Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

joi, 29 septembrie 2016

Tort cu ciocolata si rom





                   Este un tort aniversar,l-am facut la aniversarea noasta a 30 de ani de casnicie.E mult,e putin,nu stiu pentru ca am impartit totul la doi:bune,rele,bucurii,necazuri,impliniri,satisfactii...Stiu sigur ca a fost frumos si este in continuare.
                  Dar sa revenim la tortul meu,al nostru.Este un blat cu cacao umplut cu crema de ciocolata aromatizata cu rom,iar deasupra,un ganache de ciocolata.E simplu,dar foarte gustos.



                        Ingrediente:
                    Blat:8oua,8 ling zahar,8 ling faina,4 ling cacao,un plic zahar vanilat,praf de copt.
                    Crema:4oua,4ling zahar,100ml lapte,100 gr ciocolata,500ml frisca lichida,esenta de rom.
                    Ganache de ciocolata: 100 gr ciocolata,200 gr fisca lichida
                    Sirop: 2 ling zahar,200 ml apa,esenta de rom


                       Mod de preparare:
                    Se incinge cuptorul si se tapeteaza o tava cu hartie de copt.Se separa albusurile de galbenusuri.Albusurile se bat spuma tare,ca pentru bezea.Treptat se adauga zaharul si se mixeaza pana se topeste complet.Se adauga galbenusurile si se amesteca incet,cu o spatula,de jos in sus. La urma se incorporeaza faina amestecata cu cacaoa si praful de copt,cu aceleasi miscari lente.
                     Compozitia se toarna in tava pregatita si se da la cuptor.E gata cand trece testul scobitorii.Se scoate din tava si se lasa sa se raceasca.
                       Se pregateste siropul.Zaharul se caramelizeaza si se stinge cu apa.Se lasa sa fiarba pana se topeste tot caramelul intarit.Se adauga esenta de rom si se stinge focul.Se lasa la racit.
                      Pentru crema,galbenusurile se freaca cu zaharul si laptele la bain marie.Cand zaharul s-a topit si copozitia e destul de groasa,se ia de pe foc si se adauga ciocolata rupta bucati si esenta de rom.Se amesteca pana se omogenizeaza,apoi se lasa la racit.
                       Frisca lichida se bate si se amesteca cu crema de ou racita.
                       Pentru ganache,se pune frisca pe foc si se incalzeste pana in momentul fierberii.Se ia de pe foc si se adauga ciocolata.Se amesteca pana se omogenizeaza si se da la rece.Cand e complet racita,se mixeaza pana devine spumoasa.
                       Blatul racit se taie in doua pe orizontala.Fiecare foaie se insiropeaza.Se umple cu crema de ciocolata,iar deasupra se toarna ganache-ul.Se decoreaza dupa imaginatia fiecaruia.


luni, 26 septembrie 2016

Piept de pui cu struguri in sos de branzeturi






                       E vremea culesului,a stransului roadelor din vii,livezi,gradini.La noi,culesul viilor surechiul,cum ii spunem,e o adevarata sarbatoare care se termina cu cantec,joc si voie buna.Au fost roade bogate,asa ca ne putem bucura din plin de ele.


                       Si ca sa fiu in ton,nu puteam decat sa pregatesc o masa cu struguri.Cum acestia au inlocuit desertul,am zis ca merge si o mancare cu struguri.


                        Si cum luna aceasta vedeta provocarii Mistery box challnge sunt strugurii,raspund acestei provocari cu aceasta reteta.Mioara,gazda de luna aceasta a provocarii,a pus in cutia misterioasa urmatoarele ingrediente:nuca,branza,biscuiti,oua,faina,frisca,unt,salata verde,iar vedeta,cum am spus,strugurii.Pare mai mult o provocare dulce,dar eu am preferat una sarata.


                       
                      Ingrediente:
               1piept de pui mai mare,1 ceapa,50 gr unt,500ml lapte,2 ling faina,sare,piper alb dupa gust,200gr branza rasa:feta,emmentaler,cascaval,boabe de struguri.


