Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

miercuri, 16 martie 2016

Tort de nuci si ganaj de ciocolata





                        Este un tort foarte fin,ciocolatos si aromat.Foile de blat cu nuci sunt umplute cu ganaj de ciocolata,care sta pe un strat de gem de caise si unul de caramel cu nuci.Textura crocanta a caramelului cu nuca contrasteaza cu ganajul fin si cremos de ciocolata,iar gemul de caise,acrisor,da o savoare deosebita tortului.




                          Ingrediente:
                     Blat: 8 oua,8 ling zahar,2 ling faina,2 ling pesmet,2 ling cacao,2ling nuci macinate,un praf de copt
                    Ganaj de ciocolata: 500gr ciocolata amruie,500ml smantana pentru frisca,esenta de vanilie.
                    Caramel:200gr zahar,100gr nuci
                    In plus:1 borcan 800ml cu gem de caise,200ml lichior de caise.
                    Sirop:100ml apa,2ling zahar,50ml lichior de caise.


                  Mod de preparare:
             Mai intai se face ganajul,pentru a avea timp sa stea la rece,Eu l-am facut seara si l-am bagat la frigider pana a doua zi.
            Intr-un cazanel se infierbanta smantana pana ajunge la fierbere.In acest moment se opreste focul si se adauga cicolata taiata.Se amesteca energic pana se topeste si se omogenizeaza cu frisca.Se amesteca pana se racoreste,apoi se da la frigider 2-3 ore sau pana a doua zi.
             Crema rece se mixeaza bine pana se deschide la culoare si devine spumosa.In timpul mixarii se adauga esenta de vanilie.
             Pentru blat,se amesteca intr-un bol faina,pesmetul,cacaoa,nucile macinate si praful de copt.Albusurile se separa de galbenusuri si se bat bine pana rezulta o spuma tare.Treptat,se adauga zaharul si se bate in continuare pana se topeste complet.Se adauga galbenusurile,amestecand incet,de jos in sus cu o spatula.La urma se incorporeaza amestecul  de ingrediente uscate,cu aceleasi miscari de jos in sus.Compozitia se pune in tava tapetata cu hartie de copt si se da la cuptorul incins in prealabil.
              E gata cand trece proba scobitorii.Blatul se scoate si se lasa la racit.
              In acest timp se prepara siropul.Zaharul se caramelizeaza si se stinge cu apa.Se lasa sa fiarba pana se topeste caramelul.In siropul format se adauga lichior de caise.Se ia de pe foc si se lasa sa se raceasca.
            Gemul se incalzeste pe foc,daugand in el lichior de caise.Se lasa sa fiarba 5min,apoi se ia de pe foc si se lasa sa se raceasca.
            Pentru caramelul cu nuca se topeste zaharul si se adauga nucile in el.Se amesteca astfel incat nucile sa fie cuprinse de caramel,apoi se rastoarna pe un blat uns cu putin ulei.Se lasa sa se raceasca,apoi se zdrobesc cu sucitoarea.




              Blatul se taie in trei,pe orizontala.Foile se insiropeaza cu siropul rece.Pe una din foi,care va fi la baza, se intinde o treime din gem,apoi o parte din nucile cu zahar caramelizat.Deasupra se intinde jumatate din ganajul de ciocolata.Se pune a doua foaie insiropata,care ,la fel se unge cu o treime din gemul ramas,apoi se presara nucile caramelizate si se intinde restul de crema.Se acopera cu cea de-a treia foaie ,insiropata si ea.Si aceasta foaie se unge cu gem,apoi se imbraca totul in ganaj de ciocolata.Se opresc cateva linguri din crema pentru decor.
            Am decorat tortul cu fire de caramel si bilute de zahar.
            Se da totul la frigider pana a doua zi.
            Iata o sectiune a tortului: