Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

miercuri, 28 decembrie 2016

Prajitura Romanta de Craciun





                       Aceasta prajitura a fost vedeta mesei de Craciun de anul acesta.Am numit-o astfel pentru ca e ca o romanta aromata si parfumata.Foile le-am facut inspirata de prajitura Romanita,prajitura din caietul mamei mele,pe care inca nu am reusit s-o public.Sunt foi cu cacao glazurate cu zahar ars si umplute cu doua creme:una de vanilie si una de ness.Un deliciu gustos si aromat.





                     Ingrediente:
                Foi: 7 oua,7 ling zahar,7 ling faina,2 ling cacao,un praf de copt
                Crema : 4oua,600 ml lapte,250 gr zahar,3 ling faina,zahar vanilat,1 ling ness,400gr unt.
                Bezea: 4 albusuri,200 gr zahar,20 gr ciocolata
                Glazura de ciocolata: 80gr ciocolata,50 ml lapte,1 ling ulei
                Glazura pt.foi: 18 ling zahar



                    Mod de preparare:
                Albusurile se separa de galbenusuri si se bat spuma cu 7 ling zahar.Cand bezeaua e tare si zaharul s-a topit,se adauga galbenusurile amestecand incet.La urma se incorporeaza faina amestecata cu cacaoa si praful de copt, cu miscari de jos in sus.Din aceasta compozitie se coc trei foi,care se coc pe dosul tavii.
               Cele 18 ling zahar se topesc,pe rand,cate 6 odata, si se glazureaza foile.
               Pentru crema, se amesteca galbenusurile cu zaharul,zaharul vanilat,se adauga o parte din lapte si se pune la foc.Faina se subtiaza cu restul de lapte si se toarna peste compozitia care fierbe.Se amesteca totul bine si se fierbe pana se ingroasa ca o smantana.Se ia de pe foc si ,fierbinte,se imparte in doua.Intr-o parte se adauga lingura de ness.Se lasa sa se raceasca ambele creme.
               Untul se imparte in doua si ambele parti se spumeaza.Cu o parte de unt se amesteca crema de vanilie,iar cu cealalta,crema de ness.
                Cu aceste creme se umplu foile,iar deasupra se pune bezeaua.Pentru bezea,se bat albusurile cu zaharul si o ling,zeama de lamaie la bain marie.Cand sunt tari si lucioase,se iau de pe foc si se adauga cateva bucatele de ciocolata.Se bate pana ciocolata se topeste si se omogenizeaza.
               Deasupra se decoreaza cu glazura de ciocolata,obtinuta prin topirea cicolatei cu laptele si uleiul.
               Se da totul la rece pana a doua zi,cand se portioneaza.


             

luni, 12 decembrie 2016

Salata de cartofi cu sos de avocado






                          La cina am facut aceasta salata de cartofi cu un sos de avocado.Se prepara usor si repede,este foarte gustoasa si satioasa.O mancare ce inlocuieste cu succes orice preparat din carne sau mezeluri.





                          Ingrediente:
                        6-8 cartofi,4 oua,2 avocado,cateva masline,ulei de masline,zeama de lamaie,sare,piper.



                        Mod de preparare:
                     Cartofii se spala bine si se pun la fiert cu  tot cu coaja.Ouale se fierb tari.Cand sunt fierti,cartofii se curata si se taie felii.La fel si ouale.Se pune totul intr-un bol si se adauga maslinele.
                     Avocado se curata si se paseaza cu blenderul.Se adauga zeama de lamaie si ulei,atat cat sa rezulte un sos gros,ca o maioneza.Se adauga sare si piper si se rastoarna peste cartofii si ouale din bol.Se amesteca totul bine si se potriveste de sare si piper,daca e cazul.
                     Se consuma ca atare,cu multa pofta.


joi, 8 decembrie 2016

Tarta cu banane





                     Aceasta tarta este desertul ideal pentru o seara in care ai pofta de ceva dulce.Se face foarte repede si usor,cu ingrediente minime,este foarte aromata,cremoasa si delicata.





                      Ingrediente:
              3oua,300gr faina,100 gr unt, 250gr zahar, 3-4 banane,un pahar smantana,zahar vanilat



                     Mod de preparare:
                  Se prepara aluatul,separand albusurile de galbenusuri si amestecand galbenusurile cu jumatate pahar de zahar.Se adauga untul topit si racit,apoi faina.Se framanta totul bine pana se obtine un aluat mai dens.Se inveleste in folie alimentara si se da la frigider 30 min.
                   Dupa acest timp,se scote aluatul si se intinde o foaie rotunda,cu care se tapeteaza forma in care vreti sa coaceti tarta.In prealabil,forma se unge cu unt.
                    Bananele se curata de coaja si se taie felii,apoi se pudreaza cu zahar vanilat.Se pun in forma in strat uniform si se acopera cu smantana.
                    Se da totul la cuptorul incins in prealabil,aproximativ 20 min.
                    In acest timp,albusurile ramase se bat impreuna cu restul de zahar pana se obtine o bezea tare.Se scoate tarta din cuptor si se acopera cu bezeaua.Se mai da 5 min.la cuptor,apoi se scoate si se lasa sa se raceasca.
                      Deasupra am presarat nuca macinata.Se poate decora cu fructe confiate,fulgi de migdale,ciocolata,stafide etc.


