Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

miercuri, 27 iulie 2016

Pulpe de pui cu legume la cuptor







                      Este o friptura din pulpe de pui a carei garnitura se pregateste odata cu friptura.Minunat!La prepararea ei m-am inspirat de pe blogul Laurei Maria Din care,luna aceasta,este gazda provocarii Weekend cu spor.Ea ne-a pus la dispozitie urmatoarele teme:Aperitive/Garnituri,Mancaruri cu carne,Dulciuri.
                     Din categoria Mancaruri cu carne am ales aceata reteta s-o reproduc.Bineanteles ca nu am putut s-o reproduc intocmai,am personalizat-o putin,dar sper ca Laura sa nu se supere.Ea a pregatit reteta cu legume congelate.Fiind vara si gradina plina de legume si zarzavaturi,am pregatit mancarea cu legume proaspete.




                    Ingrediente:
                 6 pulpe de pui,1 ceapa mare,6-8 rosii mici,2morcovi,1 pastarnac,300gr mazare verde,2 ardei,sare,piper,cimbru.



                   Mod de preparare:
                Pulpele se spala,se sterg bine si se prajesc in putin ulei.Intr-un vas de yena se aranjeaza pulpele prajite,se toarna deasupra uleiul ramas de la prajire,apoi se adauga legumele.Ceapa se taie julien,morcovii si pastarnacul rondele,iar ardeiul fasii subtiri.Impreuna cu mazarea se adauga peste pulpele de pui.Rosiile, se taie jumatati sau sferturi si se adauga deasupra.Se potriveste de sare si piper si se adauga doua ramuri de cimbru.Se acopera totul cu un capac si se da la cuptor.
                Dupa o ora se descopera si se mai lasa la cuptor pana sosul din vas scade,iar carnea e frumos rumenita.
                Este un deliciu culinar aceasta friptura,multumesc Laura.
             






                 

miercuri, 20 iulie 2016

Prajitura cu foi de cacao si crema de vanilie







                   Este o delicioasa si aspectuoasa prajitura cu foi cu cacao umplute cu o crema de vanilie,iar deasupra troneaza o bezea pufoasa.
                   Se face usor si repede si se manaca si mai repede.



                    Ingrediente:
                 Foi:6galbenusuri,150gr zahar,5ling ulei,3ling cacao,1/2ling.bicarbonat,faina cat cuprinde.
                 Crema:1l lapte,3ling.zahar tos,2 plicuri budinca de vanilie,2ling.faina,300gr unt,100gr zahar pudra
                 Bezea:6 albusuri,250gr zahar


                   Mod de preparare:
                 Pentru foi,se freaca galbenusurile cu zaharul,apoi se adauga uleiul.Bicarbonatul se stinge cu putin otet si se adauga in compozitie.La urma se incorporeaza faina,atat cat sa rezulte un aluat legat,nelipicios.
                  Aluatul se imparte in doua parti egale.Din fiecare se intinde cate o foaie subtire pe dosul unei tavi si se coace la foc potrivit.Se lasa sa se raceasca foile si,intre timp,se prepara crema.
                 Budinca de vanilie impreuna cu zaharul,faina si laptele se fierbe pe foc pana se ingroasa.Se lasa sa se raceasca.Untul se freaca spuma cu zaharul prudra,iar cand budinca e rece,se incorporeaza,treptat in crema de unt.Cu aceasta crema se umplu foile.
                  Albusurile,impreuna cu zaharul se bat spuma pe baie de aburi.Cand sunt tari,se intind  deasupra.
                 Se da totul la rece pana crema si albusurile se intaresc,iar foile se inmoaie.
                 Se portioneaza si se serveste.

luni, 11 iulie 2016

Tabouleh







                   Tabouleh este o salata orientala a carei vedeta este patrunjelul verde.Este o salata savuroasa,puternic aromata,gustoasa si satioasa.Reteta originala se prepara cu bulgur,un amestec de boabe de grau macinat mare.Se gateste similar cu cus cusul si orezul.Negasind bulgur,am facut salata cu cus cus.Este la fel de satioasa si gustoasa.



                    Ingrediente:
                 250gr cus cus,3-4leg.patrunjel verde,2-3ramuri de menta,2-3 rosii,1 ceapa rosie,2-3ling ulei de masline,sare,piper,1/2 rodie,1 lamaie,1 lingurita turmeric.