                       Mod de preparare:
                    Pieptul de pui se spala si se taie cuburi,ceapa se toaca marunt.Intr-o craticioara se incinge untul si se adauga ceapa.Se caleste pana devine sticloasa,apoi se adauga pieptul de pui.Se acopera si se lasa sa fiarba inabusit in sosul lasat de carne.Cand sosul a scazut complet si carnea e fiarta,se adauga faina,se amesteca repede si se stinge cu laptele.Se amesteca bine sa nu se faca cocoloase.Se potriveste de sare si piper si se lasa sa dea cateva clocote.apoi se adauga mixul de branzeturi rase.Cand sosul e potrivit de legat se adauga boabele de struguri si se stinge focul.
                    Se serveste caldut,cu salata verde.



luni, 19 septembrie 2016

Stiuca la cuptor pe pat de rosii






                   Nu am mancat stiuca demult si cand am primit-o pe asta m-am bucurat mult.Am ales s-o prepar intreaga,la cuptor,pe un pat de legume,in special rosii.Modul de preparare este acelasi cu al oricarui peste la cuptor.Ingredientele si condimentele variind in functie de gusturile fiecaruia.



                   Ingrediente:
                1stiuca mai mare sau 2 mici,2 morcovi,2 ardei rosii,1 ceapa mare,2 foi de dafin,200ml vin alb,3-4 catei de usturoi,zeama de lamaie,4 rosii,sare,piper,cimbru.


                Mod de preparare:
            In primul rand pestele se curata de solzi.Pentru a se curata mai usor,stiuca se opareste cateva secunde in apa clocotita.Se spala bine si se sterge cu servete absorbante.
             Morcovii se curata si se taie rondele,ceapa julien,iar ardeiul fasii subtiri.Usturoiul se toaca marunt,iar rosiile se taie felii.
             Intr-un vas de yena se pune un pic de ulei de masline apoi legumele in straturi:ceapa,morcovii,ardeiul,usturoiul,rosiile.Deasupra se pune stiuca.Se toarna vinul si un pic de apa.Se potriveste de sare,piper,cimbru,se adauga foile de dafin si zeama de lamaie.
            Se da totul la cuptor,la foc potrivit.Din cand in cand se unge cu sosul din tava.
            Se serveste calda.

duminică, 18 septembrie 2016

Placinta cu mere si dovleac






                  Luna aceasta, draga mea Lulu, Iancu Lubita, este gazda provocarii Weekend cu spor,provocare initiata de Stefania Anastasiu cu ceva ani in urma.E o placere sa rasfoiesti blogul Lubitei! Sunt retete minunate,traditionale,care te incanta doar citindu-le,dar sa le mai si pregatesti.Si cum Lulu ne-a pus la dispozitie temele: Mic dejun,Placinte,Legume,nu puteam sa nu ma opresc la niste placinte cu mere si dovleac,ca doar tot e sezonul lor.



                  Ingrediente:
               500gr faina,50gr drojdie,3 ling ulei,un praf sare,1kg dovleac,1kg mere,4ling zahar,2-3 ling scortisoara,miez de nuca.



                Mod de preparare:
            Intr-un castron mai mare se cerne faina.Drojdia se inmoaie cu putina apa calda,dupa care se rastoarna peste faina.Se adauga sarea si se amesteca adaugand cate un pic de apa calda pana devine o coca lipicioasa.Se adauga uleiul si se framanta pana se desprinde aluatul de maini.Se acopera cu un servet si se lasa la cald sa creasca.
          In acest timp se pregateste umplutura.Dovleacul si merele se curata de coaja si se dau pe razatoare,apoi se pun la calit impreuna cu zaharul.Eu nu adaug ulei pentru ca atat merele cat si dovleacul lasa zeama si le tin pana scade complet.
           Si inca un lucru pe care l-am invatat de la Lulu: scortisoara se adauga la sfarsit,dupa ce merele s-au racit pentru ca,altfel, le innegreste.
          Din aluatul rezultat se fac foi subtiri pe care se intinde amestecul de mere si dovleac.Deasupra se presara cateva nuci taiate grosier.Se ruleaza si se pun in tava unsa cu ulei.Deasupra se ung si ruladele cu ulei si se dau la cuptorul dinainte incins.Se tin aproximativ o ora.
          Deasupra se pudreaza cu zahar vanilat.
          Dupa ce s-au racit se portioneaza si se servesc.

               Sunt o bunatate.Multumesc,Lulu!

luni, 12 septembrie 2016

Negresa cu crema de unt de arahide






                     E minunata combinatia ciocolata - unt de arahide.Le-am reunit pe amandoua in aceasta reteta,iar rezultatul final a intrecut asteptarile.Am facut o negresa moale,pufoasa,umeda,ciocolatoasa pe care am intins o crema de unt de arahide.Nu pot sa spun decat ca e un deliciu culinar.





