Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

sâmbătă, 22 aprilie 2017

Gulas de miel la ceaun





                 E putin impropriu spus gulas la ceaun,pentru ca,automat,cand spui gulas,spui ceaun.Nu ca nu ar merge facut si in casa,dar la ceaun e altfel.Si cum vremea a fost insorita,desi rece,frig chiar,am pus in functie ceaunul pentru gulasul de miel.Am fost super incantata cand am gasit reteta Sidoniei si mentioneaza ca este originala,ungureasca.
                  Sidy este gazda de luna aceasta a provocarii Weekend cu spor.Si chiar ai spor cand ii citesti blogul! Pentru aceasta luna ea ne-a oferit urmatoarelel teme: Carne de miel,Ciorbe,Salate.Normal,in aceasta luna nu putea lipsi carnea de miel,asa ca un gulas e minunat.




                     Ingrediente:
                1kg carne de miel,2-3 cepe,2 ling untura,3-4 morcovi,2 radacini patrunjel,2 radacini pastarnac,1 telina mica,1 leg.ceapa verde,2-3 fire usturoi verde,700gr cartofi,sare,piper,boia dulce/iute,foi de dafin,chimen,2ling crema gulas,1 leg patrunjel verde.


                      Mod de preparare:
               Legumele si zarzavatul se curata si se taie cubulete.Carnea se spala,se scurge bine si se taie cuburi.Se foloseste atat carne cu os (coaste) cat si macra.Eu am dezosat o pulpa.
                Se face focul si se incinge ceaunul.Se pune untura la topit si se adauga ceapa.Se caleste pana devine transparenta.Se adauga carnea si se caleste pana isi schimba culoarea.Se adauga boiaua,sarea,piperul,chimenul,crema de gulas si foile de dafin.Eu am folosit chimen macinat.Daca aveti seminte de chimen,puneti-le intr-un saculet din tifon pentru a nu se raspandi in mancare.Se toarna 3-4l apa si se lasa sa fiarba.


                 Cand carnea e apropae fiarta,se adauga zarzavatul  taiat cuburi.Dupa 20min.se adauga si cartofii.Se lasa totul sa fiarba bine.



                       Cand carnea si cartofii sunt fierti se ia ceaunul de la foc si se presara patrunjel verde deasupra.
                      Se serveste alaturi de ardei iute si o salata de rosii si castraveti.


joi, 20 aprilie 2017

Foi cu nuca si ciocolata








                   Aceasta prajitura m-a dus cu gandul la copilarie pentru ca este o prajitura pe care mama o facea mereu.Eu i-am adus cateva modificari si am refacut-o cu mult drag.Este o prajitura cu foi fragede de pandispan si crema de nuca oparita.Cred ca fiecare o stie si a mancat cel putin o data aceasta prajitura,pentru ca nu se poate uita cu una,cu doua gustul minunat al ei.





                   Ingrediente:
                Foi: 8 oua,8 ling zahar,8 ling faina
                Crema: 500 gr nuca macinata,300 ml lapte,200 gr ciocolata amaruie,200 gr zahar,2 pachete de unt,coaja rasa de la o lamaie,zahar vanilat.



                    Mod de preparare:
               Din ingredientele pentru foi,se face clasicul aluat de pandispan.Adica:albusurile se separa de galbenusuri si se bat tare,pana se tin de paletele mixerului.Se adauga zaharul si se mixeaza in continuare pana se topeste complet si se obtine o spuma tare,lucioasa.Se adauga galbenusurile amestecand incet,cu o lingura,cu miscari de jos in sus.Cu aceleasi miscari se incorporeaza si  faina.Aluatul se imparte in patru si se coc patru foi,pe dosul tavii.Daca aveti tava mare,puteti coace doar doua foi si apoi le taiati in jumatate.
               Pana foile se racesc,se face crema.Laptele se fierbe impreuna cu zaharul si vanilia.Cand clocoteste se adauga nuca si coaja rasa de lamaie impreuna cu ciocolata taiata cuburi mici,amestecand bine pana ciocolata se topeste si se omogenizeaza,obtinandu-se o crema.Se lasa sa se raceasca.
               Untul se spumeaza,apoi se adauga crema racita.Se amesteca bine,apoi se umplu foile.
               Deasupra se face o glazura de ciocolata din 100ml lapte si 100 gr ciocolata.Eu am avut niste frisca ramasa,am amestecat-o cu un pic de cacao si am pus-o deasupra.
                Prajitura se da la rece pana a doua zi,pentru ca foile sa se inmoaie bine.
                Se serveste cu multa placere.



marți, 18 aprilie 2017

Tocanita din piept de pui cu ardei copt si leurda







                    Dupa atatea mancaruri grele de sarbatori,o tocanita din piept de pui e binevenita.Dupa mine,era ideala o mancare fara carne,dar,la noi in familie, "cel mai bun zarzavat e carnea"dupa cum zice sotul meu.Am facut aceasta tocanita cu iz de vara,pe care am aromat-o cu leurda.Merge de minune alaturi de ardei copti.Dar iata despre ce e vorba.


