece sunt gata repede.
                Nu mai trebuie nici un adaos,deoarece au umplutura de ciocolata care va ramane fluida.

luni, 28 martie 2016

Piept de rata cu fistic in lapte de cocos





                    Pentru ca nu-mi place sa ma abat de la reguli,n-o voi face nici in cadrul provocarii Mistery box challenge.Cristina Iuliana Pana,gazda provocarii de luna aceasta,a propus ca ingrediente:alliaceae (ceapa verde,usturoi verde,leurda chives,ceapa galbena,rosie,alba),salate de sezon (verde,roma,valeriana,rucola,andive,spanac,untisor),ridichi,tuberculi (cartofi rosii,albi,violeti,dulci,napi),radacinoase,carne de iepure/rata,oua,faina,lactate,citrice (limete,lamaie,portocale,grapefruit,pomelo,sweetie),vedeta fiind fisticul.
                 Cu Muschiul umplut cu spanac,in crusta de fistic nu m-am incadrat in totalitate in provocare,deoarece am folosit carne de porc in locul celei de iepure/rata.Weekendul acesta am reusit sa achizitionez o rata,asa ca repede am trecut la treaba.




                Ingrediente:
            500-700 gr piept de rata,3ling fistic maruntit,3ling.fulgi de cocos,250ml lapte de cocos,3-4 foi de dafin,1 lingurita cardamom,aprox,5 cm ghimbir,2-3 catei de usturoi,1 lingurita coriandru,1 lingurita chilli,ulei de masline.


                  Mod de preparare:
              Fisticul si fulgii de cocos se prajesc usor intr-o tigaie.Se ia de pe foc si se adauga laptele de cocos,chilli si coriandru.
             Pieptul de rata se taie cuburi si se rumeneste in uleiul incins.Se adauga foile de dafin,cardamomul,usturoiul pisat si ghimbirul dat pe razatoare.Se lasa sa fiarba inabusit in sosul format,pana carnea se fragezeste.Se adauga sosul din lapte de cocos cu fistic si se mai lasa sa fiarba pana carnea e bine gatita.Daca sosul e prea gros,se poate subtia cu un pic se zeama de carne.
           E foarte gustos servit cu orez,alaturi de o salata verde.


joi, 24 martie 2016

Muschi umplut cu spanac,in crusta de fistic







                 Este un delicios preparat care ar trona cu cinste pe orice platou cu aperitive.L-am pregatit ca raspuns la provocarea Cristinei Iuliana Pana,gazda de luna aceasta a provocarii Mistery box challenge.Ea a pus in cutia misterioasa urmatoarele ingrediente:alliaceae (ceapa verde,usturoi verde,leurda,chives),salate de sezon (verde,roma,rucola,valeriana,andive,spanac,untisor) ridichi,tuberculi (cartofi,rosii,albi,violet,dulci,napi),radacinoase,carne de iepure/rata,oua,faina,lactate,citrice (limete,lamai,portocale grapefruit,pomelo sweetie).Ingredientul vedeta a fost fisticul.
                    Da,Crisule,ne-ai deschis si apetitul si interesul.Este o lista generoasa si interesanta.Singurul meu regret este ca nu am gasit nici carne de rata,nici de iepure.Initial am vrut sa fac un piept de rata umplut,dar cum acesta a lipsit,am umplut un muschi de porc cu spanac si i-am facut o crusta de fistic.A iesit ceva minunat,delicios.



                 Ingrediente:
             500gr muschi de porc sau piept de rata,500gr spanac,1ou,usturoi,sare,piper,fistic maruntit,2-3 felii de paine.

              Mod de preparare:
            Carnea se sterge bine cu un servet absorbant.Cu un cutit se face o crestatura chiar la mijloc,pe lungimea muschiului.Se rasuceste cutitul pentru ca gaura sa se largeasca,dar cu atentie sa nu strapungeti muschiul.
            Spanacul se spala bine si se toaca marunt,apoi se trage la tigaie pana scade toata apa.Se condimenteaza cu usturoi,sare si piper.Feliile de paine se inmoaie in putin lapte,apoi se storc bine si se adauga peste spanacul racit.Se adauga un ou si se mai condimenteaza daca e cazul.Se amesteca totul bine pana se omogenizeaza.
          Cu o lingurita se ia din amestecul format si se umple muschiul.La exterior carnea se condimenteaza cu sare si piper.Se unge cu ulei si se da prin fistic maruntit.Se infasoara strans in folie de aluminiu,se pune intr-o tigaie cu putina apa si se da la cuptor.Dupa o ora se desface din folie si se mai da la cuptor pana se rumeneste frumos.
           Cand e gata,se scoate din cuptor si se lasa sa se raceasca.Se taie felii si se serveste cu felii de ridichi rosii.