                    Mod de preparare:
                 Patrunjelul se spala bine si se scurge de apa,apoi se toaca marunt.Rodia se curata,iar ceapa rosie se taie julien.
                  Intr-un vas se pune la fiert apa cu sare si turmeric.Cand apa clocoteste,se adauga cus cusul,se stinge focul si se acopera cu un capac.Se lasa astfel la infuzat pana cand apa scade complet si cus cusul este umflat.
                 Lamaia se spala bine,se da pe razatoare coaja,iar sucul se stoarce.Intr-un bol se amesteca totul:patrunjelul,menta,boabele de rodie,ceapa,rosiile,cus cusul,coaja de lamaie.La urma se toarna uleiul si zeama de lamaie.Se potriveste de sare si piper si se amesteca totul bine.
                 Se acopera vasul cu un capac si se da la frigider pentru cateva minute,sa se intrepatrunda aromele.
                 Se serveste rece.

duminică, 10 iulie 2016

Tarta cu ciocolata,jeleu de zmeura si bezele







                    Cand canicula e mare si nu ai chef sa dai drumul la cuptor,dar toti ai acsei doresc ceva dulce,aceasta tarta este solutia ideala.Nu se coace,este foarte ciocolatoasa si foarte aromata.Se serveste rece,deci as putea spune ca este un desert racoros.Pe langa asta,se face usor si repede,mai mult dureaza timpul de racire al tartei.
                     Am facut aceasta reteta fiind inspirata de ingredientele Andreei pe care le-a pus in cutia misterioasa din cadrul provocarii Mistery box challenge.Iata ce am gasit in cutie:ciocolata,smantana pentru frisca/frisca lichida,crema de branza/mascarpone,biscuiti/piscoturi,oua,gris,nuci/alune,lapte/iaurt,mac,iar vedeta,zmeura.Minunate ingrediente care provoaca inventivitatea si creativitatea.




                     Ingrediente:
                 500gr biscuiti,300gr unt,500ml frisca lichida,300gr cicolata amaruie,200gr zmeura,100gr zahar,1plic gelatina,200gr lichior de fructe de padure,cateva bezele.


                     Mod de preparare:
                 Biscuitii se macina si se amesteca cu untul topit pana rezulta o compozitie nisipoasa.
                 Pe un platou se aranjeaza inelul unei forme de tort.In interior se pun biscuitii in strat cat mai unifom,tasandu-i bine.Se intinde compozitia si pe peretii inelului.Se da la frigider sa se intareasca.


                  Frisca se pune la foc si se lasa pana incepe sa clocoteasca.Se stinge focul si se adauga cicolata maruntita.se amesteca bine pana se omogenizeaza compozitia, apoi se da la rece cateva ore.
Cand compozitia e complet rece si a inceput sa se ingroase,se scoate din frigider si se mixeaza pana se deschide la culoare si isi dubleaza volumul.
                 Se toarna peste blatul de biscuiti si se niveleaza frumos.Se da din nou la rece,timp in care se prepara jeleul de zmeura.
                  Zmeura se tine cu zaharul pana lasa siropul,apoi se pune la fiert.Se adauga lichiorul de fructe de padure si se fierbe pana se inmoaie,iar zaharul e complet topit.Se ia de pe foc,se lasa 5 min sa se racoreasca,apoi se adauga gelatina hidratata.Se amesteca bine si se lasa sa se raceasca.Cand incepe sa se intareasca,se toarna peste cicolata si se da din nou la rece.
                   Dupa ce s-a intarit,se decoreaza cu zmeura si bezele.Eu nu am mai avut zmeura pentru decor,asa ca am ramas doar la bezele.Se pot cumpara din comert sau se pot face in casa.
                   Se serveste rece,de la frigider.


                   
                   

vineri, 8 iulie 2016

Pui cu ceapa





                  Aceasta reteta ma duce cu gandul in copilarie,in bucataria bunicii,cand ne facea acest minunat pui cu ceapa.Nu l-am pregatit demult,astfel ca azi,cand l-am facut,m-am intors in copilarie.
                 Este un preparat intre friptura si tocanita.Friptura,pentru ca las carnea sa se friga si tocanita pentru ca are  acel sos de ceapa.Se prepara usor si repede si nu e neoie de multe ingrediente.