                   Ingrediente:
               1 piept pui,1 ceapa mare,1 leg.leurda,6-8 ardei copti,sare,piper,ulei


                   Mod de preparare:

               Intr-o cratita se incinge uleiul si se adauga pieptul de pui taiat cuburi.Se lasa pana se rumenesc frumos bucatile de carne.Se adauga ceapa tocata si se caleste pana devine translucida.Ardeii copti se taie fasii si se adauga in mancare.Se potriveste de sare si piper si se lasa sa fiarba pana carnea e bine gatita.Inainte de a opri focul,se adauga leurda taiata marunt.Se mai lasa sa dea doua clocote,apoi se stinge focul.
               Se serveste ca atare sau cu garnitura de cartofi,orez sau mamaliga.


luni, 17 aprilie 2017

Prajitura cu bezele si ciocolata






                Este o prajitura cu o crema fina de mascarpone si frisca ce are la baza bezele fixate intr-o glazura de ciocolata.Fiind in criza de timp,nu am facut eu bezelele ci le-am cumparat.Sincer,e o compozitie minunata,usoara,aerata si ciocolatoasa.




                   Ingrediente:
               Blat:7oua,7 ling zahar,7 ling faina,1 praf de copt.
               Crema: 250gr mascarpone,300gr smantana pentru frisca,2-3 ling cacao,200gr zahar pudra
               Glazura 400 gr ciocolata,200gr frisca
               100gr bezele



                   Mod de preparare:
               Se face un blat din cele 7 oua.Se separa albusurile de galbenusuri si se bat spuma tare.Treptat se adauga zaharul si se bate in continuare pana se topeste.Se adauga galbenusurile si se amesteca incet,cu o spatula.La urma se incorporeaza faina amestecata cu praful de copt.Compozitia se toarna in tava tapetata cu hartie de copt si se da la cuptor pana trece testul scobitorii.Se scoate din tava si se lasa sa se raceasca.
                 Ciocolata se pune la foc impreuna cu frisca.Dupa ce s-a topit si s-a omogenizat,se ia de pe foc si se lasa doua min.sa se racoreasca.
                  Blatul racit se taie in doua,pe orizontala.Una din foile obtinute se glazureaza cu jumatate din cantitatea de glazura obtinuta.Pe glazura inca calda,se aranjeaza bezelele.
                  Smantana pentru frisca se bate impreuna cu zaharul.Se mixeaza putin si mascarponele si se adauga in frisca.Se adauga cacaoa si se omogenizeaza totul.
                  Crema astfel obtinuta se intinde peste bezele.Se acopera cu a doua foaie peste care se intinde restul de glazura.Se da totul la rece 2-3 ore,dupa care se portioneaza.


duminică, 2 aprilie 2017

Cum vopsim ouale de Pasti?





                     Cu toate ca traditia spune ca ouale de Pasti sunt rosii,orice gospodina isi doreste sa aiba oua cat mai frumos colorate.Astfel,metodele de vopsire a oualor s-au inmultit de la an la an.
                      Incondeierea oualor este o metoda traditionala care presupune desenarea unor modele pe oua cu ceara.Este necesara detinerea unui condei special cu care se face aceasta operatie,iar ouale trebuie sa fie cu coaja alba.Dupa relizarea modelelor cu ceara,ouale se cufunda in vopsea.Ceara se va topi,iar pe ou va ramane modelul incondeiat.
                       In comert exista nenumarate vopsele pentru oua: culori pastelate,sidefate,cu aplicatii 3D,folii autocolante cu diferite modele care se aplica pe oua.Se pot alege vopsele sub forma de praf sau lichide.
                     Ouale fierte tari,se cufunda in vopseaua diluata in apa si otet si se tin pana se coloreaza.Daca vreti o culoare mai intensa,le tineti mai mult,iar pentru culori mai pale,mai putin.



                         Dupa acest principiu se pot colora ouale in doua culori sau in dungi.Oul se pune intr-o lingura si se cufunda pe jumatate in vopsea.Dupa ce s-a colorat,se intoarce si se cufunda cu cealalta parte in alta culoare.Astfel,vom avea oua in doua culori.
                         Pentru a avea oua in dungi,se cufunda oul in vopseaua cea mai deschisa dupa care se cufunda treptat,cate putin in alte nuante de vopsea pana e cuprins tot oul.
                          Pentru a avea oua cu diferite modele de flori sau frunze,pe ouale fierte se aplica diferite frunze sau flori.Pentru a le fixa,se infasoara in fasii de ciorap de nailon si se leaga.Ouale astfel pregatite se introduc in vopsea.Dupa colorare se scoate ciorapul si frunzele.


                       Cine nu doreste vopselele chimice din comert,poate opta pentru produsele naturale pentru a colora ouale.Asfel se pot folosi:
                  - coji de ceapa pentru culoarea galben-maro
                  - turmeric pentru galben
                  - sfecla rosie pentru rosu
                  - varza rosie pentru albastru
                  - afine pentru violet
                  - urzici sau spanac pentru verde
                 
                       In acest caz,ouale se fierb impreuna cu ingredientele aproximativ 20 min.
                       Pentru a avea un luciu placut,ouale vopsite se ung cu putin ulei.