Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

miercuri, 15 octombrie 2014

Peltea de gutui





                        Pelteaua ma duce cu gandul la copilarie,la vremea cand gemurile si dulceturile facute de mama erau adevarate delicatese.Si ce miros si arome se raspandeau prin casa cand mama le pregatea...Imi placea sa o ajut si ma lasa sa cred ca nu s-ar fi descurcat fara ajutorul meu.Si ma simteam atat de bine,desi ajutorul meu era la mancat si gustat ,mai mult.
                        Acum pregatesc eu gemurile si dulceturile.Aceleasi arome se raspandesc prin casa,doar ca rolurile s-au schimbat.
                         Dar sa revenim la pelteaua noastra,cea de gutui fiind cea mai gustoasa,dupa mine.
                   

                        Intarirea peltelei nu depinde numai de cantitatea de zahar sau de timpul de fierbere,ci si de felul fructelor folosite.Merele,perele,gutuile,coacazele contin o cantitate mare de pectina,substanta ce ajuta la intarirea peltelei.E recomandat sa se evite fructele fainoase,care se sfarama usor la fiert pentru ca dau o zeama tulbure.Cu cat zeama e mai limpede,cu atat pelteaua e mai aspectuasa.Pentru o peltea deschisa la culoare trebuie sa se fiarba pelteaua la foc iute.Daca dorim o peltea mai rosiatica,se fierbe la foc mic.


                       Ingrediente:
                   1l zeama in care au fiert gutuile,1kg zahar.

                   
                      Mod de preparare:
                    Se aleg gutui frumoase si sanatoase,galbene,fara pete.Se spala bine puful de pe ele si se taie in patru.Nu se curata de coaja,nu se scoate casuta cu seminte.Se pun intr-o cratita cu apa,socotind 2l apa la 1kg gutui.Se lasa sa fiarba o ora la foc mic ,pana cand gutuile se inmoaie bine.In timpul fiertului nu se amesteca in gutui,sa nu se sfarame.Dupa ce au fiert,se toarna totul intr-o sita fina sau un tifon si se lasa sa se scurga bine,30 min.
                     Se masoara cantitatea de zeama rezultata si se pune iar la fiert,cu zaharul,respectand proportia de 1kg zahar la 1l zeama.Se lasa sa firba la foc mic pana se topeste zaharul,apoi se mareste focul.Se ia spuma de cate ori este nevoie.Se fierbe pana  pelteaua e destul de legata.
                    Cand e gata,se ia de pe foc si,fierbinte,se pune in borcane care se inchid ermetic.
                    Cine doreste,pentru un plus de savoare,inainte de a lua pelteaua de pe foc,poate sa adauge in ea cativa samburi de nuca,prajiti.
                    Fructele fierte ramase dupa ce se strecoara zeama se pot folosi pentru marmelada.