               Ingrediente:
            1 pui de 1,5-2 kg,5-6 cepe,sare,piper


              Mod de preparare:
           Puiul se spala,se sterge si se taie bucati potrivit de mari.Ceapa se curata si se toaca.
           Intr-o cratita se pune ulei la incins si se adauga bucatile de carne.Se tin pana se rumenesc putin.Se scot si se adauga ceapa care se caleste pana devine sticloasa.se adauga si bucatile de carne,se amesteca bine si se acopera cu un capac pentru ca ceapa si carnea sa lase zeama.Se potriveste de sare si piper si se lasa sa fiarba inabusit pana carnea e bine patrunsa.
          Se amesteca destul de des,pentru a nu se prinde.Daca e foarte sacazuta,se poate adauga un pic de apa sau supa.
           Se serveste cu mamaliguta sau piure de cartofi.


marți, 5 iulie 2016

Musaca de vinete





                Musacaua este un preparat format din straturi de carne tocata alternand cu felii de vinete sau cartofi,rosii si sos alb.Se serveste rece,in bucati mari,permitand astfel sa se observe alternanta straturilor.De fapt numele,musaca,vine din araba si inseamna "servit rece".
               In versiunea araba,musacaua este un fel de salata rece,compusa din vinete si rosii si servita ca aperitiv.
                In versiunea turceasca,musacaua nu este in straturi.Se face din legume prajite amestecate cu carne tocata.Se serveste cu pilaf si sos de iaurt.
                Eu am pregatit versiunea greceasca,in straturi,versiune care s-a impus si in gastronomia noastra.Singura diferenta este ca am inlocuit sosul bechamel de deasupra, cu smantana.



               Ingrediente:
           1kg carne tocata,4 vinete,5-6 rosii,1 ceapa,sare,piper,cimbru,4 ling smantana,4-5 catei de usturoi.


             Mod de preparare:
          Vinetele se spala si se taie rondele apoi se prajesc in ulei de masline.Pentru a evita excesul de grasime,se pot coace in cuptor sau pe gratar.Eu le-am copt intr-o tigaie teflonata,fara ulei.


              Ceapa se toaca marunt si se caleste pana devine sticloasa.Se adauga carnea tocata si se caleste pana scade toata zeama lasata.Se condimenteaza cu cimbru si piper si se potriveste de sare.
              Intr-un vas de yena se pune un strat de rondele de vinete peste care se presara usturoi tocat marunt.Se adauga felii de rosii taiate rondele (eu am avut rosii cherry taiate in patru).


               Peste ele de intinde jumatate din carnea tocata.Se mai pune un strat de vinete si rosii,apoi carne si se acopera cu rondele de vinete.
                Deasupra se toarna smantana amestecata cu un praf de sare sau sosul bechamel.
                Se da totul la cuptor pana deasupra capata o culoare bej-aramie.
                Se serveste rece,ca fel principal,dar si calda e la fel de gustoasa.






             

sâmbătă, 2 iulie 2016

Strudel cu branza si visine






                       Fiind plin sezon al visinelor,nu puteam sa las sa treaca fara sa prepar ceva dulce cu ele.Cum aveam in frigider si niste branza,am gasit solutia ideala:Strudel cu branza si visine.O combinatie minunata,foarte aromata si gustoasa.N-am mai stat pe ganduri si,seara,pe racoare,am trecut la treaba.
                       Pentru a-mi usura munca,nu am facut eu aluatul,ci am cimparat un pachet de foietaj congelat din comert.A iesit delicios strudelul,dar este mai delicios facut cu aluat de casa.Pasii pentru pregatirea aluatului in casa ii gasiti aici.


                      Ingrediente:
                   1 pachet aluat foietaj congelat,500gr branza de vaci,3-4 ling smantana,200gr zahar,coaja de lamaie,zahar vanilat,2 oua,200-300ga visine,2-3 ling gris,ou pentru uns.


                   Mod de preparare:
               Aluatul se lasa la dezghetat la temperatura camerei.In acest timp se prepara umplutura.Branza se freaca cu zaharul,ouale,coaja de lamaie,zaharul vanilat si smantana.
              Visinele se spala si se curata de samburi.
              Aluatul dezghetat se intinde pe masa infainata.Se presara grisul,iar deasupra se intinde branza in start uniform.Se presara visinele si se ruleaza foaia pe latura mai lunga.
              Dintr-un pachet de aluat ies doua rulade.Se pun in tava,se ung cu ou batut si se dau la cuptor.
              Sunt gata cand sunt frumos rumenite.

           

                 Se lasa sa se raceasca,apoi se portioneaza si se pudreaza cu zahar pudra vanilat.


                 Eu nu am mai apucat sa le pudrez cu zahar.Am taiat placinta calda si s-a consumat rapid.