Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

duminică, 4 decembrie 2016

Tort cu crema de portocale si ganaj de ciocolata

               


                              A fost aniversarea Emiliei,deci se preta un tost aniversar.Stiind ca ii place ciocolata,am ales sa fac  combinatia ciocolata - portocale,care e minunata.A iesit un tort fin,cu doua creme minunate si un blat pufos,insiropat din belsug cu un sirop de portocale.



                             Ingrediente:
                          Blat: 10 oua,10 ling zahar,8 ling faina,3 ling cacao,un praf de copt.
                          Crema de portocale: 6 oua,12 ling zahar,2 ling lapte,zeama de la o portocala,coaja rasa de la o portocala,500 ml smantana pentru frisca.
                          Ganaj de ciocolata: 500 ml smantana pentru frisca,400 gr ciocolata amaruie
                          Sirop: 200ml apa,4 ling zahar,coaja de la o portocala,zeama de la o portocala
                          Glazura: 2ling apa,2ling zahar,1 ling cacao,50 gr unt




                            Mod de preparare:
                         Se separa albusurile de galbenusuri si se bat tare,ca pentru bezea.Treptat,se adauga zahrul,mixand in continuare pana se topeste.Se adauga galbenusurile amestecand incet,cu o spatula.La urma, se incorporeaza faina amestecata cu cacaoa si praful de copt,cu aceleasi miscari lente,de jos in sus.
                         Compozitia se toarna in tava tapetata cu hartie de copt si se da la cuptorul incins in prealabil.E gata cand trece proba scobitorii.Se scoate din tava pe un gratar si se lasa sa se raceasca.
                       In acest timp se pregateste ganajul de ciocolata.Frisca se pune la foc si cand incepe sa clocoteasca, se adauga ciocolata taiata bucati.Se ia de pe foc si se amesteca pana se omogenizeaza compozitia, se lasa sa se raceasca,apoi se da la rece pentru 2-3 ore.Se poate pregati de seara si se lase la frigider pana a doua zi.
                          Se scoate de la rece si se mixeaza puternic pana se deschide la culoare si devine spumoasa.
                        Pentru crema de portocale,se pun la foc ouale cu zaharul si laptele,batand continuu cu telul pana rezulta o compozitie groasa ca o smantana.Se adauga coaja rasa de portocala si zeama si se mai bate pe foc 5 min.Se ia de pe foc si se lasa la racit.
                         Se bate frisca si cand e gata se adauga crema de oua racita.Se amesteca incet cu o lingura pana se omogenizeaza.
                         Pentru sirop,se pune la fiert apa cu zaharul si coaja de portocala.Cand da in clocot se adauga zeama de portocala si se stinge focul.Se lasa sa se raceasca.
                        Blatul se taie in trei,pe orizontala,obtinand trei foi.Una din foi se pune pe o tava,aceasta fiind baza tortului.Se insiropeaza bine si se intinde crema de portocale.Am oprit cateva linguri din crema  pentru decor.Se acopera cu a doua foaie,care se insiropeaza si ea,apoi se intinde ganajul de ciocolata.Se acopera cu a treia foaie,se insiropeaza,apoi se toarna glazura si se decoreaza.
                          Glazura se obtine fierband zaharul cu apa pana incepe sa se lege.Se aduga cacaoa si untul si se mai lasa sa dea cateva clocote.Se toarna fierbinte peste prajitura.
                          Marginile si partea laterala le-am imbracat in crema de portocale.Deasupra am decorat cu frunze de menta si coji de portocale confiate.