duminică, 20 martie 2016

Chec cu banane,nuci si ciocolata






                    Este un chec minunat,umed,ciocolatos,aromat.L-ai manca fara sa te mai opresti.Multumesc Lulu pentru inspiratie!E un deliciu.A trebuit sa mai fac o portie si tot nu a ajuns.
                   Prietena mea Lulu este gazda provocarii Weekend cu spor,provocare initiata de Stefania Anastasiu.Lulu ne-a pus la dispozitie urmatoarele teme de pe blogul sau:Dulciuri cu fructe,Preparate de post,Aperitive.Din multitudinea de retete care mai de care mai apetisante,am ales acest Chec cu banane nuci si ciocolata care a fost deliciul acestui weekend spornic.



                  Ingrediente:
               2 cani faina,1/2 cana lapte,1 cana cu zahar,4 banane,100gr ciocolata,100gr nuci ,120+50gr unt,2 oua,1 lingurita scortisoara,zahar vanilat,1 praf de copt.

                Mod de preparare:
            Untul se amesteca cu zaharul.Se adauga pe rand ouale,apoi se incorporeaza bananele facute piure cu o furculita.Se adauga laptele si vanilia.La urma se incorporeaza faina amestecata cu praful de copt putin cate putin.
             Ciocolata se taie cuburi,iar nucile se toaca grosier.Se topeste 50 gr unt si se lasa la racit.Ciocolata,nucile si scortisoara se amesteca cu untul racit.
             Intr-o forma de chec se toarna jumatate din aluat.Deasupra se toarna 2/3 din compozitia de ciocolata si nuci,apoi restul de aluat.Se trece cu o furculita prin toata compozitia,iar deasupra se pune restul de  ciocolata si nuci.
            Se da la cuptor 50 min.Cand e gata se scoate din cuptor si se lasa in tava sa se raceasca.Rece,se scoate din tava,se pudreaza cu zahar vanilat si se portioneaza.
            E delicios alaturi de o cana cu lapte.


           

joi, 17 martie 2016

Fried pickles





                      Cine ar fi crezut ca muraturile prajite pot avea un gust atat de bun?
                      Crocante la exterior,cu interior umed,si usor picante,au fost o revelatie.Merg de minune servite ca aperitiv,alaturi de un sos de iaurt.
                      Se pot face din bucati asortate de muraturi  sau doar un singur fel.Eu am facut din castraveti murati.




                        Ingrediente:
                    Castraveti murati,2 oua,200 gr pesmet sau faina de malai,200 gr faina,1 cana lapte,sare,piper,ulei pentru prajit

                      Mod de preparare:
                   Castravetii murati se taie felii mai groase,cam de 1 cm si se pun intr-o sita,la scurs.Se lasa astfel 10-15 min.Intr-un bol se bat ouale impreuna cu laptele,sarea si piperul.
                   Feliile de castravete se dau prin faina,ou,apoi prin pesmet sau faina de malai.Se pun pe un platou si se dau la frigider 10-15 min pentru a se lipi aluatul de castraveti.
                    Se scot si se prajesc in ulei incins pe ambele parti pana devin aurii.Se scot pe servete absorbante pentru a absorbi surplusul de grasime.



                   Se servesc calzi cu un sos de iaurt usor picant.La fel de buni sunt si reci,alaturi de acelasi sos.



miercuri, 16 martie 2016

Tort de nuci si ganaj de ciocolata





                        Este un tort foarte fin,ciocolatos si aromat.Foile de blat cu nuci sunt umplute cu ganaj de ciocolata,care sta pe un strat de gem de caise si unul de caramel cu nuci.Textura crocanta a caramelului cu nuca contrasteaza cu ganajul fin si cremos de ciocolata,iar gemul de caise,acrisor,da o savoare deosebita tortului.




                          Ingrediente:
                     Blat: 8 oua,8 ling zahar,2 ling faina,2 ling pesmet,2 ling cacao,2ling nuci macinate,un praf de copt
                    Ganaj de ciocolata: 500gr ciocolata amruie,500ml smantana pentru frisca,esenta de vanilie.
                    Caramel:200gr zahar,100gr nuci
                    In plus:1 borcan 800ml cu gem de caise,200ml lichior de caise.
                    Sirop:100ml apa,2ling zahar,50ml lichior de caise.