                   Ingrediente:
                300gr ciocolata amaruie,300gr unt,300gr faina,200 gr zahar,6 oua,1 praf de copt,zahar vanilat,300gr unt de arahide + 150gr zahar pudra si un zahar vanilat.


                 Mod de preparare:
              Untul si ciocolata se taie cuburi si se topesc la bain marie sau la microunde.Se omogenizeaza si se lasa sa se racoreasca.Se adauga zaharul si zaharul vanilat si  se amesteca bine.Se adauga ouale pe rand.Nu se pune urmatorul pana ce anteriorul nu a fost incorporat in crema.La urma se adauga faina si praful de copt.
              Compozitia obtinuta se toarna in tava tapetata cu hartie de copt si se da la cuptorul dinainte incins.Se tine maxim 30 min. pentru ca mijlocul sa ramana umed.Se  scoate din tava si se lasa sa se raceasca.
              In acest timp,untul de arahide se amesteca cu zaharul pudra si vanilia.Se intinde peste blatul racit,iar deasupra se rade ciocolata.
              Se da o ora la rece,apoi,cu un cutit inmuiat in apa calda,se portioneaza prajitura,pentru a putea fi servita.


joi, 8 septembrie 2016

Briose aperitiv din omleta





               Este un mic dejun rapid,care se poate manca  pe fuga.E ideal in momentele cand sunteti in criza de timp.Arata ca niste briose,dar e compus doar din oua si umpluturi colorate si delicioase ce se pun in orice omleta:branza,sunca,ardei.Se pot pregati din timp si apoi se pot congela.Pentru consum,se tin cateva minute la microunde si sunt la fel de gustoase ca si cele preparate proaspat.
               Bineanteles,umpluturile pot diferi in functie de gusturile fiecaruia:branza Cheddar,ceapa,carnati afumati,ceapa verde,mazarae verde,cascaval etc.




                    Ingrediente:
                 6oua,1 ardei mic rosu,4-5 felii de sunca taiata cubulete,2ling de branza telemea rasa,1 rosie mica,sare,piper


                  Mod de preparare:
            Se incalzeste cuptorul si se ung cu ulei 6 forme de briose.Branza se da pe razatoare,ardeiul si rosiile se taie cuburi mici.La fel si sunca.Intr-un bol se sparg ouale,apoi se adauga restul ingredientelor.Se amesteca bine si se pune compozitia in formele de briose pregatite.Se da la cuptor 15-20 min.pana ouale se umfla usor si se rumesc frumos.
            Se scot din cuptor si se lasa sa se raceasca,apoi se servesc.



joi, 1 septembrie 2016

Sandwich-uri cu oua ochiuri






                      Aceste sandwich-uri se pot servi ca aperitiv,la micul dejun sau pot fi gustarea ideala la scoala sau servici pentru ca sunt delicioase atat calde,cat si reci.




                   Intr-o tigaie se incinge un pic de unt si se adauga ouale,ca pentru ochiuri.Pe fiecare ou se pune o felie de paine si se preseaza putin.Se tine pana oul e gata,apoi se intoarce cu felia de paine in jos.Peste ou se adauga felii de sunca si mozzarella.Cand painea s-a rumenit,se lipesc cate doua felii de paine  si sanwich-ul e gata.


                   Sandwich-urile se pot face cu felii de paine toast,dar si cu felii de franzela.La fel,sunca se poate inlocui cu salam,iar mozzarella,cu cascaval.

Salata de vara cu mango si trei feluri de branza





                  Este o salata delicioasa,plina de culoare,racoroasa si reconfortanta.O recomand   in zilele fierbinti de vara,cand pofta de mancare se rezuma la preparate reci,iar pornirea aragazului e un supliciu.Are avantajul ca timpul de pregatire este foarte scurt,dar e plina de vitamine si minerale.




               Ingrediente:
           1 mango,3-4 rosii,2 ardei grasi,50gr branza feta,50gr branza telemea de oaie,50gr ricotta,un pumn de seminte de in,sare,piper,ulei de masline,patrunjel verde tocat,


           Mod de preparare:
         Mango se curata si se taie cuburi,rosiile si ardeii se taie felii.Branza feta si telemea se taie cuburi.Se pune totul intr-un bol si se potriveste de sare si piper.Se adauga semintele de in si un pic de ulei de masline.Se amesteca totul bine.Se presara patrunjel verde tocat marunt si se pun gramajoare mici de branza ricotta.
          Se da totul la frigider pentru cateva minute,apoi se serveste.