Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

duminică, 9 octombrie 2016

Prajitura cu nuci si dulce de leche




                        Este o delicioasa prajitura in care am combinat nuca cu caramelul din lapte si a iesit ceva minunat.Cu toate ca aveam altceva in plan,a iesit aceasta minunatie pe care cu siguranta o voi repeta.




                          Ingrediente:
                       Blat: 8oua,8 ling zahar,3 ling.faina,3ling pesmet,2ling nuca macinata,un praf de copt.
                       Crema:2 conserve de lapte condensat,600ml smantana pentru frisca


                        Mod de preparare:
                      Contrar obiceiului de a incepe cu blatul,de data asta incep cu crema.In primul rand,pentru a obtine dulce de leche,se pun cutiile cu lapte condensat la fiert,intr-o oala cu apa.Se acopera cu un servet si se lasa sa fiarba,la foc mic,doua ore.Dupa ce au trecut cele doua ore de fiert,se stinge focul si se lasa sa se raceasca,apoi se desfac si se foloseste caramelul obtinut.
                    Pentru blat,albusurile se bat spuma tare,ca pentru bezea.Intr-un bol se amesteca faina,pesmetul,nuca macinata si praful de copt.Treptat se adauga zaharul la bezeaua formata si se mixeaza in continuare pana acesta se topeste.Se adauga galbenusurile,apoi se incorporeaza amestecul de faina,nuca si pesmet.
                   Se toarna compozitia intr-o tava tapetata cu hartie de copt si se da la cuptorul dinainte incins.E gata cand,scobitoarea cu care s-a intepat blatul, iese curata.Se scoate din tava si se lasa la racit.
                   Smantana pentru frisca se bate pana ajunge la consistenta de frisca,apoi se adauga dulceata de lapte si se amesteca cu o paleta.
                   Blatul racit se taie in doua.Pe una din foi se pune 2/3 din crema,se acopera cu a doua foaie,peste care se intinde restul de crema.Deasupra se presara nuca macinata.



                    Prajitura se da la rece pentru o ora,apoi se portioneaza si se serveste.

          

miercuri, 5 octombrie 2016

Pulpe de pui cu cartofi la cuptor





                      Este o mancare  foarte gustoasa si rapida,pentru ca atat carnea cat si garnitura,adica cartofii,se prepara impreuna.Se folosesc ierburi aromatice care dau savoare atat carnii cat si cartofilor,astfel,aromele se imbina perfect int-un singul fel de mancare.



                     Ingrediente:
                 pulpele si aripile de la un pui,6-8 cartofi,2 morcovi,ulei,sare,piper,cimbru,rozmarin


                  Mod de preparare:
               Pulpele se spala si se sterg bine cu servete absorbante.Cartofii se curata si se taie cuburi.Intr-un vas de yena se pun pulpele,cartofii si morcovii curatati si taiati in 3 sau in 2,pe lungime,depinde cat de mari sunt.Toul se stropeste cu ulei,se potriveste de sare si piper,apoi se adauga cimbru si rozmarin.Se acopera cu folie de aluminiu si se da la cuptor.Dupa aprox.30 min.se ia folia jos si se mai lasa  la cuptor pentru aprox.40 min.,pana puiul si cartofii sunt fragezi si frumos rumeniti.
             


                Se servesc calzi,cu salate de sezon : salata verde,de rosii,de castraveti,asortata.

luni, 3 octombrie 2016

Ciorba radauteana





                     Inventatoarea acestei ciorbe,doamna Cornelia Dumitrescu,a improvizat cautand o varianta mai apetisanta a ciorbei de burta.Astfel,a inlocuit carnea de vita si burta cu carne de pui.Rezultatul,aceasta ciorba radauteana,foarte savuroasa si consistenta.



                     Ingrediente:
                  1 pui de 1-1,5 kg,1 ceapa,3-4 morcovi,1 pastarnac,1 telina,2 ardei grasi,2-3 oua,200 gr smantana,1-2 ling otet,4 catei de usturoi,sare,piper boabe,2 foi de dafin,o ramura de cimbru,1 leg.patrunjel verde.


                     Mod de preparare:
                  Carnea se pune la fiert intr-o oala cu apa si sare.Legumele,mai putin usturoiul, se curata si se pun intregi la fiert,alaturi de pui.Cand incepe sa fiarba se spumeaza si se lasa la fiert,in continuare.Se adauga boabele de piper,foile de dafin si crenguta de cimbru.
                  Cand carnea si legumele sunt fierte,se opreste focul,se scot din supa si se strecoara.Carnea se curata de pe oase si se taie cuburi mici.Se adauga in supa si se pune din nou la fiert.Se potriveste de sare si se acreste cu otet,dupa gust.Se mai lasa sa dea doua-trei clocote si se stinge focul.
                  Ouale se bat bine cu smantana,apoi se adauga usturoiul tocat ca pentru mujdei.Se adauga un polonic de ciorba,se amesteca bine si se toarna totul in oala cu ciorba.Deasupra se presara patrunjel verde tocat.
                 Se serveste fierbine,cu ardei iute.