                  Mod de preparare:
             Mai intai se face ganajul,pentru a avea timp sa stea la rece,Eu l-am facut seara si l-am bagat la frigider pana a doua zi.
            Intr-un cazanel se infierbanta smantana pana ajunge la fierbere.In acest moment se opreste focul si se adauga cicolata taiata.Se amesteca energic pana se topeste si se omogenizeaza cu frisca.Se amesteca pana se racoreste,apoi se da la frigider 2-3 ore sau pana a doua zi.
             Crema rece se mixeaza bine pana se deschide la culoare si devine spumosa.In timpul mixarii se adauga esenta de vanilie.
             Pentru blat,se amesteca intr-un bol faina,pesmetul,cacaoa,nucile macinate si praful de copt.Albusurile se separa de galbenusuri si se bat bine pana rezulta o spuma tare.Treptat,se adauga zaharul si se bate in continuare pana se topeste complet.Se adauga galbenusurile,amestecand incet,de jos in sus cu o spatula.La urma se incorporeaza amestecul  de ingrediente uscate,cu aceleasi miscari de jos in sus.Compozitia se pune in tava tapetata cu hartie de copt si se da la cuptorul incins in prealabil.
              E gata cand trece proba scobitorii.Blatul se scoate si se lasa la racit.
              In acest timp se prepara siropul.Zaharul se caramelizeaza si se stinge cu apa.Se lasa sa fiarba pana se topeste caramelul.In siropul format se adauga lichior de caise.Se ia de pe foc si se lasa sa se raceasca.
            Gemul se incalzeste pe foc,daugand in el lichior de caise.Se lasa sa fiarba 5min,apoi se ia de pe foc si se lasa sa se raceasca.
            Pentru caramelul cu nuca se topeste zaharul si se adauga nucile in el.Se amesteca astfel incat nucile sa fie cuprinse de caramel,apoi se rastoarna pe un blat uns cu putin ulei.Se lasa sa se raceasca,apoi se zdrobesc cu sucitoarea.




              Blatul se taie in trei,pe orizontala.Foile se insiropeaza cu siropul rece.Pe una din foi,care va fi la baza, se intinde o treime din gem,apoi o parte din nucile cu zahar caramelizat.Deasupra se intinde jumatate din ganajul de ciocolata.Se pune a doua foaie insiropata,care ,la fel se unge cu o treime din gemul ramas,apoi se presara nucile caramelizate si se intinde restul de crema.Se acopera cu cea de-a treia foaie ,insiropata si ea.Si aceasta foaie se unge cu gem,apoi se imbraca totul in ganaj de ciocolata.Se opresc cateva linguri din crema pentru decor.
            Am decorat tortul cu fire de caramel si bilute de zahar.
            Se da totul la frigider pana a doua zi.
            Iata o sectiune a tortului:



           

joi, 10 martie 2016

Mucenici muntenesti






                     Ieri a fost sarbatoarea celo 40 de Mucenici si,cum era si normal,am facut mucenici.Pentru ca anul trecut am facut mucenici moldovenesti,anul acesta era randul celor muntenesti.Cu atat mai mult cu cat,in vara,am gasit o forma pentru acesti mucenici,deci trebuia s-o incerc.Intr-zdevar,taierea mucenicilor e lucru migalos pentru ca sunt mici,dar merita efortul.



                  Ingrediente:
               500 gr faina,50ml ulei,sare,250-300ml apa,200gr nuca,10 ling zahar,o ling.scortisoara,coaja de la o lamaie,jumatate baton de vanilie.



                Mod de preparare:
           Din faina,ulei,sare si apa se face un aluat potrivit de tare,dar omogen si elastic.Din el se intinde o foaie mai groasa decat foaia pentru taitei.Daca aveti o forma,se taie,cu multa rabdare.Daca nu,se pot taia rodele cu un pahar,iar cu un pahar mai mic se taie milocul rondelelor,rezultand cercuri pe care le rasuciti in forma cifrei opt.
          Eu am avut forma si iata cum au iesit:


               Dupa ce s-au format opturile,se intind pe o fata de masa sa se usuce.Se lasa cel putin o ora la uscat.
              Intr-un vas se pune 2l apa la fiert.Se adauga zaharul si restul mirodeniilor.Se lasa sa clocoteasca cateva minute.Daca doriti ca mucenicii sa fie mai zemosi,fierbeti mai putin apa,iar daca vreti un sirop,fierbeti mai mult.Se adauga mucenicii si se fierb pana se ridica la suprafata.
              Se stinge focul si se adauga nuca.Eu am pus 100gr macinata si 100gr taiata grosier.
              Se servesc reci.




luni, 7 martie 2016

Pui shanghai





                       Demult am vrut sa fac aceasta reteta,dar am tot ezitat pentru ca,de cate ori am mancat,de atatea ori a fost facut diferit.Am cautat sa ma documentez,sa caut o reteta cat mai aproape de original.Se pare ca si in acest caz e valabil proverbul "Cate bordeie,atatea obicee"Nu vreau sa spun ca am facut reteta originala,ci doar reteta cat mai apropiata de varianta asiatica.Am inteles ca ingredientul important in aceasta reteta este sosul se soia,iar faina este inlocuita de amidon.




