Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

luni, 25 aprilie 2016

Tort diplomat cu fructe






                Clasicul tort diplomat este o rulada cu crema de vanilie amestecata cu frisca batuta ,coji de portocala confiate si stafide.
                Nu e un desert greu de preparat daca se tine cont de cateva reguli esentiale.
                In primul rand,crema de oua,lapte si gelatina trebuie lasata sa ajunga la temperatura camerei inainte de a o amesteca cu frisca,alfel riscati sa se taie.Crema nu se raceste in frigider pentru ca gelatina va actiona si nu se va mai putea amesteca cu frisca.Trebuie sa se raceasca la temperatura camerei.
               Smantana pentru frisca (naturala,normal) se bate la viteza mare pana se intareste.Aceasta trebuie sa fie foarte rece inainte de intrebuintare.In momentul cand s-a intarit frisca,se opreste mixatul pentru ca astfel se separa si va deveni unt.
               Gelatina trebuie hidratata intr-o cantitate de apa de cinci ori mai mare decat cantitatea ei.Nu trebuie sa fiarba pentru ca isi pierde proprietatile.
                Daca vreti sa folositi fructe exotice,recomand fructele din compot,Sunt unele fructe precum ananasul sau papaya care,in stare proaspata,au niste enzime care anuleaza efectul gelatinei.
               Respectand aceste reguli,sigur veti obtine un tort minunat.




              Ingrediente:
          Crema:5 galbenusuri,500ml smantana pentru frisca,200gr zahar,500ml lapte,2 ling faina,20gr  gelatina ,fructe proaspete sau din compot,1/2 baton vanilie
          Blat:6oua,6ling zahar,6 ling faina
          Jeleu: 500ml zeama de compot,10gr gelatina



                 Mod de lucru:
           Mai intai se pregateste blatul.Se separa albusurile de galbenusuri.Albusurile se bat spuma tare.Se adauga zaharul si se bate in continuare pana se topeste complet.Se adauga galbenusurile si se amesteca incet,cu o spatula.La urma se incorporeaza faina.
           Blatul se coace intr-o forma de tort.Este gata cand scobitoarea cu care se inteapa iese curata.
           Blatul se scoate din forma si se lasa sa se raceasca.
           In acest timp se pregateste crema.Gelatina se pune la hidratat in 100 ml apa rece.
           Intr-un vas se pun galbenusurile,Se amesteca cu zaharul si faina.Se adauga laptele si vanilia si se pune la fiert,la bain marie.Se fierbe amestecand continuu pana incepe sa se ingroase,capatand consistenta unei smantani.Crema nu trebuie sa fiarba.Se ia de pe foc si se lasa sa se racoreasca.Dupa 5-10 min.se adauga gelatina,apoi se lasa sa se raceasca pana ajunge la temperatura camerei.
          Din cand in cand se amesteca,pentru a nu prinde crusta deasupra.
          Se bate frisca si se da deoparte pana se pregatesc fructele.Daca sunt din compot,se scurg bine de zeama.Fructele intregi se taie cuburi.Eu am folosit ananas, piersici si afine din compot,capsuni congelate si kiwi proaspete.
           Se adauga frisca in crema de vanilie si se amesteca cu o spatula.Se adauga bucatile de ananas,piersici si kiwi si se amesteca usor.Afinele si capsunii i-am pus in straturi,pentru a nu colora crema.
            Blatul se taie in doua,obtinand doua foi care se insiropeaza cu zeama de compot.
            Pentru asamblarea tortului se poate folosi o forma de tort cu pereti mai inalti sau o cratita inalta.Eu am ales varianta a doua pentru ca nu am avut o forma de tort cu pereti  inalti.
           Cratita se tapeteaza cu folie alimentara.Se pune o foaie de blat,se insiropeaza,iar deasupra se toarna jumatate din crema.Se presara fructele si pune restul de crema.Deasupra se acopera cu al doilea blat.Se acopera cu folia si se da la frigider pana a doua zi.
           Pentru a rasturna tortul,se desface folia si se acopera cu platoul pe care va fi tortul.Cu o miscare sigura se rastoarna si se ia folia jos.Se imbraca in frisca,iar deasupra se toarna jeleu de fructe.
           Pentru jeleu se hidrateaza gelatina timp de 10 min.Zeama de compot se incalzeste,fara sa ajunga la fierbere.Se adauga gelatina si se lasa sa se raceasca.Cand incepe sa se ingroase,se toarna peste tort si se mai da 2 ore la frigider pana se intareste complet.
            Tortul rece se portioneaza si se serveste.