Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

luni, 27 octombrie 2014

Muraturi asortate la butoi






                       Din toate muraturile,cele asortate sunt cele mai apreciate.De obicei,sunt ultimele care le pun si primele care se mananca asa ca intotdeauna pun o cantitate mai mare.
                       Ideal ar fi ca muraturile asortate sa se puna in butoaie de stejar.In lipsa acestora,sunt bune si cele de plastic.
                       Daca puneti muraturile in butoaie de stejar,acestea se spala si se oparesc bine.E bine sa avem un butoi special pentru muraturi.Cu cat e mai vechi butoiul,cu atat e mai bun.Daca are miros de mucegai se stinge in el o mana de var apoi se spala butoiul in mai multe ape.Se freaca cu o perie,apoi se lasa sa se zavante.Inainte de a pune muraturile,se freaca interiorul butoiului cu usturoi.
                      Se aleg legume sanatoase si proaspete: castraveti,pepeni verzi mici,ardei capia,gogosari,gogonele,mere,gutui,struguri,telina,morcovi,varza alba,varza rosie,dovlecei,conopida,ceapa.Tot zarzavatul se spala bine,se curata daca e cazul si se taie dupa preferinta.Se aseaza toate in butoi,in proportiile dorite.Se adauga frunze de telina,marar uscat,cativa catei de usturoi si hrean sau frunze de visin.
                        Se face o saramura din 10l apa si 500gr sare ,o mana boabe de piper si o mana de boabe de mustar care se toarna peste zarzavaturi.Se astupa bine butoiul si se lasa  in camara.E bine sa se agite din cand in cand butoiul,timp de o saptamana pentru ca zarzavaturile sa se amestece bine,iar saramura sa le cuprinda pe toate.
                       Se depoziteaza in camara,la loc uscat si racoros.