                   Ingrediente:
                500gr piept de pui,200ml sos soia,piper,sare,2 oua,o lingurita ghimbir,2-3ling amidon,ulei pentru prajit.



                 Mod de preparare:
               Pieptul de pui se taie felii si se pune intr-un bol in care s-a adaugat sosul de soia.Se presara ghimbirul ,se acopera cu un capac si se lasa sa stea astfel cateva ore.Ideal e de seara pana dimineata.
              Intr-un bol se sparg ouale,se adauga putin sos de soia si amidon atat cat sa iasa un aluat ca de clatite.Se potriveste de sare si piper.Prin acest aluat se dau feliile de piept de pui scoase din sosul de soia.Se pun la prajit in ulei incins.Se scot pe servete absorbante.
              Se servesc cu garnitura de ciuperci sau legume.






vineri, 4 martie 2016

Briose cu glazura de branza







                       Minunate aceste briose cu glazura de branza.Vesele si tentante fac deliciul unei dimineti placute alaturi de o ceasca de cafea.


                     Ingrediente:
                 Briose:2 oua,100 ml ulei,100ml lapte,150 gr faina,150 gr zahar,1 ling cacao,esenta de vanilie,un praf de copt.
                 Glazura de branza:150 gr crema de branza (mascarpone,Philadelphia,Pilos) 250 gr unt,100 gr zahar pudra,2-3 ling zeama de visine pentru culoare



                  Mod de preparare:
                Intr-un bol se amesteca faina,zaharul,cacaoa si praful de copt.
                In alt bol se freaca ouale cu uleiul adaugat treptat.Se adauga apoi laptele si esenta de vanilie si se mixeaza impreuna.
                Peste amestecul de faina se adauga amestecul de ingrediente lichide.Se mizeaza pana ce zahaul s-a topit.
                Formele de briose se tapeteaza cu hartii.Se toarna compozitia umpland formele de trei sferturi si se dau la cuptor.Se coc 25-30 min in cuptorul preancalzit.Cand sunt gata se scot din forme si se lasa la racit.
               Pentru glazura,se mixeaza untul cu zaharul pudra pana devine cremos.Se adauga crema de branza si zeama de visine.Se omogenizeaza si se da la rece.
               Briosele complet reci se glaseaza,apoi se decoreaza dupa imaginatia fiecaruia.



             

marți, 1 martie 2016

Semilune cu nuca - Kossuth kifli






                 Unii ii spun si cornulete cu nuca.In caietul mamei sunt numite Kossuth kifli,adica cornulete Kossuth.Cornulete sau semilune,nu conteaza.Conteaza faptul ca este o prajitura moale,pufoasa,umeda,iar nucile de deasupra ii dau o savoare aparte.Sunt delicioase,se fac usor si repede si se mananca la fel de repede.




                 Ingrediente:
              200gr unt,200 gr faina,200 gr zahar pudra,un varf sare,coaja de lamaie,esenta de vanilie,4oua,100 gr nuci.


               Mod de preparare:
          Intr-un bol se freaca untul la temperatura camerei cu zaharul,vanilia si coaja de lamaie.Treptat se adauga galbenusurile si faina.Albusurile se bat spuma cu praful de sare.Cand s-au intarit bine se adauga in compozitia de unt,amestecand usor,cu o spatula.
        Compozitia astfel obtinuta se pune intr-o tava tapetata cu hartie de copt si se niveleaza cat mai uniform.
         Nucile se prajesc usor,apoi se toaca grosier cu un cutit.Se presara deasupra aluatului si se da la cuptor.
         Dupa aproximativ 20-30 min.prajitura e gata.Se scoate din cuptor si se lasa sa se raceasca.Se desprinde de pe foaia de copt si,cu ajutorul unei forme rotunde,se taie semilune.Se merge de jos in sus pentru a obtine semilunele.


        Prajitura se pudreaza cu zahar vanilat.Nucile se pot inlocui cu migdale,fructe uscate,alune.
        Sunt delicioase pentru ca aluatul este umed,nu sec,dar pufos.
        Merg de minune alaturi de o cana de lapte,sau la cafea.