Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

luni, 28 decembrie 2015

Tort de bezea si ciocolata





               Este un tort minunat,usor,aerat,foarte gustos.Este compus din doua foi de bezea,iar,la baza,o foaie de pandispan.Am facut pandispanul pentru ca m-am gandit ca nu va avea destula stabilitate,dar merge linistit si la baza,foaie de bezea.Foile sunt umplute cu o crema de ciocolata foarte fina si aerata.Putin cam scump pentru ca intra multe oua,dar merita.



              Ingrediente:
           Foaie pandispan : 6 oua,6 ling faina,6 ling zahar,3 ling ulei,3 ling apa,un praf sare.
           Foi de bezea:16 albusuri,800gr zahar,2 ling otet,2 prafuri sare.
           Crema: 16 galbenusuri,10 ling.zahar,150ml lapte,1 baton vanilie,200 gr ciocolata menaj,1kg smantana pentru frisca.
            Glazura;100 gr ciocolata menaj,50 ml lapte,2 ling ulei.



              Mod de preparare:
           Pentru pandispan,se separa galbenusurile de albusuri.Galbenusurile se freaca cu parful de sare,uleiul si apa adaugate treptat.Albusurile se bat spuma tare.Treptat,se adauga zaharul lingura cu lingura si se mixeaza pana se topeste complet.Peste compozitia de albusuri se toarna compozitia de galbenusuri si se amesteca incet,cu o spatula,cu miscari de jos in sus.La urma se incorporeaza faina cu aceleasi miscari de jos in sus.Compozitia se toarna in tava tapetata cu hartie de copt si se da la cuptorul incins dinainte.Se tine pana trece proba scobitorii.Foaia se scoate din tava si se lasa sa se raceasca.
            In acest timp se fac foile de bezea.Aceeasi tava in care s-a copt pandispanul se tapeteaza cu hartie de copt.Albusurile se bat spuma cu praful de sare.Se adauga otetul si se bat in continuare pana  rezulta o bezea tare,care se tine de teluri.Se adauga treptat zaharul si se mixeaza in continuare pana acesta se topeste complet.
           Se pot bate toate albusurile odata,si,la urma,compozitia se imparte in doua patri egale pentru a coace doua foi sau se bat pe rand,cate 8 albusuri.
          Compozitia se toarna in tava si se da la cuptor.Se coace pana capata o culoare maronie deasupra.
          Foile se scot din tava cu tot cu hartia de copt si se lasa sa se raceasca.
          Pentru crema,galbenusurile impreuna cu zaharul,laptele si vanilia se fierb la bain marie pana se ingroasa.Se ia de pe foc si se adauga ciocolata taiata cuburi.Se amesteca pana se topeste complet si se omogenizeaza.Compozitia se lasa la racit.
         Smantana pentru frisca se mixeaza pana aproape se intareste.Se adauga compozitia de oua si se mixeaza in continuare.
          Pe o tava se aseaza foaia de pandispan.Se unge cu jumatate din crema.Deasupra se pune o foaie de bezea.Se pune restul de crema si se acopera cu a doua foaie de bezea.
         Ciocolata taiata marunt se pune la topit impreuna cu laptele si uleiul.Cand s-a omogenizat,se ia de pe foc si se toarna peste ultima foaie.
          Decorul ramane la aprecierea si imaginatia fiecaruia.Se poate  opri cateva linguri de crema pentru a orna.Eu am presarat cativa fulgi decorativi din zahar.
         Dupa ce glaura s-a racit,prajitura se poate taia.Folositi un cutit bine ascutit,cu lama uda.


duminică, 27 decembrie 2015

Friptura de porc vietnamez cu portocale si sos de sampanie




                    Despre  carnea de porc vietnamez am mai vorbit,asa ca n-o sa ma repet,o sa repet doar faptul ca este o carne minunata,fara colesterol din care am facut o delicioasa friptura gustoasa si aromata.Aromata,pentru ca am gatit-o in suc de portocale si sampanie.La urma am asezonat-o cu un delicios sos de sampanie.
                    Se poate folosi si un vin alb in loc de sampanie,dar eu,cu aceasta reteta particip la provocarea "Cutia misterelor" unde ingredientul vedeta a fost sampania.Claudia Baban,gazda de luna aceasta a cutiei misterioase,a propus,pe langa ingredientul vedeta,sampania,urmatoarele ingrediente: ciocolata,ananas,portocale,lamai sau alte fructe,oua,smantana sau frisca,lapte,cacao,branza sau crema de branza,biscuiti sau piscoturi.Normal,toate aceste ingrediente te duc cu gandul la un desert delicios.De data asta nu am facut un desert,ci un fel principal.Sper sa nu se supere Claudia ca am folosit doar cateva ingrediente.