                    Tips
                  - Pentru ca ciorba sa aiba o culoare galbena,morcovii se calesc in ulei si se adauga la ciorba spre sfarsit impreuna cu uleiul in care s-au calit.
                  - Cine doreste o ciorba mai groasa,mai consistenta,poate adauga in smantana o lingura de faina.


duminică, 2 octombrie 2016

Pulpe de pui la cuptor in sos de iaurt





                  Sunt un deliciu aceste pulpe de pui marinate in iaurt.Rumene,fragede,aromate,te lingi pe degete.Enzimele din iaurt fragezesc carnea,dandu-i o savoare aparte.


                  Ingrediente:
              aprox.800-1000gr aripi si pulpe de pui,400 gr iaurt,turmeric,sare,piper,menta,rozmarin,un pic de ulei de masline.


               Mod de preparare:
            Iaurtul se amesteca cu uleiul si condimentele.Pulpele se curata si se sterg,apoi se pun in marinada de iaurt.Se amesteca bine,sa fie acoperite de iaurt.



               Se tin astfel de seara pana dimineata,sau,daca nu aveti timp,cel putin o ora.A doua zi se pun intr-o tava,se toarna marinada ramasa peste pulpe si se dau la cuptor.Din cand in cand  se ung cu sosul din tava.Pulpele se intorc pentru a se rumeni pe ambele parti.
               Dupa o ora,ora si jumatate, cand sunt frumos rumenite si fragede,se scot din cuptor si se lasa sa se racoreasca.


                  Se servesc calde,cu garnitura de cartofi sau orez.Un plus de savoare le da dulceata de ardei iuti.


joi, 29 septembrie 2016

Tort cu ciocolata si rom





                   Este un tort aniversar,l-am facut la aniversarea noasta a 30 de ani de casnicie.E mult,e putin,nu stiu pentru ca am impartit totul la doi:bune,rele,bucurii,necazuri,impliniri,satisfactii...Stiu sigur ca a fost frumos si este in continuare.
                  Dar sa revenim la tortul meu,al nostru.Este un blat cu cacao umplut cu crema de ciocolata aromatizata cu rom,iar deasupra,un ganache de ciocolata.E simplu,dar foarte gustos.



                        Ingrediente:
                    Blat:8oua,8 ling zahar,8 ling faina,4 ling cacao,un plic zahar vanilat,praf de copt.
                    Crema:4oua,4ling zahar,100ml lapte,100 gr ciocolata,500ml frisca lichida,esenta de rom.
                    Ganache de ciocolata: 100 gr ciocolata,200 gr fisca lichida
                    Sirop: 2 ling zahar,200 ml apa,esenta de rom


                       Mod de preparare:
                    Se incinge cuptorul si se tapeteaza o tava cu hartie de copt.Se separa albusurile de galbenusuri.Albusurile se bat spuma tare,ca pentru bezea.Treptat se adauga zaharul si se mixeaza pana se topeste complet.Se adauga galbenusurile si se amesteca incet,cu o spatula,de jos in sus. La urma se incorporeaza faina amestecata cu cacaoa si praful de copt,cu aceleasi miscari lente.
                     Compozitia se toarna in tava pregatita si se da la cuptor.E gata cand trece testul scobitorii.Se scoate din tava si se lasa sa se raceasca.
                       Se pregateste siropul.Zaharul se caramelizeaza si se stinge cu apa.Se lasa sa fiarba pana se topeste tot caramelul intarit.Se adauga esenta de rom si se stinge focul.Se lasa la racit.
                      Pentru crema,galbenusurile se freaca cu zaharul si laptele la bain marie.Cand zaharul s-a topit si copozitia e destul de groasa,se ia de pe foc si se adauga ciocolata rupta bucati si esenta de rom.Se amesteca pana se omogenizeaza,apoi se lasa la racit.
                       Frisca lichida se bate si se amesteca cu crema de ou racita.
                       Pentru ganache,se pune frisca pe foc si se incalzeste pana in momentul fierberii.Se ia de pe foc si se adauga ciocolata.Se amesteca pana se omogenizeaza si se da la rece.Cand e complet racita,se mixeaza pana devine spumoasa.
                       Blatul racit se taie in doua pe orizontala.Fiecare foaie se insiropeaza.Se umple cu crema de ciocolata,iar deasupra se toarna ganache-ul.Se decoreaza dupa imaginatia fiecaruia.