                     

 
                           

duminică, 4 decembrie 2016

Tort cu crema de portocale si ganaj de ciocolata

               


                              A fost aniversarea Emiliei,deci se preta un tost aniversar.Stiind ca ii place ciocolata,am ales sa fac  combinatia ciocolata - portocale,care e minunata.A iesit un tort fin,cu doua creme minunate si un blat pufos,insiropat din belsug cu un sirop de portocale.



                             Ingrediente:
                          Blat: 10 oua,10 ling zahar,8 ling faina,3 ling cacao,un praf de copt.
                          Crema de portocale: 6 oua,12 ling zahar,2 ling lapte,zeama de la o portocala,coaja rasa de la o portocala,500 ml smantana pentru frisca.
                          Ganaj de ciocolata: 500 ml smantana pentru frisca,400 gr ciocolata amaruie
                          Sirop: 200ml apa,4 ling zahar,coaja de la o portocala,zeama de la o portocala
                          Glazura: 2ling apa,2ling zahar,1 ling cacao,50 gr unt




                            Mod de preparare:
                         Se separa albusurile de galbenusuri si se bat tare,ca pentru bezea.Treptat,se adauga zahrul,mixand in continuare pana se topeste.Se adauga galbenusurile amestecand incet,cu o spatula.La urma, se incorporeaza faina amestecata cu cacaoa si praful de copt,cu aceleasi miscari lente,de jos in sus.
                         Compozitia se toarna in tava tapetata cu hartie de copt si se da la cuptorul incins in prealabil.E gata cand trece proba scobitorii.Se scoate din tava pe un gratar si se lasa sa se raceasca.
                       In acest timp se pregateste ganajul de ciocolata.Frisca se pune la foc si cand incepe sa clocoteasca, se adauga ciocolata taiata bucati.Se ia de pe foc si se amesteca pana se omogenizeaza compozitia, se lasa sa se raceasca,apoi se da la rece pentru 2-3 ore.Se poate pregati de seara si se lase la frigider pana a doua zi.
                          Se scoate de la rece si se mixeaza puternic pana se deschide la culoare si devine spumoasa.
                        Pentru crema de portocale,se pun la foc ouale cu zaharul si laptele,batand continuu cu telul pana rezulta o compozitie groasa ca o smantana.Se adauga coaja rasa de portocala si zeama si se mai bate pe foc 5 min.Se ia de pe foc si se lasa la racit.
                         Se bate frisca si cand e gata se adauga crema de oua racita.Se amesteca incet cu o lingura pana se omogenizeaza.
                         Pentru sirop,se pune la fiert apa cu zaharul si coaja de portocala.Cand da in clocot se adauga zeama de portocala si se stinge focul.Se lasa sa se raceasca.
                        Blatul se taie in trei,pe orizontala,obtinand trei foi.Una din foi se pune pe o tava,aceasta fiind baza tortului.Se insiropeaza bine si se intinde crema de portocale.Am oprit cateva linguri din crema  pentru decor.Se acopera cu a doua foaie,care se insiropeaza si ea,apoi se intinde ganajul de ciocolata.Se acopera cu a treia foaie,se insiropeaza,apoi se toarna glazura si se decoreaza.
                          Glazura se obtine fierband zaharul cu apa pana incepe sa se lege.Se aduga cacaoa si untul si se mai lasa sa dea cateva clocote.Se toarna fierbinte peste prajitura.
                          Marginile si partea laterala le-am imbracat in crema de portocale.Deasupra am decorat cu frunze de menta si coji de portocale confiate.


luni, 21 noiembrie 2016

Felii de China





                      Unii ii zic Chinezoaica  sau Felii chinezesti.In caietul mamei se numeste Felii de China,asa ca i-am pastrat numele . Tot de la mama am aflat ca prajitura are numele asta, datorita desenelor neregulate facute cu glazura deasupra,ca niste hieroglife chinezesti.
                      Nu conteaza numele sau modelul,conteaza ca este o prajitura delicioasa cu un blat pufos si aerat cu nuca si cacao,iar deasupra are o combinatie de doua glazuri,una de galbenusuri si alta de cacao.Un desert pe care in copilarie l-am adorat.




                      Ingrediente:
                    200gr unt,400 gr zahar,100 gr faina,200 gr nuci macinate,1ling cacao,un praf de copt,coaja de lamaie,6oua.
                    Glazura: 2ling apa,2ling zahar,50gr unt,1 ling cacao




                    Mod de preparare:
                 Untul moale se freaca cu 200gr zahar.Se incorporeaza faina amestecata cu cacaoa,praful de copt si nucile macinate.La urma se adauga albusurile batute spuma tare,ca pentru bezea si coaja de lamaie rasa.
                 Se toarna totul in tava unsa cu unt si tapetata cu faina,se niveleaza si se da la cuptorul preancalzit.Se coace pe jumatate.
                  In acest timp se freaca galbenusurile cu restul de zahar pana devine o crema.Se scoate prajitura din cuptor si se toarna deasupra.Se intinde pe toata suprafata si se da din nou la cuptor.Se tine doar pana se usuca deasupra galbenusurile.
                  Prajitura se scoate din cuptor si se lasa la racit.
                  Pentru glazura,se fierbe apa cu zaharul pana devine un sirop gros.Se adauga cacaoa si untul,se omogenizeaza si se mai lasa sa dea cateva clocote.Cu ajutorul unei linguri se fac hieroglife deasupra parajiturii.
                  Se lasa sa se raceasca complet ,iar glazura sa se intareasca,apoi se portioneaza si se serveste.