                Ingrediente:
             500gr carne de porc vietnamez,4 portocale,sare,piper,100ml sampanie.
            Sos de sampanie: 200ml sampanie,1 ling faina,sare,piper alb,supa,ulei de masline.


            Mod de preparare:
          Carnea se curata si se taie felii.Coaja portocalelor se da pe razatoare si se unge carnea cu ea.Portocalele se storc bine,iar sucul obtinut se toarna peste carne.La fel si sampania.Se condimenteaza cu sare si piper,se acopera cu un capac si se da totul la cuptor.Dupa 30 min.se descopera carnea si se mai lasa la cuptor pana se rumeneste frumos.
         Pentru sosul de sampanie,se incinge uleiul si se adauga faina.Se toarna sampania cate putin,amestecand intr-una sa nu se faca cocoloase.Se completeaza cu supa atat cat e nevoie pentru a avea consistenta dorita.Se potriveste de sare si piper alb.
       Am servit cu friptura,alaturi de un piure de sfecla rosie.
      Un preparat care poate fi servit cu succes in noaptea dintre ani.


                 

duminică, 20 decembrie 2015

Placinta frageda cu mere




                   In prag de sarbatori va aduc aceasta delicioasa placinta cu mere.Sunt doua foi fragede umplute cu mere.Si pentru ca de Anul Nou  placinta cu mere nu lipseste de pe nici o masa,puteti strecura in ea cateva ravase si o veti servi cu mare succes.


                Ingrediente:
             3 oua,200 gr unt,500 gr faina,o cana lapte,o ling bicarbonat,1/2 plic praf de copt.
            Umplutura: 1kg mere,150-200gr zahar,un praf scortisoara
   


                Mod de preparare:
             Faina se freaca cu untul la temperatura camerei,apoi se adauga ouale.Se opreste albusul de la un ou.Se adauga si restul ingredientelor si se framanta bine pana se obtine un aluat omogen elastic,nelipicios.Se inveleste in folie si se da la frigider 30 min.
              Intre timp,se pregateste umplutura.Merele se dau pe razatoare,se storc bine si se calesc pana scade toata zeama.Se adauga zaharul si scortisoara.Cantitatea de zahar difera in functie de dulceata merelor.Se opreste focul si se lasa merele sa se raceasca.
             Se scoate aluatul din frigider si se imparte in doua.Din fiecare jumatate se intinde cate o foaie egala cu tava in care se vor coace.
             Se pune una din foi in tava,se adauga merele,apoi se acopera cu cea de-a doua foaie.Prajitura se inteapa din loc in loc cu furculita.
            Albusul ramas se bate spuma si,cu el,se unge deasupra parjitura.
            Se da totul la cuptorul dinainte incins pana se rumeneste frumos deasupra.
           Dupa ce s-a racit se taie si se pudreaza cu zahar vanilat.


            Aceleasi foi se pot umple cu branza dulce,dovleac sau mac.Sunt la fel de gustoase si savuroase.

duminică, 13 decembrie 2015

Salata de oua cu cus cus






                  Este o salata ce se face foarte repede.Este foarte gustoasa si apetisanta.Totodata,este foarte versatila,putandu-se adauga si alte ingrediente.Eu am facut-o simpla,dar merge de minune cu niste piept de pui la gratar.


                 Ingrediente:
              6 oua,200 gr cus cus,1 conserva porumb dulce,100 gr masline,maioneza dintr-un ou,sare,piper


                 Mod de preparare:
              Intr-o craticioara se pun 3ling de ulei la incins.Se adauga cus cusul si se rumeneste putin.Se stinge cu apa si se mai adauga apa suficienta cat sa fiarba cus cusul.Cand  este fiert,se ia de pe foc,se acopera cu un capac si se lasa asa pana se raceste.Intre timp se fierb ouale tari.Dupa ce s-au racorit se curata de coaja si se taie felii.
             Se face maioneza dintr-un galbenus de ou ,ulei si mustar.Peste ouale felii se adauga cus cusul racit si porumbul din conserva.Se adauga maslinele si maioneza si se amesteca totul.Se potriveste de sare si piper si se da la frigider pentru a se patrunde aromele.
             Se serveste ca atare,sau se poate adauga cateva felii de piept de pui la gratar.

miercuri, 9 decembrie 2015

Confit de pui







                     Confitul este o carne sarata si gatita lent in propria grasime.Mai bine zis,o friptura.Originea acestei retete este din sud-vestul Frantei.Traditional,in Franta,se face din rata sau gasca.Si noi avem confitul nostru traditional,si anume,friptura in untura,la borcan pe are o puneau femeile la tara in fiecare iarna.Si acum se mai pastreaza carnea asa,dar mai rar,pentru ca acum ne salveaza frigiderele si congelatoarele.
                    De obicei,confitul se face din carne de gaina,curcan,gasca rata,dar si din carne de porc sau vanat cu pene.De la pasari se folosesc pulpele .Orice confit este o delicatesa,carnea fiind foarte frageda si suculenta,iar gustul este potentat de grasimea in care se pregateste.
                   
                    Pentru a face un confit reusit,indiferent din ce carne,aceasta se sterge bine si se freaca cu sare si piper si se lasa la rece sa se fragezeasca.
                    A doua zi se scoate carnea si se pune intr-o tava.Se adauga cativa catei de usturoi,cimbru,rozmarin.Deasupra se toarna untura topita si se da tava la cuptor pentru 2-3 ore.
                     Se serveste cu cartofi natur si muraturi.Merge de minune si o dulceata de ardei iuti.
                    In momentul servirii,grasimea se inlatura.Ea se poate refolosi la un nou confit sau ca grasime pentru gatit alte mancaruri.

vineri, 4 decembrie 2015

Mistery box challenge - parada lunii noiembrie 2015






                      Luna aceasta mi-a revenit onoarea de a fi gazda provocarii Cutia misterelor,provocare initiata de Cerasela Badr El-Din.Ca gazda,am pus in cutie urmatoarele ingrediente: Fructe de toamna: mere,pere nuci,gutui,dovleac,oua,ciocolata,smantana ,lapte,cacao,branza.Vedeta acestei luni a fost caramelul.
                     Fetele au fost entuziasmate la aflarea ingredientelor si ma asteptam sa fac o parada lunga si colorata.Se pare ca pe parcurs,a mai scazut entuziasmul...Astfel ca,parada mea nu are multe retete,dar sunt deosebit de gustoase si apetisante.


                    Prima care a raspuns provocarii a fost Laura Nechita care ne-a adus niste Turnulete din clatite pufoase cu cacao,mascarpone si caramel.Ce sa spun,e ceva de domeniul SF.Curcubeu pe cerul gurii!



                   Maria Zambetania a facut un "ghiveci",cum spunea ea,adica a folosit toate ingredientele si a iesit o minunata Prajitura cu dovleac si caramel,un deliciu,ce mai!O combinatie de arome si culori de-ti lasa gura apa.



                         Cerasela a venit cu Nuci umplute cu crema de unt cu gem de gutui si nuci caramelizate care m-au facut sa simt si mai aproape sarbatoarea Craciunului.

 
                   Lulu,mereu critica si nemultumita de ea insasi ne-a adus Jeleu de fructe si caramel.Ce culori!Ce arome! Lulu,daca nu-ti place,mancam noi tot jeleul pentru ca e o minunatie.



                   Reteta mea a fost o delicioasa combinatie intre dovleac,nuci,caramel,mascarpone si frisca,o Prajitura cu caramel,nuci si dovleac care a fost o incantare.


              Si nu in ultimul rand,o astept pe Cristina Iuliana Pana cu a sa  reteta si cateva impresii de la Food Bloggers Conference la care a participat. Si da,Cris a venit cu o Rulada cu crema caramel,nuci si dulceata din gutui.Ce sa va spun....nu am cuvinte.Culori,arome,gusturi...ca intr-un tablou cu valuri si dune de nisip.Cris,chiar a meritat asteptarea.



             Ma bucur ca v-au placut ingredientele din cutie si cu toate ca timpul fiecaruia e foarte comprimat,ati reusit sa faceti niste minunatii din aceste ingrediente.Multumesc tuturor pentru participare,va doresc spor la bucatarit in continuare si sarbatori de basm!

marți, 1 decembrie 2015

Ciorba de pui cu tarhon





                    O delicioasa ciorba de pui  acra si dreasa cu smantana este binevenita dupa atatea ciolane si fripturi de porc.Este revigoranta,tonica,foarte gustoasa si hranitoare.


                   Ingrediente:
               3-4 morcovi,1 ceapa,2 radacini de patrunjel,1 pastarnac mare,1 ardei gras,500gr carne de pui,4-5 ling smantana,1 leg patrunjel verde,1 leg,tarhon,sare.


                   Mod de preparare:
                 Zarzavatul se curata si se da pe razatoare.Ceapa se toaca marunt,la fel si ardeiul,Carnea de pui se taie cubulete si se pune intr-o oala cu un pic de ulei.Se lasa sa se friga pana isi schimba culoarea.Se adauga ceapa si ardeiul si se lasa sa se caleasca pana ceapa devine translucida.Se adauga zarzavatul dat pe razatoare si se caleste pana acesta se inmoaie.Se stinge cu apa si se lasa sa fiarba la foc mic.Cand carnea si zarzavatul sunt fierte,se potriveste de sare si se acreste cu putina sare de lamaie.Daca folositi tarhon conservat in otet,puteti acri ciorba cu putin otet aromat.
               Smantana se dilueaza cu 2 linguri de ciorba si se toarna in oala.Se adauga patrunjelul si tarhonul tocate marunt si se stinge focul.
               Se serveste cu ardei iuti.